Ako se HT ne oglasi do ponedjeljka to znaci da imaju kupca koji će kupiti firmu.
Kada će ta objava novog kupca biti ovisi o vise parametara ali najdalje transakcija će biti završena do 06. Mj 2021 sa svim regulatornim odobrenjima.
Ako se HT ne oglasi do ponedjeljka to znaci da imaju kupca koji će kupiti firmu.
Kada će ta objava novog kupca biti ovisi o vise parametara ali najdalje transakcija će biti završena do 06. Mj 2021 sa svim regulatornim odobrenjima.
Ja čekam da se nitko ne oglasi sto mi daje jasan smjer kako ipak imamo prihvatljivu ponudu i ponuđača koji je odabran, a koja cijena će biti sigurno viša nego trenutna 😁
Display MoreAko je dug prema Q2 preko 800 milijuna koliko onda ispada recimo da bude ponuda 7xEBITDA?
Sigurno netko to bolje zna od mene izračunati, ali oko 5,30kn to odokativno ispadne!uk. dug 800 mil kn. odakle vam to?
kad je ukupna pasiva (dakle sve obveze i kapital) 647,8 mil kn
ako sam dobro računao, trenutni EV/Ebitda na TTM osnovi pri cijeni od 5,50 kn za dionicu je približno 5,15 (uzmite sa zrnom soli, nisam raščlanjivao svaku stavku)
KAD bi cijena dakle pala na vaših 5,30 to bi odokativno smanjilo EV/Ebitda na 5,06
a ako tražite da u ponudi kupac bude galantan i ponudi 7x EV/Ebitda, to bi impliciralo cijenu od cca 9,68 za dionicu OPTE
pod uvjetom da ostale stvari zadržimo istima u obračunu
ako dignemo dug na 800 mil kn (dakle vaša pretpostavka da će se dug povećati u međuvremenu do ponude za 370 mil kn?!?!) onda to ruši cijenu (pri istom 7xEV/Ebitda) na samo 4,33 kn za dionicu OPTE
ALI onda će se promijeniti i druge stvari tako da ne možemo druge parametre držati statički a povećavati samo dug... ili obratno
I ja sam nekako na ovom tragu ponude u visini 9,68 i jako bi bio zadovoljan sa istom. Sve preko toga bogata premija.
Znači sell nakon prvog dana objave (ako cijena na burzi odleti tik do ponuđene) naročito ako je kupac UG .
Mislim da javnost ništa neće doznati sve dok jednog dana ne osvane obavjest da je Optima prodana tom i tom kupcu za tu i tu cijenu uz odobrenje regulatornih tijela.
Ponavljam, jedina objava koja me trenutno muči je objava o nepostojanju kupca ili prihvatljive ponude.
Ako takve obavijesti ne bude, onda će iduća biti ova željena obavijest, prethodno navedena, samo ne znamo kada će to biti i po kojoj cijeni i to je ono što sve nestrpljive male dioničare svakodnevno muči.
Praksa kod prodaje je do sada pokazala kako ide objava, pa tek onda prijava nadležnim agencijama i čekanje odobrenja(primjeri tele2, evotv), ali to ne znaci da se ne traži mišljenje svih dionika kod procesa oko prolaska regulatornog dijela.
Da se i prodaja objavi sutra sumnjam da bi regulator to sve pregledao i odobrio prije 2021.
Čak i da je kupac A1 pitanje kako bi regulator reagirao obzirom da rijesenje aztn ide u smjeru stvaranja jakog trećeg igrača.
Iskreno osobno sam očekivao lošije izvješće pa sam pozitivno iznenađen😁
Obzirom da se zbog korone očekivao globalni potop ovo izvješće je van svih očekivanja, naravno u pozitivnom smislu.
pricekajmo Q2 izvjesca ostalih kompanija pa usporedimo
Kako je krenulo opte će još imati najbolje izvješće u drugom kvartalu na berzanu i postat će blue chip 2020 😂
Zove me sada lik i predstavlja se kao grupacija HT, Iskon i Optima, kaze vidi da sam na optimi pa mi nudi da prijedem na iskon. Kazem ja njemu ako ste grupacija onda je svejedno na kom sam, a on pa bolje je da prijedete na iskon evo imamo vecu brzinu na iskonu, nasa je bazna itd... Uglavnom kontam da su ovo zadnji trzaji otimanja korisnika od optime, ovo je rijesena stvar samo nam trebaju reci cijenu po dionici
ja i dalje ne kontam ovdje neke stvari: većina tvrdi da ovdje nisu bitna ni izvješća ni dug prema HT-u nego broj korisnika i da budući kupac kupuje bazu
plus toga govorite kako HT oteže s prodajom - prepuštanjem te baze korisnika drugom igraču
i ja sam čuo da je politika takva da se prebacuju korisnici unutar grupe na Iskon i HT
jel jedino meni tu nešto smrdi?
Zbog toga je i imenovan povjerenik (mislim Deloitte) koji prati pad baze korisnika, te ako pad bude iznad nekog postotka dužan je o tome izvijestiti agenciju aztn i ona istog trena prekine HT-ovo upravljanje. Da to nije tako HT bi odavno pokupio sve korisnike iz Optime.
Ako se firma ne proda do 31.07. Tj ako nemaju ponudu koja im je zadovoljavajuća obvezni su se oglasiti i prebaciti prodaju na inv banku.
Ako postoji ponuda koja je prihvatljiva onda se ne moraju oglasiti, ali nam je to znak kako sve ide u dobrom smjeru.
Istina, međutim, kratkoročno bi mogao imati utjecaj.
Ma gledajte, Optimi Ebitda raste zadnjih par godina, zadnjih pet je na razini preko 100 mil kn godišnje, a gledano kvartalno (TTM) i preko 150 milja zadnjih par kvartala. Operativno rade dakle dobro. Ono što ih ubija je otplata rata PSNa pa im je novč. tok užaš, rade za to plus posuđuju od HTa.
No dug HTa će se morati riješiti u okviru prodaje i mislim da bi tu moglo doći do spoticanja, ako ne bude ništa od deala do kraja 2020. g.
Hoće li biti išta od deala trebali bi saznati do 31.07. Ako se do tada HT ne oglasi to znači da kupac postoji, jer ući u razdoblje iza 31.07. a ne raspolagati dokazima za završetak transakcije je igranje sa agencijom aztn i njihovim rješenjem. U slučaju da se oglase kako su im ponude neprihvatljive ili istih nema onda Inv banka preuzima prodaju i očekujemo pad cijene na razinu 3,5 ili 4 kn na burzi ali dugoročno će se firma opet prodati tako da bit će uzbudljivo.
Nema rasta bez preuzimanja manjih operatera, a optima je zadnji dio kolača na tržištu i nije bas malen dio kolača od infrastrukture do baze korisnika.
Još cca 10 dana i ako se nitko ne oglasi negativno to bi trebalo biti to, a transakcija se može zatvoriti i u 2021 ja sa tim nemam problema.
Naravno da se omjer duga prema htu povećao jer je na neki način kreditirao firmu obzirom da udarne rate predstecajne nagodbe dolaze na naplatu u 2019 i 2020 godini cca 200 milja kn, a što je nemoguce platiti iz tekućeg poslovanja.
Treba uzeti u obzir da je HT stavio u natječaj kako novi vlasnik mora u 6 mjesecu 2021 platiti htu taj iznos koji je HT posudio Optimi.
Mislim da ne mogu na taj nacin manipulirati jer isti mora biti transparentan , objektivan i nediskriminatoran.
Mogu otezati i teoretski se dovesti u tu poziciju.
Ako su dobili neobvezujuće ponude, onda njih razmatraju. One neobjektivne i lose maknu. Onda ide dubinsko snimanje, pa obvezujuća ponuda...itd.
Taj 31.7 može taman biti u trenutku kada se radi dubinsko snimanje ili ranije pa je teško reći što je to neprihvatljiva ponuda dok nije zadnja tj. obvezujuća koa može opet biti smeće.
HT baš i nema puno mjesta (vremena) za zajebanciju i manevre. Ne vidim ni jedan razlog zašto bi to radili. Bolje im je voditi cijeli proces nego da to neko za njih radi.
Dubinsko snimanje je odrađeno do 01.06.
Ajmo ovako , ako postoje objektivno prihvatljive ponude i prodje 31.7 i nitko se ne oglasi, jeli to znaci da sljedećih recimo 6 mjeseci jos mogu otezati sa prodajom i ne oglasavati se i onda reci kako ponuda ipak nije bila prihvatljiva?
Nebi smjeli jer bi to onda bilo izigravanje AZTN-a. Oni bi trebali imati garancije kako će netko od ponuđača zatvoriti transakciju.
Display MoreMeni nije jasno kome bi tu mogla trebati neka investicijska banka.
To bi bila neka samaritanska usluga ?
Svi bi samo izgubili.
investicijska banka je ovdje stavljena od strane AZTN-a kao osigurač, jer su odlučili da bi radi zaštite tržišnog natjecanja i prava potrošača u Hrvatskoj trebao postojati i treći operater.
prema tome, ovdje uz ZABA-u, kao glavnog dioničara, imamo još jedan dodatni osigurač ako bi HT nešto krenuo muljati ispod stola.
što se tiče kupaca, znamo da A1 voli kupovati pojeftino i kad nema konkurenciju, UG je dosad sve transakcije rješavao s bankarima kupovinom duga i equity-a (zadnji primjer Forthnet u Grčkoj), a čini se da imamo i trećeg kupca (fond koji ulaže u telekome).
sve ovo o čemu se sada ponovno naveliko ovdje piše smo dosad prežvakali x puta.
stoga se, kao što su kolege isto već x puta napisale, treba strpiti i pričekati.
Kolega st-brajo ova verzija kako A1 kupuje samo jeftino ne drži bas vodu.
Platili su oni dobrano Metronet koji je po korisnicima i infrastrukturno puno manji od Optime, a svjesni su da je rast korisničke baze na ovom plitkom tržištu jako težak i skup, tako da sve je moguće. Mislim da sam i čitao nekakav članak ode CEO telekom Austrija kako su svjesni težine rasta po broju korisnika i da je najisplativije raditi akvizicije manjih firmi i na taj način povećavati bazu korisnika.
Evo jedan stari link ali zanimljiv:
Ja to zaista ne znam, ako je meni postavljeno pitanje. Ako su podnesene obvezujuće ponude ne bi trebali.
I to bi bila informacija koja bi trebala biti od interesa javnosti koju bi HT po mojem sudu trebao komunicirati kad i ako bude aktualna.
Vjerujem i ja da je tako.
I da bude službeno objava mali dioničari će tek vidjeti novce nakon sto sve agencije odobre tu transakciju, tako da svakako ćemo čekati do 2021.
Pretpostavka da će trgovanje biti blokirano kod objave o prodaji.
Naravno kolega ,odluka AZTN-a u kojoj je HT - u dao rok da nešto učini do 31.7. ove godine je JAVNA , ali podatak da li je njegovu odluku HT ispoštovao i ako nije sto se dalje poduzelo je velika TAJNA i o tome nitko nema obvezu nikoga izvijestiti , dapače , taj podatak svi sudionici imaju pravo skrivati pred zainteresiranom investicijskom javnošću kao zmija noge , a ponajmanje imaju pravo na informaciju ostali dioničari Optime da li se postupak prodaje provodi u skladu s odlukom AZTN -a jer se to njih uopće nimalo ne tiće .
Zdravo seljački rečeno , HT je dobio rok od 6 mjeseci da se riješi Optime , u protivnom Optime se u slijedecih godinu dana mora umjesto HT-a riješiti odabrana banka , ako se ni to ne realizira HT gubi upravljačka prava nad Optimom .
Gubitak upravljačkih prava = gubitak imovinskih prava kao sto je pravo na dividendu , gubitak prava na sudjelovanje , glasanje i raspravljanje na skupštini društva , gubitak prava na informiranost .....
Ne, HT nije dobio rok od 6 mjeseci nego znatno duži rok. Ako su ponude objektivno prihvatljive.
Znaci li to da su onda obvezni završiti prodaju, tj. Nema mogućnosti da se za 3 mjeseca ponuđači povuku i ispadne da nema ništa od prodaje?
I naravno ZABA je upoznata sa svim ponuđačima i onim sto nude, jer nema teoretske šanse da isti nisu stupili u kontakt sa najvećim dioničarem.
Jednostavno ne vidim opciju da iza 31.07. A da se HT ne oglasi prije u negativnom smislu(objava kako ponuda nema ili su neprihvatljive) opcija prodaje propadne.
Oni ako svjesno probiju datum imaju čvrste garancije da je prodaja dogovorena i čeka se trenutak objave koji može biti i do 6 mjeseca 2021.
U ovom periodu najgori dio za nas dioničare je da se HT oglasi da ponuda nema ili da nisu prihvatljive, a koja je vjerojatnost za to do 31.07., ja mislim jako mala pa skoro i nikakva, ali vrijeme će pokazati😁
Ako do tada ne bude nikakvih obavijesti onda možemo krenuti sa šampanjcem 😂
Trenutno rast na TK tržištu u HR je jako težak, pa će u budućnosti biti još teze rasti, a Optima nudi rast korisničke baze akvizicijom tako da i tu stavku ne trebamo podcijeniti, jer su veliki pritisci na rast prihoda i korisnika.
Što se tiče cijene može se samo nagađati, ali osobno tipujem na 10,00 pa sto bude.