1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Forum
  1. Dionice.NET
  2. Sheriff

Posts by Sheriff

• 1
  • 42
  • 43
  • 44
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

• Sheriff
    • June 10, 2020 at 2:15 PM

Erste plavi svaki dan proda 20 000 komada.

Evo i danas je to već odradio:

DLKV 4,30 5.962 10:48:50
    DLKV 4,31 11.980 10:48:50
    DLKV 4,32 2.058 10:48:50
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Sheriff
    • June 8, 2020 at 4:00 PM
    Quote from st-brajo

https://www.poslovni.hr/trzista/prosla…fondove-4236163

"Iako je u 2020. nastupila najbrža i najintenzivnija kriza na tržištima kapitala povezana s pandemijom covida 19, ističe Krstulović, 95 posto fizičkih osoba zadržalo je svoje investicije u fondovima, a padovi koji su se dogodili uglavnom se odnose na institucionalne ulagače koji prate svoje pozicije na dnevnoj bazi."

šta bi ovo sad trebalo značiti?

prvo su nas uvjeravali da su fizičke osobe panično povlačili novac iz dobrovoljnih fondova, a sad ispada da su rasprodaju burze ipak izazvali institucionalni ulagači.

evo di vam je problem sa prometima na burzi i zašto je CROBEX tu di je u usporedbi s ostalim burzama.

čini se da ovo nema veze sa porezom na kapitalnu dobit, već sa manevrima da male ulagače na burzi obeshrabre da sami trguju, nego da sve ide preko fondaša koji sada kontroliraju cijenu.

nadam se da su sad svi svjesni koliko je važno da mi sami istražimo i provjerimo vrijednost neke firme koja nas zanima, te da cijena na burzi nema veze s ničim, osim s voljom da fondovi neku dionicu zatuku ili napumpaju.

Display More

Postoje izvjestaji na hanfinim stranicama. Imovina otvorenih fondova je u 2 mjesecu bila 23 milijarde kuna i u trecem mjesecu pala na 15.5 milijardi kuna. Taj pad je veci nego je crobex pao. Naravno, ne ulazu svi fondovi u index ali je očito bila bežanija!

• Best sell

• Sheriff
    • June 8, 2020 at 8:32 AM
    Quote from st-brajo

fokusirajte se na firme koje veliku većinu poslova obavalju izvan RH, u zemljama koje nemaju kulturu neplaćanja, firme koje se bave obnovom infrastrukture, telekome i FMCG sektor.

skoro sve ostalo ispada best sell, a posebno turisti, ADPL, pa čak i banke koje nisu briljirale na stres testu (ZABA i HPB).

👍... a ima i kompanija koja ce nove milijune dobiti natuc zbog ove krize. Plin je prejeftin, upravo suprotno od pregrijane ekonomije. Bice to najbolja godina za PTKM.

• Birtija

• Sheriff
    • June 8, 2020 at 8:22 AM
    Quote from diokidina

https://www.google.com/url?sa=t&sourc…_VLJ7A8&ampcf=1

👏👏👏👏 👏 👏

Put prema 100 je otvoren 😁

• Sheriff
    • June 3, 2020 at 5:52 PM
    Quote from hugh
    Quote from miljenka5

Ako ti gledaš kvartal unaprijed to ti je kao da u šahu gledaš 1 potez unaprijed. Moraš gledati na dulje pa će ti neke stvari postati jasne...

Evo jedan pogled unaprijed......mirovinci pale naše mirovine u rivp i adpl po cijenama koje neče tako skoro opravdavati poslovanje......i tako mi onda unaprijed znnamo da mirovina za nas neče biti ili ce biti manje jel su dokazano nesposobni.....

Haha, nažalost ništa nova. Spalili su oni čudo već.

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Sheriff
    • June 2, 2020 at 9:24 AM

Ma sve ok, i ja mislim da je ADPL dobra kompanija i da kad prođe ova gungula će doć na svoje. Ali također mislim da će biti gubitak ove godine i zato ne žurim sa kupnjom, zapravo sam je jučer prodao. Ne vidim da će biti pomamama i skokovit rast ili fond gladan ove dionice (još). Dividende nebude ni 2021 a tek treba vidjeti kako će se odigrati pad BDP-a/prodaja automobila i jel ADPL more plivati sa time. Trenutno se bolje osječam kao promatrać nego vlasnik ove dionice.

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Sheriff
    • June 2, 2020 at 8:37 AM
    Quote from Roki
    Quote from george

Podaci zorno potvrđuju prethodni post.

Zašto bi netko kupio sada auto. Pogotovo kada se radi o EU (a valjda ADPL tamo radi)? Opcepoznata je cinjenica da se vani auti mijenjaju samo tako, svi se nastoje rijesiti rabljenih auta (oni koji se bave time znaju da se takvi auti prodaju za kikiriki, druga su stvar nasi nameti i porezi i homologacije...)

Sada toga vise nema. Kriza je. Strah, neizvjesnost, zovi kako to hoces. Average Hans ili Jurgeni ili Francois ce shvatiti da mi je u ovoj situaciji dobar prvi auto (limunzina 2016 godiste) i a supruzi je dobar twingo (gosiste 2015). kad prodje kriza Hans Jurgen Francois ce navaliti na kupnju novih, ali dotada.... dobri su i ovi...Iskreno ja ne znam tko ovo drzi na 145, po trenutnoj situaciji i buducnosti ovo bi treblo biti blize 100 kn nego 140

Pa ADPL trenutno vrijedi jako malo, u pravu ste, možda 100 kn a vjerojatno i manje jer će ove godine poslovati s gubitkom i to vjerojatno velikim. Ali ljudi, pa tako i ja, gledaju dugoročno. Vjeruju da će ADPL prebroditi krizu i da će za cca 2 godine biti firma koja će generirati veliku dobit uz velika ulaganja kao i do sad. Ne kažem ja da sam u pravu ali ovo je moj stav i zato ne prodajem. Bilo je nekoliko dana nakon korone već prilike da izađem iz dionice u plusu. Nisam jer sam ovog stava. Da je bilo najpametnije možda prodati pola pa kupiti nekoliko kratkoročno perspektivnijih dionica, sigurno da jest, ali valjda sam preoptimističan.

Ali ako si tako siguran i uvjeren, zašto ne prodaš po 140 i ponovo kupiš po 100? Kada bude 200 kao što kažeš, uduplavanje.

• Procjena rezultata tvrtki i rizika ulaganja na tržištu kapitala nakon Corona virusa

• Sheriff
    • June 1, 2020 at 9:36 AM
    Quote from st-brajo
    Quote from toluen

Čisto laičko razmišljanje. Oni koji to bolje razumiju neka isprave, ako to nije točno.

Kriza u svijetu je neminovna upravo zbog pada potrošnje. Ljudi se boje, manje troše, štede novac i/ili ga povlače s računa u čarape, ali i dalje ne troše na nepotrebno. Za primjer - pad prodaje novih automobila u Njemačkoj. Kod nas nema turista - nema potrošnje. Ista stvar. Love ima, ali nema cirkulacije. Apsurd je da novaca u sistemu ima sve više jer centralne banke pumpaju nenormalne količine.

Ekonomskom logikom kada robe i usluga ima manje, a novaca više - cijene rastu i imamo inflaciju. Ali ako nitko ne kupuje ili je potražnja manja od ponude onda rast cijene nema logike. Dakle u konačnici cijene usluga i roba ipak padaju. Ali raste i nezaposlenost. U konačnici strah od gubitka posla rezultira - gubitkom posla.

Ispada u konačnici da ćemo jedno vrijeme imati puno novaca i puno roba i usluga koje nitko ne želi konzumirati jer se ljudi zapravo boje krize koju će sami izazvati - vlastitim strahom. Apsurdno. S druge strane upravo u tom i leži vjerojatnost kada ovaj iracionalni strah prođe da dođe i do brzog oporavka kada ljudi otkriju da imaju novaca i da su robe i usluge zapravo jeftine - onda opet eksplozija u drugom smjeru od zapošljavnja do sveopće euforije.

Imam dojam da će ovo biti jedna vrlo čudna kriza.

ovo je točno.

baš zato je potrebna jedna opća obnova infrastrukture koja se raspada, kao katalizator da ovaj naštampani novac na taj način dođe u sustav.

na taj način ćemo napraviti odlične preduvjete za daljnji razvoj, nezaposleni će se zaposliti, novac početi kolati, a stvaramo i novu vrijednost na korist sviju.

Display More

Slažem se. Bio je jedan dobar graf, sad ga nemogu nać o obrtaju novca (USA) u ekonomiji. Drastično se smanjuje, čak i prije COVID-a je trend bio već prisutan. U korelaciji sa recesijama, obrtaj novca je iznimno nizak u ekonomiji baš zbog ovog gore napisanog. FED pumpa novac, vlada daje pare u nadi da će ljudi trošiti novac u "ekonomiji", stavljanje pod madrac, ili ulaganje u dionice (a to baš Ameri rade sa stimulus checkovima) je ono što nikako nije dobro. Al nemoš nikog krivit, 3 role papira, pašteta&kava i ništa mi drugo netreba. Pa i mi smo bili tu prije koji mjesec :-).

• ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

• Sheriff
    • May 31, 2020 at 2:46 PM

Slažem se, telekom je postao stabila grana. Nema tu hypa više. Zlatna doba telekoma su iza nas. Sjetite se samo 2000 i dalje, nitko nije imao mob i u 5 godina svi su ga imali. Koja se to infrastruktura morala sagraditi od core mreža do radio mreža. Neki telekomi su bankrotirali jer su pretplatili UMTS koncesije.

Ali opet ERNT je dobra kompanija, postoji perspektiva no ništa spektakularno.

Više od 90% je VSS, prodaje se pamet ali ukalupljena u Ericssonov produkt koji se prodaje globalno a ERNT lokalno/regionalno što uspije (HR, BiH, Kosovo i istok). Lokalno se razvija jedan segment cijelog proizvida, ko što ADPL radi branik za auto, ali ne prodaje auto.

ERNT nema potrebe držati lovu na računu jer nema gdje to poslovno investirati zato i idu dividende, takva je misija kompanije. Postoje izleti u e-zdrastvo, e-katastar ali zanemarivo. Ericsson i plaća ERNT da razvija telekom produkt a ne izlete 'sa strane'.

No opet, i to je dovoljno da se uživa u ovoj dionici.

• ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

• Sheriff
    • May 31, 2020 at 10:56 AM
    Quote from Barikb

vijest od 26.05.2020. https://www.ericsson.hr/20200526-5g-telia-stockholm

Börje Ekholm, Predsjednik i CEO Ericssona, je rekao: “Ovo je prava prekretnica za nas kao švedsku kompaniju jer u partnerstvu s Telia Company pretvaramo 5G u komercijalnu stvarnost za njihove korisnike u Stockholmu. Bilo da se radi o poboljšanom mobilnom širokopojasnom pristupu ili inovativnim novim poslovnim, društvenim ili industrijskim aplikacijama, 5G će promijeniti život i društvo na bolje u cijeloj Švedskoj. Veselimo se radu s našim strateškim partnerom Telia Company na pokretanju te promjene i osiguravanju komparativne prednosti koju će Švedska imati od digitalizacije.”

Ovim pokretanjem komercijalne mreže, Ericsson sada ima 37 5G mreža u radu u 22 države. Ericssonove mreže u radu dio su od ukupno 91 komercijalnog 5G sporazuma ili ugovora koje kompanija ima s pojedinim operatorima u cijelom svijetu, a njih 48 su javno objavljeni 5G ugovori

Ovdje ima raznih brojki, malo progruntati svakako se isplati po meni. Budućnosti radi.

https://www.ericsson.hr/documents/2018…a5-25f3c1511ce5

Smatram da svi ulagači trebaju pomno dugotrajno i ozbiljno razmišljati gdje ulažu svoj novac i koristiti sve dostupne

relevantne i istinite informacije. Moje pisanje nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica. Nisam ovlašten za savjete niti imam dovoljna

znanja za to niti propisana ovlaštenja. Za savjete se obratite licenciranim stručnjacima profesionalcima koji se zovu investicijski savjetnici.

Display More

Slažem se da Ericsson ima odličnu perspektivu. I dionica joj kotora sukladno tome. Huawei kao glavni konkurent za 5G u USA ne može prismrditi (ban), u EU skoro slično. Čak i u Kini Ericsson drži ugovore, kao odgovor Kine na tenzije izbacili su Nokiu ali zadržali Ericsson. Usljed COVID krize Ericsonova vizija 50 milijardi connected devices se čak ubrzala i revidirali su brži rast istih. Ovakvih članaka će sve više biti. ERNT s druge strane ima limitirano tržište gdje smije prodavati, uglavnom regija i po istoku do Rusije, nečete vidjeti ERNT ugovore za npr UK, Njemacku itd jer tamo Ericsson ima svoje lokalne podružnice koje to rade za maticu. No kišobran je dobar, štiti i daje dobru perspektivu no ugovori 5G nece biti spektakularno veci od 4G ili 3G koji su se sklapali u prošlosti. Uvijek je zadnja tehnologija hot samo sa generalnom situacijom ERNT ima sigurnost da bude tu i prodaje i dalje. Konkurencija je neće pomesti. Trajanje jedne generacije (G) je cca 10 godina. Velik je rast u ERNT u R&D segmentu, čak i za 5G no prodaja je ono što nas zanima.

• Sheriff
    • May 30, 2020 at 9:18 PM

Evo di će Ameri sa lovom...u dionice.

Nova runda stimulus checka 1200 $ ide kao druga/treća najbolja opcija u dionice.

Vec je znacajan broj novih accounta i google searcha kako tradati dionicama.

Jos ce se tamo S&P 500 podgrijati.

https://www-cnbc-com.cdn.ampproject.org/v/s/www.cnbc.c…ade-stocks.html

Također čitam da milenium generacija kod njih ni nezna što je to medvjed. Njima raste index zadnjih 10 godina, ne znaju za drugo osim za rast. Sad je i FED podmazao kao nikad. Špekulira se da FED jednostavno neće dozvoliti nikakve krahove (ikad) sa svojim suludim printanjem novaca. Ovakva nekorelacija tržišta i ekonomske situacije nikad nije viđena i sprdaju Buffeta koji sjedi u cashu i ništa ne kupuje. Value investing je mrtav vele...don't fight the FED iliti don't bet against USA. Bas me zanima što ce biti, ali ako oni roknu ne piše se nikom dobro.

• Sheriff
    • May 27, 2020 at 8:11 AM

Danas EU paket mjera.

https://news-cgtn-com.cdn.ampproject.org/v/s/news.cgtn.…Es%2Findex.html

• Sheriff
    • May 26, 2020 at 3:42 PM
    Quote from hugh

mislim da je trenuto sigurno da burze nisu ogledalo ekonomije.......USA je najbolji primjer za to......iovako su bili precjenjeni po svim parametrima a sad su još i više......neznam što reći osim "to su ipak ameri".....njemačka je mislim puno manje zahvačena a ima i bolju sliku prije krize pa indexi nisu toliko visoko otišli sad nakon pada u odnosu na vrh.......previše mi je SF scenarij da je kriza gotova i da se može samo tako dalje rasti.....prije bi rekao da još nije ni počela i da će se posljedice osječati godinama.......jel kako inače sve to protumačiti osim da ova corona nije bila prevara stolječa?

evo jedan od glavih naslova na finance yahoo je da dow raste zbog novih vijesti i nada o cjepivu......neda ni se ni čitati tekst jel takav je naslov da puta svaki tjedan.....no comment....

Ameri su specifični jer imaju 5-6 firmi koje su ujedno i najvece na svijetu a korona ih je lansirala jos vise. Naravno rijec je o tehnoloskim firmama Microsoft, Google, Amazon, Apple... Njih 5 čine nevjerovatnih 20% S&P 500. Kada se one maknu S&P 500 ima normalniji P/E ranga Russel2000 ili DAX i slične krivulje. Pa Amazon ima P/E 100 ali rastu godišnje 40-50% na svoju kapitalizaciju. Zato sve tamo nakaradno izgleda. Tehnology&Health gura index jako. Bogeci od avio industrije, cruseri su u komi. Plus jos likvidnost koju FED upumpava je neviđena. No kad dođe insolventnost...ufff

• Sheriff
    • May 26, 2020 at 12:09 PM

SP500 probio 3000.

• PTKM (PETROKEMIJA d.d.)

• Sheriff
    • May 25, 2020 at 12:06 PM

Utjecaj COVID-a na poslovanje.

Proizvodnja:

Operativna proizvodnja prema planu za 5/2020. Sva proizvodna postrojenja u stabilnom su radu. Zalihe su u skladu s potrebama tržišta i proizvodnje

Prodaja:

Prodaja odgovara na potražnju i u skladu je s planom za 5/2020 uz manje utjecaje krize

https://petrokemija.hr/hr-hr/Naslovna…/1919/oamid/439

• Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

• Sheriff
    • May 25, 2020 at 11:19 AM

Naim, moje zadnje obračanje tebi. Ja cijenu dionice nisam nigdje komentirao. Ni da li je skupa niti jeftina. Smiješno je da daješ osvrt na to.

Volim računati i iterpretirati ali još više volim dušebrižnike ko ti :*.

• Sheriff
    • May 25, 2020 at 10:40 AM

Naim, mi se ne kužimo i to je sasvim u redu. Nebi više polemizirao s tobom. Svoje novce ulažem za svoje izračune i procjene pa mi ne treba edukacija, naročito tvoja što mogu i ne mogu izračunati.

• Sheriff
    • May 25, 2020 at 9:19 AM

Eto, tu nam se putevi razilaze, pa ti sretno bilo. Svi bi htjeli ulagati u risk free dionice.

Ja vidim što ti nevidiš, al eto ti Yara sa boljim multiplama pa svi sretni.

Izračunao sam (sebi) dobit od 550 mil kn za 2020 uz stagnaciju, al to je moj problem - nije tvoj.

• Sheriff
    • May 25, 2020 at 7:29 AM

Kolega Naim, tko je rekao da sam uzeo samo cijenu plina kao input? Tu se dogodila najveca promjena koja znači stotine miliona kuna dobiti za kompaniju. Plin je externi utjecaj na koji kompanija nema ama baš nikakav utjecaj i taj rizik je totalno smanjen i u kratkoročnom i srednjeročnom periodu.

EU je donjela direktivu vezano uz COVID i svrstala strateški mineralna gnojiva uz hranu i lijekove kao strateški važnu. Ne smije doći do nestašice istih.

Dumping gnojiva je odavno zabranjen u EU.

Multiple su dobre, pričekaj još 2-3 kvartala pa se vratimo na ovaj post. Cijena dionice odgovara perspektivi budućnosti iste i nije isto kada PTKM koja pokriva 10 posto tržišta EU i proizvodi 500 mil kn gubitka (prije) ili 500 mil kuna dobiti (2020).

• Sheriff
    • May 24, 2020 at 10:20 PM

Sorry, nisam analizirao poslovanja drugih kompanija, očeš ti? Pa reci zašto padaju, i mene zanima.

Već sam napisao gore u postu o padu cijena od 10% za Q12020.

Cijena gnojiva "uglavnom" prati plin ali ne uvijek, ovisi i o gomili drugih parametara.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Što se tiće potražnje pa jasno je da budućnost u EU nije blistava, a u HR je katastrofa što su napravili od poljoprivrede.

Ovo su EU dugoročne projekcije:

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Ali ovo je bolja slika:

PTKM izvozi više no što prodaje u HR a već pokriva u izvozu Bugarsku i Mađarsku koji imaju najveću perspektivu rasta.

Najbolje je prodavati u HR jer je bolja marža ali to dobrano ovisi o politici.

Hrvatska poljoprivreda još uvijek ima relativno nisku razinu proizvodnje, u odnosu na neiskorištene potencijale – neobrađene površine, slabu prerađivačku industriju i potrebu za promjenom strukture proizvodnje u pravcu odabira poljoprivrednih kultura koje imaju bolji financijski učinak na tržištu.

Kak tu živimo, možemo se nadati da će se i to promjeniti nabolje.

• 1
  • 42
  • 43
  • 44
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt