Evo imam malo vremena, pa ako zelite da vas nesto naucim onda procitajte.
Znaci revalorizacija imovine ne znaci apsolutno NIŠTA. Ta stavka je jedino u hrvatskoj bitna, jer ljudi ne znaju računovodstvo. ATPL-u je vrijednost imovine i onako bila precjenjena, ali i da povecaju vrijednost imovine, to je potpuno nebitno jer ono ne mjenja novcani tok. To je samo racunovodstveni podatak. Oni tom promjenom nisu zaradili nista. Svaki analiticar, pa tako i ja, vadim sve podatke iz RDiG i bilance koji su samo računovodstvene prirode i nisu iz redovnog poslovanja koje je jedino važno. Primjer; ATPL posluje s gubitkom, ali postavi da je "fiktivno" zaradio jer si je revalorizirao tj. povecao imovinu (sto moze napraviti subjektivno, kao i sto se radilo). Dal bi vama bilo vazno što je iz redovnog poslovanja bio u minusu, il je zapravo u plusu jer je izmislio da mu je imovina povecala vrijednost? Uglavnom, revalorizacija nema nikakve veze s dividendom. Bas nikakve. Ne govorim samo kod rasta imovine, nego i kod pada. To niti jednom analiticaru na svijetu nije vazno. Ne znam, sad je nedavno jedna kompanija imala otpis imovine preko 20 milijardi dolara, a cijena dionici porasla. Malo potrazite. Cekajt da vidim koji jebrodar najvise smanjio vrijednost imovine, pa to nije pomaklo cijenu nit 1%. Evo GNK je imao otpis imovine od preko 200 mil$, a dionica porasla 70%. Dakle, zaboravite revalorizaciju
2. Ostala sveobuhvatna dobit znaci da je dolar porastao ili pao, ali ga oni ne mjenjaju jer im treba za daljnje poslovanje. Kuzite, oni dosta toga placaju dolarom, i ako je dolar narastao oni napisu da su u plusu s njim, ali samo racunovodstvenom, jer ce ga dalje koristiti. Npr. platiti kredit u dolaru.
Mislim, sve to mozete potraziti. Zelim pomoci ako nekoga zanima sta sta znaci. Morate nauciti sta je racunovodstvo i kako se ono vodi. Primjer vam je npr. IGH. Oni kazu da su vratili preko 200 mil kuna. To je potpuna laz. Njima su otpisale banke toliko, i oni racunovodstveno to nekako moraju uvesti. Kazem, racunovodstvo je varljivo, i tko ga ne kuzi se opece.
Ovo sta vam pisem nema veze sta ce biti s ATPL-om ili imovinom ili dobiti ili icime. nego vidim da ne kuzite pojmove pa da pokusam pomoci. Iako mi se cini da cu opet ispasti druker. Ali ok
Evo mene već godinama "muči" razlika između tečajnih razlika u financijskim prihodima/rashodima i tečajnih razlika u sveobuhvatnoj dobit...
Koliko ja shvaćam tečajne razlike u financijskim rashodima/prihodima se odnose na razlike u koji se odnosi na svakodnevno poslovanje društva (npr. prihode imaju u EUR-ima, a dobavljače plaćaju u HRK i tada se javljaju tečajne razlike prilikom konverzije valuta, a koje se knjiže na dnevnoj bazi u financijskim rashodima/prihodima)
Tečajne razlike u sveobuhvatnoj dobiti se odnose na tečajne razlike na dan (na kraju obračunskog razdoblja) gdje se sva imovina i obveze na taj dan prebacuju u kune i na taj način se stvaraju tečajne razlike u sveobuhvatnoj dobiti (npr. brod koji na početku razdoblja vrijedi 1m USD, koji na kraju razdoblja isto vrijedi 1m USD, ali je tečaj porastao za 10% pa se u izvješću knjiži +0,1m USD konvertiran u HRK, odnosno +630 tis kn)...ili ne???