Jos malo ATPL 😀, hvala prodavacu 😉
Posts by D_artagnan
-
-
To je istina Verdi, da država, tj. HEP to želi onda bi to pojednostavili i omogućili jednostavnu i brzu implementaciju gospodarstvu, hotelima, restoranima i onima koji to žele integraciju solara za svoje potrebe, ali oni još koče i podmeću noge... Bar je njima to isplativo, rade jako puno preko ljeta, po danu kad je skupa struja, a kad sunca ima napretek. Ali onda pada dobit HEPu, jbga. Ovako se jedno priča, drugo radi, a gospodarstvo i realni sektor najgore prolazi.
-
Burza moze naprijed tek kad se uvede porez na nekretnine, tj. prvenstveno apartmane. To je zlo koje cijelu zemlju vucd prema dolje.
Nemam apartmane ni takve imovine jer mi nije interesantno, ne mogu brzo djelovati i mjenjati investicije. Ali to nije logično ni pravedno. Imovina je imovina, bilo to lova na računu, banci, apartmanu terenu, kući, dionicama. umjetninama.
Ako ćeš oporezovati onda ideš na sve.... nije ti dosta poreza što si platio dok si dobio svojih 1.000 kn na račun (koliko je prije bilo BRUTO?) i nešto od toga kupio dalje???? stvarno svakakih razmišljanja.
Ajmo ljude obrazovati kako i u šta se investira, ajmo drakonski kažnjavati manipulacije sa nekretninama, terenima, urbanističkim planovima, muljanja na TK .. ala agrokor, DLKV, ..... ima posla jako puno gdje će se fino napuniti državna blagajna. Ajmo drakonski kažnjavati imaginarna radna uhljebnička mjesta, lažna boravišta za putne troškove... ima posla preko glave... Kao i rad na crno, neizdavanje računa...
-
Logika je da nema logike, kao i općenito na trzistu kapitala, a na ZSE to je posebno potencirano. Al realno nebitno, bitni su rezultati.
Prometi na svim izdanjima su više nego koma, ako je burza 10 - 50k kn prometa po dionicama, onda je to totalno neefikasno niti realno vrednovanje kompanija
-
A morat će se promjeniti, jer ovako za godinu, dvije, tri Rusija će sav prihod od nafte i plina usmjeriti u novo naoružanje i ajmo dalje dernek...
Saudijska arabija, Katar, UAE... upucavaju sve silne milijarde tamo u izgradnju gradova u pjesku, kupnji brdo igračaka (tipa autića) koje im rade opet firme iz EU, SADa, pa imamo zatvoreni financijski krug gdje je svima dobro i svijet se razvija, napreduje .... ili ulažu milijarde na trziste kapitala okolo po svijetu.
A Rusi rokaju u naoružanje, jer ostale ozbiljne razvojne industrije i nemaju. Dali je to dobro za ostale? vidimo sada, jbga .... U svakom slučaju nije dobro. Valjda će razum prevladati.
-
Nekad je dobro da nemas jaku industriju, jer onda nemozes ni pasti nesto jako 🙃
-
I bolje da se nije makla 🤫, nemoj nam tjerat prodavace da prodaju skuplje 😉, samo nek ATPL zarađuje 😎
-
Zanimljivo, VLEN i Dalekovod se trenutno trze po istoj cijeni, a i k/p je priblizno isti omjer, sto mislite, koja ce prije preko 20, ili možda prema 10?
VLEN će prije prema 10, jer su ulagači na DLKV već ošišani, a na Lencu ih tek čeka šišanje. Mogao bih kupiti malo tog Lenca na ovoj cijeni, jer ću gotovo sigurno izgubiti pare.
Ti ces izgubit kupio, ne kupio na lenac… dok ce lenac zaradit cca 7 kn / dionici ove godine, u 1H je vec 3,5 kn dobiti po dionici inkasirao 💪😎
-
Jos vode na mlin za dry bulk:
da niste možda htjeli napisati da je to još više vode na mlin rusiji? kako stvari trenutno izgledaju, cijela europa je dobila sankcije, a putin zbraja lovu!
A kad sjedis na izvoru nafte i plina sta mozes radit nego zbrajat lovu i da nista ne proizvodis drugo konkretno. Dali je to odrzivo, NIJE. Tako da se definitivno treba odmaknuti od nafte i plina, a to se nadam da ce biti sto brze da se okrenemo jednoj boljoj buducnosti.
-
Zasigurno postoji nekakva zakonska prepreka, HEP nije sretan sa gubitkom prihoda
Misliš smanjenjem miliniona ili milijardi dobiti koje trenutno mlate nauštrb gospodarstva uz izgovor plin poskupio ?
Još OK ako će to ubaciti u izgradnju Hidrocentrale Kosinj da se ne zadužuju ili se manje zaduže.. ali vjerojatno će to po klasičnom ključu se podijeliti
-
Svi na GO izgleda
-
"Jedna od najvećih hotelskih kompanija u Hrvatskoj, kojoj je ove godine istekao ugovor za opskrbu električnom energijom, dosad je plaćala 0,72 kune po kilovatu. Sada im je ponuda koju moraju prihvatiti 2,04 kune. Tri puta veća. Za samo pola godine to je udar od 50 milijuna kuna na poslovanje te kompanije. Postoji jedna simulacija po kojoj bi, u slučaju da svim turističkim kompanijama u istom trenutku ističe ugovor s HEP-om oko nabavke struje, troškovi za njeno plaćanje opteretili te kompanije za milijardu kuna. A dobit turističkog sektora lani je bila 1,2 milijarde kuna. Takav udar bilo bi teško preživjeti. Da ne govorim da je u međuvremenu poskupila hrana, pića, papirnata galanterija i svi ostali troškovi i to u pravilu u dvoznamenkastim brojkama koje najčešće počinju s brojkom 3, 4…"
" Moramo razgovarati i vidjeti što se može napraviti kako bi se umanjili troškovi struje koji jedu dobit turističkog sektora. Ako 15 država EU-a može adekvatno reagirati po pitanju cijene struje, onda to možemo i mi. Uzmimo primjer Slovenije koji je vrijedan proučavanja.
- O čemu se radi?
- Da pojednostavim cijeli njihov model: cijena električne energije ovisi o dva inputa: potrošnje u kilovat satima i o mrežarini koja ne ovisi o proizvodnji, a odnosi se na ulaganja u mrežu, njeno održavanje i slično. Slovenci su rekli: do 1. prosinca ove godine pravne osobe ne plaćaju ovaj drugi input, mrežarinu. Uz to, veliki pravni subjekti koji su i veliki potrošači bit će subvenciorani u potrošnji s određenim iznosom eura."
Možda se i HR priključi.
sami prihodi ce biti rekordni i nikad bolji ali profitabilnost ce biti znatno nagrizena pogotovo u 4Q kad je firma u hladnom pogonu a najavljuje se visa cijena enrgenata na zimu.
Mislim da 4Q, a ni Q1 2023. neće biti u hladnom pogonu jer imaju 3 hotela kojima upravljaju u Austriji, a u njihovom FI piše:
"Četiri hotela i dva kampa Grupe radila su tijekom cijelog prvog tromjesečja te je još pet hotela otvoreno tijekom veljače
i ožujka.".
Možda mlaki pogon, ne vruć kao u špici sezone, ali ne kao što je znalo biti.
Znaci sa cijenom struje od cca 2kn, povrat u solare im je oko 30% godisnje… sta dalje pricati?? Znaci svi parkinzi za auto jednostavno natkriti solarnim panelima i imas godisnje ustedu boli glava za jedan takav objekt.
-
Kad su mozgovi pa nisu postavili solare na krovove objekta i natkrili parkinge… pokrili bi poprilicno potrosene struje. Neznam koliko placaju kWh, ali povrat investicije je brutalan za takve objekte, ako je za građane 13-16%.
Ono, okupan si suncem, pogotovo u ljetnom periodu kad i rade 🙃 i onda umjesto investicije u solare oni isplacivali divku 😂
Al dobro, mora i HEP zaraditi..
-
Nije skupa, dapače, ali je poprilično rizična, kratkoročne obveze se ne samo ne pokrivaju kratkoročnom imovinom već ih i nadmašuju. Inače taj odnos bi trebao biti 2 puta veći u korist imovine. Taj odnos duga i imovine meni je neprihvatljiv. Sa druge strane nav je smiješno mali i kad bi se firma prodala svi koji su u njoj bi masno zaradili. Ako se doba visokih vozarina nastavi super ali ako se trend pokvari vrlo brzo upadaju u probleme. Špekulativno vjerojatno najpotentnija tvrtka dugoročnije izrazito rizična i za sada poprilično nelikvidna. Btw odnos krat. imovine i krat. duga kod sestrinske Atpl je oko 2,5 a i ona se zbog općeg stanja na tržištu muči i trži daleko ispod fer vrijednosti. Na kraju, volio bih znati tko i sa kojom kamatom će Jdpl dati kredit za nove brodove. Moje mišljenje je da će kamata biti opasno visoka jer se kreditira tvrtka koja je već sada jako zadužena i time će još više povećati buduću rizičnost poslovanja. Kolateral imaju, vozarine za sada odlične i omogućavaju servisiranje duga te akumuliraju dobit ali.... Ako se trend promijeni bit će do viđenja bez mogućnosti države da ih ovaj put spasi.
Da, to stoji da imaju kratkorocni dug trenutno velik ali uredno ga servisiraju jer su vozarine top.
U konacnici i da se srozaju da nemogu pokriti kratkorocni dug uvijek ga mogu refinancirati i prebaciti u dugorocni pa ce imati manje godisnje ali vise godina… ima da banke trljaju ruke jer ce vise kamata dobiti 😅.
-
a ne tako davno prodavala se cijela po 25 kn po dionici
U to je vec bilo skupo, ja sam po 10-15-20 bio uzimao mrvice (to je sad par tisuca komada sto se bilo nakupilo 😎) i pitao se jel sam blesav, sad se lupam u glavu da nisam i vise opalio po prodajnim nalozima, a ne cekao da me poklope.
Slicna situacija je i sad, ceka se da netko proda i poklopi nalog 😅
-
Fascinantno, onda kad netko iz vana preuzme većinu u nekoj kompaniji onda se njurga kako su jeftino kupili...
-
jel ja nešto krivo gledam dobit 1H 49 mil. kn... 30 kn/dionici
a cijena na ZSE 60tak kn ???
-
Ja sam na burzi već 15 godina, a ne 15 minuta i ništa...
Već sam pisao da ako iduća godina ne bude prekretnica, odlazim sa ZSE forever jer ovo je besmislenije od besmisla. Ako ulazak u eurozonu i schengen, investicijski rejting, pelješki most i povijesno najbolji turistički rezultati ne mogu pokrenuti ovu burzu, onda doista mislim da ovo što nazivamo burza nema nikakvu perspektivu.
S ovim se mogu složiti.
Ali strane burze ne isključuju domaće burze. Možeš imati i strane i naše brodare, ako ti je već do brodara.Pitanje svih pitanja je koja je izlazna strategija najvećeg dioničara ovdje, koji je tu vremenski horizont i je li mu u interesu da cijena raste.
A što se nestrpljenja tiče, često se ovdje zna dogoditi da ono što se očekuje u prvim minutama trgovanja dođe sasvim slučajno dva tjedna kasnije.Pa kako je izašao i iz RIVP, fino nađeš nekog tko će ući sa par miliona kuna i prodaš mu nešto što si kupio za 100-200 za 1-1.5k za koju godinu sa maliom popustom na cijenu... to bar nije problem kad imaš šta prodati i još pri tome da je dobro
-
A brojke su stvarno brutalne, ali ovo je ZSE, nema zdravog svježeg kapitala, tako da to može ići i u minus, al neka. Bitne su ipak neke druge brojke...
NAV 260 mil.$, daje cca 1.400 kn /dionici, bez ostale imovine u Dubrovniku, al nećemo sad tražit dlaku u jajetu
dugoročne obveze 686 mil.kn. , cca 500kn/dionici,,
trenutno blagajni imaju 214 mil.kn.. oko 150kn/dionici
Koliko su u plusu sa cijenom novogradnje nećemo sada, to nek ostane za sljedeću godinu kad se sve implementira.
-
Kad se već spominje ECB ... Događa li se EU ono što je rušilo SFRJ? Nacionalni nepotizam u ECB
I šta sad? (Zovi HAK.)
hm, pitanje sta je starije, koka li jaje.
Valjda bi znanje, sposobnost i rezultati trebali biti NO 1 u bilo kakvom izboru, a koje je netko vjere, spola, nacionalnosti, koga briga….
Ti bi isao na operaciju u bolnicu gdje u timu mora biti iz svake drzave jedan doktor ili clan tima, pa makar nije najkompetentniji 😏
To valjda jos kod nas prolazi da moras biti u pravoj stranci da dobijes posao jer imas papire, nevazno jesi prepisao, ili dobio te papire u znj ustanovi, a ne koje rezultate imas do sada i sta ces postici.