1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Marin83

Posts by Marin83

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• Marin83
    • March 20, 2021 at 10:51 PM
    Quote from KicanCRO
    Quote from tin

Index za MR je još uvijek daleko od dobrog....kad bude dobar potpisat će oni bar još 2 TC ugovora....do tada ne ma dobrih izvješća....nadam se da će se to desiti što prije.

Zelite li reci da TPNG trenutno pod ovim spot cijenama, 12 k, tri broda od 17, 15 , 12 k pod ugovorom ne posluju u plusu?

Za 1Q troškovi amortizacije će biti 13milja kuna, troškovi kamata 4 milje kuna, operativni troškovi brodova su cca 7000-7500 dolara po danu..Vukovara, Zoilo, Vinjerac imaju prosječnu dnevnu vozarinu od 15k dolara.

Dakle samo ova tri broda pod ugovorom će pokriti cijeli trošak amortizacije,a po stručnjacima ostala 3 broda na SPOT-u neće zaraditi niti 4 milje kn da pokriju trošak kamata....nekada je bolje šutiti, nego izgubiti kredibilitet za ništa...

EDIT: ovde je jedina nepoznanica remont Paga

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Marin83
    • March 19, 2021 at 3:06 PM

Ovaj ožuljak je u zadnju godinu dana najgori misec na ZSE...niti ima šta za kupit, niti šta za prodat, stagnacija samo takva..nema veza bar sam maslinik sredija u miru^^

• Marin83
    • March 18, 2021 at 6:33 PM

A i čudoviše zvano 2 mirovinski stup je kroz 20 godina od svog nastanka, pomalo pojelo svu likvidnost i free float ZSE dionica.

• Marin83
    • March 18, 2021 at 6:15 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from Parica

BTC je ubio nadu u nase trziste...volatilan je, zanimljiv i samo raste pa su svi zaradili...cijela moja generacija (83. godiste) trguje (i zaradjuje) sa BTC, a ako nisu u kriptu onda trguju na ino trzistu gdje opet zaradjuju jer dionice samo rastu...nito od njih nikad nece ulozit ni kunu ovdje jer su navikli na dinamicnost, likvidnost i ludilo...ovo im je presporo i dosadno...

Cijela generacija, koja je u najboljim godinama, koja ima dobre place i stednju je zauvijek izgubljena...a bas ona je trebala dizat nase trziste...pa koliko ima forumasa izmedju 30-40??? Mislim da nas nema vise od 10...

Moze nas izvuc samo spajanje sa regijom ili neki ETF-ovi (kripto/zlato/nafta/indeksi)...

Cak sam i ja, vjecni optimist, sve zabrinutiji...

ma nikakav regijon.

ima i ovdi dovoljno firmi koje se uklapaju u računicu.

mali bi se osokolili kad bi znali da im barem kod value dionica netko drži leđa.

i kod nas se uvik nešto događa (upada i ispada se s indeksa, fondovi balansiraju, ulazi i izlazi se s burze, itd.), a i stara garda bi parkirala nešto para kad bi znali da mogu dobit neki prinos veći nego u banci i imaju sigurnu isplatu kad se umore.

sad kad imamo 7CRO ETF, OTP indeksni i mirovince koji su relativno pasivni instrumenti, treba biti i neki value fond čisto da imamo price discovery.

a naravno da ako mali hoće nešto prepucavati, onda bi imali i Ameriku.

al imali bi "robu" za svakog kupca 🤷

i, naravno, ovo šta Marin83 govori za provizije.

Display More

Brokeraji isto masu guše promet na ZSE-u, te su jedan od glavnih krivaca za mali promet...trenutno mi je mjesečni promet 150-200k kuna, brokeru dajem 0.35% ili nekih cca 700kn, da mi je provizija nekih 0.15%, bio bi mi mjesečni promet bar milju kuna(a ja bi mogao živit isključivo od ovoga), a broker bio dobio duplo više nego sada, jer bi aktivno daytrejda...

• Marin83
    • March 18, 2021 at 6:01 PM
    Quote from Marielena
    Quote from Marin83

To ti je zato jer kod nas imaš nekakav sadomazo odnos investitora prema svom novcu...pa tako firme sa dobrom bilancom se podcijenjuje( te se izvlače nekakve malverzacije prije 10-15-20godina), a firme sa ajme bilancom se uzdiže u nebesa, jer su dobro poslovale nekada davno u prošlom stoljeću i to im je povod za precijenjivanje.

Ekipa zapela u prostoru i vremenu., pa tako donosi i investicijske odluke koje su zapele u vremenu i prostoru. Hrvatski investitori su glavni krivac što je ZSE propala, prvo su uništili sebe(financijski) pa potom i ZSE. Drugi krivac su mirovinski fondovi koji su tokom godina svu likvidnost dionica posaugali, jer ne znaju di bi sa novcem.

Iskreno puna mi je kapa ojađenih i frustriranih ljudi koji samo šire crnilo...

Nikako se ne bih slozila da su za propast ZSE krivi mali investitori. Ovakvo stanje je nastalo nakon Agrokora. Odgovornost sigurno nije na malim dionicarima.

Pa raspitajte se kako su prosli dionicari u Tpnl. Vlasnik Tpng je isti. Pa se vi cudite nelikvidnosti.

Naravno da ima dobrih podcijenjenih dionica na ZSE. Samo imaju dnevni promet par tisuća kuna. Tu trejdati nemate sto. Glavni uzrok propasti je nelikvidnost. Kakva burza to ima 3 milijuna kuna dnevnog prometa.

Display More

Problem su i velike brokerske provizije, ja bi bez beda dnevno okrenio 50k kuna,dosta mi 0.5 do 1% profita bio bi zadovoljan(čisto da ne blesim u ekran džabe), samo jebiga treba dat brokeru sve od toga...i onda ti se još naprče market makeri koji drže spread ispod 1%, tako da tu nema kruha za nikog osim za njih...

• Marin83
    • March 18, 2021 at 4:30 PM

Pa to trčanje sa bikovima je poput ulaganja u Đure, Inge, Opte, Jdpl, Ulpl,,sigurno ćeš dobrano stradat, samo je pitanje jel odma prvi put ili drugi, treći...a vidim da se neki vraćaju i po repete, zato i kažem sadomazo odnos :)

Slažem se da ponekad treba riskirati, ali bez proljevanja žući i krivljenja Ive, Ante, Mate poslije...ako smo za dobitak zaslužni sami, onda smo i za gubitak.

• Marin83
    • March 18, 2021 at 4:11 PM
    Quote from Moller
    Quote from Marin83

Kolega Moller ( bez uvrede za ikoga)ja bi rekao da puno investitora nisu za ovaj posao, ako nemaš nekakav višegodišnji prosjek u plus i to dvoznamenkastom plusu, onda nešto konstantno krivo radiš, jebiga...jednostavno ne mogu razumijeti da aktivni trejder (koji kombinira sve vrste trejdanja), da onaj tko je na dnevnoj bazi za ekranom da je na gubitku, to ne kužim nikako.

ima još Đure, Inge, Opte, Jdpl, Ulpl, .............ma ima ih još podosta iz kojih se neki moraju izvući, a da se ne vraćamo na pokojni Agrokor koji je mnogima ostavio gorak okus u ustima i prazne računa na platformi za trgovanje

Zato treba imati nekakav plan i program kojeg se treba držati, kombinirati stilove trgovanja, radit kontra stada, imat nekakva pravila koliko portfelja može ići u jednu dionicu, koliko minimalno keša mora biti na računu, kada kupiti ,kada prodati, koje ključne pokazatelje dionica mora zadovoljiti da bi u nju ušao ili izašao itd...

EDIT: nikad mi nisu bili jasni ti bag holderi. dok čekaju Godota, propuste stotine prilika da vrate izgubljeni novac.

• Marin83
    • March 18, 2021 at 3:54 PM

Kolega Moller ( bez uvrede za ikoga)ja bi rekao da puno investitora nisu za ovaj posao, ako nemaš nekakav višegodišnji prosjek u plus i to dvoznamenkastom plusu, onda nešto konstantno krivo radiš, jebiga...jednostavno ne mogu razumijeti da aktivni trejder (koji kombinira sve vrste trejdanja), da onaj tko je na dnevnoj bazi za ekranom da je na gubitku, to ne kužim nikako.

• Marin83
    • March 18, 2021 at 3:32 PM
    Quote from KicanCRO

Otvaranje tankera vanka, 5 postotni rast. Dosadilo mi je vise govoriti da mi trazimo razlog da nesto padne i cudimo se rastu, a svi vanka traze razlog da se nesto digne i cude se kad pada. Ocigledan je smjer tankera kroz sljedecih 5 godina, mi mozda to shvatimo nakon trece godine.

To ti je zato jer kod nas imaš nekakav sadomazo odnos investitora prema svom novcu...pa tako firme sa dobrom bilancom se podcijenjuje( te se izvlače nekakve malverzacije prije 10-15-20godina), a firme sa ajme bilancom se uzdiže u nebesa, jer su dobro poslovale nekada davno u prošlom stoljeću i to im je povod za precijenjivanje.

Ekipa zapela u prostoru i vremenu., pa tako donosi i investicijske odluke koje su zapele u vremenu i prostoru. Hrvatski investitori su glavni krivac što je ZSE propala, prvo su uništili sebe(financijski) pa potom i ZSE. Drugi krivac su mirovinski fondovi koji su tokom godina svu likvidnost dionica posaugali, jer ne znaju di bi sa novcem.

Iskreno puna mi je kapa ojađenih i frustriranih ljudi koji samo šire crnilo...

• Krediti za pravne osobe

• Marin83
    • March 16, 2021 at 10:33 AM
    Quote from Meri
    Quote from Marin83

Dobro kod nas je uopće i posuđivati novac pravnim osobama preriskantno, koliko ono svaki četvrti kredit je nenaplativ(djelomično ili u potpunosti).

Naravno da se moraš držati uvjeta ugovaranja, jer svako nepridržavanje ugovora je utuživo i vuće sa soobom neke već ugovoreno penale+ gubitak ugleda kod drugih financijskih instucija.

Banke se drže načela poslovanja: ako ti treba kredit za obrtna sredstva uzmeš kratkoročni i obnavljaš, ako kupuješ brod uzmeš dugoročni i otplaćuješ od budućih prihoda. Nitko ne uzima dugoročni kredit pa ne vraća.

kad kažem da se glavnice kredita ne vraćaju, ne mislim da se uopće ne vraćaju, već da je ukupna suma svih glavnica kredita u bilanci konstantna, sasvim je nebitan način na koji to postigneš. Dug firme uglavnom ne vraćaju, pogledajte primjer PTKM,kako se to radi i primjer ATPL kako se to ne treba radit.

• Marin83
    • March 16, 2021 at 10:20 AM
    Quote from Meri

Uvijek je najbolje vracati dug kako je ugovoren. Za ovo financiranje bez otplate se koriste uglavnom kratkorocni revolving krediti, maks do 2 godine. Dugorocne kredite bez otplate banke nece bas odobravati jer su preriskantni za banku. Otplatom se kontrolira poslovanje i odnos prema kreditoru, smanjuje se izlozenost. Zato furme otplacuju uredno kredite a onda ih po potrebi u suradnji s bankom ako ne plate do kraja prekrajaju s drugima, zbog drugacijeg nacina otplate, kamate, kolaterala.

Dobro kod nas je uopće i posuđivati novac pravnim osobama preriskantno, koliko ono svaki četvrti kredit je nenaplativ(djelomično ili u potpunosti).

Naravno da se moraš držati uvjeta ugovaranja, jer svako nepridržavanje ugovora je utuživo i vuče sa soobom neke već ugovoreno penale+ gubitak ugleda kod drugih financijskih instucija.

• Marin83
    • March 16, 2021 at 10:03 AM
    Quote from Meri
    Quote from Marin83

Većini firma ne plaća glavnicu, već samo kamatu, jer im to predstavlja veliki udar na likvidnost,glavnica dospjeva uglavnom na kraju kredita i plaća se uglavno iz refinaciranja...ne znam odakle ideja da je firmama cilj da što prije otplate kredit?!

Odakle nekom ideja da firmi nije u interesu da plati kredit?

Zato jer ako bi firmi bio interes otplatiti glavnicu, onda bi smanjivala i vlastiti kapital uz dug, frima bi bila sve manja i manja,a omjer duga i kapitala isti...dug se smanjuju tako da se zadržava dobit, te tako postepeno poboljšava omjer duga i kapitala, što naposljetku banke valoriziraju manjim kamatnih stopama,a firma manjih financijskih izdacima.

Ukratko uvijek je bolja politika, povećavati vlastit kapital i ne vraćati dug, nego vlastitim kapitalom plaćati glavnicu duga. Najbolji primjer za ovo je kod nas Petrokemija.

• Marin83
    • March 16, 2021 at 9:52 AM
    Quote from Marielena

Kolege, mislim da ste odlutali od teme Tpng. Od kredita naravno zarađuju banke, a ne dužnik. I to sve nema veze sa temom.

Tpng nema problema sa likvidnošću.

Ima li netko da zna mogu li vozarine za MR stabilno rasti ili je to trenutno kratkotrajni efekt?

Kolegice niste u pravu...ovo je djelomično točno samo kod fizičkih osoba, kod pravnih osoba( bar onih za zdravim temeljima) na glavnici kredita zarađuju banke i dužnici, te nije racionalno vraćati glavnicu u takvim uvijetima, te slabiti snagu firme. Ukratko na toj glavnici firma više više zaradi, nego plati kamate.

Kod prezaduženih firmi, tipa ATPL na glavnici zarađuju samo i isključivo banke, dužnik na takvom dugu samo ima gubitak, što se i vidi iz bilance dotične firme.

EDIT: dok filozofiramo TPNG je na 43kn.

• Marin83
    • March 16, 2021 at 9:31 AM
    Quote from diokidina

st-brajo

Ne razumijem sto Ingra ima veze u reprogramiranje duga Tpng????

looserst

Kolega da li ste ikad dizali kredit u banci?

Po vasoj izjavi sigurno niste.

Da li znate kako se kamate za kredite plaćaju?

Znaci da vam ukratko objasnim kamate od prve rate otplate kredita idu vece prema zadnjoj otplatu kad je najmanja,dok anuitet ide od najmanjeg do zadnje otplate kad je najveci.

Sukladno tome kako st-brajo govori da su podigli kredit 2015,predpostavljam na 10g, mozda i krace,su do dana danasnjeg platili najvece kamate. Nije mi jasno da su u drugom polovini otplate kredita sa podosta smanjenim kamatama, oni podigli novi kredita sa novim kamatama koje sigurno nisu manje?!

Refinanciranje ili reprogramiranje se radi da bi se smanjili anuiteti, sto znaci da nisu mogli placat prosle obveze pod tim uvjetima.

Display More

Većini firma ne plaća glavnicu, već samo kamatu, jer im to predstavlja veliki udar na likvidnost,glavnica dospjeva uglavnom na kraju kredita i plaća se uglavno iz refinaciranja...ne znam odakle ideja da je firmama cilj da što prije otplate kredit?!

Krediti firmi su vrlo slični obveznicama, samo što kod obveznica firme trebaju biti transparetne pa moraju objaviti uvjete zaduživanja, a kod kredita ne moraju pa iz tog razloga uglavnom pribjegavaju kreditiranju...

• TPNG (tankerska plovidba next generation)

• Marin83
    • March 16, 2021 at 9:17 AM
    Quote from diokidina

https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…f518e4c6e97.pdf

I njima je dosla voda do grla.

Dizu kredit da bi zatvorili stari 🤔🤦‍♂️.

Kolega nije za vas burza, zloba vas bude pojela...

Quote from looserst
    Quote from diokidina

st-brajo

Ne razumijem sto Ingra ima veze u reprogramiranje duga Tpng????

looserst

Kolega da li ste ikad dizali kredit u banci?

Po vasoj izjavi sigurno niste.

Da li znate kako se kamate za kredite plaćaju?

Znaci da vam ukratko objasnim kamate od prve rate otplate kredita idu vece prema zadnjoj otplatu kad je najmanja,dok anuitet ide od najmanjeg do zadnje otplate kad je najveci.

Sukladno tome kako st-brajo govori da su podigli kredit 2015,predpostavljam na 10g, mozda i krace,su do dana danasnjeg platili najvece kamate. Nije mi jasno da su u drugom polovini otplate kredita sa podosta smanjenim kamatama, oni podigli novi kredita sa novim kamatama koje sigurno nisu manje?!

Refinanciranje ili reprogramiranje se radi da bi se smanjili anuiteti, sto znaci da nisu mogli placat prosle obveze pod tim uvjetima.

Display More

Kolega anuitet je glavnica+kamata i anuitet se (uz neke pretpostavke) ne smanuje. Reprogramom "zatvaraju" preostalu glavnicu prvog kredita i otplacuju je uz manje kamate. Ukratko platit ce manje za istu stvar. Basic stvar. Kredit imam.

Uzurpiramo temu pa bi ja ovdje stao i prepustio dalje tpng znalcima da preuzmu, ako ih ima 8o

Display More

Sa jednom razlikom firme uglavnom ne vraćaju glavnicu "kroz rate", već samo plaćaju kamatu, i to čak ne na mjesečnoj razini, već uglavnom kvartalno, polugodišnje ili čak godišnje.

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• Marin83
    • March 11, 2021 at 11:30 PM
    Quote from Parica

Ne pricam o trejderima...oni uvijek mogu zaradit...ali ovdje, opet najteze...ostare dok zavrte "krug"...

Opet beskonačno puta više zarade ,nego vlasnici onih 20 miljardi kuna depozita u HPB-u...

• Marin83
    • March 11, 2021 at 11:03 PM

Napisao sam i za zadnjih 18 mjeseci ,mogli ste u teoriji zaraditi 30-40% dva puta...meni je to jebeni prinos, meni ne treba imaginarni wunderwaffen s kojim ću se u mašti obogatiti, već konstantni prinos na godišnjoj razini do 20% i ja prezadovoljan.

Uostalnom ne znam zašto se ljutite na sadašnje investitore u HPB, radi vašim neuspiješnih ulganja u prošlosti?! ?(

• Marin83
    • March 11, 2021 at 10:43 PM
    Quote from Parica
    Quote from Marin83

Ja ovu dionicu imam više od godinu dana, kada cijena padne na 450kn ili manje dokupim, kada poraste do 500kn dio prodam, to radim zadnjih 12 miseci...

što više vrime ide, bliži je trenutak kada će se cijena dionice oslobodit i eksplodirat, tako da ću možda i poduplat poziciju sljedećih mjeseci...nekidan sam kupio po 464kn, ako padne na 455kn opet dokupim.,da napomenem 31% ZSE portfelja mi je u HPB,i nijedom u godinu dana nisam bio nemiran radi ove dionice.

Imam je jako malo (2,5%) ali dovoljno da se uznemirim kad gledam kako sve osim nje raste iz dana u dan...i tako godinama...najgora dionica u svemiru...ovdje iskreno zalim svakog dugorocnog investitora...

Uvik se može izaći....trebaš zaliiti onih 200 miljardi kuna depozita sa 0% prinosa, bar zadnih 5godina.

Bdw dionica je zadnjih 12 mjeseci rasla od 380kn do 500kn...to ti je nekih 30%...recimo PBZ je za isto razdoblje u minusu 15%, a ZABA +20%

Na HPB se zadnjih 18 mjeseci moglo dva puta zaraditi po 30-40%...ja ne znam što bi vi ljudi heheh

• Marin83
    • March 11, 2021 at 7:48 PM

Zašto ne bih mirno spavao ne kužim?? Pa ne ulažem u stečajuše ili ekstremno zadužene firme tipa ATPL ili RIVP ,pa da mi je san tanak:)

• Marin83
    • March 11, 2021 at 7:04 PM
    Quote from komot

Svaka čast, mi koji dulje pamtimo (malo stariji) sječamo se protege i sličnih. Dobro je da se počinje vjerovat državnim poduzećima. Ja radim u državnom poduzeću pa sam zato možda skeptik prema političkom kadroviranju i upravljanju.

Ja ne znam što da vam kažeš, boj se vuka, boj se mraka, nikad u šumu. Vaš strah je uglavnom iracionalan, koliko iracionalan može biti za dionice.

A koliko je cijena dionice niska, ja bi rekao da u nju nije ukalkuliran jedan mogući novi Protega, već barem tri.:)

1. Privacy Policy
  2. Kontakt