+ATPL na rasprodaji, pa cemo vidjeti dalje sto nas ceka iza horizonta
Posts by BudFox
-
-
Freight futures am update
Capesize up ~3%
Panamax up ~2%https://www.breakwaveadvisors.com/insights/2020/…rgo-volume-last
-
The Baltic Capesize index is down 1.6 percent to $ 17,014 per day, according to The Baltic Exchange on Monday.
Jesmo blizu dna ovog pada vozarina?
-
Teško je tu biti pametan
Ako Englezi ne otrče kući u roku Odmah, idu u samoizolaciju.
A njima bolovanja nisu plaćena tako lako i olako kao nama.... osim što u samoizolaciji nije zabavno
Sve skupa, bilo kuda, korona svuda
Da nije naših barbarskih običaja svadbi od 200 ljudi, bila je prilika da se izvučemo, i da nam i sezona bude bolja.
A što će biti nakon procesija u dan Gospe, strah me i pomisliti.
-------https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet…ratite-15010253
Radi se o Koroni u Spanjolskoj i restrikcijama u Engleskoj zbog vatrenih Spanjolki ....Spanjolci su poznati po procesijama na dan Gospe, kao i po velikim svadbama, a Englezi to ne vole, kao ni Njemce i njihove kobasice...
-
-
Volatility jumps as Capesize spot rates correct – As is always the case, every rally is followed by a correction,
something that is currently taking place in the dry bulk sector following one of the strongest rallies in recent memory.
As major miners pull back from the spot market in an attempt to cool things down (additionally, a majorAustralian miner as well as part of Vale’s network are currently performing scheduled maintenance) owners are
being forced to accept lower rates, mainly in the Atlantic, which was the driving force behind June’s impressive ascent.
Timing of turnarounds in freight rates are impossible to predict or time well.
We remain optimistic for dry bulk rates for the rest of the year – We continue to believe dry bulk will experience
quite a positive second half driven by the same assumptions that we have identified earlier in the year and have so
far been the main forces behind the dry bulk market strength. On the demand side, the Chinese infrastructure
market is benefiting from the significant economic stimulus currently unravelling which should last till yearend at
least. That is happening at a time of relatively low iron ore inventories and high iron ore prices, both pointing to
continuing strong iron ore imports into China.Vessel supply is tightening in a surprising way – For the first time in many years one can say that supply of dry bulk
ships looks tight. The dry bulk market has spent the last decade absorbing a sizable newbuilding program placed
early in the past decade as a result of an extraordinary commodity market back then and sky-high freight rates. The
balance of supply and demand is gradually tilting, as scrapping has been healthy and new ordering has remained
low. In the near term, however, another unexpected factor is further tightening the market balance, namely port
congestion. With COVID-19 related delays and disruptions, vessels are waiting longer in ports and that translates to
lower effective supply. In the core Capesize sector, an estimated 7% of the global fleet is currently stuck in ports, a
number that is double the level compared to a few years ago. All of the above is effectively tightening themarket and as a result rate volatility has increased, representing one of the earlier signs of a firmer
overall dry bulk market that can potentially lead to considerable spikes in spot freight rates as we
head into the end of the year and beyond.
https://www.hellenicshippingnews.com/wp-content/upl…12020Report.pdf
-
Ono što je još bitnije od samog skoka vozarina je da se vozarine zadrže
neko dulje vrijeme na profitabilnim razinama, a ne da ovako stalno skaču
gore dolje po 50%, jer tako je jako teško poslovati i planirati prihode i rashode
BDI -7.6% to 1,473 points
Capesize -11.1%
Panamax -6.4%
Handysize +1.4%
Supramax +0.3%
-
Ako niste skužili šta sam nadrobio onda đaba znate izračunati brutto 2.
Naučite rađe čitati s razumijevanjem.
Pa kad ste ga, ponavljam, nadrobili
i ne znam jel (po Vama) problem u škampima, radnicima ili poslodavcu?
S obzirom da sam ja ujedno i poslodavac, dijelom zaposlenik i vanjski suradnik pa znam obje strane medalje, dajte da Vam pojasnim u čemu je problem:
Zakon o radu je jasan kad se govori o plaći da se podrazumijeva bruto iznos (tj. bruto 1 na koji se onda računa dopr. NA plaću za zdravstvo od 16,5%)
prema tom istom ZOR-u se dakle sastavljaju i dogovaraju ugovori o radu a veći poslodavci (mislim više od 20 zaposlenika) moraju k tome imati definirane i pravilnike o radu
I kažeš recimo Ivanu 'mi smo Vas spremni platiti 120 kn bruto po satu' jer ja kao poslodavac želim znati okvir koliko mene taj radnik dođe
Plus postoji nešto što se zove i naknada plaće (godišnji odmor, bolovanja, čuvanje djeteta kad je ono bolesno... putni troškovi, dnevnice, prijevoz) što ni ja ne mogu odmah ukalkulirati
međutim Ivan je nestrpljiv, ima on neke rate kredita, alimentaciju, često i zaštićeni račun (ovrhu HT-a ili HRT-a) pa bi htio znati koliko je to 'na ruke'
E vidite, taj 'na ruke' nas i dalje još od vremena socijalizma proganja jer Ivan taj iznos želi svaki mjesec, radio ne radio, jer jednom kad kažeš da će dobiti recimo 5.000 kn neto na račun (ruke), to je to, za njega je to uklesano u kamen
No s druge strane ja sam i vanjski suradnik pa znam da ako nešto nije odrađeno, neće biti ni plaćeno
Ako ja ne odradim, onda ni moj nalogodavac ne može poslati fakturu u recimo Ulm ili Salzburg
Ne bih htio duljiti, živimo u zemlji kakvoj živimo, glasali smo za koga smo glasali... Fiskalni okvir je takav, možda čak i bolji nego u većini europskih zemalja a Zakon o radu među rigidnijima u EU
Znate gdje je problem?
Nije ni u poreznoj stopi (Danci, Norvežani, Šveđani, pa i Mađari imaju i više stope), niti u pohlepnim poslodavcima već u tome što tehnološki, po produktivnosti i općenito usvajanju novih znanja i vještina svake vrste zaostajemo za, redom, SVIMA, uskoro će nas po BDP-u prestići i Rumunjska i Bugarska koje još jedine u EU su iza nas: GDP per capita (klik na sort za 2019.)
Kod mene u firmi imamo nekoliko preplata na stručne časopise, ali najmlađi među nama su uvjerljivo najviše vremena na društvenim mrežama radije nego da prate zakonske i ine promjene, i zato su njima škampi skupi, ne zato jer ne vrijede 400-450 kn kilo nego si ih ne mogu priuštiti, za razliku od Skandinavaca
"Nije ni u poreznoj stopi (Danci, Norvežani, Šveđani, pa i Mađari imaju i više stope), niti u pohlepnim poslodavcima već u tome što tehnološki, po produktivnosti i općenito usvajanju novih znanja i vještina svake vrste zaostajemo za, redom, SVIMA, uskoro će nas po BDP-u prestići i Rumunjska i Bugarska koje još jedine u EU su iza nas: GDP per capita (klik na sort za 2019.)
Kod mene u firmi imamo nekoliko preplata na stručne časopise, ali najmlađi među nama su uvjerljivo najviše vremena na društvenim mrežama radije nego da prate zakonske i ine promjene,"
Kolega, onda je po vama najveći problem u mentalitetu 'lako ćemo' i 'zašto bih ja učio ako sam završio školu'?
Moderna radna mjesta traže gotovo svakodnevno, da ne kažem cjeloživotno učenje, kojeg se mnogi zbog
komoditeta ne žele prihvatiti, već guslaju po starom dok ide...
Jedino mi nije jasna činjenica da ekipa kada ode raditi van u Irsku ili Njemačku spremna je prihvatiti promjene i
učenje novih vještina kako bi plaću zarađivali u Eurima, valjda jer drukčije ne ide, a kod nas je laganini i 'dok plaća
stiže dobro je' stav...
-
evo, 1:0 za ERNT.
na ostalim dionicama siesta.
očekujem samo još na RIVP izjednačenje, ostali mogu na zrak, i maske obavezno, nemoj da vas Capak sretne neuredne
Ja nosim masku s dihalicom svaki dan kad ronim .
Odo ja, pogledam za dva sata jel bila još koja transakcija
-
evo, 1:0 za ERNT.
na ostalim dionicama siesta.
Netko je vec napisao da bi radno vrijeme moglo bit sat vremena dnevno i gotovo, steta struje i vremena koje svi zajedno potrosimo
It is I Lecrerc, sat vremena sasvim dovoljno . Zovu me još i pussycat (plačimačak) i crnjak jer nam je
burza fan(tas)atična, a ja samo crnjačim bezveze . Ovo je bolje od NYSE i DAX-a zajedno
-
Ma gle, bio ja pussycat (plačimačak) ili katastrofičar u crnom, prava istina je da nam je burza banana split...
Tko se sjeća o čemu pričam pogledajte malo promete tamo negdje 2005 - 2009 od 50 do 100 milijuna kuna
DNEVNO...e to je bila burza...ja da sam na mjestu Uprave ovakve burze pod hitno bih tražio kupca da nas
kupi neka Nemačka ili Kurc Austrijska burza, pa možda dođu kod nas na more, pa usput kupe koju dijonicu.
Neću više pisati...uh...zen.........odo na kupanje...prestala bura...
-
Šta je ovo, na kupnji 5000 dionica na 210, a danas prošlo već 5745 dionica...Respect!!
Mislim da netko želi shortati dionicu, pa rasprodaje poziciju prije objave izvješća...viđeno već par puta...
-
Zaboravila sam Kraš, Liburniju i prvi snažan reli na Atlantskoj
Moglo se zaraditi, i neka se ponovi.
Iz vaših usta u Božje uši. Znate da ste mi omiljena Zloćkica na forumu
Kolega nemam ništa osobno protiv vas, baš naprotiv, volim pročitati vaše postove kao i većinu ostalih na forumu ali eo iskreno već mi je muka kad vidim ovakav post a dosta se često ponavljaju na našem forumu "zse je bara, rupa bez dna, samo pada, svi pametni su otišli na američke burze i slično". Pa dajte ljudi, ako vam se toliko gadi zse i ove kompanije, pa bježte van, nitko vam ne brani. Ja nebi ni lud išao kupovat na američke burze kad su na ath. Taj njihov balon mi se uopce ne sviđa. Treba gledat sadašnjost i budućnost. Gledanje u prošlost i plakanje za tim je waste of time. Prilika na zseu ima, možda nema za trejdere koji zazivaju rast, ali ako zse pada pa onda dividenduše postaju još bolje. Od kukanja i ponavljanja da je zse bara nema ničeg dobrog, ili drukate na pad i jeftin ulaz ili ne kužite da stalnim ponavljanjem da je zse smeće ona u našim očima postaje sve gora i gora. Ja sam spiskao svu lovu u 3. mjesecu kad je sve bilo na rasprodaji i neke sam stvari jako dobro pogodio. Da imam još love kupovao bi uskoro nakon rezultata za Q2 jer će opet biti rasprodaja ali i ove današnje cijene su jako zanimljive. Ernt, ht, adpl i slični su i dalje jako povoljni. I hoću, kupovati ću ako mi se oslobodi nekog kapitala...
ja nemam protiv nikoga ništa, ali naša burza nije bara, to je točno, ovo je umjetno kopana tvorevina u obliku rupe iliti jame, a nekima je valjda i akumulacijsko jezero, to mislim jer se ovdje toliko svega lošega izdogađalo da ne mogu vjerovati da se to događalo slučajno, od odluka Hanfe, Aztn, lexova i ostalih .eksova, pa do ovoga zadnjega da Fina kupi dionice ZB, sve su to loše poruke za tržište kapitala i dok tu ne dođe netko sposoban i oslobodi i omogući sve moguće vrste trgovanja, možemo samo čekati da se i ovo malo izdanja pogasi, a neka nevidljiva ruka kao da tome i teži, naši fondovi su kao mrtvi magarac, imaju kažu 5-6mlrd. kn za uložiti ali nemaju u čega, zato i imamo ulagače tipa Pivac,Marica, Anica, Janica, Franjica i istočnih susjeda
Kolega my moon najbolje može objasniti što je zagrebačka burza u svom narativu...skup socioantropoloških čimbenika koji utječu na dnevno i tjedno kretanje cijene dionice uz interne i eksterne faktore koji ditiraju trendove....uh ne mogu više ....
...evo još ovo otorinolaringologija....prsti zabole
Nije sve crno.
Moglo se zaraditi, i zaradilo se.
Bilo je sjajnih prilika, Hupz, Maestrali, Vern, Opte, Vlen
Kodt kojem je cijena popratila sjajno poslovanje
To sam sve odradila , i zaradila, a sada šmrcko, moramo čekati dobru priliku
A ako radimo na crno...
P.S. Čovječe spojilo mi 3 posta, pa ovaj forum je space shuttle. Čestitke kreatoru
-
uf....paljba neka je na 210,00.....borbe, reklo bi se......nekome je ta razina bitna ili je pak pretakanje s računa na račun....iz šuplljeg u prazno reklo bi se......čudo jedno
Ovo već dugo nije viđeno, skoro 4000 komada već prošlo....skriveni nalog na kupnji na 210....
-
ko cw dati impuls burzi kad nema ulagača , dobro je da je i ovo malo prometa danas u pozitivi . A sto se tiče građevinara, tu bi mogao bit impuls zakon o obnovi za koji dan , bum vidjeli, sad sve ide ko po loju
Napisao sam post o tome zašto nema ulagača na Zagy berzanu.
Zato što su SVI veliki i mali ulagači koji su imali dionice na ZSE od 2008.
naovamo osiromašeni i tko je bio pametan i čuvao novce u banci ili ulagao
u nekretnine ima kudikamo više nego da je "ulagao" u ovu nelikvidnu
rupu bez dna. Ljudi mi se smiju u lice kada im spomenem ZSE i svi
kažu da ovdje možeš samo dobro izgubiti, što je živa istina. Bolje otići u
kladionicu ili kockarnicu ili zaigrati loto i veće su šanse da nešto zaradiš
nego ovdje i što prije to ljudi shvate prije će se otrijezniti.
Pametna ekipa (nažalost nikam takav) od 2009. ulaže vani i već je utrostručila
svoj uloženi novac samo na indeksima, da ne kažem da je na nekim dionicama
i udeseterostručila, a ovaj jad i bijeda od berzana je točno tamo (Crobex 1600)
gdje je bio 2004. godine.
Pa zar je to burza koja će privući nove ulagače, željne zarade i 'lake' love?
-
Ne mogu oni toliko para dati koliko mi možemo potrošiti, još ako nam daju
par EuroFighter aviona da čuvamo vanjske granice Europske Unije nitko sretniji od nas
znaju oni da smo mi graničari stari, a jeftini
Što se tiče berzana, trebali bi početi pjevati budnice kao za vrijeme rata, da se malo ulagači probude:
Bilo je to godine dvije tisuće i dvadesete, kad su našu Hrvatsku stigle nesreće
Ustanite fondovi Hrvatska vas zove zove, ustanite fondovi hrvatski
Svi ste u minusu, kad ćete ustati ako ne sad, da odemo svi u plus
Ustanite fondovi Hrvatska vas zove zove, ustanite fondovi hrvatski
-
Možda pošalju neke kontrolore za potrošnju tih para iz helikoptera?
Pa onda neće biti janjetine i Audija...
nije za temu, ali nisu budale da ostanu još i bez helikoptera
Znam da nije za temu, ali je bitno općenito za Ekonomiju i stanje svijesti:
Ne mogu oni toliko para dati koliko mi možemo potrošiti, još ako nam daju
par EuroFighter aviona da čuvamo vanjske granice Europske Unije nitko sretniji od nas .
Hint: Desna ruka na srcu, lijeva na novčaniku (Napomena: tuđem)
-
Današnje ključne vijesti:
"sigurno" (osigurano, ispitano, bez nuspojava) cijepivo
22 milijarde eura "dobila" Hrvatska (potpore, infrastruktura...)
Tako malo, pa ja sam očekivao bar 200 milijardi?
Ovo će uhljebi portošiti za par mjeseci na gablece i janjetinu
-
Citam zaostatke
Onih 0,005 je apsurd, al' očito ne trgujemo svi pod istim uvjetima
Malo smo tržište na kojem svatko sa nevelikim iznosima novaca može činiti što hoće.
Nagledali smo se kojekakvih preuzimanja , posljednji mada ne i zadnji vjerojatno Badel, pa gorak okus agrokora, nije čudno da je burza na lošem glasu .
Ništa boljem od sportske kladionice.
Slažem se, prilika će biti, treba samo čekati.
Kolegice draga, sportske kladionice su na puno boljem glasu i boljem poreznom tretmanu nego burza, koja je samo za okorjele ovisnike o kocki...kladionice također imaju veći dnevni obrtaj nego burza mjesečni...samo prenosim što čujem od prijatelja, pa im većini i ne pričam da trgujem/pušim lovu na burzi, jer bi mi se vjerojatno smijali...također se desilo i to da mi se smiju i misle da sam lud ....
Jer tko je još toliko lud da ulaže u Hrvatsku burzu?.. pogotovo nakon 2009. i pada Crobexa sa 5000 na 1600 bodova gdje je i sad.... a u međuvremenu su i nekretnine i cijena apartmana porasla...pa vidite gdje se u Hrvatskoj isplati ulagati ..ako već imaš para ulaži van, a ne u ovaj berzan/bezdan....
-
Just for the record:
Svi su pljuvali po ovom liku, i gurali gubitke pod tepih, te su im revizori lijepili ograde kod revizije izvješća, a na kraju Darkec ispao, na žalost dioničara, cijelo vrijeme u pravu. On je svjedočio lopovluku i nesposobnosti, koji su se događali u Đurici, a nitko mu nije vjerovao, te ga čak i sada kada je Đurica propao, marginaliziraju, a cijelo vrijeme čovjek tumači istinu, koliko se može istumačiti iz fingiranih poslovnih izvješća...