ovo o cemu ja pricam ima veze sa dvostrukim oporezivanjem, jer je to cijela svrha ratificiranja tog ugovora sto se tice nas dividendasa
amerika ce umjesto dosadasnjih 30% koji automatski naplacuje rezidentima, naplacivati onolko kolko se dogovori sa hrvatskom. a u hrvatskoj ces morat platiti samo razliku, ako je uplaceni porez manje nego sto je kod nas.
posto u vecini slucajeva taj porez bude 15%, kod nas neces morat platiti nista jer je kod nas 12%a ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja vrijedi za sve prihode. a ne samo za dividende
ok a ako dogovore 30 %? ostaje sve kao sto je i sad..
znaci povrata preplacenog nema. prebijanja ? platio si u sloveniji 5% platio si u SAD 30 % .
ako postoji ugovor sad ne moras platit nista za SAD a moras platit razliku za sloveniju...ili mozes prebit visak placen u SAD s manjkom u sloveniji ? cisto sumnjam.
Zanemarimo sad SAD. kako je sad s nekim s kime imamo taj ugovor ? i dalje placas tamo kolko placas i ako je t omanje nego kod nas moras platit i kod nas a ako je tamo vise nego kod nas onda neces dobit nazad preplaceni porez. meni je to potpuno jednako kao i do sada prema americi. eto jedino ako se dogovore da uzmu manje nego sto uzimaju do sad ima smisla nesto potpisat.. stvarno ne kuzim zaka jse zvao ugovor o dvostrukom oporezivanju kad i sd ne moras platit porez ako t iga ustegne SAD.
ocito sam ja tu pobrkal poreze na kapitalnu i dividendu.