1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. emil

Posts by emil

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• emil
    • March 13, 2023 at 2:47 PM
    Quote from Junius
    Quote from emil

kad je to kripto propao na 0?

znamo da je povelik broj dionica prosle godine propo 70% .

znaci zakljucak je isti.

Dionice su dobro utočište, ako voliš šišanje na nulu, barem jednom ili više puta na godinu :D

Šišanje na nulu je kolokvijalni izraz, ne shvatiti doslovno. Sa 67k $ na 16k $ pasti, to je po meni radila mašinica. Znam da danas nikome nije dobar dan, sutra će biti bolje...valjda ^^

pa radila je masinica i po dionicama.

nemos ti hodat svijetom bez uredne frizure. mora masinica malo podrezat :D

ktome nije BTC krenuo s 60.000 nego s 0.0001$ i dosao do 60.000$

kad malo pogledate stare postove po forumima iste price su se odvijale i 2018. kad je pao s 20.000 na 6000. nakon par godina je dosao tu gdje vi sad ponavljate tu pricu iz 2018. na 60.000. i gle pao je na 20.000 na prosli vrh. gdje ce otic s 60.000 za par godina ak je s 20.00 otisao na 60.000?

ocekujem opet isti post za par godina i komentar da je opet bilo sisanje na 0 ,odnosno pad s 200.000 na 60.000 :D

• emil
    • March 13, 2023 at 2:39 PM
    Quote from BudFox
    Quote from emil

znaci zakljucak je isti.

Dionice su dobro utočište, ako voliš šišanje na nulu, barem jednom ili više puta na godinu :D

Šta nije onaj neki takozvani stable coin pao za 99% prije godinu dana i to u jednom danu?

Ako je to stabilnost, onda ne znam što je nestabilna valuta ^^ ^^

Display More

kao da pitamo sta nije inflacija u yugi bila 10000% ? nemos poistovjecivat svaki kripto coin sa btc kao sto ne mozes usporedjivat ni svaki fiat s dolarom. i onda madjarima propadne forinta pa ja odma ovdje dotrcim i slavodobitno konstatiram kak je novac propala stvar jer eto forinta pada te se vracamo na placanje krumpirima.

• emil
    • March 13, 2023 at 2:36 PM
    Quote from BudFox

Ekvador je naučio na teži način baš to što sada pišete

https://www.vecernji.hr/vijesti/prva-d…-dolara-1521730

to je tako ako si u to usao na samom vrhu.

kao sto bi tako bilo i da si usao na 570 u ATPL ili u teslu na 300$.

prekratko vrijeme ste uzeli. uvjek nastaje kaos pri naglom padu. to ne znamo iz kripta nego iz dionica.

• emil
    • March 13, 2023 at 2:33 PM
    Quote from Junius
    Quote from Sheriff

Btw, upeavo je btc i zamisljen da kad banke pocnu rokat zbog loseg upravljanja, pohlepe ili FEDa da bude sigurno utociste, divitalno zlato i alternativa gramzivim bankama.

Kripto je dobro utočište, ako voliš šišanje na nulu, barem jednom na godinu.

znaci zakljucak je isti.

• Nekretnine opcenito u HR

• emil
    • March 13, 2023 at 12:24 PM
    Quote from havi

A ja bas mislio kupit kucicu na Visu, sad se mislim :/ :)

bolje vam je i jeftinije na Visu u Podstrazju ili Pritišćini :D

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• emil
    • March 13, 2023 at 12:01 PM
    Quote from st-brajo
    Quote from BudFox

To je uvijek, pa i u vrijeme Juge bila najbolja zaštita od inflacije, a kada sam o tome pisao prije dvije godine, dobio sam salvu kritika :/

od mene sigurno niste, jer je moj trenutni portfolio cash i nekretnine, čak i nešto "narodnih" obveznica :S

Dje si rodjo :D

oduvjek je nase podneblje preferiralo keš i beton. sad smo prosirili vidike i na obveznice:D

razlika portfelja nam je jedino u obveznice-dionice :D

• emil
    • March 13, 2023 at 11:43 AM

da al i dalje ostaje drugaciji podatak od 150kn ili 300kn minimum.

oba dva misljenja daje porezna. koji je tocan podatak? naravno da ni na jednom dokumentu od porezne nema datum tako da po potrebi mozemo uzet jedno ili drugo misljenje :(

• emil
    • March 13, 2023 at 11:33 AM
    Quote from Ledica
    Quote from emil

Da. 300kuna je minimum pa puta koeficijent koji odrede lokalci. pa to moze bit i 200 eura po krevetu.

https://www.glasistre.hr/turizam/2022/1…partmana-830902

Zakon određuje samo lokalnim jedinicama okvir, po starom u kunama to je od 150 do 1500 kuna, u eurima od 40 do 199 eura, a ne znam o kakvom još koeficijentu pričate.

Kako se utvrđuje godišnji paušalni porez na dohodak?

Godišnji paušalni porez na dohodak utvrđuje se kao umnožak broja kreveta odnosno broja smještajnih jedinica u kampu, visine paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu i odgovarajućeg koeficijenta područja na kojem se usluga pruža.Na dodatne (pomoćne) krevete paušalni porez se ne plaća. Visina paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici u kampu iznosi 300,00kuna po krevetu, odnosno 350,00kuna po smještajnoj jedinici u kampu.Koeficijent područja na kojem se pruža usluga određuje se prema pripadnosti naselja u kojemse usluga pruža.

Godišnji paušalni porez na dohodakod iznajmljivanja turistima =broj kreveta x 300,00 kn x koeficijent područja

https://www.porezna-uprava.hr/Gradani/Documents/KratakVodic_IznajmljivaciRezidenti_%202_%2010_18.pdf

e sad. tu spominje kampove mada kampovi spadaju kao i ostali pausalci.

kao i sve kod nas tako su i zakoni koji objasnjavju tako jednostavan porez kao sto je pausalni u biti vrlo komplicirani i podlozni manipulacijama.

i zato nadjdes razlicite podatke:

npr:

4. Kako se utvrđuje godišnji paušalni porez na dohodak?

Godišnji paušalni dohodak, godišnji paušalni porez na dohodak i prirez porezu na dohodak utvrđuje se poreznim rješenjem koje donosi nadležna ispostava Porezne uprave. Rješenjem utvrđeni godišnji paušalni porez na dohodak i prirezu porezu na dohodak je konačan porez pa po toj osnovi se ne može podnijeti godišnja porezna prijava.

Godišnji paušalni porez na dohodak utvrđuje se kao umnožak broja kreveta, odnosno broja smještajnih jedinica u kampu i/ili kamp-odmorištu i/ili objektu za robinzonski smještaj, i visine paušalnog poreza po krevetu odnosno po smještajnoj jedinici. Odluku o visini paušalnog poreza na dohodak donosi predstavničko tijelo jedinice lokalne samouprave. Visina paušalnog poreza ne može iznositi manje od 19,91 eura (150,00 kn), a niti više od 199,08 eura (1.500,00 kn).

Građani - Nekretnine - Najmodavac soba i postelja turistima

• emil
    • March 13, 2023 at 11:23 AM

Da. 300kuna je minimum pa puta koeficijent koji odrede lokalci. pa to moze bit i 200 eura po krevetu.

https://www.glasistre.hr/turizam/2022/11/21/jedan-hrvatski-turisticki-grad-namjerava-znatno-povecati-cijenu-pausala-za-iznajmljivace-apartmana-830902

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• emil
    • March 13, 2023 at 11:11 AM
    Quote from Moller

kako futuresi, jesu još zeleni kod nekoga, kod mene više nisu

trebali ste SS napravit dok je jos bilo zeleno :D

• emil
    • March 13, 2023 at 10:59 AM
    Quote from Backdraft

Meni i pbz bloka, vidim cijenu, ali ne i naloge i obavljene transakcije

bolje mi je da ni cijenu ne vidim :D

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• emil
    • March 13, 2023 at 10:54 AM
    Quote from Junius
    Quote from emil

aplikaciju? kaj imaju i aplikaciiju? nemam pojma :D

ja sam na kompu i web pregledniku.

mozda da upalite mobilne podatke :D i uplatite koju kunu jer bez kuna nema interneta :D

pa erste broker je aplikacija...ne može ni preko moba ni preko laptopa, dva različita izvora neta, nije do mene.

ja se spajam u pregledniku : https://web.erstebroker.hr i radi

dal oni tu svoju stranicu zovu aplikacijom nemam pojma. al za mene je aplikacija nesto sto radi samo za sebe . skines instaliras. a ovo to nije.

• emil
    • March 13, 2023 at 10:49 AM
    Quote from Junius
    Quote from emil

Nisam primjetio. al proucavao sam narodne novine o pausalcima pa je mozda bas u to vrijeme stekalo.

Meni samo vergla u mistu, neće da se prijavi u aplikaciju...

aplikaciju? kaj imaju i aplikaciiju? nemam pojma :D

ja sam na kompu i web pregledniku.

mozda da upalite mobilne podatke :D i uplatite koju kunu jer bez kuna nema interneta :D

• emil
    • March 13, 2023 at 10:45 AM

Nisam primjetio. al proucavao sam narodne novine o pausalcima pa je mozda bas u to vrijeme stekalo.

• emil
    • March 13, 2023 at 10:41 AM
    Quote from Junius

Kolega Emile, jel kod vas erste radi???

Da. normalno cijeli dan. Nisam nista prodavao i kupovao pa za taj dio ne znam, al pregledi svi rade.

bolje da mi ne radi, pa da ne vidim ovo crvenilo :D

• emil
    • March 13, 2023 at 10:15 AM

Evo da dalje ne razvlacimo kojekakve price :

(Narodne novine broj: 9/16, 54/16, 61/16, 69/17 i 120/19). Povjerenstvo Upravnog odjela za turizam i pomorstvo očevidom utvrđuje ispunjavanje uvjeta za vrstu i kategoriju objekata

1.2. KOJE SU UGOSTITELJSKE USLUGE U DOMAĆINSTVU Ugostiteljske usluge u domaćinstvu su: -usluge smještaja u sobi, apartmanu, studio apartmanu i kući za odmor kojih je iznajmljivačvlasnik, do najviše 10 soba, odnosno 20 kreveta ( ne ubrajaju se pomoćni kreveti ) -usluge smještaja u kampu, kamp odmorištu na zemljištu kojeg je iznajmljivač vlasnik, sa najviše 10 smještajnih jedinica, odnosno za 30 gostiju istodobno -usluge doručka gostima kojima iznajmljivač pruža usluge smještaja.

1.3. U KOJEM MJESTU ISHODITI RJEŠENJE Za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu iznajmljivač mora ishoditi rješenje o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu, koje izdaje Upravni odjel za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, nadležan prema mjestu u kojemu se nalazi objekt. Znači da iznajmljivač predaje zahtjev u jednom od sljedećih gradova:

1.4. PREDAVANJE ZAHTJEVA ZA IZDAVANJE RJEŠENJA Obrazac Zahtjev za izdavanje rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu(građani-iznajmljivači) može se preuzeti na stranici Splitsko – dalmatinske županije http://www.dalmacija.hr ili u Pisarnici. Iznajmljivač mora Pisarnici (Protokolu) nadležnog ureda predati zahtjev za izdavanje rješenja o odobrenju za pružanje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu. Zahtjev se može predati osobno, uputiti poštom ili mailom na pisarnica@dalmacija.hrIznajmljivač predaje zahtjev kada je priložena sva potrebna dokumentacija i kada je objekt u potpunosti uređen i opremljen, odnosno spreman za prijem gosta.Ako iznajmljivač nije u mogućnosti osobno predati zahtjev, u njegovo ime ga može predati i potpisati samo osoba koju je iznajmljivač opunomoćio (uz predočenje odvjetničke punomoći ili pisane punomoći koja je ovjerena u Javnog bilježnika). Obrazac zahtjeva je potrebno popuniti i potpisati. Iznajmljivač u zahtjevu mora navesti osobni identifikacijski broj (OIB) a što se odnosi i na državljane Europskog gospodarskog prostora i Švicarske konfederacije. U zahtjevu se mora navesti točna adresa prebivališta odnosno grad, ulica i kućni broj (koji su istovjetni podaci sa osobne iskaznice). Strani državljani navode adresu i državu svoga prebivališta te ime i prezime osobe koju su opunomoćili da ih zastupa u RH i koja govori hrvatski jezik te njene podatke: telefon/mobitel za kontakt u RH i njenu adresu u RH.

1.5. KOJU DOKUMENTACIJU PRILOŽITI UZ ZAHTEV U privitku zahtjeva je potrebno dostaviti dokaze:

1.5.1.dokaz o državljanstvu (osobna iskaznica, putovnica)

1.5.2.dokaz o vlasništvu objekta (sobe, apartmana, studio apartmana, kuće za odmor) ili o vlasništvu zemljišta za kamp

1.5.3. dokaz o uporabljivosti objekta - dokaz da građevina-objekt u kojem će se pružati ugostiteljske usluge u domaćinstvu ispunjava uvjete sukladno posebnim propisima kojima se uređuje gradnja

1.5.4. dokaz o uplaćenoj upravnoj pristojbi

1.5.5. dokaz o uplaćenoj naknadi za trošak očevida 1.5.6. Objekti koji se žele iznajmljivati moraju ispunjavati uvjete za određenu vrstu i kategoriju, odnosno moraju biti uređeni i opremljeni sukladno Prilozima Pravilnika o razvrstavanju i kategorizaciji objekata u kojima se pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu

2.2.1. AKO JE IZNAJMLJIVAČ VLASNIK OBJEKTA Dokaz o vlasništvu objekta je Izvadak iz zemljišne knjige (Vlasnički list) ili Izvadak iz Knjige položenih ugovora koji se može dobiti u Zemljišno – knjižnom odjelu Općinskog suda, kod javnog bilježnika ili putem e-građani. Izvadak ne smije biti stariji od šest mjeseci. Vlasništvo se može dokazati i pravomoćnom sudskom presudom.

2.2.2. AKO JE IZNAJMLJIVAČ SUVLASNIK - PISANA SUGLASNOST SUVLASNIKA

Ako građevina u kojoj se nalazi stan nije etažirana, odnosno ako ste u zemljišnoj knjizi upisani kao suvlasnik u idealnom dijelu (npr. 1/3, 1/5 i sl.), u tom slučaju morate dostaviti pisanu suglasnost svih upisanih suvlasnika.

2.2.3. AKO IZNAJMLJIVAČ NIJE VLASNIK NI SUVLASNIK OBJEKTA

Iznajmljivač može pružati ugostiteljske usluge u domaćinstvu i u objektu (soba, apartman, studio apartman, kuća za odmor) i na zemljištu za kamp koji su u vlasništvu njegovog bračnog ili izvanbračnog druga, životnog partnera sukladno propisu koji regulira životno partnerstvo istog spola, srodnika u ravnoj liniji ili člana obitelji, uz njihovu pisanu suglasnost.
    U tom slučaju, iznajmljivač uz zahtjev mora priložiti: -dokaz o vlasništvu objekta -dokaz o obiteljskom odnosu sa vlasnikom objekta (rodni list, vjenčani list, dokaz da je iznajmljivač izvanbračni drug vlasnika ili životni partner vlasnika i sl.) -pisanu suglasnost vlasnika

2.2.3.1. PISANA SUGLASNOST VLASNIKA Vlasnik može potpisati suglasnost na jedan od načina opisan pod točkama 2.2.2. od a) do i) koje se odnose na suvlasnika. Iznajmljivač ne može biti osoba koja je kao zakupoprimac potpisala Ugovor o zakupu objekta sa vlasnikom s kojim nije u obiteljskom odnosu, odnosno ne može se registrirati kao građanin - pružatelj ugostiteljskih usluga u domaćinstvu nego mora registrirati obrt ili trgovačko društvo koje će, temeljem ugovora o zakupu, obavljati ugostiteljsku djelatnost pružanja usluga smještaja kao poslovni subjekt

i tu dolazimo do pitanja. Dal mozes dat pisanu suglasnot rodbini ako vec ti iznajmljujes krevete u tom istom domacinstvu.

Definitivno ne mozes dat punomoc nekome tko nije obitelj a da on bude u pausalnom iznajmljivanju.

domacinstvo=iznajmljivac(dal muž ili zena ili clan obitelji je nebitno)

• emil
    • March 13, 2023 at 9:57 AM
    Quote from Ledica
    Quote from emil

???

to provjereno ? negdje to pise? to sto ja imam punomoc ne znaci da to i dalje nije vlasnistvo vlasnika i da su to njegovi kreveti a ne moji.

ako to radi u vase ime i dalje je to vase jer prihod imate vi a ne on.

ako prihod ima opunomocenik onda morate imati neki ugovor o najmu izmedju njega i vas pa samim time potpadate pod porez na iznajmljivanje.

ako imate neki info ili linki da je dovoljno dat punomoc nekom da uzima novce umjesto vas i da onda ni vi ni on ne placate porez slobodno ga stavite ovdje.

thx

Display More

Nemam link , ali imam iskustva iz stvarnog života, znam obitelj koja to tako radi, obveznik paušalnog plaćanja poreza je iznajmljivač, a ne vlasnik nekretnine.f

Display More

to mi je jasno al pitanje je sto to on iznajmljuje ako nije vlasnik? odakle mu kreveti? ili su njegovi (vlasnik) ili ih je unajmio od nekoga).

u zakonu se spominje uvjek "domacinstvo" i mislim da broj kreveta ide po domacinstvu, a ne 20 kreveta po svakom clanu domacinstva a kamoli 20 kreveta po svakom opunomoceniku kojih moze biti stotine po toj teoriji.

• emil
    • March 13, 2023 at 9:49 AM
    Quote from Ledica

Granica za paušalno oporezivanje je 20 kreveta po iznajmljivaču pa ako imaš velike smještajne kapacitete podijeliš to na članove familije kako si gore i napisao bez obzira tko je vlasnik nekretnina jer možeš dati punomoć drugima da iznajmljuju u tvoje ime i za tvoj račun uz dogovorenu proviziju.

Ako sam iznajmljuješ vise od 20 kreveta moraš otvoriti obrt ili d.o.o. ali onda dolaziš pod drugačiji porezni tretman.

???

to provjereno ? negdje to pise? to sto ja imam punomoc ne znaci da to i dalje nije vlasnistvo vlasnika i da su to njegovi kreveti a ne moji.

ako to radi u vase ime i dalje je to vase jer prihod imate vi a ne on.

ako prihod ima opunomocenik onda morate imati neki ugovor o najmu izmedju njega i vas pa samim time potpadate pod porez na iznajmljivanje.

ako imate neki info ili linki da je dovoljno dat punomoc nekom da uzima novce umjesto vas i da onda ni vi ni on ne placate porez slobodno ga stavite ovdje.

thx

• emil
    • March 13, 2023 at 8:57 AM
    Quote from Laudator
    Quote from emil

Do 20 kreveta mozes pausalno- nije spomenuto dal bracni krevet spada pod 1 ili 2 kreveta

dakle, očito su si suvlasnički podijelili krevete svakom 16,66 kom ;(

ne bi bas rekao, jer mislim da onda moraju i vlasnicku strukturu promijeniti, a to lako provjeris na katastru dal je upisan jedan ili vise vlasnika.

prije ce bit da imaju prijavljeno manje kreveta i da muljaju.

• emil
    • March 13, 2023 at 8:40 AM
    Quote from Laudator

Primjer iz života: prijatelj ima villu prvi red do mora, rentaju se sobe sa doručkom. U špici napuni i do 50 kreveta. Nitko nije prijavljen na toj adresi. prijavljeni iznajmljivači su žena, punica, sin - ne znam točno kolika je granica da pređeš u nešto porezno ozbiljno ali očito je muljica isplativa.

Do 20 kreveta mozes pausalno- nije spomenuto dal bracni krevet spada pod 1 ili 2 kreveta, al pomocni krevet ne ulazi u zbroj.

Tko i kako utvrđuje godišnji paušalni porez na dohodak?

Nadležna ispostava Porezne uprave donijeti će rješenje o iznosu godišnjeg paušalnog dohotka po osnovi iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima i organiziranja kampova ako su kumulativno ispunjeni slijedeći uvjeti:

-da iznajmljivačnije po osnovi iznajmljivanja obveznik poreza na dodanu vrijednost(dalje u tekstu: PDV)prema Zakonu o PDV-u

-da iznajmljivačima odobrenje nadležnog ureda za pružanje usluga građana u domaćinstvu u skladu s odredbama zakona kojima se uređuje ugostiteljska djelatnost

-da iznajmljivač ne utvrđuje dohodak od samostane djelatnosti kao razliku između primitaka i izdataka na osnovi podataka iz propisanih poslovnih knjiga

-da iznajmljivač iznajmljuje putnicima i turistima stanove, sobe i postelje, kojih je vlasnik, najviše do 20 postelja odnosno kreveta, i/ili da organizira kamp na svojem zemljištu najviše do 10 smještajnih jedinica, odnosno do 30 gostiju istodobno

Što ako se ne ispunjavajunavedeni uvjeti?

Iznajmljivačkoji ne ostvaruje sve navedene uvjete, a ostvaruje dohodak od imovine po osnovi iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima te organiziranja kampova, dohodak i porez na dohodak utvrđuju se na način propisan za samostalne djelatnosti.

Mora li iznajmljivač izdavati račune?

Iznajmljivač kojem je utvrđen godišnji paušalni porez na dohodak ostvarenog od imovine po osnovi iznajmljivanja stanova, soba i postelja putnicima i turistima i organiziranja kampova dužan je izdavati račune za obavljene usluge

1. Privacy Policy
  2. Kontakt