1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. emil

Posts by emil

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• emil
    • February 6, 2023 at 8:59 PM

RCL - Sutra bi trebao izvjestaj.

Sto ocekujemo? los izvjestaj i dionicu UP na 80? :D

• emil
    • February 6, 2023 at 3:37 PM
    Quote from accountant

HAL što kažu analitičari

pa onda i ja mogu u analiticare. svaki par dana kazem drugacije pa cu valjda jednom pogodit.

te analiticare je bolje ni ne gledat.

• emil
    • February 3, 2023 at 10:13 PM

Zahebo ih je jer je samo do 60 000 dosao(+3765%) :D to je reko negdje u 5 mj 2017 kad je bitcoin bio ispod 2000$.

Danasnjim danom su svi ti u plusu samo bijednih 1373% :D

Kriptovalute - budućnost financija ili prolazni trend?
    Nakon vrtoglavog rasta, nedavni kineski udar srušio je vrijednost Bitcoina. Jedni su odmah ustvrdili da Bitcoin tone, drugi pak kažu da je to još samo jedna…
    vijesti.hrt.hr

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• Brokeri i brokerske naknade

• emil
    • January 31, 2023 at 11:55 AM
    Quote from Junius

Inače tko ima veliki promet na Erste brokeru, ovo treba znati...

citiram iz VIP cjenika:"Erste&Steiermarkische Bank d.d. zadržava pravo u iznimnim slučajevima dogovoriti naknade izravno s klijentom."

Dakle zovite pregovarajte, ako imate velike promete...ovih cjenika i obavijesti iz njih nema javno...

super.jos nam samo pojasnite sto su veliki prometi ?

meni je veliki promet kad imam za burek s jogurtom :D a mali kad imam samo za burek :D

• emil
    • January 31, 2023 at 11:27 AM

papiri nisu na racunu brokera. znaci dobili bi svoje novce preko fonda nazad a paipri bi i dalje bili u vasem vlasnistvu jer nisu ni bili na racunu brokera. ovdje se iskljucivo prica o novcu na racunu a ne o dionicama.

• emil
    • January 31, 2023 at 11:08 AM
    Quote from Junius
    Quote from emil

upravo sam kontaktirao brokere i to ga pitao. ako broker propadne dobit cete 20.000 . dok ako propadne banka kao stedisa cete dobit 100.000€

Broker je naglasio da nema nikakve veze s DABom.

Sukladno odredbama ZTK-a imovina Klijenta na računima Klijenata definiranih u Općim uvjetima vodi se na posebnim

računima odvojeno od imovine Banke. Navedena imovina nije imovina Banke, ne ulazi u Bančinu imovinu, niti u

likvidacijsku ili stečajnu masu, niti može biti predmet ovrhe u vezi s potraživanjima prema Banci.

Nitko to nije ni rekao da HAOD garantira za sredstva na brokerskom.

Sredstva na brokerskom osigurana do 20000 eura plaća "Fond za zaštitu ulagatelja", sredstva na tekućem do 100000 eura plaća "Hrvatska agencija za osiguranje depozita".

Ali ovo ne mijenja činjenicu da se radi o istoj pravnoj osobi, sa istim računom dobiti i gubitaka, samo su pojedini računi osigurani po drugim kriterijima i od drugih pravnih osoba.

Ukratko da brokerski odjel napravi 100 milja kuna gubitka, to banka prebije po sili zakona sa ostalom dobiti. Dakle mogućnost da propadne sam brokerski odjel banke ne postoji. Također brokerski odjel banke neće nikad imati problema sa likvidnošću, jer likvidnost banke je u milijardama kuna.

Display More

:D u biti mi tvrdimo isto..

Ne bojim se da ce mi broker propast al da kojim slucajem treba u stecaj nisam bas siguran da bi ga banka spasavala jer logika govori da taj broker gubi novac pa je zato i zavrsio u stecaju i uteg je banci pa bi ja dobio samo 20.000e od fonda. s druge strane pa ko drzi 20 000 na racunu brokera? valjda drzis nesto i u dionicama a ne samo keš. valjda nebu u stecaj bas kad si sav u kešu :D

• emil
    • January 31, 2023 at 10:43 AM
    Quote from Junius
    Quote from emil

Grijesite.

Sredstva su osigurana samo do 20.000€ jer nisu dio banke i nisu osigurani kod DAB.

Ajmo opet...sredstva na brokerskom osigurana do 20000 eura, sredstva na tekućem do 100000 eura. Brokerski odjel banke ne može propasti, jer dijeli isti račun dobiti i gubitka sa bankom. Naime, radi se o istoj pravnoj osobni.

upravo sam kontaktirao brokere i to ga pitao. ako broker propadne dobit cete 20.000 . dok ako propadne banka kao stedisa cete dobit 100.000€

Broker je naglasio da nema nikakve veze s DABom.

Moji novci su na brokerskom racunu a ne na tekucem racunu.

Sukladno odredbama ZTK-a imovina Klijenta na računima Klijenata definiranih u Općim uvjetima vodi se na posebnim

računima odvojeno od imovine Banke. Navedena imovina nije imovina Banke, ne ulazi u Bančinu imovinu, niti u

likvidacijsku ili stečajnu masu, niti može biti predmet ovrhe u vezi s potraživanjima prema Banci.

• emil
    • January 31, 2023 at 10:35 AM
    Quote from Junius
    Quote from Zlatek

Potpuno krivo. I novci na brokerskom računu kod brokera koji nije banka su na nekoj banci. I "sigurni" su kao i ovi od bankarskog brokeraja.

Ne razumijem poantu??? brokerski odjel banke ne može propast, jer je račun dobiti/gubitka zajednički sa bankom. Likvidnost banke je u milijarda kuna "keša."

Grijesite.

Sredstva su osigurana samo do 20.000€ jer nisu dio banke i nisu osigurani kod DAB (100.000€).

Radi zaštite tražbina Klijenata koje kreditna institucija kao član Fonda za zaštitu ulagatelja (dalje u tekstu: Fond) nije u

mogućnosti isplatiti ili vratiti Klijentima, osnovan je Fond. Banka je po ZTK-u obvezna biti član Fonda. Najveći osigurani

iznos tražbine je 150.000,00 kuna (20.000,00 EUR) 
    po Klijentu Banke kao člana Fonda

• emil
    • January 30, 2023 at 8:03 PM

hmm

A ja sam se zivcirao sto oovi u erste brokeru ne znaju pretvorit kune u eure.

Sad kad vidim ove iz agrama ovi moji iz erste izgledaju kao "profesori"... bar su diplomirali s dvojkom :D

• emil
    • January 20, 2023 at 6:09 PM
    Quote from accountant

s ovim RCL treba oprezno

on je, ako u krivo vrijeme uletiš u šort, k'o japanske obveznice - widowmaker

ovaj označeni raspon između cca $59.5 i $60 treba uzeti u obzir, ja osobno bih šortao tek kad zaroni ispod toga 🤷‍♂️

on u pravilu prati tržište i ako jako okrene SPY na gore... čuvajte se!

fundamentalno sam već bio rekao što mislim o njemu: big pile of 💩

Ovo sam trebao ozbiljnije shvatit. ovako mi RCL dok smo ronili napuhal balon pa me izbacio na povrsinu nespremnog s popucalim bubnjicima pa sam sav crven :(

KAo sto kaze poznata reklama za "Bosnia Fly" u LZN : "I pad je let"

tako i ja kazem i gubitak novaca je trejd :D

• emil
    • January 19, 2023 at 5:52 PM

RCL - po planu - roni li ga roni

BURL - krenuo u potragu za RCL al bez boca kisika pa slabije roni :D

jos sutra da nastavi u podvodnom ribolovu na velikim dubinama pa da imamo za koji burek za vikend :d

Brodari- ko da su svi krenuli u potragu za ovima :D(moralo je doc na naplatu prije ili kasnije to sto bdi ide dole a brodari gore)

• Inflacija

• emil
    • January 19, 2023 at 4:05 PM
    Quote from barbosa 2.0

evo, upravo iz trgovine građ materijalom, radim nešto sitno, 20m2 i reko poljepiti ću knaf da se ne zezam i :huh:... m2 knaufa sa 18 na 30 kn... dakle 600 kn, fugenfiler, binda, ljepilo sve digli 100%i izašlo bi me oko1000kn... reko, stari puno je, kaže trgovac, što ćeš, dobavljači a ja njemu, ok onda. pozdravi si dobavljača i adio

upravo nazvao jednog molera, dnevnica 500kn + vreća glet mase 75kn i ništa ne radim nego samo gledam

To pricate za zelene ili obicne ploce?

ak su obicne promjenite ducan

bauhaus koji ne slovi kao jeftin ducan ima ploce po 25kn m2

prosle godine u proljece sam kupovao nesto knaufa i cijena je bila kolko se sjecam nesto ispod 50 kn ploca tako da su digli cijenu al eto imaju u ponudi ove vece ploce po povoljnoj cijeni. mada cijena od 25kn umjesto 30kn ne mijenja puno u ukupnoj cijeni (100kn)

Knauf Gips-kartonska ploča (2.600 x 1.250 x 12,5 mm) | BAUHAUS

Gipsana ploča 12,5 mm x 1,2 x 2 m - GKB Standard, bijela (2,4 m2)

• emil
    • January 18, 2023 at 7:10 PM
    Quote from accountant

pustite RCL... on će odraditi svoj pad kad opet bude u nemilosti

nismo dugo cekali na to :D

krenuo je naglo u zeleno al onda je krivo presaltal brzinu i zgasil mu se motor pa je sad crven :D

sad kad je okrenuo bio bi red da ode 15-20% na dole...

bas sam skroman 8o

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• emil
    • January 18, 2023 at 7:04 AM
    Quote from zlocesti

Jutros višak vremena, a manjak pameti 🙃

Ako svi ne počnete crtati i doprinositi, tražiti ću razvod.

A sad iskreno, jel' itko išta zaradio, ili makar nije izgubio, prateći grafove ?

Jer ja nisam 🙃

Pozicionirala sam se ko' veliki bijeli u dva velika papira i dva moguća preuzimanja, i uredno zgubidanim.

Euro me ubija, slijepa za cijenu. Gledam, a ne vidim.

Osim što sam neozbiljna :S

Koje je ono bilo pitanje....., da li je itko zaradio, ili makar nije izgubio ?

Display More

zlockice pravite se da sve pise u kunama mada su euri :D

i naravno da je netko zaradio. pa sto je nekad netko pogubio novce na ovom forumu? pa svi uvijek kupuju kad je najnize i prodaju kad je najvise :D

naravno i ja sam jedan od tih koji nikad ne gube :D

a sad malo "ozbiljnije"

da nam netko da vise "grahova" sigurno bi i vise pogubili :) ali posto ih ima na kapaljku onda ni ne gubimo previse 8o

ups...pa to nije bilo bas ozbiljno od mene :S

• emil
    • January 17, 2023 at 8:20 AM
    Quote from Junius
    Quote from emil

dal imas neku dionicu duze vrijeme?

i da si je kupio u par navrata?

znaci kupljena u 2021 po 100kuna kupljena u 2021 po 105 kuna pa kupljena u 2022 po 120 kuna

porez to vidi kao otvorenu fifo stavku 3 puta

al u sva tri puta mu je kupovna cijena 100kuna .

Sad nije dobro, maloprije je bilo dobro...sad mi sve iste dionice u porezu prikazuje da su nabavljene po istoj cijeni, koja je točna prosječna cijena ukupne kupnje te dionice hahha---sa time da mi na gledalici prikazuju krivu prosječnu cijenu nabave....to sam bio prijavio i neka gospođa me nazvala i rekla mi je da ne mogu ništa napravit...

Display More

razlog sto nekad pokaze dobro a nekad ne je datum. sve do 31.12.2022 prikazuje dobro.

sve nakon toga ne jer vise ne gleda nabavnu vrijednost nego mu pise p"prijenos pozicije" koju gleda po prosjecnoj cijeni sto naravno ne bi smio jer se dionice prodaju po fifo metodi i gleda se nabavna cijena a ne prosjecna nabavna cijena.

npr ukucate da vam pokaze 1.12.2022-31.12.2022 i sve je u redu.

onda dodate jedna dan vise i prebacite godinu znaci 1.12.2022-1.1.2023 i tu im se sve raspadne jer je nabavna cijena postala prosjecna cijena.

• emil
    • January 13, 2023 at 11:20 AM
    Quote from Junius
    Quote from emil

Da nastavimo.

erste

u POREZ otvorene FIFO stavke.

Sve kupljenje dionice imaju istu nabavnu vrijednost ????

npr Podravka kupljena 2021 ili 2022 iststa nabavna vrijednost...

nakon toga ima zbroj dionica puta ta cijena pa dobijes nebuloza broj jer je cijena druge kupnje ipak po drugacijoj cijeni.

nakon toga ima situacija da pise nabavna vrijednost npr 20000 trenutna 21000 al na kraju kaze da si u minusu jer ocito minus racuna po pravoj nabavnoj koja i je u minusu al eto po ovom pregledu je 21000 manje od 20000.

prijavljeno ..

Display More

Meni porez radi normalno...

Display More

dal imas neku dionicu duze vrijeme?

i da si je kupio u par navrata?

znaci kupljena u 2021 po 100kuna kupljena u 2021 po 105 kuna pa kupljena u 2022 po 120 kuna

porez to vidi kao otvorenu fifo stavku 3 puta

al u sva tri puta mu je kupovna cijena 100kuna .

pricam o otvrenoj stranici POREZ a ne o obracunu poreza za razdoblje unutar nje.

• Obvezni mirovinski fondovi i kategorije

• emil
    • January 13, 2023 at 10:35 AM
    Quote from narko

2020. u veljači sam se prebacio iz Raiffeisen OMF u PBZ CO (kategorija A)

Izgleda kao dobar potez jer je PGP zadnje 3 god za Raiff najlošiji a za PBZ CO najbolji, a gledajući 5g PGP trebao sam to i prije napraviti

Brzinski izračun sugerira da bi imao cca 2,5k€ manje na računu da nisam ništa mijenjao

Mijenjate li vi OMF-ove (i kategorije) ili ste na onom što su vam dodijelili?

ja sam jednom promijenio. otisao iz rajfajzena u erste. to je bilo u vrijeme pada todorica pa sam gledao tko je najmanje izlozen.

sad gledam i sve je to tu negdje . zavisi koji period gledas.

evo zadnjih 12 mjeseci je VAS pbz najgori a u zadnje 3 godine najbolji.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• emil
    • January 13, 2023 at 10:04 AM

Da nastavimo.

erste

u POREZ otvorene FIFO stavke.

Sve kupljenje dionice imaju istu nabavnu vrijednost ????

npr Podravka kupljena 2021 ili 2022 iststa nabavna vrijednost...

nakon toga ima zbroj dionica puta ta cijena pa dobijes nebuloza broj jer je cijena druge kupnje ipak po drugacijoj cijeni.

nakon toga ima situacija da pise nabavna vrijednost npr 20000 trenutna 21000 al na kraju kaze da si u minusu jer ocito minus racuna po pravoj nabavnoj koja i je u minusu al eto po ovom pregledu je 21000 manje od 20000.

prijavljeno ..

• emil
    • January 12, 2023 at 6:08 PM
    Quote from accountant

opet svrbe prsti za šort RCL, naravno kad prođe CPI i ovo napucavanje

napucalo ga 20% u dva tjedna

po ovome se vidi jedna stvar: opcije i algosi tjeraju ovaj market, nikakvi fundamenti ni razum ili logika

kako bi rekao Greenspan, čisti irrational exuberance

cijena se vratila točno na onaj dan kad je JPM objavio downgrade

sto bi s ovim RCL.

umjesto u ponor on okrenuo rast ???

zlocesti - moze neki grah za ovo?

• emil
    • January 11, 2023 at 3:49 PM
    Quote from Junius
    Quote from emil

evo rijeseno-

maknuli su taj drugi red gdje su bile kune. ne znam sto su ga uopce stavljali kad i u prvom redu gdje su euri pise koliko je to kuna.

Reklamirao neke stvari iz erste broker aplikacije, kaže da zna za te bugove, ali da ne mogu napraviti ništa...ukratko, kaže mi da je u pripremni nova aplikacija sa dodatnim funkcionalnostima. Sad jel ovo rekla da me primiri ili je to istina, nemam pojma.

ufff toga se i bojim. na ovu sam se naviko. sad kad nam stave novu verziju s novim mogucnostima mogu si samo mislit sto sve nece radit na njoj kad nisu znali ni kune u eure prebait kak spada .

1. Privacy Policy
  2. Kontakt