1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Marin83

Posts by Marin83

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Marin83
    • May 6, 2022 at 10:20 PM

Nevezano za išta...bogami svaka 2-3 miseca mi napunite glavu sa crnjacima o burzovnom krahu., 3-4 dana u komadu filovanja mozga, samo me stresirate. I onda budem razdražljiv, pa se istresem na ljudima koji nemaju veze sa ičim. ^^

Ima jedna dobra stvar u ovom " 7 ili 8 burzovnom krahu" od corone, Zloćka nije glumila babu Vangu...šala mala.

• Inflacija

• Marin83
    • May 6, 2022 at 9:58 PM
    Quote from mitkko
    Quote from Marin83

Dobra ili usluge koje te firme nude su mnogo skuplje, a rashodovna strana baš i ne prati taj rast prihoda, pogotovo plaće i amortizacija. A o kamatama neću ni pričata s obzirom da većina firmi ima realno negativne kamate stope( inflacija je veća od same kamate).

Nisam stručnjak, ali čitao sam ponešto na tu temu pa ću iznijeti ono što mislim da sam naučio... ispravite me ako griješim.

Dakle, inflacija može imati dva osnovna uzroka, pa onda razlikujemo i dvije osnovne vrste inflacije:

1. Demand-Pull inflacija, i
    2. Cost-Push inflacija.

Demand - Pull tip podrazumijeva da inflaciju pogoni povećani demand zarobom i uslugama uslijed printanja novca, jeftinih kredita i sličnog. U tim okolostima potražnja raste brže od kapaciteta proizvodnje tražene robe pa cijena toj robi, odnosno uslugama raste. Primjer za ovo smo gledali zadnjih godinu i pol dana, i onda vrijedi ova tvoja konstatacija da firmama raste raste prihod, a kako troškovi ostaju isti, marže im rastu.

Cost-Push tip podrazumijeva da inflaciju pogoni povećanje troškova/inputa u proizvodnji, a ne povećana potražnja za proizvodima. To vidimo da se događa danas - rastu svi mogući inputi, počevši sa osnovnim energentima i sirovinama pa se slijeva dalje niz opskrbni i proizvodni lanac. Takav rast inputa zahtijeva povećanje cijena gotovih proizvoda, gdje onda, istina, u startu firme imaju veće prihode ali i veće troškove, često veće nego što to rast prihoda može popratiti pa marže padaju. To gledamo ovih dana. Pogledaj burze u SAD-u, jako puno firmi je zbog ovoga podbacilo u odnosu na očekivanja i svoje guidance-e. SAD je efikasno tržište pa se te okolnosti odmah ugrađuju u projekcije i u konačnici manifestiraju kroz pad cijene dionica.

A onda se odjednom u drugoj fazi i ti prihodi počnu smanjivati jer zbog visoke inflacije potrošači počnu manje trošiti, prihodi firmi počnu padati, troškovi im ostaju na istim visokim razinama... zaposlenici zbog visoke inflacije počnu zahtjevati veće plaće, a poslodavci im zbog manjih marži i ugroženog poslovanja u tome ne mogu udovoljiti u mjeri u kojoj bi parirala inflaciji... i odjednom smo u stagflaciji - BPD pada ili stagnira, a istovremeno je inflacija i dalje visoka.

Također, ova konstatacija o realnim kamatama je zbog gore navedenoga također problematična i ne stoji.

Display More

Ja sam ovde mislimo prvenstveno na RH, kod nas je volumen novca koji dolazi iz EU fondova, te deviznih doznaka iz inozemstva dosegnuo svoj peak , što je vidljivo u u konstantno pozitivnom tekućem računu platne bilance.

Ova dva eksterna dotoka kapitala, generiraju ogromnu ekonomsku aktivnost, a očito je i ekonomski multiplikator koje takve fin. inekcije generiraju ,mnogo, mnogo veći od 1. Pogotovo kada vidimo prošlogodišnju eksploziju BDP.

Apropo naše naše inflacije ona je gotovo 100% eksterna, prvo ( kako si i sam naveo) je nastala kroz politiku ECB (QE), a potom relaksiranjem Covid mjera je došlo do snažnije potražnje za energentima(globalno)+ Rusija. Što je opet povuklo za sobom drugi/treći krug inflacije, ako energetsku krizu izazvanu sukobom u Ukrajini gledamo zasebno.

Ono što je dobro da je u svim zapadnim zemljama došlo do snažnog realnog rasta BDP u 1Q, usprkos inflaciji, tako da za sada nema straha od stagflacije.

• Inflacija

• Marin83
    • May 6, 2022 at 9:02 PM
    Quote from mitkko
    Quote from Marin83

Ma kakva pad, kada je inflacija 10% i diže prihode svim firmama...uostalom većina CROBEX dionica je odradila pošten pad krajem veljače, početkom ožuljka i to jedno minus od 10-40%.

Uz to nam BDP nikad nije bio veći:

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Kako to mislis da inflacija dize prihode svim firmana?

Dobra ili usluge koje te firme nude su mnogo skuplje, a rashodovna strana baš i ne prati taj rast prihoda, pogotovo plaće i amortizacija. A o kamatama neću ni pričata s obzirom da većina firmi ima realno negativne kamate stope( inflacija je veća od same kamate).

Također prehrambene firme i farmacija su se zadnje dvije godine masovno okoristile smanjenjem PDV sa 25% na 5%, a do jedan od tih proizvoda je poskupio. Što se vidi i u pojačanoj dobiti takvih firmi. Pa imamo i manji porez na dobit i manje poreznu presiju na plaće. Sve ovo mora pozitivno djelovat na bilancu.

• Marin83
    • May 6, 2022 at 8:48 PM
    Quote from diokidina
    Quote from Roki

Ameri opet u slobodnom padu, njih baš izuva iz cipela. Ljudi šta očekivat od sljedećeg razdoblja što se tiče cijena na burzi? Prodat pola pa čekat sve niže?

Moze se lako vidjeti koliku su Ameri rasli u 2021g,Crobex ih je sigurno pratio. O cemu pricate. Sad ste vecina u cashu pa vam odgovara pad. 🙆‍♂️🤦‍♂️

Ma kakva pad, kada je inflacija 10% i diže prihode svim firmama...uostalom većina CROBEX dionica je odradila pošten pad krajem veljače, početkom ožuljka i to jedno minus od 10-40%.

Uz to nam BDP nikad nije bio veći:

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• LPLH (Lošinjska plovidba d.d.)

• Marin83
    • May 6, 2022 at 4:34 PM
    Quote from Ledica
    Quote from Marin83

Hoće ova dionica više rodit??? Nema ovde velike filozofije, treba pomest RH dionice, ako mislimo rasti...

Neće rasti jer će RH staviti još jedan kontigent na prodaju, pa još jedan i tako dok sve ne proda. Ali cijena 130 je sasvim realna i prihvatljiva za onog tko želi ovu dionicu imati u svom portfelju.

Znam da će prodati sve, ali to može potrajati cijelu godinu..što bi na kraju moglo dovesti do pada cijene, jer uvijek netko hoće vani...

• Marin83
    • May 6, 2022 at 4:12 PM
    Quote from Roki
    Quote from Marin83

Vi bi ADPL po 90kn??? :)

ja bi prodo svoj po 160 da dođem na nulu :D :D

Dobri ste, mene već nervoza vata na -5% ADPL ,sreća nemam puno...

• Marin83
    • May 6, 2022 at 4:10 PM

Ovaj VIX je otiša u vražju mater...

• Što smo danas tržili

• Marin83
    • May 6, 2022 at 3:59 PM
    Quote from Marin83

Za sada:

+VIRO 29.20kn

+TPNG po 50kn

I odma nalozi za prodaju

Evo i ostatak dana:

+TPNG po 50kn još 2 ili 3 puta

+HPB po 920 kn

-JDRN po 13,50kn jedina prodaja i zarada(dnevnica) danas.

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• Marin83
    • May 6, 2022 at 3:50 PM
    Quote from brajakica

Jucer novi vrh.

Nije ni to lose, rekao bi nas kolega investitor WB :

"ne bojte se, kupujte dipove"

Promatrajmo :saint:

Cijelo jutro kupujem po 50kn....znam koga ću krivit ako ne bude po planu :)

• Marin83
    • May 6, 2022 at 3:48 PM
    Quote from lebowski
    Quote from Roki

Ameri opet u slobodnom padu, njih baš izuva iz cipela. Ljudi šta očekivat od sljedećeg razdoblja što se tiče cijena na burzi? Prodat pola pa čekat sve niže?

Ako ne možeš gledati pad, ako si u strahu, prodaj.

Vi bi ADPL po 90kn??? :)

• Marin83
    • May 6, 2022 at 3:47 PM

Sve sami junaci na VLEN-u, svi su vjerovali u dionicu cca 2 dana od FI...sad se prospipaju po bidu, sretni da im netko uzme ^^

• Tankerasi strani i domaci

• Marin83
    • May 6, 2022 at 3:28 PM

Kakvo je stanje danas kolegice MR 37 i MR 38???

• LPLH (Lošinjska plovidba d.d.)

• Marin83
    • May 6, 2022 at 3:01 PM

Hoće ova dionica više rodit??? Nema ovde velike filozofije, treba pomest RH dionice, ako mislimo rasti...

• Marin83
    • May 6, 2022 at 2:47 PM

CROBEX prati DAX poput sjene ^^

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• Marin83
    • May 6, 2022 at 1:22 PM
    Quote from Marin83

Nisam sve, 2/3, nisam mogao odolit pri cijeni od 15.30-15.70kn (ATH vrijednosti, po meni racionalno), pogotovo kad sam vidio da je onaj blokao rast cijene...

Ovo danas i jučer je bio za očekivat na dionici, kako sam i napisao...eno je i Čolak krenio prodavat...

EDIT:Zamalo me nije poklopilo na 14.40kn :D Ništa sad čekat sa se oforme i očvrsnu linije otpora i potpore i krenit trejdat.

• Što smo danas tržili

• Marin83
    • May 6, 2022 at 9:46 AM

Za sada:

+VIRO 29.20kn

+TPNG po 50kn

I odma nalozi za prodaju

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Marin83
    • May 6, 2022 at 9:20 AM

pa nije pad prodaje radi smanjenje potražnje, već zbog sustavnog bacanja klipova u procesu proizvodnje automobila...

• Marin83
    • May 6, 2022 at 9:12 AM
    Quote from Marielena
    Quote from maratonac

Danas stagnacija na ZSE. Čekamo idući tjedan da vidimo kaj, kak i kam.

Ocekujem da ce strasljivci u prvim minutama prosuti dionice po bidu.

Onda zalopojke iducih tjedana od istih.

Uvik isto...današ što ubodem to mi je zarada za cca 2 tjedna

• Tankerasi strani i domaci

• Marin83
    • May 5, 2022 at 12:08 PM
    Quote from tento
    Quote from Marin83

Nije TPNG jedina dionica kolegice...a gdje je onaj oportunitetni trošak koji ste imali dok ste godinu dana čekali rast, dok su ostali novac ulagali u druge dionice i zaradivali?!

Uostalom opet sam se prošetao od 46,60kn na 50kn, poklopilo me jutros dok sam minjao nalog na više:)) Da budem pošten ne radi se o nekom velikom iznosu.

Majstor, ostaje majstor :)

Iskreno ovde sam bio nestrpljiv, pa izašao prije vremena...ali opet +18% od siječnja je meni sasvim ok.

• Marin83
    • May 5, 2022 at 12:05 PM

Koji igrokaza na HPB od FI-a....fondovi skupili u 3-4 dana nekih cca 7k dionica i onda se cijena vrati na razine prije FI-a ^^

1. Privacy Policy
  2. Kontakt