1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Parica

Posts by Parica

• DRY BULK

• Parica
    • October 3, 2021 at 12:52 AM
    Quote from looserst
    Quote from Parica

Vec duze ne pisem nista jer preferiram komentirat samo fundamente, a oni su sada jasni i tu se nema vise nista pametnog za napisat...jedina je nepoznanica hoce li u q3 dobit biti 50mil kn ili 60mil kn...slatke brige

Svejedno, skratio sam 50% bulka jer me ovi poremecaji u opskrbnom lancu sirovina i energenata cine poprilicno nervoznim.

Navedeni poremecaji su glavni boost za shipping, ali u umjerenom intezitetu (IMHO). Ako navedeni problemi pojacaju inzezitet (a svakodnevno svjedocimo da sve ide prema tome) postoji izvjestan rizik da svjetska proizvodnja zbog nadostatka sirovina i energenata bude znacajno smanjena sto ce usporit globalni rast, ali s druge strane i pojacat vec zabrinjavajucu inflaciju koju ce CB pokusat gasit stezanjem monetarne politike sto ce dovesti do rasta kamata pa ce se mnogi proizvodjaci naci u velikim problemima usljed rasta troska kamata i paralelno smanjene proizvodnje...ako dodje do toga to je pocetak kraja...sve ce otic u 3pm

Naravno da ce navedeni scenarij u kratkom roku odgovarat dry bulku i da ce vozarine mozda ici na ATH, ali ce se zbog usporavanja svjetske ekonomije brzo i ispuhati...

Pad BDP uz rast inflacije je nuklearna bomba za gospodarstvo...IMHO

Da mogu birat (a ne mogu) radje bi izabrao da se situacija polu normalizira uz sitne poremecaju u opskrbnom lancu (situaciju koju smo imali do prije 3 mjeseca)...nijedan ekstrem na duzi rok nije dobar (za nikog pa ni za shipping)...fundamenti shippinga su trenutno fantasticni, predvidjanja do 2024. su bogovska, omjer suplay/demand za pozelit...ne trebaju nam nikakvi dodatni šokovi, cak ni pozitivni jer i bez njih dry bulk je u savrsenoj situaciji...

Ne bih ni Evergrande tek tako "zaboravio"...mozda su problemi u Kini puno dublji...

P.s. ovaj osvrt rezultat je mog osobnog razmisljanja i pokusaja shvacanja trenutnog i buduceg kretanja shippinga i svjetske ekonomije...svi komentari su dobrodosli

Display More

Za moj ukus ste malo prerano pa i previse kratili. Treba iskoristiti q4 pa cak i ako se odvije igra tako kako ste napisali nece se to dogoditi preko noci, mislim da cemo imati vremena reagirati.

Ali svakako bolje nego ostati zadnji i ugasiti svijecu, probleme ste lijepo popisali, svaka cast :thumbup:

Display More

Da zakljucim pricu...ovo su razlozi zasto sam kratio:

1. Skratio sam pola bulka...znaci i dalje vjerujem u njega

2. U zadnjih mjesec/dva dojma sam da BDI raste znatno brze od cijena bulk dionica i da to nije zbog trzisne iracionalnosti vec zbog ogromnih poremecaja u ekonomskim tokovima i povecanih rizika...sto su ti poremecaji veci to je bolje za shipping, ali s druge strane povecavaju vjerojatnost nekog "black swana"

3. Potencijal fundamentalnog rasta cijene ATPL opada...npr. ako bi u 2022.g ATPL imala dobit 240 mil kn, na cijeni od 1k kn per share bi P/E bio 6...to uopce nije jeftino kad je shipping u konjukturi i sto je najgore to je rast od "samo 100%", nema vise brutalnih relativnih/postotnih prinosa, prosla baba sa kolacima...a da bi zaradili 240 mil kn sa 7 brodova na spotu potrebna im je prosjecna godisnja vozarina od oko 26k USD/d po brodu (uz iskoristenost flote 95% i BE 11k USD/d)...da skratim pricu, smatram da PNMX

na 5yTC drze kljuc buduceg potencijalnog jaceg rasta cijene. Bez njih ne vjerujem u +300mil kn godisnje dobiti...do ovih cjenovnih razina oni (PNMX) mi nisu imali znacajniji ponder, ali daljni, jaci rast ovisit ce o PNMX-ima pa mi je njihov poder jako narastao...a o njima nemam nikakvih informacija

Osim navedenih fundamentalnih ogranicenja postoje i tehnicka ogranicenja jer su "tone" dionica prosle po razinama 200kn- 300kn i uvijek ima prodavaca.

Obzirom na ove ekstremno visoke vozarine, trenutno mi je bitnija vremenska dinamika uposlenosti flote (SPOT vs. TC) nego dnevna vrijednost spot/futures vozarina...zato sam pojacao poziciju u JDPL

4. Zbog strelovitog rasta tokom godine cijene bulker dionica se na svaki šum poprilicno korigiraju...pa na Evergrande su cijene potopljene 15%, a "kriza" je trajala 1 dan...gdje bi cijene otisle da se produzilo na 7 dana...kako kaze kolega 5.Element veca je zelja za padom nego za rastom

5. Nije burza samo ATPL...mozda niste obracali pozornost, ali q2 izvjestaji na marketu su bili najbolji u zadnjih 10 godina...milina, svi su RASTURILI...ne vidim razlog zasto ne bi nastavili i u q3...dusa bi me bolila da q3 ne docekam u ATGR, ERNT, ADRS, KODT, HPB, LKPC i vrući SPAN...ili da ne uzmem 9% sigurnog prinosa na OPTE...ATPL nema potencijal za rasturit q3 jer su ocekivanja visoka, dobit ispod 60 mil kn ce se smatrat ocekivanom, a osobno ne vjerujem da ce bit visa od 50mil kn...

6. Osobni razlozi...u zadnja 2 mjeseca jako sam se "razvukao"...hendlao sam brodare, sudjelovao u dokapu JDPL sa 20% portfelja i u IPO SPAN-a sa 10% portfelja...puno energije i vremena sam potrosio na to uz veliku neizvjesnost i rizik...posteno se zaradilo ove godine i ne smeta mi da do kraja godine zaradim malo manje ako cu odmorit i dobit malo mira...to mi je trenutno vaznije od novca...

• DRY BULK

• Parica
    • October 2, 2021 at 12:13 PM

Vec duze ne pisem nista jer preferiram komentirat samo fundamente, a oni su sada jasni i tu se nema vise nista pametnog za napisat...jedina je nepoznanica hoce li u q3 dobit biti 50mil kn ili 60mil kn...slatke brige

Svejedno, skratio sam 50% bulka jer me ovi poremecaji u opskrbnom lancu sirovina i energenata cine poprilicno nervoznim.

Navedeni poremecaji su glavni boost za shipping, ali u umjerenom intezitetu (IMHO). Ako navedeni problemi pojacaju inzezitet (a svakodnevno svjedocimo da sve ide prema tome) postoji izvjestan rizik da svjetska proizvodnja zbog nadostatka sirovina i energenata bude znacajno smanjena sto ce usporit globalni rast, ali s druge strane i pojacat vec zabrinjavajucu inflaciju koju ce CB pokusat gasit stezanjem monetarne politike sto ce dovesti do rasta kamata pa ce se mnogi proizvodjaci naci u velikim problemima usljed rasta troska kamata i paralelno smanjene proizvodnje...ako dodje do toga to je pocetak kraja...sve ce otic u 3pm

Naravno da ce navedeni scenarij u kratkom roku odgovarat dry bulku i da ce vozarine mozda ici na ATH, ali ce se zbog usporavanja svjetske ekonomije brzo i ispuhati...

Pad BDP uz rast inflacije je nuklearna bomba za gospodarstvo...IMHO

Da mogu birat (a ne mogu) radje bi izabrao da se situacija polu normalizira uz sitne poremecaju u opskrbnom lancu (situaciju koju smo imali do prije 3 mjeseca)...nijedan ekstrem na duzi rok nije dobar (za nikog pa ni za shipping)...fundamenti shippinga su trenutno fantasticni, predvidjanja do 2024. su bogovska, omjer suplay/demand za pozelit...ne trebaju nam nikakvi dodatni šokovi, cak ni pozitivni jer i bez njih dry bulk je u savrsenoj situaciji...

Ne bih ni Evergrande tek tako "zaboravio"...mozda su problemi u Kini puno dublji...

P.s. ovaj osvrt rezultat je mog osobnog razmisljanja i pokusaja shvacanja trenutnog i buduceg kretanja shippinga i svjetske ekonomije...svi komentari su dobrodosli

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • September 30, 2021 at 2:55 PM

Ovako nabrzinu...na godisnjoj razini

P/E 26

EV/EBITDA (sa ukljucenim IPO) 8,3

P/S 0,5

Dug - skoro pa nepostoji, neto dug je 4mil kn (bez 100mil kn iz IPO)

Osim toga, najvecu stopu rasta ostvarili su u razvoju softwera i cloud i cyber uslugama koje su usluge vece dodsne vrijednosti.

Takoder, vecina novozaposlenih (45; +9%) zaposlena je u segmentima s visokom dodanom vrijednošću.

Sve u svemu, odlicno, rast prihoda, rast profitabilnosti, rast zaposlenih i pad udjela HR trzista u poslovnim prihodima (na 3. mjesto iza Ukraine i Slovenije)...

Bravo SPAN!!!

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • September 28, 2021 at 11:17 AM
    Quote from Moller
    Quote from Miro

Još da ste naveli i neke kriterije vrednovanja, možda bi vam netko ovdje i povjerovao.

Činjenica je da je većina spekulanata izašla, čini mi se i velika većina forumaša, a cijena nije pala kako se očekivalo. Nije niti narasla, al obziom da se čini da postoji stabilan i čvrst support, nekako se sve više otvara prostor za rast, a ne obratno.

Mislim da zazivanje pada cijene temeljeno na slatkorječivosti i bez ikakvih argumenata, na forumu neće datri osobitih rezultata, jer se vidi da cijenu podržava netko veći. A taj vjerojatno ima i analizu i procjenu za svoje ulaganje.

ja ne govorim o perspektivi, ev. prodaji, nego o trenutnoj vrijednosti,

pored toga ne radi se o dnevnim događanjima, sačekajmo malo rasplet, imala je i Magma, procjenu i još neke bisernice iliti perjanice, možda to nekome neće baš sjesti, zato sam i naveo da se nitko ne ljuti, ali po mojim izračunima za sada stvari tako stoje, vi sigurno imate bolji i kvalitetniji izračun, pa naravno da ćete prema njemu postupiti, svatko svoje znanje unovči ili neznanje plati, nemam ništa protiv da dionica odleti na 300-350 i da svi zarade, ali trenutni pokazatelji daju ovaj rezultati cijenu,

znate da je i Opte bila od 9, 10, 12, 15 pa najoptimističniji scenario i do 30, a ja sam davno napisao ( to vam može i zloćka, kao vrlo cjenjena analitičarka potvrditi) da kupac neće platiti više od 6 kn, a znate zašto, jer ne vrijedi toliko, ali forum ima jednu magičnu kuglu , koja sve uvećava, kao ona ogledala što si na jednoj strani normalan (uvjetno rečeno) a na drugoj duplo veći,

nadalje, navedena cijena je poprilično daleko, tako da nema straha za dionicu ili neka brzopleta postupanja s istom, pored toga je pitanje i kako će se iskoristiti dobiveni novac iz IPO

sretno svima i tko nema i tko ima

p.s.

samo još vezano za suport, da nije čiji je, pitanje da li bi ga bilo

Display More

Uvaženi kolega Moller,

Za Vaše dobro odmah nogirajte Vašeg pom(b)očnika jer je očito da bunca i ne zna što priča...

A sad ću Vam reći zašto...

1. SPAN trenutno ima 130 mil kn keša na računu, odnosno 66 kn po dionici. Kreditne obveze su im na kraju 2020. iznosile ukupno 35 mil kn i iste redovno servisiraju iz poslovanja. E sad, kupnjom dionica po 100 kn kupuje se 66 kn keša na računu koji se, teoretski može, odmah isplatii kroz dvidendu pa ispada da poslovanje, brend, tržišni udio plaćate 34 kn po dionici, odnosno de facto vrednujete cijelo društvo na 66,6 mil kn. U odnosnu na dobit nakon oporezivanja u iznosu 7,4 mil kn u 2020. godini ispada da kupujete društvo na P/E 9.

2. Na cijeni 100 kn per share, EV/EBITDA bi iznosila 3,2

3. MCAP/BV 1,25

4. P/S 0,31

5. U posljednje 3 godine SPAN ima prosječnu godišnju stopu rasta prihoda od 17% s tim da je rast u 2020. bio preko 30%

6. Uspoređivat ih sa OPTE koja nije mogla iz poslovanja vraćati kreditne obveze i koja je imala vječni, kontinuirani pad poslovnih prihoda, korisnika i tržišnog udjela je u najmanju ruku smiješno (najrađe bi upotrijebio drug izraz, ali bit ću pristojan)

7. Kolega Miro Vam je postao EV/EBITDA multiple po kojima se trguju društva u branši, na oko 20 EV/EBITDA, a Vi bi kupovali po 3,2 :). Ako bi se SPAN tržio po 15 EV/EBITDA, a ne vidim razloga zašto nebi, cijena bi mu bila na 290 kuna.

8. Neki dan sam slučajno na ovom forumu naletio na multiple ZOOM-a (znam da nisu usoredivi, ali čisto da se zna) koji se trži na P/S 18 i na 22 MCAP/BV...a SPAN se trenutno trži na P/S 0,63 i na 2,5 MCAP/BV...ako bi se SPAN tržio samo na 1x salesa cijena bi mu bila 314 kn :)...npr ERNT se trži na 1,17

Palac dolje ste dobili jer ste objavili "doom" vrijednost društva bez ijednog argumenta i brojke i to na trenutno najosjetljivoj temi gdje ima definitivno najviše novih ulagača koji još upoznaju čari burze...to je bilo nepotrebno, pogrešno i ružno

p.s. predlažem da ovu debatu malo "začinimo"... kladim se s Vama da će prije SPAN na 300kn nego na Vaših 100kn, tko izgubi obvezan je uplatit 1k kn u neku dobrotvornu udrugu i priložit dokaz o istom...

NHF

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • September 23, 2021 at 6:36 PM
    Quote from Huncvut

Pozdrav od malog ulagača u Span :) Kako nemam apsolutno nikakvih iskustava oko dionica i trgovanja istima, malo po malo se upućujem u stvari. Međutim, jedna stvar mi za sada nije jasna. Kupio sam dionice zadnji dan (10.9.2021.) i sve je proteklo u redu. Zvao sam SKDD što moram dalje i oni su rekli da ću dobiti poštom nekakav PIN i ostalo što mi znači da sam registriran kod njih te da onda mogu potražiti brokera (to će mi biti moja banka gdje imam račun). Poštu do danas nisam dobio poštu, a jučer (srijeda) sam ih zvao i rekli su da je jučer poslana svima. E sad pitanje na temelju toga - kako sam ja danas mogao trgovati tim kupljenim dionicama?

Mi koji smo danas trgovali vec imamo druge dionice pa tako i PIN iz SKDD-a, tako da smo vec jucer mogli registrirat dionice na brokerski racun (potreban je PIN za to) i danas su nam bile raspolozive za trgovanje...

Kad cete Vi dobit PIN nemam pojma, valjda bi ga trebali dobit danas/sutra...

P.s. morat ce te otvorit brokerski racun i onda kod brokera zatrazit registraciju SPAN dionica, nakon toga morat ce te nazvat SKDD i sa PIN-om potvrdit registraciju nakon cega ce Vam dionice bit prebacene na brokerski racun i raspolozive za trgovanje...

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • September 23, 2021 at 11:46 AM
    Quote from NaBiduAsku
    Quote from Zlatek

Mislim da jako dugo nećemo vidjeti 4,5miokn prometa u 2 sata trgovanja.

A iznenadio bih se i da cijena dosegne današnji maksimum.

IMHO

ne znam kako će biti, tu sam danas kratkoročno a s vremenom možda budem držao. Međutim ovdje je mirovinac posaugao 14 000 komada u sekundi. To mi puno govori.

I meni, iako sam vani, do kraja dana ocekujem ciscenje do 220kn...

Prodaja se ispucala i kapitulirala je...a MF-ovi su pokazali da zele vecu cijenu i vece kolicine...

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • September 23, 2021 at 9:25 AM

Kako god...mislim da smo napokon dobili dodatnu investibilnu dionicu...

Najbolja vijest za trziste...

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Parica
    • September 21, 2021 at 1:23 PM

Pa sam Evergrande nije problem...popeglat ce se na ovaj ili onaj nacin...i idemo dalje...

Pitanje je zasto je propao i jeli to posljedica urusavanja cijelog nekretninskog sektora u Kini i pocetak domino efekta...

Trebat ce vremena da se situacija iskristalizira...a najveci problem je sto se sve dogadja u Kini koja cenzurira i dozira informacije pa nitko ni ne zna realno stanje...

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • September 20, 2021 at 10:30 PM
    Quote from Miro

Da li je moguće da nisu izlazili s konkretnim brojevima ne zbog nekih problema već zato sto očekuju nastavak rasta profitabilnosti? Nešto kao izneneađenje za investitore.

Ja bih tako razmišljao ako želim uspješno preskočiti prvu valuacijsku prepreku na burzi.

Ja si gruntam slicno...ionako se cijena sa institucionalcima dogovara "za stolom", prije IPO-a...njima su sigurno prezentirali podatke o poslovanju 2021...

A i popodne sam nacuo da listanje nece bit sutra, ali da ce imati prezentaciju rezultata za H12021...to bi bilo odlicno...da vidimo i to

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Parica
    • September 20, 2021 at 1:15 PM
    Quote from Milo

Nisam mislio da cu mjenjat eure, da još kupim, i evo moram...ako padne na 450 opet se krcam...

Milo, dobronamjerno...ne divljaj...nemoj se inatit na brodarima...korekcija od cca. 10% objektivno nije dovoljna dobra prilika za dokup ako vec imas "tonu" papira...

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Parica
    • September 20, 2021 at 10:36 AM

Evo kolege, javila mi se Kvark, sve vas pozdravlja i pise:

"Ne razumijem kako ljudi razmisljaju i cime se vode kada rasprodaju dionicu.

Konkretno za Atpl: Ugovori Atpl za sve brodove sigurno traju jos 6 mjeseci - vozarine izvanredne.

Dionica usla u Crobex10 - jako pozitivno. Financijski izvjestaj ce biti iznad ocekivanja - dugo nije bilo ovakve dobiti za kvartal.

I na sve te cinjenice netko jutros rasprodaje. Ako netko ima odgovor, neka napise na forumu da i ja "naucim" nesto novo"

P.s. Kvark, znam da citas, bilo bi prirodnije da si sama napisala ovu poruku...teska vremena dolaze i trebaju nam "ljudi s mudima"😀

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • September 20, 2021 at 8:54 AM
    Quote from pikolito

Spomenuo sam prethodno da sam upisao ali ne i uplatio ovaj ipo, ono što me najviše odvratilo od upisa jest činjenica da nisu bili transparentni, točnije nisu prikazali/natuknuli ovogodišnje rezultate u prva dva kvartala. Ja da sam vlasnik i da sam imao dobre rezultate u godini u kojoj mi se firma izlistava na burzi, SIGURNO bih to prezentirao jer to naprosto znači da se skuplje mogu prodati vlastite dionice. Hipotetski, da je kojim slučajem neto dobit u prva dva kvartala ove godine istovjetna cjelokupnoj lanjskoj, teško me se može uvjeriti da se ovo ne bi prodalo po većoj cijeni. Tko zna, možda sam u krivu...

Ono što je također očito u it industriji, radnici/programeri su ti koji diktiraju politiku plaća. Spomenuti ću razgovor sa jednim poznanikom otprije cca 2 god, lik (koji je inače tada baš procjenjivao vrijednost jedne it firme) mi je doslovno rekao da programer dođe gazdi sa zahtjevom za većom plaćom i argumentom da konkurencija daje više. Rekao bih, lijepo je danas biti programer u rh, ali ne uvijek i gazda u it firmi.

Apropos Spana, njima je prosječna plaća 2017. bila 9855kn, a 2020. 12930kn (ove godine je sigurno i viša). Ok, nisu stvari skroz crno-bijele, Marićeva reforma je djelomično uvjetovala rast plaća, ali bottom line, ne vidim tu nikakav iskorak što se tiče profitabilnosti, a troškovi osoblja rastu.

Sto se tice transparentnosti i kvalitete prospekta tu se slazem...moglo je puno bolje...izvjesce za devet mjeseci 2021. ce izac za mjesec dana pa cemo vidjet kako "dišu"...

Sto se tice troska zaposlenih, tu se ne slazemo...

Prema kons. revi. GFI-u trosak osoblja je u 2019. iznosio 100mil kn odnosno 119 mil kn u 2020. sto znaci da troskovi osoblja rastu (19% yoy) degresivno u odnosu na poslovne prihode (30% yoy) sto potvrduje udio troskova osoblja u ukupnim prihodima koji kroz godine iznose:

2017.-22%

2018.-21%

2019.-21%

2020.-19%

Vec godinama krecu se na razini oko 20% prihoda i tu za sada nema negativnih poremecaja.

Rastom prihoda raste i broj zaposlenih, ali i prosjecna placa sto ne smatram nuzno losim jer samo zadovoljan radnik je full produktivan.

Prosjecna bruto II mjesecna placa po godinama:

2017. - 16.228kn (380 zaposlenih)

2018. - 18.000kn (403)

2019. - 18.540 kn (445)

2020. - 20.000 kn (495)

Od 2017. prosjecna bruto II placa je narasla 23% sto, po mojoj odokativnoj procjeni, nije pretjerano vise od rasta placi u ostatku gospodarstva...

I da, taj "problem" placa nije rizik SPAN-a vec cijele IT industrije, pa ako cemo generalno zakljucivat ispada da je cijela hrvatska IT industrija na koljenima...

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • September 16, 2021 at 9:07 PM

Ja 150k kn...dobio 90%...135k kn

Koliko vidim po forumu (i okolo), svi mali su dobili 90%

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• Parica
    • September 16, 2021 at 6:37 PM
    Quote from renchi
    Quote from D_artagnan

Stvar je jednostavna, nek HT proda po cijeni koju ovi nude, mi ostali ne moramo.

sacekas 5-10 godina pa poberes vrhnje sa onim koji kupi i dalje razvije. Jbga, bilo bi bolje odmah to unovciti nego cekati, al jbga...

HT je svoje dugove unovčio do zadnje lipe, pa i više, isisao je sve iz Optime. Isto tako i ZABA. Samo su mali dioničari koje je štitila rvacka i AZTN ( čitaj HDZ i država ) ošišani. PIH ! Ovo nije mjesto za investicije. A čini mi se više nije niti za nas :)

Citam i ne vjerujem...HT i ZABA su odlucili prodat dionice po cijeni koja je...Vi bi htjeli da oni prodaju dionice po cijeni koju im Vi odredite...stvarno ne razumijem...ako Vam je cijena niska zadrzite svoje dionice...ili se mozda bojite da OPTE ne vrijedi niti tih 5,36kn i da ih u razumno vrijeme necete uspijet prodat po vecoj cijeni...

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Parica
    • September 16, 2021 at 6:30 PM
    Quote from D_artagnan
    Quote from stefek

Znači, prihod oko 90M, dobit oko 50M, samo u jednom kvartalu :)

Hm, ekipa dokapitalizira kompaniju sa kvartalnom dobiti 🤣, to valjd asamo u HR apsurdistanu moze proći, tj. skoro je prošlo, nekako mi se pari da je prosla baba sa kolacima za tu ideju, da su to odradili prosle godine proslo bi bez pitanja, ovako 🥴

Lako je sad mudrovat...

Mittko je javno pozvao zainteresirane da mu se jave...pa zasto se niste javili i vi

P.s. da su radili dokap prosle godine skupili bi ravno 0 kuna

• SAPN (SAPONIA d.d.)

• Parica
    • September 16, 2021 at 2:47 PM
    Quote from pikolito

moja brzinska procjena kaže da su dobili 120kn po dionici...baš me zanima za koliko ću fulati:)

Ja mislim da ide po 80kn po dionici...odnosno da ce SAPN dobit 60 mil kn...

1. Vec dugo se zna da je Stanić kupac i po glasinama deal je vec bio postignut, ali ga je corona odgodila i zato mislim da je u preuzimanju koristena valuacija iz 2019.

Obavijesti izdavatelja

2. To je 10xEBITDA (2019.) uvecanih za 10% zbog dobre 2021. (i lose 2020.)...odnosno 8,5xEBITDA za H12021

3. Na toj cijeni, za 2019., P/E je 21, a P/BVPS 2,5...ali je za H12021. P/E 11, a P/BVPS 2

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • September 15, 2021 at 1:59 PM

Smisao listanja bi trebalo bit trgovanje i nikome nije u interesu imat nelikvidnu dionicu...isto tako ce g. Dujmovic jednog dana najvjerojatnije prodavat svoj udio i siguran sam da ce postic vecu cijenu ako firma "dobro" kotira na TK..ne mozes "vristat" sa svih naslovnica, pozivat na upis, a onda vecinu malih diskvalificirat na ustrb velikih...nastetili bi vlastitoj reputaciji (javno mijenje)

Sto se tice radnika nije predvidjeno da radnici do vjecnosti dobivaju dodatne dionice za holdanje vec isto traje tri godine...kome ce onda prodavati...kao i u svemu balansiranje izmedju krajnosti je jedini ispravni nacin

Nikako da "progutas" da ja ovdje ciljam da ce malima pripast 5% firme...odnosno da ce 95% vlasnistva drzat dugorocni...ako to nije stabilna vlasnicka struktura onda ne znam sto je...

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • September 15, 2021 at 11:40 AM
    Quote from pikolito

Parica

Jagma je nastala isključivo zato što love među institucionalima ima ko pijeska u pustinji, i nemaju gdje ulagati više. Treba samo gledati CIAK da se vidi u kom bi smjeru ovo moglo ići, s tim da je tamo upisana količina bile više nego duplo veća.

A bas ga forsiras...

1. Cijeli svijet pliva u parama pa nema smisla raspravljat o razlozima ulasaka institucionalaca...za svaki IPO i dokap u zadnjih 5 godina mozes tvrdit da je prosao zbog viska likvidnosti..to nema smisla

2. Ne raspravljamo je li postoji interes institucionalaca nego hoce li izdavatelj 5% alokacije prepustit malim ulagateljima....ja se kladim da hoce...

Ocito je da bi institucionalci "progutali" dvostruko vecu alokaciju, ali je nema...

3. CIAK nije alocirao cjelokupnu ponudu dionica sto znaci da je potraznja bila niza od ponude (i dalje se trzi iznad IPO), njegov sektor se ne moze mjerit sa IT sektorom, radnici nisu bili direktno ukljuceni u IPO, nije bilo medijske pompe niti su privukli male ulagace koji skoro pa i nisu sudjelovali u IPO-u (ovo pretpostavljam)..

Zato mislim da ce SPAN bit puno bolja prica od mrtcog CIAK-a...

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • September 15, 2021 at 9:08 AM
    Quote from Flight

Na temelju čega smatraš da će mali dobiti 75% planiranih dionica? 5% firme je cca 17,2 milijuna kuna za radnike i male investitore?

Ja mislim da su oni željeli upisati više od tog iznosa. Uprava će morati mnogo više alocirati da zadovolji apetite malih po mojoj procjeni.

Pa cisto odokativna procjena.

Pod malim mislim iskljucivo na radnike i fizicke osobe.

Nek je prosjek uplate po glavi 20k kn (a mislim da je i nizi) treba 1.000 fizickih osoba da se uplati 20 mil kn, cisto sumnjam da ih se toliko prijavilo, a mozda sam samo lud.

Pa forumasi, ljudi koji se bave tim nisu uplatili zajedno vise od 2 mil kn (bar po pisanju po forumu)...

• SPAN (SPAN d.d.)

• Parica
    • September 15, 2021 at 12:09 AM
    Quote from pikolito

Parica

Brkate kruške i jabuke, radnici su imali prednost pri upisu, prvi krug je rađen isključivo za njih, jeste li uopće pročitali prospekt? Ostali mali ulagatelji su samo kakti al pari velikim ulagateljima u drugom krugu, budući da se eksplicitno spominje da kod alokacije izdavatelj zadržava diskrecijsko pravo raspodjele dionica prema vlastitom nahođenju, s tim da će mu misao vodilja u tom smislu biti dugoročnost držanja papira. I sad vi uvjeravate da će mali dobiti 75%?!

Apropos radnika, izdavatelj samom činjenicom da radnicima nudi dodatne dionice u slučaju neprodavanja pokazuje da mu sigurno u prvom (a ni n-tom planu) nije likvidnost na burzi.

Da, procitao sam prospekt...radnici su skoro pa nebitni u alokacij jer ionako mogu upisat ukupno 49 tis dionica sto je 9% od ukupno ponudjenih dionica...i siguran sam da nece sve ni upisat (ni pola)...

I dalje smatram da ce mali dobit 75% dionica koje su planirali upisat...i da ce (zajedno s radnicima) drzat 5% vlasnistva firme...

P.s. Sto ti je burza...prije 3 dana se raspravljalo da je precijenjeno i da nis ne vrijedi, a sad se pise da mali nece dobit nista jer je u IPO nastala jagma za dionicama...ko da su djabe

1. Privacy Policy
  2. Kontakt