1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Forum
  1. Dionice.NET
  2. Parica

Posts by Parica

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 50
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

• Parica
    • December 14, 2023 at 3:41 PM

Evo majka (KOEI) izbacila plan poslovanja za sljedecu godinu...

Obavijesti izdavatelja - EHO

Obzirom da KODT ima visoki udio u poslovanju matice smatram da ove podatke mozemo analizirat i na ovom topicu..

Odokativno planiraju povecanje prihoda od cca 20% i rast backloga za oko 15%...

Obzirom da KODT tradicionalno u pozivu na GS objavljuje plan poslovanja za iducu godinu u kojoj ultrakonzervativno planira buducnost nadam se da je po istoj metodologiji plan radila i matica...npr. KODT je na GS ove godine za 2023. planirao prihode od 257 mil EUR (na razini 2022.) i dobit p.o. u iznosu 21 mil EUR (u prvih 9m su ostvarili 245 mil EUR prihoda i 36 mil EUR dobiti p.o.)...

Jos malo i krece 2024 i za par mjeseci imat cemo prvo "prolazno vrijeme"...

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

• Parica
    • December 13, 2023 at 9:03 AM
    Quote from gigic23
    Quote from Lynx

Ako je kupio prije 20 godina po otprilike tadašnjoj prosječnoj cijeni to mu s dividendama daje CAGR preko onih magičnih 15 % (nominalno), što se, za portfelj doduše, a ne pojedinu dionicu, ali vidimo da mu ovo nije bila jedina uspješna investicija, uzima kod dugoročnih povrata (15+ godina) za granicu u kategorizaciju u tzv. superinvestors (u nekim “standardnim” okolnostima, tj. dosadašnjim povijesnim recentnije povijesti, dakle zadnjih 100 godina, dakle tržišni povrat 10 % nominalno, tj. 6-7 % realno).

Većina tih superinvestitora (dakle Buffett i ekipa) ima dugoročni povrat 15 do 20 posto godišnje. Jako je teško i jako rijetko postići bitno više od 20 % (na jako dugi rok, jer sve se može dogodit na kraće skale, ali što je duža od 15 godina to je teže, uprosiječiti će se to većini i onih najboljih nazad prema 15-20 % ako se gleda kroz višedestljetno razdoblje - neki budu mudri pa odu u mirovinu nakon 15 godina jako uspješne karijera pa si zamrznu neki ludi rekord u povijesnim statistikama 😀).

Ne možemo znati cijeli njegov portfelj domaćih i stranih dionica (svega), sve uspone i padove, sve transakcije u zadnjih 20+ godina, ali prema ovih par istaknutih primjera koje imamo, možemo naslutiti da bi on čak i mogao biti jedan od rijetkih “superinvestitora” iz našeg podneblja, i ti razni Končari vjerojatno ključni element njegovog dugoročnog ukupnog dioničkog povrata.

Šteta što se on ne želi malo pohvaliti, napraviti jedan kompletan i precizan svoj cjeloživotni izračun, negdje javno objavljeno, ali stvarno imam osjećaj da bi moglo to kod njega ispasti barem 15% CAGR, jer ne vjerujem da osim ovoga što viđam u top 10 u Hrvatskoj ima baš puno puta više u drugim stvarima koje ne vidimo i koje su toliko lošije da su poništile rezultat ovih Končar dijelova portfelja.

Da,. ...X 100 je nešto čemu se može razumno težiti na rok 25+ godina. Naravno ukoliko je 1 nekih razumnih 6 znamenki. Ne treba prekkritićki i prekonzervativno ocjenjuvati regiju i potencijale i uspjeßnost investitora iz okruženja....

<3:saint::!::thumbup:

X 100 u 25 godina je točno 20% CAGR...to je razlog zašto sam krenuo u dionice i što mi je cilj svake godine...to je zlatni gral investiranja...

• Parica
    • November 18, 2023 at 7:35 PM

Nove materijalne cinjenice i trgovanje prethodni tjedan opet su mi sav mentalni fokus prebacili na KODT tako da cijelo jutro razmisljam o njemu..pokusat cu misli prebacit u smisleni post/druk, ali ne znam hocu li uspijeti...

1. UPRAVA

Kupnja clanova Uprave na ATH govori da ocekuju jaki rast poslovanja u sljedecih nekoliko godina jer oni ne kupuju da bi prodali za 6 mjeseci...sad mi se po glavi motaju dvije stvari...prva je da ocito nema "problema" sa kapacitetima proizvodnje jer ne vjerujem da bi Uprava sad kupovala da su kapaciteti u potpunosti iskoristeni i da nema kratkorocne mogucnosti povecanja istih...druga stvar je, mozda ce zvucat ludo ili kao druk, da su uvjereni u buduci rast poslovanja i da su tek od nedavno postali sigurni da je dugorocni rast pred nama...smatram da nisu KODT kupili jer je fundamentalno podcijenjen vec iskljucivo jer ocekuju daljnji rast poslovanja...zasto nisu kupovali na 300EUR?...pretpostavljam jer tada jos nisu bili sigurni u odrzivi rast poslovanja, sto implicira da su tek sad sigurni u to...jeli moguce da rast tek krece???...meni to zvuci apsolutno nemoguce, ali potezi uprave govore suprotno...a uostalom ovi sadasnji rezultati su mi izgledali nemoguce prije dvije godine...svasta je moguce...

2. AKVIZICIJA

Brzinski, po dostupnim podacima (nisam ulazio u dubinu) u 2022 FEROKOTAO je ostvario EBITDA od 2 mil EUR, uz neto dug od 4 mil EUR...ako je kupnja udjela isla po cca 10EV/EBITDA to znaci da je equity FEROKOTAO vrednovan oko 16 mil EUR (za 100%) odnosno da 35% vrijedi 5,5 mil EUR...na to treba uracunat premiju od 60% jer ce rezultati u 2023 bit znatno bolji nego lani sto implicira da je 35% drustva placeno 9 mil EUR i da equity firme vrijedi 25 mil EUR...pa je preuzimanje proslo po forward P/S oko 1, forward P/E oko 20 i P/B oko 5...cisto za info, FEROKOTAO zaposljava 260 ljudi sto je 4,5x vise ljudi nego sto je imao PET Poljska kad je preuzet 2017. godine...u 2022. je ostvarilo 45% vece prihode od PET Poljske i priblizno dvostruko vecu EBITDA-u ...hocu reci da je ovo ozbiljna, jako ozbiljna akvizicija...veca od Poljske...a do sada je sudjelovala u nasim izvjescima sa oko 50 tis EUR financijskih prihoda od dividende...a sad ce sav prihod i dobit (umanjeno za medjusobne transakcije) biti konsolidiran/vidljiv u izvjescu...sto se tice marzi, ne kuzim se u biznis, ali ocito je FEROKOTAO radno intenzivna djelatnost i nije realno ocekivati da ostvare profitabilnost kao i KODT ali zbog relativno malog udjela u prihodima KODT-a pad marze bi se trebao racunat u promilima...ima i jedna zanimljivost, broj zaposlenih je od 2018. smanjen za 5% (sa 270 na 260) a prihode su se skoro udvostrucili (sa 13 mil EUR na 24 mil EUR)...hm, ovo je slicno KODT fenomenu...

3. CIJENA

Uf...milijun pitanja za milijun novaca..jos malo i eto cijene na 900EUR i sto sad?...ima li prostora za daljni rast cijene i kojim intenzitetom?...koliku dobit i prihode bi trebali pokazat u Q4 da se rast nastavi?...sto ja ocekujem od Q4?...jeli postoje bolje prilike na trzistu?...jesu li fundamenti, nakon ovakvog rasta postali "nebitni"?...je li vrijeme za kracenje?...

Evo stvarno nemam pojma sto raditi...cijena je ove godine otisla 200% (3x) i fundamentalno je dionica "jeftinija" nego na pocetku godine, ALI s rastom (i cijene i poslovanja) joj opada potencijal...objektivno nema nijedan razlog za prodaju jer poslovanje raste, likvidnost je fantasticna, fundamenti san snova, a ide i divka...a uostalom sto kupiti ako prodam...jedini razlog za prodaju je jer je "puno narasla" a posto ga nisam nikad koristio necu ni sad...a uz to svaka prodaja u zadnjih 5 godina se pokazala kao totalni promasaj...sto ocekujem od Q4 i sto je, obzirom na rast cijene, dovoljno za nastavak rasta?...ako je Q3 ostvareno 16mil EUR (prije oporezivanja) onda je realno ocekivati u Q4 minimalno toliko...sto je nedovoljno za daljnji rast cijene, dapace cijena bi u tom slucaju pala, a objektivno bi to bila brutalna dobit..odokativno bi rekao da bi 20mil EUR bilo dovoljno za nastavak laganog rasta dok bi dobit iznad 23 mil EUR pokrenula novo divljanje cijene..osobno ocekujem dobit izmedju 20-23 mil EUR, ali se pitam je li to ostvarivo...pa to je blizu 200mil HRK po kvartalu...to mi izgleda nedostizno...i sto sad da radim...ocekujem nesto sto smatram da je nedostizno...ali svaki kvartal, zadnje 3g su mi prebacili ocekivanja..i onda u tom ludilu kontradikcija vidim da Uprava kupuje po ATH cijenama i pitam se sto oni ocekuju sljedece godine, dobit 75EUR-100mil EUR??? Jesam li ja uopce normalan sto o tim brojevima razmisljam jel moguce da firma za 5 godina zaradjuje cca 1 mlrd kuna (130 mil EUR)..pa opet sebe pitam jesam li popiz.dio?..isto tako pitam se jeli vrijeme fundamenata, u kratkom roku zavrsilo, i hoce li krenut prodaja jer je "jako naraslo"...jer burza je ponekad iracionalna pa tako su VLEN, PODR i SPAN lani stagnirali i ove godine ekslodirali uz losije poslovanje i hoce li se to dogodit na KODT-u kad se poslovanje stabilizira...a jos nijedan fond (osim Indeksnog) nije kupio nijednu dionicu KODT-a ove godine (za prethodnu neznam) pa se pitam sto kad (ako) dodje neki MF...gdje ce tek onda cijena???

U ovom momo ludilu najludje je sto se svaki dan neckam da uzmem jos 50 komada (tamo od 680 EUR), ali me cijena paralizira kad vidim koliko love to kosta, a kad pada me uhvati strah da ce jos nize pa cekam na niskih 800 EUR..i da, cijena je brutalno narasla, 30kom uopce vise nije šala pa to je 200 tis HRK...to je ozbiljna lova, a sad se to bez problema protrguje na dnevnoj bazi...stvarno smo postali blue chip...

Kao sto sam vec napisao, forum mi je jedini prozor u svijet investiranja i ovdje iznosim misljenje, strahove, ocekivanja...tako da nemojte zamjerit na ovakvom zbrckanom postu... jednostavno dosta sam izlozen KODT-u, a s ovim bolesnim rastom i cijene i poslovanja i novim materijalnim cinjenicama svako malo mi dodatno aktivira emocije...

P.s. i dalje ga ne prodajem (osim uobicajenog trejdanja da mu dam malo trgovinskog ritma/likvidnosti)...i nemam namjeru do Q22024...

• Parica
    • November 16, 2023 at 9:31 AM
    Quote from jasko

Društvo KONČAR – Distributivni i specijalni transformatori d.d. za proizvodnju (KONČAR
    D&ST) potpisalo je 15. studenog 2023. godine kupoprodajne ugovore o stjecanju 35%
    vlasničkog udjela u poduzeću Ferokotao d.o.o. Do navedenog stjecanja KONČAR D&ST
    d.d. je imao 16% vlasničkog udjela u Ferokotao d.o.o, a ovim stjecanjem KONČAR D&ST
    postaje vlasnik 51% udjela u temeljnom kapitalu društva.
    Ferokotao d.o.o. jedan je od najvećih proizvođača kotlova za distributivne, energetske i
    specijalne transformatore u regiji, sa sjedištem u Donjem Kraljevcu te dugogodišnji važan
    dobavljač KONČAR D&ST-a.
    Zelena tranzicija, koja je u zemljama Europske unije u punom zamahu, rezultirala je
    velikom potražnjom za transformatorima, a jedna od ključnih komponenti za proizvodnju
    transformatora su transformatorski kotlovi. Stjecanjem većinskog udjela u društvu
    Ferokotao d.o.o. osigurana je pouzdana dobava transformatorskih kotlova čime je dodatno
    osnažena konkurentska prednost Končar D&ST-a na tržištu. https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/52534

Display More

Čisto za info..niije FEROKOTAO neka sprdačina...ozbiljna je to firma...

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Znaci, dodatnih 24 mil EUR prihoda ce bit ukljuceno u konsolidirani GFI...bravo za KODT

• Parica
    • November 8, 2023 at 8:00 PM

Alo drukeri...sto ste utihnuli😉😉😉

Danasnji dan je utvrdio rast cijene proteklih par dana...veliki promet na "visokim" razinama...meni dovoljno da maknem prodajne (i kupovne) naloge za stepenicu vise...

Iskreno, bas mi je bezveze kad se nekog etiketira kao drukera...za mene druker je netko tko jedno pise, drugo radi, a trece misli...a mislim da na ovom topicu (i vecini ostalih) takvih nema...

Po vokaciji sam fundamentalist, ulazem na temelju fundamenata, ali svejedno, s tim dionicama, zestoko i trejdam pa slijedom navedenog najveci dio postova su nekakve moje kvazi fundamentalne analize, ali ima i cistih trejderskih postova koje isto kao i FA pokusavam argumentirat...to radim jer nemam s kim uzivo komentirat dionice pa mi je forum jedino mjesto gdje mogu cuti i druga misljenja...jakoooo mi je bitno cuti i razlicito misljenje od mog er me to drzi budnim, potice me na preispitivanje odluka, donosi mi nova znanja i iskustva i siri vidike/perspektivu...

Sto se tice samog KODT-a...ovdje je jedini "druk" poslovanje firme, izvjesca i sektor u kojem posluje..pa dionica, iako je u ovoj godini odradila rast od 200% je jeftinija nego na pocetku godine svidjelo se to nekom ili ne...a ovo nije ciklicni sektor, dapace jako je stabilan biznis i nije volatilan sto potvrduje i kretanje prihoda u zadnjih 20g u kojima je zabiljezen pad od 2% u 2011. i 4% u 2013...uz kontinuranu dividendu...a iz osobne perspektive mogu vam iskreno rec da unatoc tolikom rast trenutno imam znatno veci broj dionica nego na pocetku godine...to je za mene jako neuobicajena situacija (jer sam i trejder), ALI njihova izvjesca su bolesno dobra i nema mi smisla prodavat, dapace, na svako izvjesce sam kupovao...stvar je sto osim odlicnih brojki u izvjescu imamo i ugovorene poslove koji jamce minimalno ovu razinu poslovanja barem sljedecu godinu/dvije...a posto se radi o stabilnom biznisu koji neprekidno raste zadnjih 20godina realno je ocekivati nastavak rasta i sljedecih 20g...

Fundamentalno, dionica je trenutno, unatoc rastu cijene poprilicno jeftina i u slucaju korekcije cijene javit ce se jaka kupnja jer ponavljam ovo je stabilan biznis...i ova razina poslovanja/prihoda ce bit novonormalno u buducim razdobljima...tako nas povijest uci i ne vidim razlog da sad bude drugacije kad se zelena agenda zakotrljala...jednostavno puno je veca vjerojatnost za daljni rast poslovanja od pada...pa ovdje su prihodi rasli i za vrijeme velike financijske krize 2007-2009 i u COVID godini...pa to govori vise od svih napisanih postova...

Zanimljivo je i sto vec 3-4 kvartala zaredom prodajem pred izvjesce jer se jednostavno bojim da izvjesce nece ispunit (moja) ocekivanja...ali oni ih uvijek prebace...tako i upravo gledam da je potrebno jos 16mil EUR neto dobiti u Q4 da bi P/E na cijenu 900EUR bio 10...i to mi izgleda jako, jako puno...ali mi je zadnjih 8 kvartala svaki put izgledalo jako, jako puno pa su prebacili tako da se nadam da ce i ovaj put...

Jednog dana, kad izvjesce bude ispod mog ocekivanja pocet cu kratit...a do tada nastavit cu "drukat" i trgovat kao i do sad...

Meni je cijena bitnija od poslovanja jer ako poslovanje posustane ja izlazim i jako mi je bitno da je cijena sto veca...a ako cijena ne reagira na dobra izvjesca trpam se dionicama i cekam rast...dobitna kombinacija je kad nemam dionicu koja ne prati poslovanje jer je mogu kupovat "za đabe" ili kad dionica koju imam prati rast poslovanja...

I za kraj jos nesto, kao i sam biznis vlasnicka struktura je dosta stabilna i malo tko se odlucuje prodavat, jednostavno kad izadjes iz pozicije jako tesko se vratit s ozbiljnom kolicinom...zasto je to tako nemam pojma, ali pretpostavljam da je uzrok kontiuniran rast poslovanja, redovna dividenda i digogodisnji rast cijene dionice pa je skoro svaka prodaja u zadnjih 20g bila pogresna odluka...

Jeli ovaj post druk? Meni nije, ja ovo iskreno mislim i po tome i trgujem...

p.s. Sry svima na dugom postu, dobio sam inspiraciju, a djeca se zaigrala...poklopilo se...

Pozdrav svima i sretno i kupcima i prodavacima...🙋‍♂️

• Parica
    • November 7, 2023 at 1:02 PM
    Quote from Brunos

Fini preskok ili poskok cijene i danas doduse na nesto skromnijem prometu. Stvarno je pravi gust baciti pogled na portfelj kad imas KODT. :)

Nadam se da nece biti previse rasprodaje prema dolje jer sa ovom cijenom smo realno dosli na posteni forward PE s kojim smo vjerujem svi zadovoljni i ako fondovi ne krenu rasprodavati mozemo na ovim razinama docekati GFI i q12024

P.S.

Spavate li mirno nedavni prodavatelji na 675€?

Nema stajanja kolega...necemo bit zadovoljni ako docekamo GFI na ovim razinama...hocemo još..

P.s. evo nam fondova na asku...nisu navikli na ovakve dobitke:):):)

• Parica
    • November 6, 2023 at 11:32 PM
    Quote from Lynx
    Quote from zlocesti

Toliko ste ga nadrukali da se ne uspijevam natjerati prodati ga.

To bi ti bio općedruštveno koristan potez - fali nam likvidnosti! Na R-A asku vidim sad stoji samo 80 komada…

Prvih 15komada je mojih💪💪💪...ako ih maknem nema nikog do 970EUR...to zelite?

• Parica
    • November 4, 2023 at 6:16 PM
    Quote from Ledica
    Quote from tento

Sunce sja na kodt2, malo skratio s 12.5 % plusa. Kad naoblači ponovo kupim. Odlična dionica.

Dugoročna prognoza je jačanje anticiklone, porast temperature, toplinski valovi, samo sunce, kaže Vakula….sto je i očekivano jer tek je počelo proljeće…. načekat ćete se kolega tento tih vaših oblaka, nema ih na vidiku.😁

Genijalni umovi isto misle😉😉😉...

Ako se mene pita, mislim da trenutno nije pametno prodavat KODT...dapace...

1. Sezona kislih krastavaca za KODT je upravo zavrsila..."najlosiji" dio godine za imaoce KODT je nakon izvjesca za drugi kvartal jer je Q3 u pravilu nesto slabiji zbog sezonalnosti poslovanja, divka se izglasa i isplati u Q1 i Q2, nema nikakvih vijesti...a buducs divka je jos daleko...navedeno potvrduje i kretanje cijene dionice ove godine koja je objavu izvjesca za Q2 i Q3 docekala na istoj cijeni...unatoc fantasticnom Q2 rezultatu

2. Nakon Q3 pocinje lagano hvatanje pozicija za Q4 koji je u pravilu najjaci kvartal i lov na dividendu...a tempo se ubrzava i pojacava kako se blizi objava GFI i prijedlog divke (ozujak) i pravo na divku (svibanja)

3. Upravo to sto se pocetkom godine odvijaju glavni katalizatori za rast cijene (najjaci kvartali, divka) sad je pravo trenutak za pozicioniranje..

4. Pracka se dosta napinjala zadnja 4 mjeseca u rasponu 680EUR-700 EUR i sad ide zakon fizike...

5. Vec dugo buljim u ekran po 8h dnevno, redovno pratim Knjige dionicara i garantiram da KODT osim fondova (i mene koji nesto brljam) ustvari nitko ne prodaje, skoro pa da prodaje ni nema...ove sve prodane kolicine su vecinom od fondova...

6...a koliko sam vidio, u srijedu su ti fondovi makli prodajne naloge i sa redovne i povlastene dionice i pitanje je jesu li stopirali izlazak ili su ga samo odgodili do nekih vecih razina...nemam pojma, ali u cetvrtak i petak mislim da nisu prodavali...ma skoro pa sam siguran...a ako oni ne prodaju, onda ne postoji ni ask...a bid buja

7. Fundamenti su takvi da je ovo suludo prodavat na ovim cijenama...zadnja 3 mjeseca fondovi su prodali ukupno cca 3k komada i redovne i povlastene a cijena nije pala, dapace...pa kako kaze kolgica Zloćka: "ako nece dolje onda ce gore😀😀"...

Nezahvalno je prognozirat kretanje cijene, ali ja sljedeci tjedan ocekujem rast cijene do 800EUR gdje cemo prikocit i pricekat reakciju fondova...ako je ne bude...ide stepenics gore...jer prodavača ovdje de facto nema....

• Parica
    • October 30, 2023 at 12:22 PM

Osim funadamenata evo malo i tehničke strane trgovanja...

redni brojvrijednosnica% trgovinskih danapromet od 01/09promet bez blok transakcija
    1PODR10012.83411.074
    2RIVP1005.6663.562
    3SPAN1003.3563.356
    4HT10010.2172.991
    5ZABA1002.2762.276
    6ERNT1001.9041.904
    7ATPL97,56.9826.982
    8ADRS297,51.9611.961
    9KOEI952.3111.917
    10KODT2951.1871.187
    11HPB851.6201.142
    12ATGR85585585
    13INGR85243243
    14CKML83756756
    15PLAG80879879
    16ARNT801.277653
    17VLEN78176176
    18ADPL73418418
    19JDPL598484
    20ULPL569696

Znači, uz ovakve fundamnete lagano se dižemo i na ljestvici likivdnosti i tržišne prepoznatljivosti...po postotku trgovinskih dana i redovnom prometu (bez blok transakcija) smo u TOP10 CROBEX dionica...sa uključenim blok transakcijama smo 12. po redu po volumenu trgovanja...

P.s. Satus bilo bi vrijeme da baciš i koji graf...da vidimo kuda kratkoročno ide ovaj brod...

• Parica
    • October 30, 2023 at 10:23 AM

Znači ovako...u Q3 u odnsou na Q32022 (ne kumulirano već samo tromjesječje)...

-Prihodi: +40%

-Dobit prije oporezivanja: +293%

-EBITDA: +215%

-Ugovoreni poslovi u Q32023 (ne kumulirano, samo u kvartalu): 163 mil EUR

-Backlog: +76 mil EUR (u odnosu na kraj Q2)

U odnosu na Q2 novac na računu raste sa 19,3 mil EUR na 41,6 mil EUR dok s druge strane obveze prema bankama padaju za 5 mil EUR i iznose samo 6 mil EUR; zalihe skoro na istoj razini kao i na kraju Q2 (-2 mil EUR); obveze prema dobavljačima su samo 10 mil EUR veće u odnosu na Q2 dok je ukupna KI veća za 17 mil EUR s tim da nejveći rast bilježi keš na računu

Kad izvodjimo Q42022 u kojem je ostavrena dobit prije oporezivanja 11,2 mil EUR i EBITDA u iznosu 10,8 mil EUR dobijemo sljedeće (na cijenu 700 EUR):

-ttm P/E 7,5

NAPOMENA: E se ovdje odnosi na dobit prije oporezivanja jer porezne olakšice dosta mijenjenju sliku dobiti nakon oporezivanja

-ttm EV/EBITDA 6,5

Treba uzet u obzir da je u Q42023 realno očekivat bolji rezultat od Q42022 pa su gore navedene multiple još i bolje (niže).

Evo neke činjenice, čisto da neki shvate kvalitetu ovog izvještaja:

1. U cijeloj prošloj godini dobit prije oporezivanja je iznosila 24,6 tis EUR, a u ovom, tradicionalno najlošijem kvartalu dobit p.o. je iznosila 17 mil EUR

2. U cijeloj 2022. ugovoreno je 353 mil EUR novih poslova dok je samo u Q32023 Ugovoreno 163 mil EUR

3. U Q3 je dobit prije oproezivanja je izsosila 17 mil EUR i skoro je prebacila ukupnu dobit p.o. u prva dva kartala 2023. kad je iznosila 19,3 mil EUR

Luda kuća...

Čestitke svim dioničarim..

Hvala svim zapsoelnima i Upravi, a pogotovo g. Petru Bobeku koji nam se pridružio u kolovozu ove godine...iskreno HVALA!!!

• Parica
    • October 16, 2023 at 3:55 PM
    Quote from abc1

I šta ako igdje dividenda bude 4,5 6, nedao Bog 7 , gdje to od inflacije.

I sam sam u dionicama.

Onda je realno ocekivat i rast cijene od cca 20%...i eto "rijesene" inflacije...

• Parica
    • October 16, 2023 at 2:55 PM

Čisto za info...

Ako pretpostavimo da će u Q4 KOTR zaraditi dodatnih 0,5 mil EUR (ukupno 2,5 mil EUR) to znači da se u ovom trenu trži na P/E 7...i oko EV/EBITDA 7,1

AKo dogodine od ostavrene dobiti isplate 30% kroz dividendu to znači da se može očekivati dividenda u iznosu 6 EUR/share uz d. y. oko 4,2%...

Samo nek se zna da je ovo konzervativno poprilično jer sam siguran da će u Q4 ostvarit bolju dobit od tih 0,5 mil EUR...

Nemam KOTR, prodao sam na 140EUR prije par dana...bojim se nelikvidnosti ako krene nizbrdo (a krenulo je)...a i odsta sam izložen preko KODT

• Parica
    • October 16, 2023 at 2:39 PM
    Quote from Lynx
    Quote from SOUR

Je to puno ili malo za Končarove mjerne transformatore?

Dobitak poslovne godine je puno veći od zadržane dobiti.

Obavijesti izdavatelja - EHO (zse.hr)

Haha, pa što je ovo, oni bi se sad stvarno malo igrali Končar D&ST ^^ Sad počeli objavlijvati i kvartalne i to prije Končar D&ST! Samo još fali da se dionica KOTR2 prebaci u redovnu kotaciju na ZSE i da nas pokušaju zasjeniti kao nova zvijezda!

Pa ovo je lijepo, u skladu s trendom koji smo vidjeli u dosadašnjem dijelu godine (nedavno su objavili i polugodišnje https://progress.market/hr/papir/310?i…&tab=stock_news ) i stanju backloga koje smo vidjeli u godišnjem 2022. (ne baš kao ovdje, ali isto veliki rast narudžbi).

Kad odbijemo Q3 od Q2 kod KOTR dobijemo ovakve rezultate za Q3 (ne kumulativno već samo za treći kvartal)...

Poslovni prihodi: 9 mil EUR

Poslovni rashodi: 8,1 mil EUR

Dobit prije oporezivanja: 900 tis EUR

U prvih 6 mjeseci ukupni poslovni prihodi iznosili su oko 19,8 mil EUR što znači da je u Q3 ostvaren nešto niži avg prihod u odnosu na avg prihod po pojedinom kvartalu u prvom polugodištu 2023. godine ...cca -10%

Ostvarena je dobit prije oporezivanja u iznosu 0,9 mil EUR i nešto je niža od ukupno ostavrene dobiti u prva dva kartala kad je iznosila 1,2 mil EUR.

U odnosu na prošli Q3 (opet samo kvartal, ne kumaltivno) prihodi su veći za 18% jer su prošle godine u Q3 ostavreni prihodi u iznosu 7,6 mil EUR, dok je dobit prije oprezivanja veća za 3 puta (prošle godine je ostavrena dobit u iznosu 0,3 mil EUR).

Nadam se da je ovo dobar orjentir što bi mogli očekivati od "starijeg brata"...

• LRHC (FTB TURIZAM d.d.)

• Parica
    • October 3, 2023 at 12:46 PM

Jeb.eš pare...trebamo se svi trudit bit bolji ljudi i ostavit našoj djeci bolji svijet...to je puno važnije od novca...

Znači jutros sam prodao svojih "jučerašnjih 40 komada" sa gubikom od 760 EUR...i sad bi plakao :)

Naime prilikom "računanja" vrijednosti i odnosa između GAME u LRHC koristio sam pogrešan broj dionica GAME (17,8 tis kom) koji sam našao na njihovim stranicama. Pravi, točan broj dionica je 3.560 komada.

Slijedom navedenog pogrešno sam izračunao i udio većinskog nakon pripajanja i odnos između dionica GAME i LRHC-a...

Teško mi je na papiru objasnit i ne znam je li razmišljanje točno...ako nije neka me netko demantira i ukaže na logičku pogrešku...

1. Jedna dionica GAME se dijeli na 62 dionice

2. Znači da će GAMA nakon stock splita imati 220,7 tis dionica i nakon provedenog squeeza će većinski bit vlasnik 100%

3. Nakon pripajanja LRHC koja ima 302,6 tis dionica ukupna broj dionica GAME će biti 523,3 tis komada od čega će većinski imati 220,7 komada (100% GAMA dionica) + 266,2 tis komada od ex. LRHC-a (302,6 tis kom *88% vlasništva LRHC-a) što znači da će većinski imati ukupno 486,9 tis komada što daje oko 93% vlasništva pa neće moći odraditi squeez

4. E sad najvažniji dio, svi smo računali da stock split GAME na 62 dionice znači da se toliko vrednuje LRHC jer pripajanje ide 1:1...odnosno da je vrijednost LRHC-a u ovoj transakciji definirana na 140 EUR/d u odnosu na vrijednost dionice GAMA u squeezu (8,7 tis EUR/dionica)....međutim to nije točno (bar ja tako mislim ,možda sam lud :) :) :) ) jer se pripajanje odrađuje u omjeru 1:1 ali to ne znači da je vrijednost ta dva društva u omjeru 1:1 jer LRHC ima 302 tis komada dionica, a GAMA 220,7 tis komada...što znači da će vlasnici LRHC-a imati 37% više vlasništva u novoj GAMI od postojećih dioničara GAME i da je točna vrijednost LRHC-a po kojoj se radilo pripajanje 140 EUR +37%*140 EUR...odnosno 193 EUR po dionici...

Naravno da sad kukam što sam prodao svojih "jučerašnjih, dosadnih" 40 komada, ali dioničari na LRHC su se napatili zadnje 3 godine i ne bi se osjećao sretno da neki dugogodišnji dioničar danas proda po ovoj cijeni...ja ću svoje dionice pokušat vratiti preko prigovora koji sam poslao sam mail na ZSE u kojem tražim da se moje transakcije ponište jer sam doveden u zabludu budući je na službenim stranicama SN GAME naveden pogrešan broj njihovih dionica (17,8 tis komada a ne točan broj 3.560 komada)...vidjet ćemo što kaže ZSE...

Uglavnom, ako sam dobro izračunao...ekipa u LOVI STE :)!! bar bi trebali biti...

Cestitam...

• Parica
    • October 3, 2023 at 10:13 AM
    Quote from Parica

Bilo mi danas dosadno pa sam...prvo kupio 50 komada dionica...i ondaslozio mail za ZSE, HANFU i Izdavatelja...😀😀😀

Poštovani

Nastavno na zaprimljenu Obavijest izdavatelja FTB TURIZAM d.d. od 29.09.2023. uslijed prijedloga odluke Glavnoj skupštini o odobravanju Ugovora o pripajanju društva FTB TURIZAM d.d. Zagreb, kao pripojenog društva, društvu preuzimatelju SNH GAMA d.d., Zagreb molim da se zatraži izdavatelja FTB TURIZAM d.d. da javno objavi navedeni Ugovor o pripajanju obzirom da se radi o poslovnom događaju od iznimne važnosti za sve postojeće dioničare pa im se treba omogućiti uvid u sadržaj Ugovora o pripajanju kako bi na nadolazećoj Glavnoj skupštini na kojoj će se glasat o navedenom pripajanju mogli kvalitetno sudjelovati i zastupati vlastite interese.

U suprotnom nisu u jednakom položaju kao indirektno vodeći dioničari koji paralelno obnašaju nadzorne i upravljačke funkcije u oba gore navedena društva pa imaju uvid u spomenuti Ugovor.

S poštovanjem,
    mali dioničar,

Poslao sam ovaj mail na potrosaci@hanfa.hr, prituzbe@zse.hr

Eto sto napravi dosada😀😀😀

Display More

Slobodne ruke su đavlje ruke...dosada me koštala cisto -760EUR...o tugo pregolema😬😬😬

• Parica
    • October 2, 2023 at 2:52 PM

Bilo mi danas dosadno pa sam...prvo kupio 50 komada dionica...i ondaslozio mail za ZSE, HANFU i Izdavatelja...😀😀😀

Poštovani

Nastavno na zaprimljenu Obavijest izdavatelja FTB TURIZAM d.d. od 29.09.2023. uslijed prijedloga odluke Glavnoj skupštini o odobravanju Ugovora o pripajanju društva FTB TURIZAM d.d. Zagreb, kao pripojenog društva, društvu preuzimatelju SNH GAMA d.d., Zagreb molim da se zatraži izdavatelja FTB TURIZAM d.d. da javno objavi navedeni Ugovor o pripajanju obzirom da se radi o poslovnom događaju od iznimne važnosti za sve postojeće dioničare pa im se treba omogućiti uvid u sadržaj Ugovora o pripajanju kako bi na nadolazećoj Glavnoj skupštini na kojoj će se glasat o navedenom pripajanju mogli kvalitetno sudjelovati i zastupati vlastite interese.

U suprotnom nisu u jednakom položaju kao indirektno vodeći dioničari koji paralelno obnašaju nadzorne i upravljačke funkcije u oba gore navedena društva pa imaju uvid u spomenuti Ugovor.

S poštovanjem,
    mali dioničar,

Poslao sam ovaj mail na potrosaci@hanfa.hr, prituzbe@zse.hr

Eto sto napravi dosada😀😀😀

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Parica
    • September 29, 2023 at 2:55 PM

Ocito je da TNPL preuzima ATPL...

I.B. je za njih objavio dokap i dogovorio svoj izlaz jer on je tu visak kad oni s dokapom prebace 30%...sad je samo pitanje kad ce im I.B. prebacit dionice...prije ili nakon dokapa...ako se transakcija odradi prije dokapa TNPL nece bit obvezna objavit ponudu za preuzimanje a imat ce +50% sa dionicama iz dokapa+dionice I.B. i njegovih satelita i trenutnih 7,5% koje drze nakon ove transakcije...u tom slucaju mali su najeb.ali jer divdende nece vidjet vise nikad, a TNPL ce cekat, ako treba i 10g, da pokupi od malih ostatak po sto manjoj cijeni...tako TNPL to radi...

A ako I.B. odradi transakciju nakon dokapa svi ce u Ponudi imat mogucnost izac po cijeni otpustanja I.B ili po cijeni koja se formira u dokapu...

Obzirom na odnos I.B. prema malima...nisam bas siguran da ce ih I.B. (za)štitit...a u tom slucaju riskira da i njega TNPL izlevati i ne otkupi od njega dionice iako im je namjestio dokap i pretpostavljam usmeno sve dogovorio s njima...

Uglavnom, Kraljica je mrtva...na ovaj ili onaj nacin....tužno...

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Parica
    • September 29, 2023 at 2:24 PM

Pa izlazi Uskoković...izloženi broj dionica u komad odgovara njegovom broju dionica...

• CKML (Čakovečki mlinovi)

• Parica
    • September 26, 2023 at 2:15 PM
    Quote from hugh

tollway

Moller

eto takve paradoksalne stvari kao sad ovdje meni nikako ne mogu biti jasne......dakle, ekipa ima dionice jake stabilne, dividendne kompanije bez duga......ona je više ili manje podcjenjena a ti koji ju imaju, imaju ju upravo iz tog razloga plus divka jel znaju da vrijedi više......onda dolazi do prodaje večinskog i onoga čemu se svako nada kad kupuje ovakve firme a to je prodaja i otključavanje vrijednosti a ekipa prodaje dionice odmah na burzi bez ikakve premije po više manje cijenama po kojima je mogla prodati i u mjesecima prije i propusti premiju isto kao da preuzimanja nije ni bilo......wtf?.....pa zašo si onda uopće do sad i imao dionice takve firme da u ovoj situaciji prodaješ po cijeni koja je bila i mjesecima prije preuzimanja?.....

ljudi kažu da je burza opasna igračka gdje?se gube novci a ono ispada socijalna apoteka spremna pomoći svima.......

A meni isto nije jasno da je ponuda izašla jučer u 16h i da nitko od dioničara nije napisao ni jednu brojku o poslovanju i fundamentima i pokušao izračunati neku fer vrijednost društva...

Iako nemam CKML bacio sam oko na izvješća i evo nekih činjenica...

1. Minimalna cijene u preuzimanju je ponderirani tromjesečni prosjek koji iznosi 10,24 EUR...istog nije moguće mijenjat jer je Obveza za preuzimanje nastala jučer i prosjek se računa u posljednja 3 mjeseca prije nastanka obveze...

2. Za početak ne bi bilo loše da tražite očitovanje CKML zašto prodavatelji Varga nisu informirali Burzu da su pali ispod praga od 5% i zašto kupci nisu obavijestili Burzu i širu javnost da su prešli prag od 5%...ovo je bitno jer ako je kupoprodaja zaključena prije nego je g. Varga Stjepan odstupio sa mjesta predsjednika NO onda je dužan obavijestiti ZSE i navesti cijenu otpuštanja (koja ako je veća od prosjeka iz točke 1. postaje nova minimalna cijena u preuzimanju)....da će te dobit više od njega zaboravite jer vaše dionice vrijede puno manje od njihovi (u smislu kontrole nad kompanijom)

3. Vrijednost društva, trenutne multiple...

Društvo je u 2022. ostvarilo prihode od prodaje u iznosu 185,8 mil EUR što je samo 11% više nego 2019. godine...kad oduzmemo inflaciju, očito da prihodi najblaže rečeno stagniraju od 2019.

Neto dobit u 2022. iznosi 7 mil EUR i samo je 23% veća nego u 2019. što, kad uzmemo inflaciju u obzir, govori da i dobit stagnira...

EBITDA je iznosila 13,6 mil EUR te je samo 8% veća nego u 2019.

Neto dug iznosi 7 mil EUR i veći je nego 2019. godine

NAPOMENA: Nisam uzeo 2019. kao baznu godinu da ocrnim društvo već mi je izgledala najprihvatljivija za analizu jer su 2020. i 2021. (post)COVID godine...čisto za info u 2020. je ostvarena veća EBITDA i manji je neto dug bio nego u 2019...očitije pogoršanje poslovanja/fundamenata se dogodilo u 2021...

Prema GFI2022 društvo se trenutno trži na EV/EBITDA 8,5...osobno bih rekao da je jeftino, ali ne pretjerano ako se u obzir uzme gore navedena stagnacija poslovanja od 2019. godine...isto tako pitanje je je li u 2022. ostvarena extra profitabilnost zbog inflacije...

Načuo sam da "Poljaci/Enterprise investors" preko Studenca preuzimaju društva po multiplama 6-8 EBITDA minus neto dug...donji raspon ide za trgovačke lance u kontinentalnom djelu dok gornji raspon ide za lance na obali...koliko je istina nemam pojma...ako je istina onda se CKML trenutno trže u tim nekim gabaritima...

Ako su Varge prodali po 10 EV/EBITDA to znači da je kupoprodajna cijena 12,50 EUR...cijena od 15 EUR znači da je preuzimanje išlo po 11,9 EV/EBITDA...

Ima jedna veliki zaj.eb, a to je da su kupci hrvatska društva koja uvijek plaćaju ispod cijene i nikad nisu iznenadili s ponudom...koliko se ja sjećam...a i glavni kupac je znatno manji od CKML (tako sam negdje pročitao), Vareg nisu imale kontrolu nad društvom i MF su ih ucjenjivali... pa mi se sve čini da je to bio deal "daj što daš"....

ZAKLJUČAK: cijena je ok za ući, mogućnost gubitka je 4%, a postoji realan potencijal da se proda po 12 EUR što je 12% prinosa, ali treba uračunat i živce i vrijeme koje će proći do isplate...ja osobno bih kupovao na 10,4 EUR...

Još samo jedna jako bitna stvar...možda je sve gore navedeno pogrešno interpretirano ako su od 2019. do danas mlinovi značajno povećavali ili smanjivali kapacitete (broj dućana)/dezinvestirali se ili radili akvizicije...nemam dionice pa nisam detaljno pratio...

p.s. oho vidim da su objavili pad ispod 5% glasačkih prava i da je kupoprodajni Ugovor zaključen 22.09. što znači da g. Varga nije bio u NO na taj datum...pa nije obvezan navesti ni cijenu otpuštanja....

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Parica
    • September 19, 2023 at 7:41 PM

Zadnjih mjeseci imali smo priliku dozivjeti kako otprilike funkcioniraju prave, ozbiljne, burze...bilo je znatno vise likvidnosti nego inace (sjetite se PODR, ZABA, SPAN, HPB ovo ljeto) i to uz lijepi rast cijena dionica...a osim samog rasta gledali smo i prave skolske pump &dump sheme i to na najlikvidnijim izadnjima (PODR je divljala i gore i dolje, SPAN, ADRS, ATGR, KOEI)...hocu reci da je zadnjih par mjeseci ovo bila neka druga burza od one koju poznajem i koja je vladala zadnjih 10 godina... promjene sentimenta po pojednoj dionici bile su znatno brze i neocekivane u odnosu na zadnjih 10g...stoga ovaj pad zadnjih dana promatram u kontekstu novog ruha nase burze i uskoro ocekujem ponovno pumpanje indeksa jer indeks se zalaufao i ne vjerujem da ce se trend promjeniti preko noci...za promjenu trenda potrebno je ipak neko vrijeme i neki znacajni poremecaji, a koje ne vidim u sjedecih nekoliko mjeseci...a onda oko NG krece pozicioniranje za divke tako da kroz sljedecih 6 mjeseci ocekujem nastavak rasta...sljedom svega navedenog iskoristio sam ovaj mini pad za dokup svega i svacega (ATGR, KOEI, RIVP, ADRS2)...i dalje imam 25% keša...vrijeme ce pokazat jesam li bio u pravu...

• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 50
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt