Ja sam imao problema s Ersteom par minuta al sve je brzo proradilo.
Posts by Lavrentije
-
-
Nisam ja tu da bi s tobom raspravljao, rasprave radi. Prenosim vijesti koje su od interesa za one koje zanima ADRS. Apsolutno sve ti pise na grafu. Uostalom ovo nije bas tesko pronac na netu pa si daj truda. Ovo je estimate analiticara Interkapitala i Erstea, i to su njihove projekcije, ja iskreno mislim da je ovaj estimate, barem u dugom roku jako konzervativan i mislim da ce ADRS rasti brze od njihovih procjena do 2023. A ti i svi ostali koji ste prepotentno prije mjesec dana ovdje pisali kako ADRS raste na malim prometima i mizerno, ne doprinosite kvalitetnoj diskusiji o ovoj dionici nicime, ja svaki post koji sam ovdje stavio sam potkrjepio informacijama koje nisam izmislio - i ako fulam je ok, al pokusavam nekako doprinijeti novim informacijama. Ti i ini drugi na temi Adrisa nicim niste doprinjeli diskusijama oko toga zasto turizam, marikultura i osiguranje nece rasti nego reciklirate price o Agrokoru i Anti Vlahovicu - koga briga... Dok ti shvatis o cemu ja pricam, od kad smo se zadnji put culi, je dionica od 380 kn otisla na 422, a tebi jos uvijek nista nije jasno, nece ti biti jasno ni kad dodje na 500, tako da rasprava s tobom, barem dok ne das barem nekakav input, procjenu ili ozbljniju analizu, je sizifov posao.
-
Ma kakve prognoze? Kojih to analitičara?
Samo sam tebe cekao
Evo ih imenom i prezimenom.
-
Jučer su izašle nove prognoze za ADRS. Prema novim projekcijama rast dobiti će biti 120.1% (u prošlim analizama je projekcija bila oko 114%), također se očekuje isplata dividende 2022 i to 17 kn po dionici (u prethodnim projekcijama je bilo očekivano 15kn po dionici). Dakle, prema projekcijama analitičara, po rastu dobiti ADRS će biti dionica sa najsnažnijim oporavkom u odnosu na bilo koju analiziranu dionicu na ZSE tijekom 2021.
-
Kolegica vam je post gore upravo mudro odgovorila.
Istina je da se kupuje budućnost.......samo kod nas ta "budućnost" moze trajati kratko, srednje, dugoročno i ono najčešće - ultra-kratkoročno.
To znaci ono - dignes se ujutro prije 09:30 (sto većina vas pretpostavljam i radi), nanjusis prema spiki na forumu ili friskim vijestima gdje bi to jutro mogao biti moving i onda dotično kupis prvi u 09:30 i izadjes najkasnije do 10:00 sa plusom koji je u tom času na raspologanju.Druga opcija je naravno pratiti mirovince i njihove kupovine koje nekad - kao recimo zadnjih dana ADRS (nisam iskoristio) - mogu biti čisti poklon (damn.....nisam iskoristio) - i onda se istresti 5 minuta prije nego što procijenis da je njima u ovom valu bilo dosta pumpanja.
Sve ostalo ti garantira dugoročni gastritis (kao meni) i besane noci (totalno nepotrebno).Uostalom, kao što kaze kolega gore:
".....al zato i puno mirnije spavam jer radje izadjem s malim plusom nego velikim minusom. Al svatko ima svoj nacin trgovanja ...."
Stvar s tim buducnostima je da je kod nas buducnost drukcija nego vani. Vani imaju i rast i pad, ali uvijek vise rasta nego pada. Kod nas je siguran pad, a rasta uglavnom nema. Imas napucavanje pojedinih izdanja kad je kome u interesu i to je to.
Kod nas je glavno ulaganje i dalje beton.
"Priču počinjemo sirovim brojkama (simulacija tek slijedi), izvedenima iz kretanja pet burzovnih indeksa u razdoblju od početka siječnja 2000. godine do kraja rujna 2020. Odmah na početku, fun-fact #1, ili za one koji preferiraju hrvatski, kuriozitet broj jedan: u promatranom je razdoblju CROBEX je namaknuo rast vrijednosti od čak 125%; bolji od toga (barem unutar odabrane petorke) bio je samo S&P 500, čiji rekordi već godinama pune novinske stupce (i blogove poput Ekonomskog laba). Stoga, kad vam idući put padne na pamet požaliti se kako je domaće tržište kapitala mrtvo, sjetite se da je u proteklih (nepunih) 21 godinu londonski FTSE 100 ubilježio minus od 15%, a tokijski NIKKEI 225 ugrabio prilično neuvjerljivih 23%. Da budemo još precizniji: CROBEX je u promatranom razdoblju, čak i kad uzmemo u obzir višegodišnju letargiju obilježenu mizernom razinom likvidnosti i kontinuiranim smanjenjem broja aktivnih izdanja, u prosjeku rastao po stopi od 3,9% (CAGR). A to je tek nešto slabije od 4,1% prosječnog rasta za najpoznatiji svjetski benchmark, S&P 500 indeks." (https://arhivanalitika.hr/blog/sudbina-n…emne-portfelje/)
-
Predsjednik Udruženja arhitekata HGK Tihomil Matković očekuje da će "svi kapaciteti klasične građevinske industrije biti zauzeti," u obnovi Zagreba, te da zbog treba ici na montažnu gradnju u Petrinji (https://www.vecernji.hr/vijesti/gradnj…je-zive-1459195). Ako je to istina to su odlične vijesti za INGR.
-
Tko je vjerovao, vjerovao je, u manje od mjesec dana na ADRS2 se moglo zaraditi 40 kuna po dionici (cca 12%), očito je da se radilo o odgođenom rastu u odnosu na druge dionice iz PRIME-a zbog velikog prodavaca tijekom rasta svih drugih dionica kao što sam ja, a i nekolicina drugih pisali. Javno sam pisao o ADPL-u dok je bio na 130 da ce ici na minimalno 150-160 do kraja godine, tada su mnogi gledali s čuđenjem, isto se radilo i na ADRS2 iako ovo je bio totalno safe bet koji ste mogli previdjeti samo ako imate neku emocionalnu odbojnost prema managment, a mjesta za emocije ovdje nema. Cromaris razvaljuje kao da nema sutra, Croatia osiguranje bi trebala znažnije povuci u buducnosti zbog rasta premija za osiguranje od potresa - na svom mikroprimjeru vam mogu reci da ce svi u mojoj familija sada osigurati kuce i stanove, radi se o 6 nekretnina i s kim god sam razgovarao u zadnje vrijeme planira isto... Maistra ce se oporaviti u skladu i s drugim turistickim dionicama, stovise kladim se da ce Maistra odraditi ovu sezonu nešto bolje od ARNT i RIVP-a. Kladio sam se javno ovdje na forumu da ce ADRS2 biti na 440 do 10. mj. 2021. Ovim tempom, taj iznos bi mogli vidjeti i znatno ranije.
kad vec spominjete svoje tipove spomenite i od ATPL u 5 mjesecu 2020.
citiram : "podcjenjena 90% -uptrade-velik potencijal za rast " cijena je bila 177 kn a danas je 150kn...
Tko je vjerovao je vjerovao pa je izgubio dobre novce na tom atpl-u...
AL ok moglo se trgovat s njom i zaradit al ako ste ciljali na vas tip od 90%(a vidimo da ciljate i u adrs2 na duzi period a ne na 30 dana) mislim da ga nikad docekat necete.
A jesi smjesan, ATPL je bio jedan od mojih najdrazih tipova za kratki i srednji rok, tko je usao u 5. mj. kad je dionica bila 165 mogao je u mjesec dana zaraditi gotovo 50% jer je dionica dosla na 240 kn. Pricati u ATPL-u dugorocno je nonsense jer ovisi o sezonalnosti, tako da nemojte se sramotiti. Ako si me vec htio bocnuti mogao si mi prebaciti TPNG, tu sam fulao.
-
Glede Adrisa i ostalih firmi i dionica jedino što je bitno su brojevi. Brojevi im ne idu u prilog, a njhovi povrati ne prate njihove poslove tj investicije. Jedino što im radi to je Cromaris, ali hvaliti se padom od 45 % u turizmu u usporedbi s drugima čiji je pad 60 % je zaista loše. I to u firmi čija je soba u investiciji vrijedila 600 000 eura u usporedbi sa sobom od 200 000 eura. Pa onda ovaj koji ima pad od 60% ima i dalje puno veći povrat na uloženo nego Maistra.
Ne snalaze se oni najbolje niti u osiguravateljskom poslu. Pogledajte izvješća drugih osiguravateljskih kompanija.
Vi ste se ocito probudili iz dugog sna, pa ne znate da se Hrvatska hvali kako je sa 50% prometa prvak u Europi po turizmu i o tome svi vec pricaju mjesecima, pitam se zasto, mozda se nesto nenadano dogodilo 2020, hmmmm, ne znam... Ajmo onda pricati u vakumu informacija ako je to metoda kojom se zelite koristiti. Dakle, Maistra je u relativnom smislu odradila najbolju turisticku sezonu u odnosu na bilo koju drugu kompaniju na ZSE, ukratko 55% prošlogodišjeg rezultata, niti jedna kompanija izlistana na burzi u smislu prihoda u turizmu nije ostvarila takav rezultat. Kad već uspoređujete Maistru s drugim turistickim kompanijama, jasno je da ona cilja na elitniju klijentelu nego Valamar i drugi i u skladu s time su im dotjerani i Hoteli i investicije, meni osobno jedan hotel Lone npr izgleda bolje nego ijedan Hotel Valamara, ali to ovisi o ukusu.
Croatia osiguranje je usla u dosta jaku PR ofenzivu s Laqo platformom, vidjeti cemo koliko ce to poluciti uspjeha, ne mogu suditi o tome jer je ta digitalna transformacija u principu tek krenula, treba cekati rezultate.
Apropo kupovine vlastitih dionica i podjele upravi i zaposlenicima, eto zbilja ste ulovili ADRS, to je zbilja unikatan primjer (osim samog HT-a koji je to radio, to redovno radi ATGR, ADPL, ZABA, ERNT, i ini drugi).
Ponovit cu ono sto sam vec pisao prije, analiticari ERSTEa i Interkapitala predviđaju rast dobiti u ADRS-u od 114,6% iduce godine, vise nego Valamar, vise nego ARNT, vise nego ADPL, vise nego ERNT, vise nego HT, ili bilo koje druge dionice... Meni je to dovoljno, kome nije nek ulaze u nesto drugo, no hard feelings...
Tko je vjerovao, vjerovao je, u manje od mjesec dana na ADRS2 se moglo zaraditi 40 kuna po dionici (cca 12%), očito je da se radilo o odgođenom rastu u odnosu na druge dionice iz PRIME-a zbog velikog prodavaca tijekom rasta svih drugih dionica kao što sam ja, a i nekolicina drugih pisali. Javno sam pisao o ADPL-u dok je bio na 130 da ce ici na minimalno 150-160 do kraja godine, tada su mnogi gledali s čuđenjem, isto se radilo i na ADRS2 iako ovo je bio totalno safe bet koji ste mogli previdjeti samo ako imate neku emocionalnu odbojnost prema managment, a mjesta za emocije ovdje nema. Cromaris razvaljuje kao da nema sutra, Croatia osiguranje bi trebala znažnije povuci u buducnosti zbog rasta premija za osiguranje od potresa - na svom mikroprimjeru vam mogu reci da ce svi u mojoj familija sada osigurati kuce i stanove, radi se o 6 nekretnina i s kim god sam razgovarao u zadnje vrijeme planira isto... Maistra ce se oporaviti u skladu i s drugim turistickim dionicama, stovise kladim se da ce Maistra odraditi ovu sezonu nešto bolje od ARNT i RIVP-a. Kladio sam se javno ovdje na forumu da ce ADRS2 biti na 440 do 10. mj. 2021. Ovim tempom, taj iznos bi mogli vidjeti i znatno ranije.
-
Postao je Mittko prije par dana na Tehnickoj analizi da je target DLKV u provom valu 8,90
Da ne bi bilo suza za zagroske brege..
Dobro bi ovdje došla tehnička analiza i indikatori, ali po svemu sudeći trgovanje mi izgleda bullish
Postao je Mittko prije par dana na Tehnickoj analizi da je target za DLKV u prvom valu 8,90
-
Po mom nekom odokativnom racunu, da bi ADRS dosao do 10% udjela u ADRS2 trebali bi otkupiti 67 500 dionica u narednih 7 mjeseci, to je u prosjeku oko 170 000 kn svaki radni dan od danas do 6. mjeseca iduce godine. S obzirom da u ADRS očito ulaze i drugi igrači jer se prodalo masu dionica Cuccurina, a i drugih, a također u kupnju ulazi i ETF, ovo je iznimno veliki support za kojim mislim da ce znacajno dignuti cijenu osim ako nebude nekih tektonskih promjena u poslovanju ili grandioznih novih izlaza.
O čemu ti pričaš i iz čega samo crpiš toliki optimizam oko cijene dionice? Ne moraju oni kupiti više niti jednu dionicu ako tako odluče, a mogu isto tako i produžiti taj buyback program (za menadžere i slične persone) - ne vidim tu problem. A dionica koja ispada da samo ima downside potencijal jer izgleda uvijek reagira jače od prosjeka tržišta dok je upside malen ili nikakav (ili beskonačno dugo traje da se ostvari), pogotovo sad za dionicu bez dividende je ovo još odlična cijena uz svo nepovjerenje koje ulagači imaju prema njima i gotovo beskonačnom roku za povrat za svake investicije.
I isplata dividende je isto, pa? Dakle ove i iduce godine nisu smjeli isplatiti dividendu i zaobisli su to buybackom koji je suptilnija metoda stvaranja vrijednosti za dionicare jer dize cijenu dionice bez isplate dividence...
Potpune besmislice pišeš, ništa od navedenog ne stoji.
Vi ste se ocito probudili iz dugog sna, pa ne znate da se Hrvatska hvali kako je sa 50% prometa prvak u Europi po turizmu i o tome svi vec pricaju mjesecima, pitam se zasto, mozda se nesto nenadano dogodilo 2020, hmmmm, ne znam... Ajmo onda pricati u vakumu informacija ako je to metoda kojom se zelite koristiti. Dakle, Maistra je u relativnom smislu odradila najbolju turisticku sezonu u odnosu na bilo koju drugu kompaniju na ZSE, ukratko 55% prošlogodišjeg rezultata, niti jedna kompanija izlistana na burzi u smislu prihoda u turizmu nije ostvarila takav rezultat. Kad već uspoređujete Maistru s drugim turistickim kompanijama, jasno je da ona cilja na elitniju klijentelu nego Valamar i drugi i u skladu s time su im dotjerani i Hoteli i investicije, meni osobno jedan hotel Lone npr izgleda bolje nego ijedan Hotel Valamara, ali to ovisi o ukusu.
Croatia osiguranje je usla u dosta jaku PR ofenzivu s Laqo platformom, vidjeti cemo koliko ce to poluciti uspjeha, ne mogu suditi o tome jer je ta digitalna transformacija u principu tek krenula, treba cekati rezultate.
Apropo kupovine vlastitih dionica i podjele upravi i zaposlenicima, eto zbilja ste ulovili ADRS, to je zbilja unikatan primjer (osim samog HT-a koji je to radio, to redovno radi ATGR, ADPL, ZABA, ERNT, i ini drugi).
Ponovit cu ono sto sam vec pisao prije, analiticari ERSTEa i Interkapitala predviđaju rast dobiti u ADRS-u od 114,6% iduce godine, vise nego Valamar, vise nego ARNT, vise nego ADPL, vise nego ERNT, vise nego HT, ili bilo koje druge dionice... Meni je to dovoljno, kome nije nek ulaze u nesto drugo, no hard feelings...
Dobra tvrtka nije isto što i dobra dionica, a većina ljudi je tu zbog osobnih financija i obično ih neće zadovoljiti samo slika gradilišta novog hotela Marjan u spavaćoj sobi.
Ajmo ovako, da skratimo pricu, ako cjena ADRS2 bude ispod 440kn u 10. mj. 2021 placam ti veceru u bilo kojem restoranu u Hrvatskoj u kojem ti je drago, moze? To ti je upside potencijal od cjene jucer od oko 15%, nije lose za manje od godinu dana. Slobodno si zapisi datum i target u kalendar i podsjeti me.
-
Ja mislim da je kod Adrisa prisutan još i element koji kod zbrajanja jedan i jedan ne daje dva. Adris je defacto holding kompanija vise raznorodnih biznisa i kao takav ostvaruje rezulatate koji variraju od godine do godine jer je eto recimo ove godine turizam bio los, a recimo uzgoj i prodaja ribe dobri. Tesko je istovremeno stvarati vrijednost na svim biznisima jer oni nose svoje specifičnosti i upravljačke izazove. Investitori gotovo redovito vise vole tzv. Pure-Play investicije. Dakle, ako kupujem sunčališni turizam na Jadranu onda direktno kupujem turisticku kompaniju tipa RIVP, LRHC, SUKC ili PLAG, a ne holding koji ima u vlasništvu takvu kompaniju. I onda uvijek postoji taj diskont na Pure-Play. Mogu zamisliti da će jednog dana doći neki akviziter koji može biti i financijska ustanova ili fond i kupiti Adris. Presložit ga, doraditi mu dijelove i nastaviti poslovanje s pojedinim dijelovima, a druge rasprodati. U komadima. Naprosto, cini mi se da bi kao “sum of its parts” Adris vise vrijedio nego sto vrijedi ovakav kakav jest danas gdje prosječni investitor ne zna i ne razumije sto povecava prodaju, a sto profitabilnost. Niti sto se zbiva na pojedinim razinama cijele kompanije, kao ni u njezinim pojedinim dijelovima. Sto jednostavnije i izravnije bi bio nekakav jednostavan recept komuniciranja s javnoscu i dioničarima.
Ponovit cu ono sto sam vec pisao prije, analiticari ERSTEa i Interkapitala predviđaju rast prihoda u ADRS-u od 114,6% iduce godine, vise nego Valamar, vise nego ARNT, vise nego ADPL, vise nego ERNT, vise nego HT, ili bilo koje druge dionice... Meni je to dovoljno, kome nije nek ulaze u nesto drugo, no hard feelings...
Misliš rast od 14,6%?
Ne, mislim 114,6%, radi se o dobiti...
-
Glede Adrisa i ostalih firmi i dionica jedino što je bitno su brojevi. Brojevi im ne idu u prilog, a njhovi povrati ne prate njihove poslove tj investicije. Jedino što im radi to je Cromaris, ali hvaliti se padom od 45 % u turizmu u usporedbi s drugima čiji je pad 60 % je zaista loše. I to u firmi čija je soba u investiciji vrijedila 600 000 eura u usporedbi sa sobom od 200 000 eura. Pa onda ovaj koji ima pad od 60% ima i dalje puno veći povrat na uloženo nego Maistra.
Ne snalaze se oni najbolje niti u osiguravateljskom poslu. Pogledajte izvješća drugih osiguravateljskih kompanija.
-
njihov program otkupa je legalno izvlačenje novca iz kompanije
I isplata dividende je isto, pa? Dakle ove i iduce godine nisu smjeli isplatiti dividendu i zaobisli su to buybackom koji je suptilnija metoda stvaranja vrijednosti za dionicare jer dize cijenu dionice bez isplate dividence...
-
Da bi cijena rasla trebaju barem postojati prevladavajuća pozitivna ocekivanja vezana na rast rezultata. Neće sama odluka niti neki plan otkupa podići cijenu, ako nema ovog napisanog u prethodnoj rečenici.
Situacija je kompleksnija nego ti to crtaš programirajuci rast temeljem programa otkupa.
Gledaj ovako, Maistra je u ovim okolnistima apsolutno pomela konkurenciju, i RIVP i ARNT su imali pad prihoda od preko 60% dok je Maistra u istom sektoru imala pad od -45%, vrlo značajna razlika. To što se o tome na ovom forumu ne piše, nego se RIVP dize u nebo to je problem hrvatske investicijske javnosti, jer Maistra je odradila spektakl ove godine u danim okolnostima, al o tome ni glasa na ovom forumu. Nadovezujuci se na to, prema jako puno projekcija, jug Hrvatske odnosno aviodestinacije gdje je RIVP ipak dosta zastupljen nece vidjeti veliki comeback ove godine, ako ce itko ostvariti comeback to ce ponovno biti Istra i Kvarner, dakle Maistra je opet za koplje u prednosti.
Drugo, Cromaris raste u prosjeku 10% godisnje i nastavio je razvljaljivati i ove godine (npr. samo u lipnju 2020 ostvaren je rast od 20% prodaje u odnosu na lipanj 2019). Između ostalog vidim da Cromaris dosta širi network pa je npr. CEO Cromarisa postao pod-predsjednik Europskih proizvođanja marikulture.
Croatia Osiguranje ima stabilno poslovanje, i vidjeti cemo hoce li digitalizacija donijeti značajne pozitivne pomake krajem ove godine.
-
Po mom nekom odokativnom racunu, da bi ADRS dosao do 10% udjela u ADRS2 trebali bi otkupiti 67 500 dionica u narednih 7 mjeseci, to je u prosjeku oko 170 000 kn svaki radni dan od danas do 6. mjeseca iduce godine. S obzirom da u ADRS očito ulaze i drugi igrači jer se prodalo masu dionica Cuccurina, a i drugih, a također u kupnju ulazi i ETF, ovo je iznimno veliki support za kojim mislim da ce znacajno dignuti cijenu osim ako nebude nekih tektonskih promjena u poslovanju ili grandioznih novih izlaza.
-
PBZ nema “mozak” da bi se moglo opisivati njegovo ponašanje i smisao. Radi se o zajedničkom skrbnickom računu sa vise investitora s kojeg jedni prodaju, a drugi povremeno nešto i kupe. Nije Ante Vlahović veslo sisao pa će trositi značajnije novce firme na kupnju povlastenih dionica. Njega još uvijek najviše zanima kontrola, a ne vrijednost. Dakle, redovne dionice. Kupit će on i povlastene u nedostatku redovnih da se održi privid kako se brine o jednom i drugom kapitalu kao i cijeni. Al sve su to sporadične i vrijednosno gledano manje kupnje. Jer nema se bas love, glavnina višegodišnjih zaliha se i dalje trosi ili je potrošena, a biznis i dalje pati u Korona krizi.
U potpunosti se slazem u jednom, PBZ ili njegovi klijenti koji ovaku trguju na burzi svakako nemaju "mozak."
Nebitno je dal Antu Vlahovica zanima kontrola, vrijednost, veci broj ili mjerenje one stvari - ukoliko je posljedica takvih akcija povecanje cijene dionice, potpuno mi je svejedno sto je njegova osobna intencija ako je to na banefit malih dionicara, a povecanje cijene dionice svakako jest...
Ja na znam gdje ti zivis i gdje je tebi kupovina 10% dionica firme "sporadično i vrijednosno gledano manja kupnja," dakle ADRS2 čini gotovo 15% ukupne vrijednosti CROBEX10, tako da ovakve promijene i otkupi vlastitih dionica ovog razmjera imaju poprilično velika implikacije na čitavu burzu, a kamoli da se doista upumpa rezerviranih milijardu kuna (sto se nece dogoditi). Čak i ova kupnja u zadnjih 6 mjeseci od strane adrisa, koja je bila skromna, je upumpala oko 5 milijuna kuna, ako je to od strane samo jednog kupca, u ovom slucaju adrisa, to je znacajno....
-
Broj 5 dokupljuje.
Sad imamo dva koji dokupljuje br. 3 i br 5.
broj 3. je kolegice trezor, a br. 5 je do prije tjedan dana prodavao po 5-8 tisuća komada dnevno
Hahahahahahahahaha, br. 5. je PBZ, ja vam ne mogu objasniti kako volim besmisao PBZ-a, ako je itko pratio sto sam pisao na ADPL-u, ovdje je ista prica, prodaju jeftino, kupuju skupo, genijalci, nisam vidio da je itko sposoban spaliti toliko novca kao PBZ u zadnjih par mjeseci, svaka im cast, definitivno nagrada za investitore godine
Kad je na -22% s aktivnim buyback programom, što će onda tek biti s dionicom nakon što se oni maknu s kupnje? Stvarno dionica i vodstvo bez presedana.
Do sada je ADRS od pocetka buybacka kupio 14 tisuća dionica ADRS2, sto je u principu vrlo malo u odnosu koliko ih jos trebaju kupiti, tako da ocekujem da bi dionica do sredine 6. mjeseca do kada traje buyback trebala biti značajno precjenjena, sto je dobro za male dionicare....
-
18.06.2020. Adris je objavio da ide u novi program otkupa vlastitih dionica s konačnim prekidom programa u lipnju 2021. Ukupno se planira otkupiti do 1.640.000 dionica, a za to je predviđeno korištenje do 900.000.000 kuna (ADRS cilja imati oko 10% ukupnog vlasništva ADRS2 dionica, i oko 10% ukupnog vlasništva ADRS dionica). S današnjim danom, ADRS posjeduje 7,88% dakle, planiraju otkupiti dodatnih 2,12% ukupnih dionica ADRS2 u narednih 7 mjeseci, sto je golema količina dionica.
-
Adrs2 moze jos dosta gore, target na hr.investiramo je 422kn. Imajte na umu da je ADRS u buybacku bez presedana do 6. mj. 2021, dakle u igri je gotovo milijardu kuna (svaki put moram ponovno procitati obavijest jer zvuci nevjerojatno) koje ce biti upumpane u dionice ADRS i ADRS2.
-
Situacija sa ADPL-om je poprilicno jasna. Sama uprava je vec najavila da ce pad prihoda biti izmedju 20-25% za cijelu godinu sto uopce nije toliko lose i to signalizira da je najgore iza nas (https://www.lider.media/poslovna-scena…-planove-133022 također vidi https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis…prihoda-1045522).
Na Simply Wall St. analitičari Erste Grupe i Intercapitala predviđaju rast prihoda od cca 38% u naredne dvije godine (vidi sliku u privitku).
Ono zasto je dionica dosta podcjenjena je struktura ulagaca koju je privukla, a to su oni koji su ovdje zbog dividende. Prema istim analiticarima ADPL nece isplatiti dividendu do 2022 sto normalno odbija ulagace koji su zbog toga i bili u ovoj dionici. Mene osobne ne interesira dividenda trenutno tako da je meni osobno ADPL best buy. Sumnjam da cemo ga vise vidjeti na ispod 130 kn - ali zivi bili pa vidjeli. Ne volim prognozirati cijenu dionice, ali kad bih morao rekao bi da je realno da zavrsimo godinu na izmedju 150-160 kn, i to mi je konzervativni estimate.
Evo Vam moj post od 21.09., ne zbog naslađivanjivanja, nego ipak postoji nesto sto odlucuje hoce li dionica gore ili dolje...