Centralna banka Rusije je digla kamatu na 20 %, do sada su nekoliko godina akumulirali zlato i imaju 2500 tona zlata. Do pocetka 2020 godine doveli su zlato do 1970 eura a sto je bio ATH. Sada opet pocinju kupovati zlato. Rublja je pala do vrijednosti1 centa, ali Rusija ce poceti prodavati svojim drzavljanima zlato bez PDV. Ocekuje se da ce Rusi, gradjani, kupiti preko 30 milijardi dolara zlata. To je visak.kojega do sada nije bilo.
Ali u tome ima jedan mali, problemcic. Rusija prelazi na zlato kao monetu, ocito, ali to sve kupuje s namjerom da jednog dana saspe na trziste i proda. Kuda ce cijena zlata ? Hoce li je Rusi odrzavati do 2000 eura kao do sada ? Ili ce u povecanoj potraznji cijena zlata gore ? U kom smijeru ce zlato ?
Ima i jedna zanimljivost. I Srbija kupuje zlato. A Zepterovi trgovci se razletili po Zagrebu s loncima.i.poklopcima i prodaje tave za lom zlato.
A cuj sve ima svoju vrijednost ovisno o ponudi i potraznji, ako netko misli da mu je zlato vrijedno kupuje zlato, ako misli da je to kripto kupuje kripto, ili nesto deseto.
Ja osobno ne smatram da je zlato neka vrijednost u danasnje vrijeme, prije u proslosti je bio, ali u buducnosti kad dolaze neki novi klinci, ideje, stil zivota ako ga nemas kome prodati nece imati neku vrijednost … mislim da je prije bogatsvo u blockchain tehnologijama i node tockama izmjena i provjera transakcija i samog blockchaina
svijet ce se izmjeniti u sljedecih 15-20 godina u tom smjeru, kao sto su smartphoni donjeli revoluciju za koju ni ja sam nisam vjerovao da je moguca pred 15 godina