1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. sharelord

Posts by sharelord

• ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

• sharelord
    • July 30, 2020 at 1:49 PM

Dobio sam podatke za Ericsson services d.o.o. u nadi da će mi malo razjasniti cijelu sliku poslovanja Ericsson korporacije u Hrvatskoj, no to je ipak interna kombinatorika koja se ne može shvatiti gledanjem financijskih izvještaja. Teško mi je razlučiti kakav utjecaj imaju rezultati Ericsson services d.o.o. prema ERNT.

Brojke su velike poput npr. u 2019. potraživanja od kupaca od 110 mil kn i potraživanja od države i drugih institucija od 52 mil kn. Isto za 2019. obveze za zajmove, depozite i slično poduzetnika unutar grupe od 196 mil kn.

Inače prihodi su im u posljednjih par godina u rasponu od 477-539 mil kn, a neto dobit varira od gubitka od 38 mil kn pa do dobiti od 43 mil kn.

To je pitanje za sljedeću skupštinu dioničara ako će biti dobre volje da objasne.

• RIVP (Valamar Riviera d.d.)

• sharelord
    • July 30, 2020 at 9:27 AM

Imaju dobru poziciju i poček od banaka do sljedeće sezone tako da nema ovdje problema. Nadajmo se da sljedeća sezona neće biti pod utjecajem korone kao i ova. Onda bi moglo biti pravih problema za sve u turizmu i u povezanim granama

• sharelord
    • July 25, 2020 at 8:50 PM

ERNT isplaćuje dividende od 2001. godine u rasponu od 1.11% do 25.4%. Bilo je zbilja enormnih dividendi u prošlosti.

Na adresi Krapinska 45 postoje 3 firme i često ljudi brkaju posljednje dvije, a to nisu iste firme:

1. Ericsson Nikola Tesla d.d., Oib 84214771175

2. Ericsson Nikola Tesla Servisi d.o.o., Oib 47445593925 - U uvodu revizorskog izvješća stoji:

"Profil Drustva

Povijest i nastanak

Ericsson Nikola Tesla Servisi d.o.o. (Drustvo) je ovisno drustvo u potpunosti u vlasnistvu drustva Ericsson Nikola Tesla d.d.

Drustvo je osnovano u 2014. godini kao rezultat prijenosa segmenta poslovanja u podruc:ju upravljanih usluga od kompanije Hrvatski Telekom (HT).

Osnovne djelatnosti

Osnovne djelatnosti Drustva su: aktivnosti isporuke usluga za ICT segment, ukljuc:ujuci i upravljanje projektima, projektiranja, nabavu lokacije, inzenjering, dokumentacija, usluge odrzavanja polja i usluge funkcioniranja mreze, prvenstveno u Republici Hrvatskoj."

3. Ericsson Services d.o.o., Oib 72378725110 - za ovu firmu nema podataka nakon 2017., a tada su bili na pola milijarde kuna prihoda. U uvodu revizorskog izvješća za 2017., objavljenog 4.12.2019. stoji:

"Profil Drustva

Povijest i osnutak

Ericsson Services d.o.o. (Drustvo) je ovisno drustvo u 100%-tnom vlasnistvu drustva LM Ericsson AB Stockholm.

Drustvo je osnovano u 2014. godini nakon dogovora oko suradnje s Hrvatskim Telekomom (HT) u podrucju upravljanih usluga.

Osnovne djelatnosti

Osnovne djelatnosti Drustva su sljedece: pruzanje usluga za segment ICT-ja, ukljucujuci upravljanje projektima, projektiranje, stjecanje zemljista, inzenjering, pribavljanje dokumentacije, usluge odrzavanja terena i usluge mreznih operacija, prvenstveno u Republici Hrvatskoj."

Ono što me zanima su podaci za ovu 3. firmu što ću probati dobiti od odjela za odnose s investitorima u ERNT. Interesiraju me rezultati za 3. firmu koja je osnovana isto kao i 2. za pružanje usluga u RH, ali u 100% vlasništvu matice.

• sharelord
    • July 25, 2020 at 3:28 PM

Sheriff Moj post se odnosi na onih 50,93% dioničara ove firme, malih i velikih, ali ne i većinskog. Mislim da je svima sa zrnom pameti jasan stav većinskog dioničara i njegovo vođenje firme i ne treba ga pojašnjavati.

• sharelord
    • July 25, 2020 at 1:18 PM

Problem je, iz moje perspektive, da su puno toga dobroga razvili i dobro rade, a mali i veliki dioničari nemaju ništa od toga. Prema projekcijama banaka, niti u 2021. a ni u 2022. neće se dioničari nagledati većeg rasta cijene od sadašnjih nivoa i solidnih dividendi osim ako se ne dogodi crni labud u pozitivnom smislu.

st-brajo - hvala na par detalja oko zapošljavanja. Znam neke ljude koji rade u ERNT i čuo sam za slična iskustva koje ste naveli, poput zlatnih kaveza za iskusne inženjere koji imaju sve manje entuzijazma a uvjeti su im odlični.

Volio bi vidjeti management ERNT kao vlasnike puno jačeg broja dionica u knjizi dioničara od aktualne situacije. Ovako kao da slušam pjesnike koji ne vjeruju u svoje stihove, a imaju dobre uvjete i uvaljeni su u fotelje.

• sharelord
    • July 25, 2020 at 10:42 AM

tollway

niti u sudskom registru niti na FINA servisu nema podataka za firmu Ericsson services d.o.o. za 2018. i 2019. godinu, OIB 72378725110, registriranu na adresi Krapinska 45, kao i ERNT. Zadnja objava je za 2017. godinu. Tek toliko o transparentnosti.

Slažem se s @barbosa da im je neto dobit smiješna, kao da imaju satnicu kopača kanala za klijente. Rade sve više i marže su im sve manje. Kao da se ne radi o industriji s visokom dodanom vrijednošću.

Iz komenata rezultata: "Čak 1500 od 3200 zaposlenika Ericsson Nikola Tesla Grupe radi u najvećem hrvatskom razvojno-istraživačkom centru koji značajno doprinosi razvoju funkcionalnosti 5G mreža u okviru globalne Ericssonove R&D zajednice.“

Po kojoj satnici rade inženjeri u najvećem hrvatskom razvojno-istraživačkom centru?

Ili je management neuspješan pa ne može adekvatno naplatiti navedeni rad?

• sharelord
    • July 24, 2020 at 7:24 PM

Moja teorija je da je ERNT, u smislu dobiti, daleko uspješnija firma nego što to financijska izvješća prema van prikazuju. Postoji firma Ericsson services d.o.o. na istoj adresi kao i ERNT ali u 100% vlasništvu matice i fakturiranjem preko nje može smanjiti dobit i povećati rashode ERNT-a po želji. Navedena firma prema sudskom registru je objavila zadnje izvješće za 2017. - cca 530 mil kn prihoda i neto dobit 20 mil kn. Tko zna kako posluje u 2018. i 2019. iako je po zakonu dužna bila to objaviti.

Zašto bi matica pumpala dobit ERNT koju mora povući putem dividende kad ovako to može izbjeći?

Kakvo god izvješće ERNT objavi u korporativnoj frazeologiji, nema nikakve reakcije u medijima niti na tržištu ili na skupštini. Fotelje su zacementirane i očito je većinskom vlasniku super, kao i ekipi u managementu.

Stagnacija rezultata ERNT može biti cilj vlasniku koji nije niti većinski, a velika fragmentacija dioničara mu ide na ruku + pasivnost fondova iz top 10.

• sharelord
    • May 11, 2020 at 4:26 PM
    Quote from Barikb

sharelord vidim da vas je neisplata taknula u samo srce. Vama je lakše jer ste primili puno dividendi na ERNT, što bih ja trebao reći kao novi dioničar znajući da je dividenda ovdje do sada bila običajena. donijeti odluku o dividendi u bilo koje vrijeme u 2020.g. je vrlo moguća opcija, kao i jeftiniji dokup. Jedino bitno je poslovanje i brojke u FI. Razumijem vas i očekujem dividendu ako poslovanje u 2020. bude očekivano.

Pozdrav Barikb, neisplata me nije dirnula samo u srce već i u novčanik :-). Nema se što kriti. Na burzi sam od 1998. da bi zaradio i lakše živio uz svoj biznis. Kod ERNT me zanimaju ili dividende ili rast cijene i volio bi da se nešto od toga ostvari. Nadam se da i hoće jer imam dugoročan horizont a ERNT je jedan od rijetkih HR blue chipova.

• sharelord
    • May 7, 2020 at 5:12 PM

Kupio sam knjigu dioničara i meni osobno ne daje preveliki optimizam sljedeća činjenica: 22 osobe čine upravu i izvršno poslovodstvo (prema webu ericsson.hr) i zajedno imaju 2018. god. 4971 dionicu (također prema webu) a na jučerašnji dan ukupno imaju 3935 dionica. Tri osobe iz tog društva imaju 3268 dionica, a ostalih 667 dionica otpada na ostatak tima.

Ako te osobe, koje su na izvoru informacija i jako dobro znaju kako se biznis razvija, imaju tako malo dionica i ne ulažu dugoročno u njih, nego ih naprotiv u odnosu na 2018. smanjuju, ne mogu reći da mi to širi optimizam. Uz ogradu jedino ako imaju neka ograničenja u managerskim ugovorima za njihovo stjecanje i potencijalni sukob interesa, a to ne znam. Eventualno ako u ugovoru imaju kao jedinu opciju stjecanja putem nagradnih dionica u vidu bonusa kako bi se izbjegao porez ili kao jubilej ili sl.

U svakom slučaju više vjerujem u kompanije u kojima je i top management jače zastupljen u strukturi dioničara.

Osobno mi se budućnost čini perspektivnom u vezi svega o čemu se piše na forumu, no volio bi znati taktiku da li će firma održati kontinuitet isplate dividendi, ili se okrenuti agresivnijem rastu cijene dionica ili stagnaciji gdje će se dobit izvlačiti sporednim kanalima prema matici. Pod pretpostavkom da ERNT pozitivno i relativno dobro posluje što mislim da nije upitno.

• sharelord
    • May 6, 2020 at 10:03 PM

Pozdrav Naim, hvala na javljanju ali:

Ericsson Nikola Tesla servisi d.o.o. (oib 47445593925) nisu isto što i Ericsson services d.o.o. (oib 72378725110), iako su registrirani na istoj adresi. Možete pogledati u sudskom registru.

Ericsson services d.o.o. imaju 8 zaposlenih, oko pola milijarde kuna prihoda i oko 40 mil kn dobit u 2018. To nije tvrtka kćer od ERNT već tvrtka u 100% vlasništvu matice, Ericssona iz Švedske.

S obzirom na ogroman promet i rezultate, a osnovani su 2014. nakon dogovora o suradnji s HT-om (prema revizorskom dokumentu iz sudskog registra), zanima me da li netko zna i je li spreman podijeliti ovdje nešto više o ovoj firmi i kako ona radi s ERNT - je li to kupac, dobavljač ili nešto treće?

• sharelord
    • May 6, 2020 at 7:24 PM

Molim nekog Ernt znalca da napiše par riječi više o firmi Ericsson Services d.o.o. i konkretnije čime se bavi?

U uvodu revizorskog izvješća za 2017. stoji da je društvo osnovano 2014. nakon dogovora oko suradnje s HT-om u području upravljanih usluga.

U sudskom registru postoje 3 Ericsson tvrtke: Ericsson Nikola Tesla (ERNT), Ericsson Nikola Tesla Servisi i Ericsson services. Glavno društvo spominje u izvještajima ovu firmu ERNT Servisi kao tvrtku kćer, no o ovoj trećoj nema riječi (vjerojatno jer je Ericsson, a ne ERNT 100% vlasnik i osnivač). Registrirana je na istoj adresi, ima isti Ericsson žig sa svojim imenom, zastupaju je stranci uz Ivanu Gucek od domaćih, a zadnje izvješće revizora je za 2017.

2017. firma je imala cca 540 mil kn prihoda uz 20 mil kn dobiti(!). U zapisniku je navedeno da su članovi Uprave Anthony James Hanley, Igor Poljanšek i Tobias Hermann Breier.

Da li je to tvrtka za naplatu transfernih cijena između Ericsson matice i ERNT ili ima neku drugu funkciju?

Hvala

• sharelord
    • May 3, 2020 at 12:12 AM

Ne sviđa mi se ovaj ovogodišnji, nadam se, presedan da neće biti dividende.

Dugo sam u ovoj dionici i isplata dividende je bila okosnica Ernt burzovnog nastupa.

Ako maknete dividendu, Ernt nikada nije aktivno radio na podizanju cijene dionice, što je mogao - npr. otkup dionica za trezor, eventualno njihovo poništavanje, M&A potezima (osim otkupa HT infrastrukturnog servisa o čemu se može razgovarati)... To je firma koja je imala u prošlosti jako puno $ za razne aktivnosti. Dionica fluktuira od 2009. u nekakvom kanalu između cca 900 i 1.500 kn uglavnom pod utjecajem ciklusa dividendi i ekonomskih događaja kod nas.

Smatram da bi trebali isplatiti makar i minimalnu (simboličnu) dividendu kao potvrdu dugogodišnje politike isplate dobiti (u kontinuitetu od 2001. godine). Takav rang div je isplaćivan 2001., 2002., 2004. i 2006. u rasponu od 1,23% do 1,67%.

Od mogućih načina izvlačenja $ za glavnog dioničara, mali dioničari uvijek mogu doživjeti shemu gdje recimo Ericsson napravi korporativnu obveznicu a onda tvrtka kćer Ernt kupi te obveznice i tako izbjegne isplatu dividende u jednoj mjeri (mislim da je takav slučaj bio s HT-om u jednom momentu). Zato mislim da odustajanje od isplate div može biti recimo loš signal.

Također ako sada radi predostrožnosti i bolje financijske pozicije ne isplaćuju div, još lakše će biti reći 2021. da je 2020. bila loša poslovna godina opterećena korona krizom i da zato neće biti isplate div niti 2021.

U 2019. isplaćena je div dijelom iz zadržane dobiti iz 2017. i 2018. 2019. je bila 70-godišnjica firme i div je bila 70,6 kn (6,19%). Kolika bi div bila 2019. da nije bila 70-godišnjica firme? 2018. godine je bila 2,85%

Mišljenja sam da ako nema div ovo postaje stagnacijska dionica. Kad pogledate cijenu principala Ericsson na Nasdaqu, to je slična shema posljednjih cca 17 godina.

Nadam se da je ovo samo potez opreza uzrokovan ovom iznenadnom krizom i nedostupnošću informacija kako bi se situacija mogla odvijati u budućnosti.

U protivnom ovo se može shvatiti i kao dobar moment za dignuti ručnu na isplate div bez dodatnog objašnjavanja. A onda možemo početi propitkivati što firma donosi za budućnost nama malim dioničarima i zašto su neke vodeće fotelje zacementirane, a nisu baš jake po posjedu dionica firme za koju rade. Mislim da management tim ulijeva više povjerenja ako imaju solidan % dionica u svome vlasništvu (pri tome ne mislim na varijante managera koji su većinski vlasnici).

1. Privacy Policy
  2. Kontakt