Zašto niko ništa ne piše?
nema džaba ništa, kapitalizam....
Zašto niko ništa ne piše?
nema džaba ništa, kapitalizam....
ko predaje, Ramo ? gasi televizor da se spasi barem nešto
Hrvatski sabor će u srijedu, nakon slobodnih govora klubova zastupnika na početku sjednice, raspravljati o Zakonu o tržištu kapitala koji se mijenja radi daljnjeg usklađivanja hrvatskog regulatornog okvira za tržište kapitala s pravnom stečevinom Europske unije.
Narodski rečeno, vjerojatno smo nahebali nakon "usklađivanja hrvatskog regulatornog okvira za tržište kapitala s pravnom stečevinom Europske unije"
meni je zlato ostavstina i ako pobjegnem u bih, mijenjam desetinu godisnjeg viška. Ne zamaram se kupoprodajama, anunakijima, gramima i polugama. Kupim, zakopam, zaboravim
i ja ću u BiH, nedo Bog većeg zla, sa mojih 10 (zlatnih) kuna i tomislavčićima...
za moderatora
napisao sam da regulator neradi ništa i da su to obični kriminalci koji su skinuli opanke i obukli cipele da su zaslužili 100 god robije
to sam napisao prije ove pljačke na dalekovodu i igh
evo to se upravo događa
pljača je u tjeku alo alo
pljačka je u tijeku već 30 godina, nažalost...
Tko im je kriv...mogli su trenirat na ZSE pa ne bi bili tako osjetljivi...
lajkam korekcije...bit(c)e više za nas
![]()
![]()
fak...evo opet raste...a ja drukam i mantram za zaron...
bikon uz štucavicu pravac
70 000$
po meni, teško, nakon ovoga danas jako teško bar u skorije vrijeme, danas je jako puno njih izgorilo u nepovrat i jako puno nih lupalo glavom o zid a u većinu se ono najmanje, uvukao nemir i nespokojnost, iliti po onoj narodnoj "škrgut zubiju"
...danas se to još ne osjeti ali u narednim danima bude svakako što će u bitnome reducirati dotok sviježeg novca na tržište i prije da će kripto tržište nastaviti korekciju nego okrenuti u rast
Tko im je kriv...mogli su trenirat na ZSE pa ne bi bili tako osjetljivi...
ja razmišljam sto cemo pričati o svemu ovome za 10 god. uzbuđen sam unaprijed. nije stvar zarade nego mogućnosti. ah da, da više nema ustasha i partisans. na globalnom nivou
![]()
![]()
najsmješnije je, unatoč ovom zaronu, padu, propadanju, još uvijek sam oko 108% u plusu...
Zaboravio si na Caspera i Internet Computer
Super su ti altcoini, oni su nerijetko još volatilniji od crypta.
I još vise podložni inženjerstvu od samih purecoina.
Altcoini su SVE kriptovalute osim bitcoina....a kolokvijalno ih nazivaju i shitcoins, purecoins ili štatiaznamcoins...
meni bi odgovaralo i dno na 1-4k...
ne znam ali sam pričao sa ljudima vani koji znaju da brokeri koriste skupe programe i algoritme koji automatski reagiraju. nešto tipa umjetna inteligencija. im nekih koji očitavaju naloge i informacije prije nego što je došlo do transakcija. SEC je to čak htio i zabraniti. ja sam inače matematika vječna dvojka pa nisam baš pravi sugovornik za tu temu. za naše brkere znam već dugo jer sam primjetio kako te preskaču kad to upale. automatski nalozi. ti ukucaš on preskoči i tako do limita koji odrede.
mislim da mom brokeru na ovakvoj burzi sa ovakvim VOLUMENIMA ne treba skupi program, nego tetris da ubija dosadu...
moj vjerojatno igra monopoly..
Dakle nema druge nego...
Moj milja je spremna na 4,80. znam...nemam što Agumentirati i potkrijepiti. Mokri snovi. Pa i meni su rekli 91 da cu živjet (ko) u Švicarskoj.
drukam na 3-3,5 da se mogu nakupovat..
Display Morecovid babaroga je odradila svoje,neizbježno joj je slabljenje svakim danom,možda i zato ti naši indexi rastu mjesecima
DA,IPO hepa bi učinio preporod ali daj ti to objasni politici koja donosi odluke?
koliko njih ima i simboličnu količinu dionica?
ali svi znaju da je burza ogledalo gospodarstva,da ih u 3 ujutro probudiš to recitiraju,joj,joj,joj.....
sve sami štreberi koji bubaju napamet a da uopće na razumiju materiju,niti ih zanima,važne su samo 5-ice,tko bi se zamarao ostalim
p.s.
novi vjetrovi pušu sa sjevera i juga,kumrovečka akademija i njihovi puleni crveni i plavi će biti pospremljeni u ropotarnicu povijesti već ovih dana,nastavak sljedi na sljedećim parlamentarnim izborima,svjetlo na kraju tunela je tu.
zelena je boja budućnosti,svijet ostaje na mladima,vrijeme je da oni uzmu uzde u svoje ruke za dobrobiti svih nas i budućih generacija.
živimo na bogom danom komadiću kugle zemaljske a po previše parametara smo na začelju.
izađimo na izbore i promjenimo stvari na bolje.
Novi vjetrovi...lol
Display MoreTi hohštapleri od mene neće vidjeti ni kune, što za dionice što za dućan. Nisam zaboravio kako su se odnosili prema malim dioničarima. Znam da je to beznačajno, ali eto...
- a ja sam mislila da samo ja tako razmišljam.
- imala sam njihovih dionica i prodala sam ih onda po nekoj o.k cijeni i zaradila na toj transakciji.
- ali to što je ta "Pevec" ekipa učinila to je vrh vrhova kriminala koji u HR prolazi bez problema.
- i još su oni za ovaj neuki HR narod veliki poduzetnici.
- za moj ukus je sasvim o.k. "Bauhaus", puno mi je draže tamo trošiti nego kod domaćih kriminalaca.
- ali ta vrsta kriminala je u HR zakonom dopuštena, evo sutra imate priliku zaokružiti one koji se ne bave kriminalom.
Znači, nemamo praktično nikog za zaokruziti...
Display MoreDisplay MoreEvo pokušat ću prebacit cijelu svoju strategiju/razmišljanja/pravila na papir
Ovo što ću napisati je moja iskustvena strategija, koja meni funkcionira na ZSE...
1. Glavna prednost trejdanja je što naučiš izaći iz papira, nema emocija, pratiš samo brojke....i kad prodaš znaš da to nije kraj i da ćeš se vratiti (možda i po većoj cijeni) već sutra ili za tjedan ili mjesec...osim toga, trejdanje je svakodnevni trening trgovanja, što više trejdaš to si sve bolji...i ono najvažnije, kad dođu čupava vremena (COVID i Agrokorke) istreniran si, "budan", aktivan, brzo djeluješ i radiš kao singerica...jednostavno, stalno te drži budnim i spremnim za akciju
2. Kad trejdaš uvijek dio novca moraš imati u kešu, što opet, kod padajućeg tržišta, smanjuje gubitke. Naravno da smanjuje i dobitke, ali kad je tržište u dobrom modu, teže prodaješ i sve više si unutra (a sve manje keša), s druge strane kad pada i kako raste panika sve više si u kešu (npr. najgori pad COVIDA sam bio 90% u kešu; ne zato što sam pametan nego panika radi svoje, svaki dan bi trejdao, ali bi od straha ostavio više keša nego dan ranije). Isti ,samo obrnuti postupak je uslijedio u oporavku pa sam ispod 30% keša pao tek u listopadu 2020.
3. Jedini pravilo mi je ne izgubit kapital...znam da je lakše to reći nego izvršit...ali to je istina...što to znači? kad se ne osjećam dobro u poziciji (koliko god mi izgledala jeftino) kratim jer mi je vremenski horizont ulaganja +20g, prilika će bit koliko hoćeš, bit je da imaš s čim (kapital) ugrabit priliku kad se prilika dogodi...a prilika uvijek ima, pa čak ina ovom tržištu, baš kako ste kolegice rekli svake godine imamo barem 1-2 prilike.. baš zato, ako nisam siguran u poziciju i ako me stresira i kvari san kratim ju, ulazim u keš, bistrim mozak i sutra krećem u nove pobjede
4. Jako mi je bitno imati izbalansiran portfelj...otprilike 50% teškaši, 20%-30% brze dionice, ostalo keš ili srednja kategorija (npr. HPB, KRAS). Npr. trenutni portfelj mi izgleda ovako...ATPL 30%, HT 16%, SUKC 13%, KODT 12%, i ostali (HPB, ERNT i JANF) 16%...ATPL je jako brza, volatilna i stresna i trenutno samo nju imam od "brzih", ostali su mi amortizeri na koje trenutno uopće ne obraćam pažnju...ako želim kupovat neku brzu dionicu, prodajem dio ATPL i tako stalno balansiram da mi u portfelju nikad ne bude više od 30% stresnih pozicija. Burza je "živo biće" pa tako i taj udio stresnih dionica u portfelju se mijenja ovisno o situaciji, kad je bio COVID nisam imao ni jednu stresnu poziciju, trgovao sam isključivo sa CROBEX10 ekipom (+ KODT i JDGT) i nešto HPB. Pretpostavljam, kad nastupi euforija da ću imati 60% stresnih pozicija...pošto se to još nije dogodilo nemam iskustva s tom situacijom...
5. Zanimljivo, ali istinito...jako loše trejdam sa smećem jer znam da ne vrijedi ništa pa, od panike, brzo prodajem...i tu često prodajem s gubitkom...znam da sam nešto pretplatio i panika mi nastupi čim uđem u poziciju...ali svejedno, ponekad zavrtim krug i često pogubim novce, jače je od mene, a nekad mi je samo dosadno
6. Jako pazim kad društva inače sazivaju GS i donose odluke o dividendi...tu se često pozicioniram 3 mjeseca ranije i čekam izglasavanje divke...to jako puno koristim jer ako bude izvješće loše divka ga amortizira, osim toga mjesec-dva pred GS zbog divke krene rast cijene...a ako izvješće bude dobro onda ide dupli rast (zbog divke i izvješća)...uglavnom, ne sjećam se kad sam u životu izgubio kad sam ušao u poziciju 3 mjeseca prije sazivanja GS (npr. početkom godine sam bio pun KODT-a jer sam znao da ide Q4 i da bi trebao bit dobar (imali su povećanje ugovorenih poslova za 33%), pa sam znao da ide Q1 i onda sazivanje GS; izgubit nisam mogao, da je i Q1 i Q4 podbacio divka bi amortizirala pad; isto je bilo sa ERNT, ATGR i HT)
7. Kad pričam o trejdanju ne mislim samo na day trading, ionako je to nemoguće na ZSE...nekad poziciju držim 1 dan, a nekad i po 6 mjeseci...zavisi od izvješća, sentimenta, drugih (ne)prilika...zanimljivo, ove godine sam to shvatio, kako tržište više raste to manje trgujem...
8. Evoluiram s godinama...kako raste portfelj tako se, po inerciji, mijenja i strategija...prije sam više trgova s "stresnim" dionicama, a sad sve više sa "teškašima" jer je teško ući, a još teže izaći s većim kapitalom na malim dionicama...a, pretpostavljam da mi se teško fokusirat i gubit energiju da zaradim 200kn u trejdu na malim pozicijama dok mi teškaši samo sa promjenom 1kn po dionici noše 5x-10x više novca od tog trejda...ali to moram mijenjati, svaka kuna zarađena u trejdu je extra kuna i ne smijem se opustiti...iako je sve teže...
9. Pokušavam svaki dan, kroz trejd, zaradit dnevnicu 500kn-1000kn...bilo sa kupoprodajom, ili sa prodajom na većoj cijeni nego završi dan...naravno da ne uspijem svaki dan, ali to je cilj...cilj treba imati, zar ne?...da uspiješ svaki dan zaradit (ili pravovremenom prodajom spriječit gubitak) 1.000 kn to je 220k kn godišnje...skupi se toga
10. Kad aktivno trguješ, uvijek si među prvima kad krenu vlakići, jer ti je to posao...vrebaš prilike, čitaš sve i pratiš...nekad ne sudjeluješ u tome, ali imaš informaciju i odluka je na tebi..
11. Isto kao i kod praćenja sazivanja GS, 45 dana pred izvješće se pozicioniram u dionicama za koja mislim da će imat dobra izvješća...svako izvješće koje izađe pogledam, koja me zanimaju detaljno iščitavam...i jako puno trgujem na dan objave izvješća...tu često day trejdam, lovim 2%-3% brzog prinosa i čekam novo izvješće i tako sa cvijeta na cvijet...ako neka od perjanica izbaci loše izvješće, većinom kompletno izlazim, rijetko dajem priliku da se u sljedećem kvartalu iskupe...ili rasteš i zarađuješ ili te više nema..i tako od izvješća do izvješća...
12. Ovo sam zaboravio, ali mi je jako bitno...ovim sam definitivno zaradio najveće novce...znate li onaj osjećaj kad o nečemu razmišljaš (dan, tjedan, mjesec...nebitno) i onda se jedno jutro probudiš i to je to...sve je sjelo i siguran si u odluku...do sada, nikad me taj osjećaj nije iznevjerio, u takvim situacijama često ulazim s dosta kapitala i namlatim se para (npr. HT u COVIDU na 148kn...bio sam spreman cijeli portfelj stavit do 140kn (da je pao)) ili KODT po 930kn isto u COVIDU, OPTE po 1,6kn (koju sam prodao na 1,88kn
i naučio školu, pa sad ATPL nisam prodavao prije 320 kn), ADPL na 135kn, VLEN 9kn i zadnje ATPL na 190kn)...naravno taj osjećaj mi se javi i kad treba prodavat (VIRO, IGH i DLKV)
Eto, više manje sve je tu...naravno, bilo koji savjet/konstruktivna kritika je dobrodošla...
Krajnje jednostavno, ako imaš dovoljno love.
1. Kupiš dionicu. Ako počne padati, kupuješ na svakih 10 % pada cijene. Svaka nova kupnja je za 66 % kuna veća (fibonaci), tako ti je prosjek ulaza uvijek negdje blizu trenutne cijene dionice na tržištu i uopće te ne dira do kuda će padati. Potrebno je dosta love, ili kupnja u malim startnim paketima koji padom cijene ipak postupno postaju sve veći. Ovisno o tome do kuda će cijena padati i prisiljavati te da kupuješ. Kad okrene u rast, gotovo odmah si u plusu i prodaješ prvo mali paket, pa sa svakim porastom cijene 10 % prodaješ sve veće pakete uvećane za 66 % (fibonaci). Na taj način, najveću količinu dionica prodao si uvijek pri vrhu dosegnute cijene dionice u trendu rasta. Kad okrene padati, opet obrazac kupnje s početka teksta.
2. Ako dionica krene rasti nakon što si kupio paket, na svakih 10 % rasta kupuješ dionica za isti iznos novca kao prvi paket. Ne isti broj dionica, nego isti iznos novca. Na taj način povečavaš svoj portfelj dionice koja je u rastu i sa svakim paketom si u novom većem plusu, a tvoj prosjek ulaza je uvijek niži od trenutne cijene dionice na tržištu jer je uvijek negdje na sredini između cijene prve i cijene zadnje kupnje.
Tko ima dosta love na raspolaganju i shvatio je napisano, ova skalinada gore-dole nema da omane. ATPL je bila idealna za to zadnjih mjesec dana.
Naravno, najljepše i najunosnije je punu količinu kupiti na najnižoj cijeni i sve prodati na najvišoj cijeni. Tko to zna i može i ima muda sa većom količinom love ući na točno nekoj cijeni i izaći na točno nekoj cijeni, neka zanemari ovaj post.
Da ja imam dovoljno love, vjerojatno ne bih se ni zezao sa dionicama....
iči češ u rešt a kad bitkonj još zaroni, za papati ćemo imat samo suvu manistru....
Gle, ni ja ni moji do pradjedova a za kasnije ne znam tj. znam jer nije postojala; nisu bili članovi PARTIJE. dok većina ovih izbjeglica u adeze jesu. Koje fakseve i di su radili i što u Yugi a sad mi prodaju domoljubno briselsko sranje. Branitelj sam i dragovoljac 91 ali ne stavljam značku na rever niti pišem moj CV di sam bija niti to nabijam nikom na nos. Sam pao sam se ubio. Inače sa guštom idem u rešt barem mi ne skaču njihove fotošopirane face iz reklama. jbg, nisam bija u Sarajevu ko pilipović ali ni u jeruzalemu ko vizet širomstva aka Reiner grave keeper.
ajme...vitez Reiner..ahahahh..gušim se od smijeha ahah jeruzalemski križar zgleda ko pacov...ahahahahadeze
Nema teme za naše lokalne izbore? Ah, to je nebitno ...
https://www.tportal.hr/vijesti/clanak…egalno-20210513
Gdje su bili do sada?
Iako, vjerojatno se i oni tako financiraju pa češu gdje i njih svrbi.
ma gori im pod guzom, SVI SVE ZNAJU daj čovječuljak ne kaki. Sad kad je Banderas kod svetog Petra sad svi goluždravci dižu vrat, ma skidam kapu Mamić brothers...ja bi htio da me Musk podplaćuje i Trump. kaka mi se od ovakvog lažnog domoljublja. A Olujić Smradito u klasi Reiner vitez groba Jesus Bandito
iči češ u rešt a kad bitkonj još zaroni, za papati ćemo imat samo suvu manistru....
ja bi odmah sad potpisao za 1/3...i platim porez. asap
ako cemo se pripetavat, ja potpisujem za 1/4...ali ne placam porez pa smo tu negdje
ma nek završi i na 1,5kn samo da prestane ovo mrcvarenje i kazališni prikaz epizode kolonijalno rodijačko dogovornog crony kapitalizma
izgleda izgladnjelo
čekao zalogaj ispod 20 a ostao kratak na 34, kaj pak sad
sumnjiv mi je taj rast...možda FOMO?
Na Iliriji ista priča. RH ima cca 71000 dionica , a prodaje “ velike “ pakete po 34 kom.
Ako staviš nalog visoko, ne trguje se, ako staviš nisko netko te odmah preskoči s 1 kn i protrguje se.
molim da hanmfa damfa posalje javnu opomenu...prc štrc
javna opomena, presumpcija nevinosti, promoviranje pseudopozitive te smanjivanje tenzija