Dioničar br.9 izgleda izlazi iz PTKM..https://investiramo.com/dionicari?name=PARUNOV%20OZREN
Posts by Marin83
-
-
Bogami ako ovaj PBZ opadne ispod 700kn, mogao bi kupiti 20-30 dionica pa neka ostanu nasljednicima...
-
Ja sma pola PTKM proda na 60 i 61kn, ako ljosne poslin petka uđem između 55-57kn,ako ne opet uđem. Kako god okrenem ulazim.
Svi tu spominju loše izvješće, a što ako ne bude loše??
Ako su prihodi od prodaje prebačeni iz 4.kv.2020 u 1.kv.2021. a troškovi budu manji?
A cijena dionice je pala skoro 20%.
Moguće da su dio prihoda proknjižili poslin NG...troškovi trebaju biti znatno manji, jer je remont trajao do 9.2.21
-
A da je i cijena dionice u dolarima i da kotira negdje vani, to ne bi bilo bitno za hrvatske dioničare?!
😁
Onome tko je u tu dionicu uložio dolare, promjena tečaja USDHRK je totalno neutralni događaj po njegovu investiciju, ali bogami onome tko je uložio kune u tu dionicu, promjena tečaja USDHRK nije nu u snu neutralni događaj po njegovu investiciju.
Ne stoji u svakom prospektu za ulaganje upozorenje o mogućem VALUTNOM RIZIKU, da je to neutralan događaj po investiciju ne bi se ni spominjao.
Uostalom ja svoju svu dobit ili gubitak isto računam u kunskom protuvridnosti...kod dolarskim ili eurskih investicija, računam i tečajne razlike, pa one idu u dobit ili gubitak toga razdoblja. Neće sam sebe zavaravat da sam zaradija 3-4% u dolarima, kad je npr. dolar u istom razdoblju izgubio 20% svoje vridnosti naspram HRK.
-
Jedina “prava dobit” iz perspektive vlasnika i investitora koji razumiju poslovanje je operativna dobit, EBIT ili Ebitda. Uz dostatan novčani tok.
Na sve ostalo utječu razni računovodstveni i knjigovodstveni principi i način financiranja poslovanja te raspolaganja dobiti tj. kapitalom.
Iz perspektive malih kunskih dioničara(investitora) to je jedino bitno, da firma u kunskoj protuvridnosti vridi više. Ti sada pokušaješ proturati da to što jedna firma vridi duplo više u kunama(uslijed tečajnih razlika) nema nikakvog utjecaja na njezinu cijenu dionice izraženu u kunama...
Također nas želiš uvjeriti da ako firma zaradi par milijuna dolara neto dobiti, a u međuvremenu izgubi pola svoje kunske vrijednosti( radi tečaja), da to nema nikakvog negativnog utjecaja na kunsku cijenu dionice...
Želiš nam reći da kunska vrijednost firme totalno neutralni događaj prema cijeni dionice u tim istim kunama?!
-
ja bi prvi potpisao da mi dobit koja se oporezuje bude gubitak, a da mi onda sveobuhvatna dobit bude 20 M kuna i da imam 13 M cash-a na računu više.
šta se mene tiče, slobodno je zakucajte
Normalno nije im vlastiti kapital i rezerve porasle +20 milja kuna po duhu svetome...
-
Jako, jako lose. Pag na remontu, tc manji nego u Q4?
Smanjili su drastično kratkoročni dug, povećali novac na računu, smanjili drastično potraživanja, povećali kapital i rezerve za 20 milijuna kuna itd...
-
Možda, ali obzirom na cijenu plina i koliko će im troškovi zbog toga biti veći, ta dobit sigurno neće biti kao prošle godine i sumnjam da mogu kompenzirati povećanjem cijene proizvoda.
Pogotovo ce to biti vidljivo u kvartalima gdje je prodaja tradicionalno slabija (2. i 3. kvartal).
Prvi kvartal jos ok, ali dalje ce biti zanimljivo vidjeti kako ce se stvari kretati.
Petrokemiji je izostala dobit u 4Q, jer su im prihodi od prodaje podbacili, a ne radi cijene plina. Uopće je smišno spominjati da PTKM ne može poslovati sa dobiti radi cijene plina, a PDV na njihove proizvode je smanjen na 13%, a izdaci za kamate na svega 1.5 milijun kuna kvartalno.
-
Tollway...Za SUKC I KOEI, zašto što je sve oko mene raslo ta 2-3 mjeseca, a ove dvi dionice su stagnirale, tj imale su minimalni rast...uhvatila me bila pomalo panika da ću propustit momentum jakog rasta burze..izlaziš iz njih ,a znaš da ćeš zažalit...
kažem nikad više, trebam slušati svoj unutarnji glas, ne vara me nikad, njega sam slušao i na VIRO, ušao u njega na 49kn, izletio 3-4 dana poslin na 48kn. Za VIRO mi je taj unutarnji glas cijeli vikend govorio da idem van i izašao sam čim se burza otvorila u pon. Dalje je sve povijest, od predstečaja do pada cijene na 22kn.
-
Kolega tollway tvoj novac, tvoj pravila..
Samo zaboravljate na fondovsku industriju na ZSE koja dominira burzom, i koja im presudni utjecaj pri ublažavanju pada i održanju cijene stabilnom.
-
Ja sam se ostavio alkohola ima misec ipo dana, ni kapi(prošla godina je bila stresna
)...jedna od nuspojava apstinencije od alkohola je pojačan seksualni nagon
-
Inače kada ulažem, imam neku svoju filozofiju, odnosno svrha ulaganja mi je prvenstveno da ne izgubim ni kune. Jer ako si maksimalno eliminirao mogućnost gubitka, dobit je neizbježna, u protivnom bi igrao rulet.
Mislim da znam što radim jer mi je lani prinos bio 18% i to sa polovinom portfelja u kešu. Kada sam se uspiješno izvukao iz 4 pozicije u kojima sam u jednom trenutku bio u minusu 35-50%.
Izvukao sam se neokrznut prvenstveno jer sam slijedio pravila koja sam si sam postavio.
1. ulagati u zdrave dionice
2. pol portfelja keš
3. kada pada dokupljuj, dokupljuj, dokupljuj
4. kad je najgore, kupuj najviše, (na dan potresa u ZG-u sam usuo sve u dionice)
5. ako te udre stres zbog minusa, napij se (odma opusti)
-
marine
sve je to ok AKO dionica odradi rast.
imaš masu primjera u roku g dana gdje je cijena ili stagnirala ili padala a svi vičemo da su podcijenjene. pa i sama tpng je pala sa 52-55 kn a i onda se govorilo da je podcijenjena. maistru sam prodao s malim minusom nakon godinu i pol, a karavane su prolazile. dobro, tu je faktor korona u punom sjaju, ali opet... tko mi kriv!?
ako si ti toliko perfidan da znaš kad je pad cijene stao.... skidam kapu! ja to ne mogu znati niti nakon 22 godine na zse! a ide mi sasvim dobro.
Nema tu ničeg perfidnog, kupujem postepeno(uvijek ima dovoljno u rezervi da se još malo dokupi)...volatilne dionice ala ATPL iskreno ne lajkam, kao i prezadužene firme, kao i one koje ne posluju sa dobiti, kao i one čija aktiva ne raste. Također volim da su i mirovinci značajnije unutra.
ATPL je na vjetormetini, čiju cijenu nitko od velikih ne brani, nema velikog dioničara koji ima jasnu viziju, jednostavno mi nije ugodno biti u dionci takve loše bilance i takve volatilnosti cijene.
-
Uozbilji se,jedan kvartal gdje su napokon zaradili za papar, nije ni približno dovoljan da bi se anuliralo činjenicu da firma propada 10 godina i da je deboto pred stečajem.
Koji je ovo la la land sa ovim ATPL, presmišno.
Nema razloga da budete nervozni.....vaše gledanje u retrovizor omogučilo Vam je nasukavanje.....kad se jednog dana odsukate preporučam gledanje prema naprijed i to prema likvidnim dionicama da vas opet ne nakrcaju kao ovdje pa ostanete sa teškim teretom bez mogučnosti skorog odsukavanja........ja sam vam prije mjesec dana dobronamjerno pisao kako ćete proči ovdje u odnosu na dionićare atpl a to se i dogodilo.......ljutnja i zavist što ste pogriješili neće vam ništa pomoći.......
čak bi nam i svima preporućio da prestanemo s prepucavanjem atpl vs tpng jel trenutno su stvari vrlo jasne......atpl je več zakoračila na put ka sreći a tpng će to tek napraviti kada se stanje na tržištu vozarina za tankere bitnije popravi, a kada će to biti tko to zna.....
Kolega ja TPNG koja mi čini nekih 23% portfelja mogu odmah u pon-uto prodati pomalo za 7-10% plusa, a to su samo tri mjeseca uloga. Ja nisam kockar, igram na sigurno.
Tako je i meni bilo lani dosadno, jer sam bio parkiran u KOEI i SUKC Sa pola portfelja, pa sam na ljeto izašao iz obe sa nekih 10-15% plusa, naravno 5 mjeseci poslije, KOEI je odradio rast od 35%,a SUKC od 50%. Što je najgore znao sam da su ove sigurne investicije, ali eto bilo mi je dosadno.
Tako da više nema šanse da mi bude dosadno, jer sam radi dosade izgubio prinos od kojeg sam mogao cijelu ovu 2021 živit ko bubreg u loju.
-
naravno da ima različitih razmišljanja oko vremena ulaska u papir. osobno ću uvijek radije platiti 15 ili 25% više kad ciklički rast krene, nego se parkirati "na vrijeme" i onda čekati mjesecima ili čak godinama da rast krene. to je OK, jedino ako imate nepresušan izvor sredstava.
u zadnjih desetak dana prodao svu tpng kupljenu prije 1-2 mj sa min zaradom i maistru sa malim minusom, i ušao u atlantsku. samo iz razloga trenutačnog stanja na svjetskim tržištima. obrnuti scenarij itekako moguć, samo neznamo kada.
Definitivno je bolje se parkirat u "jeftinoj" dionici kada je pad cijene stao, nego šetat. Parkiraš se do godinu dana, dionica odradi rast 30-40% i dosta ti za cijelu godinu. Nema ni teoretske šanse da će više zaradit šetajući na ZSE.
-
Ovdje je kolega Forumas cak i u pravu.
Atpl je trebalo kupvati na 130 kuna, a ne sada kada vlada histerija. Dionice se kupuju kada ih nitko ne zeli.
Tako i Tpng treba kupovati dok je 40 kuna.
Ali tako je kod nas, svi zele dionicu tek kada je narasla.
Ne bih se slozio...
Dionice treba kupovat kad su "jeftine"...bez obzira na cijenu...
ATPL na 130kn je bila barem dvostruko "skuplja" nego sad na 250kn...pa NAV joj je bio negativan, racuni su joj bili u blokadi, pucali su margini, jednom nogom je bila u stecaju...samo cudo je moglo spasit...i dogodilo se cudo...ako vozarine ostanu na ovim razinama (a kako vrijeme odmice sve je vjerojatnije da hoce) ATPL bi trebala imat minimalno 70mil neto dobiti i EBITDA-u od 200 mil kn...pa je kupnja na ovim razinama i dalje atraktivna...
Uozbilji se, jedan kvartal gdje su napokon zaradili za papar, nije ni približno dovoljan da bi se anuliralo činjenicu da firma propada 10 godina i da je deboto pred stečajem ili predstečajnom nagodbom.
Samo lani im je isparilo 85 miljuna kuna vlastitog kapitala..Koji je ovo la la land sa ovim ATPL, presmišno.
-
Netko je u 4ure od cuga skupio 1223 dionice po 45 kn
-
Prodao oko 6% HPB po 510 kn...riješio se totalno VIS, nije iznos vrijedan spomena, ali nisam ga htio dat sa gubitkom.
-
bilo je i sa 300 na 450 u dva dana, e to su bila luda vremena glisiranja, no dobro, svaki + je dobrodošao, odmah je sve nekako življe, čak i dok raste dug bolnica veledrogerijama
Sjećam se toga, bilo je +40% u jednom danu, e to su bila vremena
Samo, trebalo je tada prodati, kad malo bolje razmislim
Da se je prodavalo ne bi bilo +40%.
-
Nešto se ovdje kuha, a nije podravka juha.
Prežestoko udaraju danas. Saznat ćemo za par dana vjerojatno.
Ili predobar 1Q ili se ide u daljnju privatizaciju...