Neka, druge stvari su u fokusu. Vidjet cemo jel ce BDI povuc...
Posts by Sheriff
-
-
Netočno, po Rješenju HT/Povjerenik mora obavijestiti AZTN da nema prihvatljivih ponuda, a ako ima ponuda nema obveze obavijestiti bilo tko bilo koga.
Tako je, zaletio sam se.
Zanima me je li AZTN dužan obavijestiti javnost ukoliko nema prihvatljivih ponuda i proces preuzima investicijska banka.
Jasno mi je da ne mogu izlaziti s informacijama o ponudama (tko je ponuditelj, cijena i sl.).
Nema, AZTN javno reagira kada ce ocjenjivati koncentraciju. Sve ostalo ne smije i ne zeli komentirati.
Najveca kvaka je ako investicijska banka preuzme prodaju tj starta novi tender, to se mora objaviti javno tj. moraju objaviti datume pocetka prodaje i rokove, kako je i ht napravio u FT-u.
Po tome cemo znati da li je prvi tender propao ili ne.
-
bogami ja to tako netumacim jer vidim svi imate roza naočale. Po ovome kako ja to vidim HT je angažirao investicijsku banku 1.7 da prodaje ona
Koja banka bi to bila ? Domaća ili strana banka ?
Pa vjerovatno zaba jer je dionicar.
-
Gotovo je nemoguće da će nas mimoići sindrom Roobin Hooda.
Mi sve oponašamo, od flaminga na napuhavanje do friziranja bradica.
Hrvatski milenijalci, što čekate ?
Ti Američki milenijalci nisu u zahvalnom položaju. Uzelo ih ludilo i kupuju dionice po ATH sto nije najbolja dugorocna investicijska odluka.
Kupiti nesto po P/E 100 makar to bio i Amazon je hazard a iskustva nemaju jer je predhodilo 10 godina rasta. Mnogi od njih misle da trziste nikad ne pada, a crash u 3 mjesecu je bio samo okidac da mnogi uđu i navuku se u dionice.
Nasi milenijalci, uff...ne znaju ni pbz investor iskodirati da radi
.
-
Povećanje plaće radnicima govori da će još bolji rezultati u budućnosti dolaziti iz Petrokemije. Problem je jedino što se na ZSE cijena dionice ne ponaša u skladu s objavljenim rezultatima. Iz svega je vidljivo da su dostignuti preduvjeti da cijena dođe na dotičnu stotku...
Da, nelose povisice:
-
Ima kod nas firmi što ti uplačuju u 3 stup, više im nije to oporezivo. Nije problem doći do 5000kn godišnje uplate i dobiti DPS od 15% na to.
Moj 3 stup ima prosječni prinos od osnutka 7% a radi dosta dugo. I ulaže u zse bombone hahaha.
koji je to?
ja takvoga ovdje ne vidim.
Zatvoreni, nije ha hr portfolio.
-
Mark my words, nema ovdje pomaka na burzi dok politika ne odluci malo pogurati burzu, pa pogledajte drzavne subvencije i cijene nekretnina. IPO HEP-a ili nekog drzavnog teskasa would do a thing, a ostalo je samo mucenje... Naravno IPO-u bi prethodio marketing na drzavnoj dalekovidnici, kako kupujemo domacu kompaniju HEP, kako bi kupili drugu domacu kompaniju INA-u od zloceatih Ugara sa sjevera, a ne mogu se ne sloziti da je cijena INA-e poprilicno pala u ovoj naftnoj krizi, pa ce i Lazard morati spustiti svoju procjenu vrijednosti.
kolega, sve bi bilo drukčije da mirovinci svake godine moraju isporučiti rast od 7% (kao u USA, npr.), inače da nemaju pravo na naknadu za upravljanje.
kako je prinos na obveznice sve manji, onda bi se i oni morali ovdje aktivirati.
kako ih zakon na to ne sili, a vlast očito nije briga za naše penzije, onda imamo to što imamo.
hoće li se to i kada promijeniti, nitko ne zna.
ja samo znam da ne uplaćujem novce u nikakve treće stupove ili bilo što drugo, jer ih ništa ne prisiljava da se to potrude oploditi, tako da...
Ima kod nas firmi što ti uplačuju u 3 stup, više im nije to oporezivo. Nije problem doći do 5000kn godišnje uplate i dobiti DPS od 15% na to.
Moj 3 stup ima prosječni prinos od osnutka 7% a radi dosta dugo. I ulaže u zse bombone hahaha.
-
Počeo i IGH, zadnja dva dana nije dosadno.
-
Ne znam za vas, ali meni je ovo prilika za iskrcaj, jer mi se ne da cekati jos godinu dana...bit ce jos prilike..
Buy on rumours, sell on NO news
Ma daj, Jakove izdrzi
-
OPTE je benzin što čeka da se zapali :-).
Eto prodaju DLKV da se vrate u OPTE.
Počelo je a nije ni kraj 31.7.2020
-
Pogledam jos u miru izvjesce, dobro je, u rangu očekivanog, malkice niže. 89 mil ciste dobiti.
Proizvodnja u tt gotovo ista 2019/2020 polugodišnje.
Vidljiv pad cijena gnojiva, plin očekivano i lako ga je pratiti.
Troškove kontroliraju dobro.
Sad je vec 6 kvartala dobit, ova godina najbolja u povijesti, bude 500 mil kn čiste dobiti.
Q3 bi mogao biti u rangu Q1 (jos nizi prosjek plina) uz zadrzanu proizvodnju.
Rijesit ce se lako dugova ovakvim tempom.
Bravo za PTKM! Nevjerovatno je kako se prije koju godinu štošta lose događalo a sada kompanija cvate. Jel samo plin u pitanju ili novi upravitelji imaju i "KNOW HOW" skill.
Firma je štamparija novca, no danas sam kratio malo poziciju, previše sam izlozen a nelikvidnost je ocita. U top 10 dvoje malo nadokupljuje ali trgovanje je zamrlo. Tek prije izvješca tradicionalno živne.
Jel moguce da nagodinu/dvije pocnu dividende isplacivati, mislim da je. Imat ce love i za investicijski ciklus i modernizaciju.
Plin iznad 15 Eur/Mwh se nazire tek 2024, a i sa time PTKM solidnu dobit ostvaruje.
-
Pa što se nije AZTN očitovao da nije dužan niti smije takve informacije objavljivati.
HT se u svom tenderu poziva na zakone EU i slicno koje mu omogucuju upravo ovakvo ponašanje.
Ako pak kupca nema, 31.7 to se mora obznaniti jer predstavlja prekid tendera koji je propao i nastavlja dalje kako su propisali.
-
https://www.teletrader.com/kodak-surges-5…etails/52812731
ovako nešto je kod nas zadnji put viđeno samo lani na Optimi
Koji je ovo vec put da trump objavom na necemu izazove stampedo, ali pazi kodak kad sam procitao nisam odma skuzio koja je poanta, a ovi zapravo cili biznis model promijenili
Pa da nis mi jasno, reko oce slikat virus il sta
-
Dok jednom smrkne drugom svane.
Uskoro cemo vidjeti kako se PTKM okoristila time.
ZAGREB – Neto gubitak Ine u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je 965 milijuna kuna, pokazuju podaci iz konsolidiranog i nerevidiranog financijskog izvještaja Ine za prvo polugodište objavljenog u utorak na Zagrebačkoj burzi.
"Nakon neočekivanih i neviđenih kretanja na tržištu u prvoj polovici 2020. godine, rezultat Ina grupe pao je u odnosu na rezultate 2019. godine. S popuštanjem restriktivnih mjera povezanih s pandemijom COVID-19, globalno tržište nafte počelo se stabilizirati, međutim industrija nafte i plina i dalje je daleko od potpunog oporavka”, kaže se u priopćenju o poslovnim rezultatima Ine u prvom polugodištu.
-
Samo vi sanjajte o prodaji do 31.07.
Ako nemaju kupca ili prihvatljivu ponudu, 31.07. šalju dokumentaciju o tome Povjereniku (Deloitte) preporučeno,
Povjerenik zaprima poštu 03.08.2020., pregledava dan-dva i šalje obavijest AZTN.
E sad, da li bi u tom slučaju AZTN obavijestio javnosti, vjerojatno bi, tako da bi negdje iza 07.08. mogli saznati ako nemaju kupca ili ponude.
A ako imaju - nikom ništa, nema obavijesti, niti novosti.,
U tom slučaju, kak sam prije napisao mislim da moraju izaci u javnost jer ide novi tender. Stare ponude ako ih je i bilo nisu prošle i treba novi tender raspisati, vjerovatno po istim uvjetima. Ide novi rok za prijave ponuda itd...
Tada bi trebala investicijska banka (ili zaba) pripremiti papire i vrijednost optime (u ovom trenutku) jer istu stvar je morao napraviti i ht 6 mjeseci prije objave tendera u FT. Pa tender br2 bi bio za cca 6 mjeseci mozda i brze.
Opet 31.7 je zadnji datum ako je sve propalo, ht je mogao dostaviti aztn-u i povjereniku info vec ranije.
Ne vjerujem da nema kupca i kupac zna da opte moze samo oslabiti kako vrijeme ide jedino ako je kupcima akvizicijski kapital zbog korone smanjen. Ko ce ga znat...
-
Eto, da sve košta kolko vrijedi burza bi bila 100% proporcionalna ekonomiji i fundamentalnom stanju kompanije. Ali nije...
Pa jel imamo mi skolovane analiticare, rade procjene, izbacuju brojeve, određuju 'stvarnu' vrijednost nečega. I taj sinek radi u OMF-u, i sjeba** su naše mirovine sa goooomilom loših odluka, pa tome svjedočimo godinama! Ko bi njima dao sada novac na upravljanje? A trebali bi biti u stanju bolje od vecine procjeniti vrijednost necega.
I da dođe guru za telekom i izračuna 'fer' vrijednost OPTE, opet to moze biti prdac u vjetar.
Ljudi, brokeri, manageri znaju djelovati i impulzivno. Ako je neko naumio nešto kupiti onda 'realnost bye bye'. Pa nismo li svi takvi, jeste li nekad i pretplatili nešto jel ste to htjeli imati? Bilo vas je baš briga za realnu vrijednost toga. To moze biti televizor, mobitel, auto ili runda u birtiji, narovno moze biti i dionica.
Zato i svjedocimo frazama: cekam da se otkljuca vrijednost, ovo je preskupo, kada poraste doci ce na radar velikih...itd
Bojim se da se mi puno vise kladimo nego investiramo, narocito na zse.
-
To sto si napisao stoji, iz tog ugla moze biti upravo tako.
Naravno da HTu ne odgovara dati opte ali mora! Kad vec mora ici ce na maximiziranje cijene.
Jasno je da kome god proda, da prodaje konkurentu, logicno je pretpostaviti da onda 'prepusti to A1'. Međutim AZTN zeli treceg operatera i kao uvijet je naveo da ce se u razmatranju ponuda izmedu dvije iste ponude prednost daje trecem operatoru a to bi bio UG. Ht ce tesko to izigrati jer ce se UG sigurno zaliti ako im HT zavlaci ili obmanjuje tender. Ako se prolongira prodaja, tada investicijska banka prodaje i vjerovatno ce UG dobiti.
Ako dođe do cjenkanja između a1 i ug mali ce najvise profitirati.
Ako pak dođe do prodaje gdje je cijena niža od trenutne tržišne, malima se nudi tromjesečni prosjek.
Ako pak nema nikog zainteresiranog ili su ponude objektivno neprihvatljive onda pušing rođo. Barem trenutni jer prodaja ipak ide do 21.7.2021. Nakon toga HT gubi upravljačka prava, ali prodaja opet se moze nastaviti i u 2022. Opte se mora prodati a AZTN je nalozio HTu da ne smije narusiti (-10%) OPTE zateceno stanje prije/poslje prodaje, jer ce ih kazniti.
COVID u 2022? Tko zna ali hvala ne. Slijedi oporavak pa ako niko sada ne zeli kupiti, kupit ce mozda kasnije.
UG kupuje i u doba korone a konvergentni operater je ono sto ima smisla u bussiness modelu stoga samo Tele2 bez Opte je krnje rješenje.
-
Naravno ovisimo o tome koliko ce to netko platiti ali zar ta cijena nebi trebala ovisiti o vrijednosti Optime. Onda se mislim dali je za vas ona rizicna jer njena vrijednost nije oko 5 ili ona ipak vrijedi i vise ali ce ponuda biti malo ili je mozda nece ni biti
Pa nisam prvi koji tvrdi da Optima vrijedi kunu, dvije, mozda tri. No na prodaji je, špekuliramo koliko ona vrijedi kupcu. Da se ne prodaje ne bi bilo 100+ sheetova postova tu i rijetko ko bi je pogledao.
-
Pa to je jako dobro pitanje, koliko je OPTE priča zapravo rizična a ne koliko vrijedi.
U suštini radi se o 'prihvatljivoj' ili nekima 'neprihvatljivoj' okladi. Da je Opte 10kn trenutno, biste li je kupili? Da Opte ima milijun pretplatnika i EBITDA ogroman, bili onda kupili? A koliku bi premiju pojedinac onda mogao očekivati?
Davno sam pročitao sljedecu tezu koja mi bas paše za ovu priču: radi se o prihvatljivoj okladi (da investiranje je u jednu ruku klađenje). Ako vam neko ponudi prihvatljivu ponudu, za koju čak i logički ne vjerujete da je izvjesna ako je premija na uloženo dobra onda je to dobra prilika (risk/reward ratio). Da neko ponudi za 1$, 1000$ za okladu ima li života na Marsu, rekao bi glupost, ni 1$ nedam. Ali ako da za 1$ - 100 000$ rekao bi jebiga, to je vec prihvatljivije iako ni sam ne vjerujem da ima života na Marsu.
Da li možemo uduplati, utrostruciti prinos na OPTE je nemoguce tvrditi ali je moguce da se to dogodi, isto tako da premija bude mizerna ili da nema kupca pa se sve prolongira.
OPTE ima potencijal da bude mozda najbolja priča zadnjih nekoliko godina na ZSE ali osto tako i fijasko.
Vjerujem u ovo prvo, i spreman sam platiti rizik na to. Poslje necu cmoljiti a ako sve bude ok, popit cu pivo sa guštom i nazdraviti sa svima vama. Putovanje ovim brodom je mozda naizgled mirno, ali iznutra bura tuče 😬😁.
-
Sheriff Moj post se odnosi na onih 50,93% dioničara ove firme, malih i velikih, ali ne i većinskog. Mislim da je svima sa zrnom pameti jasan stav većinskog dioničara i njegovo vođenje firme i ne treba ga pojašnjavati.
Pa zašto ga ne treba pojašnjavati? Vidim da masa ekipe posta linkove na Ericsson poslove i 5G tendere koje dobija u nadi da ce to danas sutra poceti ERNT raditi. Hoce, ali u iznimno malom obimu u lokalnoj regiji, evo gradit ce 5G infrastrukturu za HT.
Kad se ERNT promatra kroz svoju namjenu i misiju puno su janije stvari i očekivanja.
Ispravite me ako grijesim, ali ERNT je od 2003 poceo isplacivati dividende i skoro svu svoju dobit je dao kroz dividende pa je bilo i izvanrednih dividendi i svakakva čudesa. Na racunu ima za 3 mjeseca place isplatiti. Rade R&D, nude servisne usluge i oatvaruju nesto prodaje koja im je dana. Ne čuvaju lovu za kapitalne investicije niti ih je bilo - ponavljam, upravo zbog misije koju ima.
Zato ne vjerujem u nikakva skrivanja dobiti itd..., pa upravo kroz tu prizmu mgmt radi dobar posao, R&D raste u 5G jel im je dano povjerenje matice.
Ericsson servisi d.o.o je zapravo HT ekipa koju je ERNT uzeo na 5 godina. Ne znam jel isteklo pa se vracaju u HT ili je produljeno, nisam pratio.