1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Marin83

Posts by Marin83

• ARNT (Arena Hospitality Group d.d.)

• Marin83
    • January 21, 2021 at 3:31 PM

Quote from Flight
    Quote from Marin83

Definitvno će biti manjih prihodi nego 2019, ali također treba imati na umu, da putovanja u Afriku i Aziju neće biti moguća, tko zna kada će tamo biti cijepljenja i hoće li ga uopće i biti. Što će jedan velikih dio turista koji rado putuju van Europe, prisili da ljetuju po Europi.

A sto ne bi bilo cijepljenja?

Zato što ga nije fizički moguće proizvesti za cilu planetu do lita.

Evo ARNT zaronila do 314kn.

• Marin83
    • January 21, 2021 at 3:00 PM
    Quote from Moller
    Quote from Marin83

Progres cijepljenja po svim zemljama svijeta , ažuriranje na gotovo dnevnoj bazi...https://www.bloomberg.com/graphics/covid…l-distribution/

Ja bi rekao da je sezona sigurna, bar što se tiče Covida-19.

ja bih se za sada odlučio samo za siguran podbačaj u odnosu na 2019, e sad koliki ? cijepljeni bili pa vidjeli

Definitvno će biti manjih prihodi nego 2019, ali također treba imati na umu, da putovanja u Afriku i Aziju neće biti moguća, tko zna kada će tamo biti cijepljenja i hoće li ga uopće i biti. Što će jedan velikih dio turista koji rado putuju van Europe, prisili da ljetuju po Europi.

• Marin83
    • January 21, 2021 at 2:50 PM

Progres cijepljenja po svim zemljama svijeta , ažuriranje na gotovo dnevnoj bazi...https://www.bloomberg.com/graphics/covid…l-distribution/

Ja bi rekao da je sezona sigurna, bar što se tiče Covida-19.

• Marin83
    • January 21, 2021 at 2:09 PM

Što se proslavio ovaj koji je jučer kupio ARNT po 366kn...evo je danas na 324kn...

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Marin83
    • January 21, 2021 at 9:49 AM

Evo maloprije se skroz riješio ATPL-a, vučem se u ovoj dionici o 9 mjeseca, sa dokupljivanjima u 10 mjesecu da se spasi što se spasit da. Izašao sam sa dobiti na prvoj decimali postotka, meni je dosta više.

• Marin83
    • January 20, 2021 at 10:40 PM

31.12.2019 su im financijski rashodi bili 76.5 milijuna kuna, dug na 31.12.19 im je bio 865 milijuna kuna..to ti je kamata za 2019 od 8,84% na dug lani.

na dan 31.9.2020 ukupni dug im je bio 805milijuna kuna, a finanacijski izdaci na 31.9.2020(za zadnjih 12 mjeseci) su bili 71 milijun kuna, to bi ti bila godišnja kamata od 8,8%.

Moguće da sam ja glup i da krivo čitam bilancu, ali nekako sumnjam.

• Marin83
    • January 20, 2021 at 9:42 PM
    Quote from diokidina

Marin83

Kakvih 8%???

Novac vanka nikad povoljniji a pogotovo u Kineskim bankama.

Pa cca 8% im je kamat na dug, zna se koliki im je dug, te se zna koliki su im financijski izdaci. Tako visoke kamate su posljedica velike zaduženosti ATPL, kroz tako visoku kamatu banke naplaćuju premiju na rizik, što im uopće posuđuju novac, što opet dodatno pogoršava račun dobiti i gubitka.

ATPL ima vidimo povremenih problema sa likvidnošću(blokada računa).Po meni ova situacija će se riješiti na dva načina ili dokapitalizacijom ili predstečajnom nagodbom.

• Što smo danas tržili

• Marin83
    • January 20, 2021 at 9:23 PM
    Quote from Backdraft

day trade je gubitak vremena na zse, otvorite trading212 i radite to u usa, toliko prilika da je to cudo jedno, u danu zna otici i po par stotina posto.

koliko sam se naviknu na to, sada mi je i 10 posto malo :D

To budem kada nabavim 49inčni monitor..15inča mi je premalo da držim sve na oku, a i moram priznat da me pomalo zastrašuju te dnevne amplitude u cijeni. Također moram viditi kako ću reorganizirati svoj dan, jer bi to bilo radno vrime od 9-21h. Plus još imam dosta upitnika iznad glava u vezi poreznog tretmana takve zarade iz inozemstva.

• Marin83
    • January 20, 2021 at 8:41 PM

Izrazito toksična atmosfera na ovoj temi.

Quote from diokidina

hugh

Refinanciranje je zamjena postojeće dužničke obveze drugom obvezom pod drugačijim uvjetima.

Refinanciranje u svrhu duže ročnosti dugova? Ili to sa tim nema veze, nego je dug naprosto refinanciran po povoljnijim uvjetima??

Ako je ovo prvo onda je loše, ako je ovo drugo onda je dobar smjer(al loše i dalje). Zašto to kažem, jer na temelju pogleda na bilancu firme, te račun dobiti i gubitaka, lako je izračunat da im je prosječna kamata na dug nekih cca 8%.

• Što smo danas tržili

• Marin83
    • January 20, 2021 at 3:37 PM

Pa dok čekam tjednima ili mjesecima da ovih par dionica što imam u portfelju dosegnu zactrane targete, što ću radit nego nego pokušavati day ili swing trejdat, postavim desetak kupovnih poprilično nisko i čekam da se netko prospe po bidu. Od 10-tak naloga 2- 3 prođu u tjednu. Zaraditi 2-3%, na nekoj sitnoj kupovini od 5-15k kuna u vremenu od parsati do desetak dana, je sasvim ok.

Sve skupa zahtjeva 30-45min aktivnog trejadanja na dan, meni osobno sve više ili manje od toga radi fin. štetu. Ostatak dana imaš za obavljanje primarnog posla i bivanja sa obitelji.

Uostalom zašto omalovažaviti day ili swing trejdanje, kao nešto što rade nezaposleni...kako netko tko zaradi mjesečno na takvom poslu, više nego većina populacije od redovnih poslova, možete uopće smatrati nezaposlenih i gubitkom vremena?!

• Što smo danas tržili

• Marin83
    • January 20, 2021 at 3:10 PM

Vidim ja da ne razumijete..Niste pupčanom vrpcom vezani za PBZ Investor, odite u drugu banku koja ima naknade koje sam naveo. Jer sa ovim vašim naknadama nije moguće ni swig trejdanje, a kamoli day trejdanje.

Uostalom za ZSE zbog male likvidnosti je nužnom imati sposobnost zadavanja naloga od partisuća kuna.

• Što smo danas tržili

• Marin83
    • January 20, 2021 at 2:46 PM
    Quote from dionicar
    Quote from kvart99

+HHLD (202kom) (2,82kn)

-HHLD (202kom) (3,26kn)

kako Vam je to isplativo obzirom na brokerske provizije ?!

Zato jer je obe kupnje napravio na istom nalogu, a i vidim da mu je ostalo još 698 dionica za kupnju na 2.82 kn...a naknadno uvik može dodat nove dionice na istom nalogu.

Quote from dionicar

nisam rekao da lažete kolega... ali koji je to broker ? misli ja sam PBZ i meni je min 40 kn / nalog ili 0.5% transakcije ako je veći iznos dakle od 8000 kn... zato mi nije jasno...

Zašto ne plaćaš 20 kn i 0.35%??? niste mi jasni....

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• Marin83
    • January 20, 2021 at 1:15 PM
    Quote from abc1
    Quote from Marin83

Ova dva naloga na 498n i 500kn ukupno nekih 250 dionica su kočile zadnjih tjedana rast HPB, jer su svi čekali da se prospu bidu....imam neki osjećaj danas da je dionica spremna za eksploziju(možda se i varam)...ovo je jedina preostala velika dionica na ZSE sa izvrsnim fudamentima koja je ostala nenormalno podcijenjena, još ako bude dobar 4Q, to leti u nebo.

Definitivno treba imati ovo dionicu u portfelju na neki srednji rok.

Što je to "srednji rok" ?

Taj srednji rok traje već dugi niz godina.

Kolega zadnjih 15 mjeseci si mogao dva puta zaraditi po 30-50% svaki put, ne znam što bi vi više?!

HPB kao banka je očistila sve kosture iz ormara( Protegini krediti i sl.), osvaruje sve veću dobit iz godine u godinu, već par godina, izdaci za kamate su na povijesno najnižim razinama.

Aktiva banke agresivno raste, pripajanjem Jadranske banke te HPB štedionice. Također i pripajanje HPB štedionice je izvrstan potez, jer štedionica nije ostvarivala iole značaju dobit, sada će taj kapital ostvarivati prinose na razini ostatka banke.

Također banka je zadnjih 5 godina dvaput dokapitalizirana. A i besplatan SuperSmarta račun kao i poslovnica unutar svake pošte je banci značajno digla atraktivnost među stanovništvom.

• Plaćanje poreza kod trgovanja na stranim tržištima kapitala

• Marin83
    • January 20, 2021 at 12:48 PM

Čujem da u SAD-u, IRS prati što i odakle pišeš na netu...liku su ukinuli socijalnu pomoć , jer je koristio VPN, pa su misli da živi van SAD-a.

• SLRS (Solaris d.d.)

• Marin83
    • January 20, 2021 at 12:39 PM
    Quote from LodeRunner
    Quote from Marin83

Koja je ok cijena za ulazak u SLRS ??? Ispod 400, 380, 360kn?!

Jedna kuna je taman. Ako moze kod Hotela Jadran moze i tu.

Jesi ti ono stavio na bidu 400 dionica po 5kn??? heheh

• SLRS (Solaris d.d.)

• Marin83
    • January 20, 2021 at 12:18 PM

Koja je ok cijena za ulazak u SLRS ??? Ispod 400, 380, 360kn?!

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• Marin83
    • January 20, 2021 at 12:09 PM

Ova dva naloga na 498n i 500kn ukupno nekih 250 dionica su kočile zadnjih tjedana rast HPB, jer su svi čekali da se prospu bidu....imam neki osjećaj danas da je dionica spremna za eksploziju(možda se i varam)...ovo je jedina preostala velika dionica na ZSE sa izvrsnim fudamentima koja je ostala nenormalno podcijenjena, još ako bude dobar 4Q, to leti u nebo.

Definitivno treba imati ovo dionicu u portfelju na neki srednji rok.

• Marin83
    • January 19, 2021 at 10:39 AM

Evo našao sam još neke stvari sa stranica porezne:

Prijava u registar poreznih obveznika (RPO) ∑ obvezna je za građane koji su dohodak od kapitala stekli izravno iz inozemstva i treba je podnijeti u roku osam
    dana nakon prvoga primitka iz inozemstva, ali nije propisana obveza podnošenja
    Obrasca RPO za kapitalnu dobit iz RH.

Dakle, radi se isključivo o obvezi prilikom prve prodaje nekog financijskog instrumenta vani, za domaće tržište kapitala to se ne odnosi.

Izvješće o primicima, porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja (JOPPD) ∑ podnosi obveznik (graanin) do kraja siječnja 2017. za 2016.
    godinu. U izvješće se, meu ostalim, unosi sljedeće podatke:
    − vrsta izvješća = 8,
    − za dohodak iz RH = kombinacija šifri 1001 do 1006,
    − za dohodak iz inozemstva = kombinacija šifri 1004 do 1006.

Dakle, kako sam već pisao JOPPD se podnosi zajednički za kapitalne dobitke u inozemstvu i doma, sa tim da u jednom stupcu staviš dobitke doma sa posebnim šiframa,a posebno dobitke iz inozemstva sa posebnom šifrom također.

Koliko sam skužio, dividende i primljene kamate iz inozemstva se ne unose u godišnji JOPPD obrazac, već se za njih podnosi INO-IZJAVA max 8 dana od primitka, a 31.1 za predhodnu godinu podnosiš INO-DOH obrazac sa priloženim potvrdama da si za dividendu i kamatu platio porez, pa porezna sama napravi obračun i odluči moraš li platiti išta poreza i ako mora koliko. Ukratko, ako si za ove dvije vrste kapitalnih prihoda vani već platio porez, to se priznaje, te se plaća samo razlika do 10% koliko je u nas, a ako je porez vani odrapan više od 10% ne plaćaš našoj poreznoj ništa.

Također sam skužio da bi bilo ovima koji imaju veće zarade, bilo dobro kapitalne dobitke voditi kao prihod od samostalne djelatnosti..jer na koncu, bolje je platiti doprinos za mirovinsko(kroz isplaćeno plaću), jer od toga doprinosa imaš korist u budućnosti, nego platiti 12% poreza(prirez+porez) kao fizička osoba, od toga nemaš ,ama baš nikakve koristi.

• Marin83
    • January 19, 2021 at 12:35 AM
    Quote from emil

Posto se blizi prijava poreza samo da provjerim neke stvari..

Mjenjali su se porezi naa dobit sa 12% na 10%.

kolko sam shvatio to se ne odnosi na dobit u 2020 nego u 2021 sto znaci da prijavu koju sad podnosimo ide po starom znacio 12% plus prirez ?

I jos jedno pitanjce.

Dal prijavljujete porez po srednjem tecaju na dan 31.12. ili na dan prodaje? dolar je dosta pao u zadnje vrijeme pa je obracun na dan prodaje isplativiji.

Teta u poreznoj kad smo zadnj put bili je bila dosta nejasna po tom pitanju al kolko smo je shvatili porezni obvezik moze sam izabrat dal ce izracunat na dan prodaje ili na zadnji dan godine. ka onebi smio mjesat dane. pa neke obracunavat na dan prodaje a neke na 31.12.

Display More

U zakonu o porezu na dohodak stoji da dobit izračunaš po valuti ulaza, te je preračunaš u HRK po srednjem tečaju po datumu koji ti stoji na JOPDD obrascu, te isti dan obaviš uplatu.

Nadalje jeli netko ispunjavao i predavao INO-DOH obrazac do 31.1 za predhodnu godinu evo primjeri direktno sa stranica porezne:

PRIMJER
    KAPITALNI DOBITAK – JAPAN
    Hrvatski porezni obveznik samostalno podnosi obrazac INO-DOH. On je otuđio udjele u japanskom
    trgovačkom društvu te ostvario kapitalni dobitak. Iznos isplaćenog kapitalnog dobitka preračunato po
    srednjem tečaju HNB-a na dan isplate iznosi 100.000,00 HRK. Kako nema izdataka koji se mogu
    priznati, bruto iznos kapitalnog dobitka će biti jednak dohotku sukladno hrvatskom poreznom
    zakonodavstvu. Hrvatska nema s Japanom u primijeni ugovor o izbjegavanju dvostrukog
    oporezivanja. Kapitalni dobici propisani su člankom 13. „Dobit od otuđenja imovine“ sukladno OECDovom Modelu ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Domaćim poreznim zakonodavstvom
    je propisana metoda odbitka (uračunavanja) kao metoda izbjegavanja dvostrukog oporezivanja.
    Pretpostavimo da je prosječna stopa poreza u Japanu na odnosni dohodak 25%. Japan će na iznos
    kapitalnog dobitka od 100.000,00 HRK ustegnuti 25.000,00 HRK poreza po odbitku. Stopa poreza na
    kapitalne dobitke u hrvatskom poreznom zakonodavstvu je 12% te će obračunati iznos u našem
    primjeru biti 12.000,00 HRK. Porezni obveznik nije uplatio porez na odnosni kapitalni dobitak u
    Hrvatskoj tijekom poreznog razdoblja i dostavio nadležnoj ispostavi Porezne uprave „Izjavu“ kojom se
    odgađa plaćanje poreza tijekom poreznog razdoblja ako tijekom poreznog razdoblja postoji obveza
    plaćanja poreza u inozemstvu. Sukladno hrvatskom poreznom zakonodavstvu porez na kapitalne
    dobitke plaćen u inozemstvu može se uračunati u tuzemni porez najviše do iznosa poreza
    obračunanog na dohodak od kapitalnih dobitaka koji bi platio u tuzemstvu. U našem primjeru moći će
    se uračunati 12.000,00 HRK u tuzemnu poreznu obvezu dok porezni obveznik preostalih 13.000,00
    HRK neće moći uračunati u tuzemnu poreznu obvezu. Napominjemo da se porezna obveza u
    Hrvatskoj po osnovu poreza na kapitalne dobitke određuje sukladno dostavljenom „godišnjem“ JOPPD
    obrascu koji obuhvaća svu kapitalnu dobit i ukupni porez plaćen u inozemstvu koji se može uračunati
    ne može biti veći od ukupne porezne obveze te je za obradu ove vrste dohotka potrebno pričekati
    obradu navedenog JOPPD obrasca.

PRIMJER
    DIVIDENDA – AUSTRIJA
    Hrvatski porezni obveznik samostalno podnosi obrazac INO-DOH. On je vlasnik dionica u austrijskom
    trgovačkom društvu te stvarni korisnik dividendi koje to društvo isplaćuje. Iznos isplaćene dividende
    preračunato po srednjem tečaju HNB-a na dan isplate iznosi 100.000,00 HRK. Kako nema izdataka
    koji se mogu priznati, bruto iznos dividendi će biti jednak dohotku sukladno hrvatskom poreznom
    zakonodavstvu. Sukladno Ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na
    imovinu između Republike Hrvatske i Republike Austrije, Austrija smije ustegnuti porez po odbitku
    najviše po stopi od 15% od bruto iznosa dividendi. Ugovorom je oporezivanje dividendi propisano
    člankom 10. „Dividende“ što odgovara i broju članka sukladno OECD-ovom Modelu ugovora o
    izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. Ugovorom je propisana metoda odbitka (uračunavanja) kao
    metoda izbjegavanja dvostrukog oporezivanja. Porez po odbitku na dividende u Austriji je 27,5%.
    Austrija će na bruto iznos dividendi od 100.000,00 HRK moći ustegnuti 15.000,00 HRK poreza po
    odbitku.

Po ovim njihovim primjerima u roku od 8 dana prilaže se "IZJAVA O ODGODI PLAĆANJA POREZA/PREDUJMA POREZA TIJEKOM _2017_____ godine", potom se do 31.1 sljedeće godine prilaže INO-DOH obrazac sa prilogom o potvrdi da si platio orez u inozemstvu(ako jesi),tada ti to priznaju kao olakšicu, te se sve skupa navede u JOPPD obrascu, poseban stavka za zarade u RH, posebna za zemlja sa sporazumom o dvostrukom oporezivanju, posebna za zemlje bez tog sporazuma.

Jer realno sami JOPPD obrazaca za zarade iz vani nije dovoljan, jer ne pokazuje,ni dokazuje ništa. Dok za zarade iz RH mogu vrlo lago provjerit uutar SKDD-a

• Marin83
    • January 17, 2021 at 9:38 PM
    Quote from Marielena

Moze li netko argumentirati zbog cega Atpl placa tako visoke kamate?

Zato jer im cca 62% aktive prozlazi iz duga, to opet vuče dosta veće kamate, nego kod manje zadužene konkurencije. Zapravo sa većom kamatom bankama plaćaju premiju na rizik koju one imaju kada ATPL posude novac.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt