Za sada se sve zeleni da ne može biti zelenije, ako ovako nastavi nema ni priče ni ideja, a ni obrazloženja
Možda i ja izađem iz crvenog napokon
Za sada se sve zeleni da ne može biti zelenije, ako ovako nastavi nema ni priče ni ideja, a ni obrazloženja
Možda i ja izađem iz crvenog napokon
Ma baš je dobro, evo sa -35% na -30%
Brzi oporavak stiže 🤣🤣
Ništa, sada nema druge nego čekati.
NIO, JKS, SOLO su pali drastično. Od navedenih držim SOLO.
Trenutno ne koristim IKBR, ali sam koristio njihov demo account i postoji mogućnost trgovanja u premarketu i after hours.
A i google kaže isto
Display MoreA gle ja to gledam ovako. KAd za dan -dva -mjesec-godine-desteljece kupim jahtu od 59 metara mogo bi me netko pitat gdje sam prijavio porez 2020??? tak da mi tih 12% ne igra neku ulogu. Pa to mi naraste preko noci na nekoj Kung-fu dionici .
Sta nitko ne prijavljuje nista? svi me samo odgovaraju a nitko da da konkretan odgovor ....svi smo se "prilagodili"
Cak sto vise citam sve sam sigurniji da onaj 1003 nejde umjesto 1006 nego u gornju kolonu umjesto 1001...
znaci
HELP...
Oznaka stjecatelja 6.1. - 1003 Stjecatelj primitka od kojega se utvrđuje dohodak od kapitala ostvaren iz inozemstva ili druge države članice Europske unije
Oznaka primitka/obveze doprinosa 6.2 - 1006 Primici od kojih se utvrđuje dohodak od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka
Ako obrazac slučajno ne prođe kontrole (jer je to ipak porezna uprava) onda pod 6.1 stavi 1001 - Stjecatelj primitka od kojega se utvrđuje dohodak od kapitala
trade212 opet steka(cancel naloga traje 10 minuta)pa me podsjetilo da mi na onaj mail od proslog tjedna jos nitko nije odgovorio.
Eto samo da znate ak nesto zapne bit ce problem to rijest s nekim ko ne odgovara eto 5-6 dana na mail
Meni sad pukao film, radim prijavu za IBKR.
Nalog u processingu preko 2 sata. Ne znam jesam li kupio nisam, cijena otišla gore pa dolje pa gore, gore...gore...i naravno nakon 2 sata nije izvršio nalog.
Naravno kada tako zablokira, a cijena ode dolje taj se nalog uredno izvrši sat vremena kasnije jer zašto bi takve naloge preskočio....
Doslovno mi izbilo novce iz đepa....
Mislim da je vrijeme da se i ja polako krenem prebacivati na IB ovo polako nema smisla.
Display MoreMislim da nisu ovdje više samo mali u igri - sigurno su se i malo veći igrači uključili u priču i vide priliku za zaradom.
Ne vjerujem da će ukinuti platforme, a realno nije ni problem u platformama, problem je što je GME bio shortan 140% floata. Fondovi se kladili u jedno, malo pretjerali, skupina ljudi vidjela priliku i krenula gurati, gurati, gurati...i eto nagurali
Definitivno zanimljivo vrijeme nam je stiglo - što će biti ne znam, ali pozorno pratim.AMC sam kupio nešto dionica, odmah se pozdravio s tim novcem pa što bude.
A GME razmišljam da kupim simbolično 1 dionicu i podržim ekipu jer ono što se događalo u četvrtak nikako nije bilo u redu.
Mislim nije mi jasno zasto i zbog cega se pozdravljate vec sa novcima ulozenim u AMC I GME??... DAJ MI OBJASNITE.. NE RAZUMIJEM..
Zato jer sam u AMC ušao isključivo na temelju hypea s novcima koji mi ne predstavljaju neku ulogu. Nisam ništa istraživao niti analizio, uletio sam u vlakić pa što bude...
Ako dogura do 60$+ odlično - high risk - high rewark....ako ne, ostaje nada da će i covid proći da će kina otvoriti vrata pa da ću barem vratiti uloženo.
No da bih ušao u AMC ili GME sa nekim ozbiljnijim novcima ne bih, iako vjerujem da će doći do squeeza
Mislim da nisu ovdje više samo mali u igri - sigurno su se i malo veći igrači uključili u priču i vide priliku za zaradom.
Ne vjerujem da će ukinuti platforme, a realno nije ni problem u platformama, problem je što je GME bio shortan 140% floata. Fondovi se kladili u jedno, malo pretjerali, skupina ljudi vidjela priliku i krenula gurati, gurati, gurati...i eto nagurali
Definitivno zanimljivo vrijeme nam je stiglo - što će biti ne znam, ali pozorno pratim.
AMC sam kupio nešto dionica, odmah se pozdravio s tim novcem pa što bude.
A GME razmišljam da kupim simbolično 1 dionicu i podržim ekipu jer ono što se događalo u četvrtak nikako nije bilo u redu.
Display MoreSlažem se s tobom. Brokeri ne bi smjeli ograničavat što se može ili ne može kupit.
Ono što mogu i gdje je njihova gujca na panju je margin requirement.
Recimo, ja sam vidio kakao je NBP (FXCM negative ballance protection) firmu skoro prevrnuo i trebala je hitna dokapitalizacija.
Tu im je uvijek dilema - više margina = veći promet = veće provizije.
Lik se malo ukakio "short squeeze can go on indefinitely". To je ljepota rizika short pozicije.
Problem za brokera nastaje kada svi krenu u jedan asset pogotovo u istom smjeru pa se i sama rizicnost za brokera drasticno poveca, najvise zbog margina ako se istim trguje s tim assetom, a vjerovatno je pa zapravo broker na sebe preuzima dosta rizika od moguceg gubitka za sebe ako se desi nekakva neocekivana promjena cijena bez mogucnosti zatvaranja naloga kod margin calla nesto slicno kao sta se 2008 nisu kod nas mogli zatvoriti margini jer nije jednostavno bilo naci kupca po cijeni po kojoj se pokusalo zatvorit poziciju, a zbog velike izlozenosti kljenata to predstavlja ozbiljan rizik za bankrot brokera jer na sebe preuzima gubitak veci nego sta klijent ima depozit, te drugo isto to je jos povecano s opcijama s kojima mozete izgubit vise nego imate pa i zbog toga broker je u povecanom riziku, mislim da je o ovdje prvenstveno rijec o zastiti sebe kao brokera nego neko ciljano manipuliranje.
To se lagano može riješiti ukidanjem margina i dopuštanjem trgovanja samo sa raspoloživim sredstvima. Blokirati kupovinu u potpunosti nema nikakve veze sa slobodnom trgovinom.
Slažem se da se brokeri trebaju zaštititi sebe, ali samo sebe
izasao jnj cjepivo. nije bas najbolje. PFE ce svakako profitirati
Nekako PFE uvijek izvuče deblji kraj....dok recimo MRNA je na rezultate JNJ odletila +20%
Kao u vremena javne ponude HT-a, cijena 400 kn a do brokera ne možeš doći 😀😂
Vratim se za sat vremena u nadi da će trading212 proraditi, ne mogu više gledati ovaj gateway error i no connection to server.
Stocktwits i Nasdaq halts za zanimaciju
Trading212 ne radi, ne mogu prići.
AMC bi trebao biti zaustavljen od 09:50:17
A koliko vidim i GME je zaustavljen 09:51:39
Ostajem u BB long pa kako bude bude, nadam se pozitivnom
GME samo pratim jer je zanimljivo, ali da bih ušao u to, nikako. Kada sam u jednom trenutku vidio cijelu od 145$...samo sam zanijemio...
Baš me zanima što će sutra biti.
Od ostalog prodao RKT na +15% i ostao u ERJ to opet čekam 7+ da prodam
E da...i prodao sam PFE uz gubitak i naravno čim sam to napravio otišao je preko 37...ali drago mi je da sam se maknuo.
Display MoreDisplay MoreNije to kristalna kugla.
Reklo bi se da ide Up
Al' frankly, ne zna se
Treba pričekati uz otvoren monitor velik volumen, alert na stockbeepu i jump in
Ili kupiti sada, zaboraviti na to, i ugodno se iznenaditi
Ameri funkcioniraju na nama nezamisliv način, svaki dan poneko Čudo na Wall Streetu
Tnx, ovaj dio mi je najbolji,i to jest najbolji način,kupimo i zaboravim na godinu dana Hvala još jednom
Čini se da stvarno ide UP....
Sada je pitanje, ulaziti na otvaranju ili ne....
Display MoreDisplay MoreKako može BB biti skuplji od AMZN? Nije mi ovo u potpunosti jasno.
Za BB se očekuje da će ići dosta gore, dosta su svi nabrijani na njih - što analitičari, što po redditu. Dosta se piše, a ako se sve posloži kako treba mogao bi BB stvarno rasti još dosta.
Ušao sam dugoročno u BB, ali nakon što napravio ogroman skok sam prodao sve jer sam očekivao korekciju pa rekoh da uđem nazad kada padne....e pa nije palo
Ni sam ne znam što napraviti u ponedjeljak, ući odmah po 15 ili pričekati da se malo povuče.
Hm, AMC bih mogao popratiti bar do 4, ako u premarketu već to ne preskoč
To da je skuplja od Amazona citat je nekoga s drugog foruma,ja osobno nisam ulazila u izračun usporedbe.
No, kad radite usporedbe s drugom kompanijom uspoređujete pokazatelje u relativnom iznosu,ne u apsolutnom.
Svaka se firma sastoji I=K+O (imovina koju financira s kapitalom i/ili obvezama).Ove kompanije koje izlaze na burzu financiraju svoje poslovanje kroz prikupljanje novca putem dionica.Značiako im treba npr. 1.000.000$ mogu ponuditi 1.000.000 dionica vrijednih po 1$ ili 1.000 dionica u vrijednosti svake dionice 1.000$. Taj novac im služi za razvoj poslovanja.I tako,ako uspješno posluju,ostvaruju fine prihode kroz godinu i pokrivaju s prihodima i rashode poslovanja,one ostavruju dobit koja isto ide u kapital. I uz pokazatelje likvidnosti ,zaduženosti,profitabilnosti gledate i koliko je kompanija zaradila po dionici (EPS) te odnos cijene dionice i zarade po dinici.
Kod Blekija je stvar u tome da su oni prethodnih godina napravili zaokret poslovanju i strateški i fokusirali na cybersecurty i te inteligentne softwere za autnomiju vožnje, ostvarili niz ugovora s vodećima u autoindustiji te se od toga očekuje veći prihodi u budućnosti.Konačno su riješili spor s FB nakon nekoliko godina sudovanja te su s Amazonom potpisali ugovor.
Da ulažem po školski,ulagala bih u one kompanije koje su već zrele i ostvaruju cca 15% godišnje s dividendom.
No ovdje se radi o potencijalu u budućnosti, gleda se P/B i market cap u odnosu na ostale u industriji.to je ono što me praksa naučila
Odlučila i ja kupiti u pon. ide 50% u BB i 50% u AMC, kuda svi tu ćemo i mi
Kad razmišljam gdje će BB biti za godinu dana, i ova cijena mi je skroz ok.
Slažem se da je BB dobra prilika za duže ulaganje, a čini se da će i kratkočno biti dobra prilika. QNX je ugrađen u milijune vozila diljem svijeta, dobro su povezani sa većinom proizvođača automobila.
Softver im spada u jedne od najsigurnijih na tržištu.
Trenutno razvijaju novi softver IVY (Intelligent vehicles everywhere) koji bi trebao zaživjeti 2023 godine. Koliko sam pročitao po pitanju razvoja i isporuke BB nikada nije kasnio niti je imao problema pa je ti nešto pozitivno u cijeloj priči.
Očekuje se povećanje prodaja elekričnih vozila 50% u 2021 godini (u odnosu na 2020.), a do 2040 godine bi trebalo biti 50% vozila biti električno. Kada ovo čitam, čak mi se 50% čini malo jer 2040 je poprilično daleko pogotovo uz razvoj tehnologije.
Plan im je do kraja godine dogurati do 38B Mcap-a, a trenutno se nalaze na 8B...e kada bi im to uspjelo, nitko sretniji od mene
S druge strane malo zabrinjavajuće je to što je Chief marketing officer prodao dio svojih dionica (zaradio čovjek više od 990.000 $) i tako smanjio svoj porftolio za 60% dok je CFO prodao sve dionice (zaradio 430.000 $).
Ono što mene muči da li odmah uskočiti ili pričekati povlačenje - realno budući da idem na dugoročno držanje ne bi trebalo biti bitno, no ne volim gledati crvenilo na portfoliju - neka je i +0.01%, ali samo da je +
Display Moretrading212 koristim
nazalost nisu mi prinosi bas toliki jer nisam jos naucen na to ludo trziste i tehnicka analiza mi je pre konzervativna pa napustim prerano ocekujuci korekciju ( koja je za amere strani pojam :D)
u njih ulazim sa oko 250 dolara pa ako ode gore nadokupim jos toliko i prosjek mi bude stop loss, ako okrene dolje opet nadokupim i rusim si prosjek
trenutno mi je dobit 110 posto u manje od mjesec dana otkako sam se pebacio iz zicerasa tipa BA, Apple, AMD, Nvidia..
Hvala još jednom, otvorim si i ja račun tamo.
Izgleda da nitko od nas sa ZSE burze nije navikao na takve skokove u cijeni.
U pravu ste, s psihološkog aspekta bolje ulagati u ove s nižim cijenama nego u velikane...baš je neki dan netko napisao za BB da je sad trenutno skuplji od AMZN ali to ove mlade milenijalce ne zamara previše ,a oni su postali vrlo utjecajan faktor na tržištu kapitala.
Evo čitam za AMC ,još uvijek je hot kod njih i kao skupina mogli bi ju podignuti još par dolara.
Kako može BB biti skuplji od AMZN? Nije mi ovo u potpunosti jasno.
Za BB se očekuje da će ići dosta gore, dosta su svi nabrijani na njih - što analitičari, što po redditu. Dosta se piše, a ako se sve posloži kako treba mogao bi BB stvarno rasti još dosta.
Ušao sam dugoročno u BB, ali nakon što napravio ogroman skok sam prodao sve jer sam očekivao korekciju pa rekoh da uđem nazad kada padne....e pa nije palo
Ni sam ne znam što napraviti u ponedjeljak, ući odmah po 15 ili pričekati da se malo povuče.
Hm, AMC bih mogao popratiti bar do 4, ako u premarketu već to ne preskoči.
Display MoreVec je dionica pala i mislim da je to to. Nije to novi avion, pa da njegov pad ima jaci utjecaj na cijenu, jer su kod padova tih kompanija najcesci krivac piloti i lose odrzavanje, a ne sam avion ili problem s njim
Od prvog dana ovdje Embraer kujem u nebesa, rado ga imam, kupujem i prodajem.
Moja jest teorija, koji već znaju i vrapci na forumu, da je BA u problemima sa Maxom, Airbus sa svim i svačim pa i Brexitom i da je Embraer u zahvalnoj niši uskotrupaca kao stvorenih za skakutanje po Kini i Indoneziji napr.
TAKOda je bilo za očekivati da će nakon zadnjeg pada Boeinga, iz ma kojeg uzroka, Embraer uzletit i eto ga , danas 10 posto !
INače, samo me pegula prati, što prodam raste, što kupim, pada.
Danas sam prodao sa dobitkom PAG š to ga je lansiralo u još veći plus.
Onda sam se dosjetio jadu pa sam mali dio PRFX prodao sa nemalim minusom što je gotovo trenutno rezultiralo lansiranjem u plus dotične dionice. Tak da sa ostatkom čekam i nadam se da bi to mogao biti novi APWC.
Znači nisam samo ja taj koji što god da proda to nastavi rasti, a što god da kupim krene padati
Prodao ERJ na 6.65 -> do kraja dana odletio na 7
Prodao TANH na 1.66 -> eto ga u AH na 1.75, ako se održi i danas skoči još više....što reći
Ponovio bih pitanje, koristi li možda netko eToro?
Najviše mi je za oko upalo to da se dionice kupuju u ime kupca.
eToro - The World’s Leading Social Trading and Investing Platform
Display MoreA sada se idem vubiti.
Zasliijepljena svakodnevnicom ko' zec pred farovima, u ratu sa virusom, nisam vidjela što mi je bilo pred nosom
Tesla 700 dolara, bitcoin 22 tisuće dolara
Whoops
Posljednji put sam gledala coin na nekih 10 tisuća, ether valjda na 160 ??
Ljudi, jeste to istrgovali ?
Ufffffffffff...........
Teslu sam uhvatio nešto sitino sa 485 na 550 i onda još sa 570 na 600. Jednostavno mi je previše živaca kidala ta silna volatilnost, gore dolje gore dolje. Neću uopće spominjati ludilo u premarketu pa ludilo u aftermarketu.
Tko je mogao znati da će dogurati do 700....
Dovoljno je pogledati zadnji sat trgovanja jučer
Mislim da su ljudi jednostavno ljuti i razočarani počeli prodavati. Pogotovo kada se usporedi sa Modernom koja je eksplodirala, a Pfizer se stvarno vukao i vukao i vukao...dok ljudi nisu pukli.
Očeivala su se čuda do i nakon FDA odobrenja - nije se dogodilo i počela rasprodaja.
Ja sam isto na početku gledao hoću u Modernu ili Pfizer....rekoh isto je i ušao u Pfizer - još sam tu i gubim novce svaki dan :).
Ali dobro vratiti će se oni sa objavom rezultata i budućim prihodima jer narudžbe idu iz cijelog svijeta - tolike čak da je postalo i pitanje hoće li moći proizvesti i distribuirati toliko cjepiva.
Uglavnom, long, very long
Ekipa, može jedno pitanje sa iskrenim odgovorom, ako je moguće.
Nije to ZSE da svatko igra neku igru, pa se nadam da ćete odgovoriti.
Da li ste u svom trgovanju vani sveukupno u plusu ili u minusu na ulog i koliko?
Ne znam koliko tko već dugo trguje vani i koliko ima iskustva osim kolege aliasa,
za kojeg znam da je već veteran vani i prilično uspješan.
Poprilično kratko, svega 2 mjeseca.
Sveukupno sam u plusu - ali tu me drže long pozicije sa trenutnih 30% prinosa.
Ovo što trgujem dnevno sam bio u plusu do jučer, a jučer sam jednostavno sve promašio i završio u minusu.
Uglavnom još uvijek učim, čitam, slušam savjete i prijedloge od kolega ovdje i polako.