1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Marielena

Posts by Marielena

• Nekretnine opcenito u HR

• Marielena
    • August 16, 2021 at 5:57 AM
    Quote from tizian1
    Quote from Marielena

Ne samo to. Ako nekretninu kupujete da ju iznajmljujete podstanarima sto mozete realno dobiti? Kolika je placa podstanara u Zagrebu? A platili ste stan 3000 eura po kvadratnom metru. Laniste i Vrbani nisu neka elitna lokacija. Ne zive tamo bogatasi.

Meni takva investicija nema puno racunice.

A ovo da cete nekom prodati skuplje kupljeno po 3000 eura po metru kvadratnom? Ne znam gdje, kome i kada.

Ovako otprilike ide kako sam dolje napisao. Ima različite klijentele.

Sve se iznajmi u zg, mali stanovi malo brže.

1m2=10 eura

30m2=300 eura

50m2=500 eura

A kad kvadrat za 5-10 godina bude 3.500 onda Vam obični ljudi neće moći plaćati ratu kredita od 1200 eura nego će plaćati najam bogatima 600 eura.

Stvara se sve veći jaz...nažalost

Display More

Kakav je to stan od 10 kvadrata? Da li je to i garaža?

Tržište nekretnina je isto kao i svako drugo tržište i njime vladaju pohlepa i strah. Ja sam 2007 jos bila studentica, ali se sjećam one kupi nekretninu jer uskoro neće biti po ovim cijenama.

Naravno da vam sve ovisi o klijenteli. Ako imate kvalitetan stan na Trgu bana Jelačića, iznajmiti ćete ga bogatim diplomatima i strancima. Ako imate stan od 50 kvadrata izvan tramvajske zone, iznajmiti ćete ga siromašnim radnicima. Možete tražiti najamninu koliko hoćete, ali da prosječna najamnina u Zagrebu bude 600 eura, prosječna plaća bi morala biti 1200 eura. Koliko je to realno? Naravno da investitori u nekretnine mogu poslovati sa minusom.

Raslojavanje ljudi postoji od kada postoji i civilizacija. dionicar vam je rekao statistiku. Prosječan Hrvat ima minus 1500 kuna u banci, a Hrvati imaju 240 milijarde štednje u bankama. Pa sada, tko ima što?

Tržištem nekretnina vladaju osnovni zakoni ekonomije, ponude i potražnje, kao i svugdje drugdje. Ljudi žele investirati u nekretnine, cijene nekretnina rastu, investitori ulažu u nekretnine, ponuda na tržištu se povećava. Kada ponuda bude veća od potražnje, cijena pada. U državi gdje imate konstantan pad broja stanovnika i povećanje broja nekretnina, dugoročno će cijene nekretnina pasti.

Ja samo znam da kada i bakice počnu pričati da se isplati ulagati u nekretnine, a mediji potpiruju histeriju, blizu smo cjenovnog vrha i to nije puno drugačije od tržišta dionica.

• Marielena
    • August 15, 2021 at 10:55 PM
    Quote from D_artagnan

Meni je i dalje fascinantno da je ekipa spremna platiti 2-3.000 € za kvadrat stana gdje zivis sa X susjeda 😅😅😅

Ja bih sigurno radije zivjela u predgradju u kuci sa dvoristem nego u stanu od 50 kvadrata izvan tramvajske zone.

Mozda, u stanovima Iblera i Galica u Vukovarskoj da mogu reci da zivim u umjetnickom djelu😅

No, ja ocito nisam tipicni investitor u nekretnine u nas😅

• Marielena
    • August 15, 2021 at 10:12 PM
    Quote from dionicar

Marielena

Hrvati u bankama imaju 230 mrd kn. Što je 60 000 kn po osobi. Imajte na umu da su tu i djeca ukalkulirana.. e sada.. ne znam kako je dobijem taj podatak.. jer po stanju minusa na računima.. svaki Hrvat na računu ima minus od 1500 kn.. ne mogu sada naći ali znam da sam čitao o tome proguglajte malo.. e sad.. netko je u minusu 20k kn a netko u plusu 20 k kn.. kako sada oni to računaju te depozite od 230 mrd kn ?

Uglavnom..

Ljudi koji kupuju nekretnine isto nisu svjesni da tu nema nekog rasta cijena... Pa ko će ti ako ti sad nešto platiš ajde 2500 EUR / m2 za 10 godina dat 3500 ? Cijena kvadrata ne prati rast plaća.. ja sumnjam ono kaj je danas u ZG 8000 kn da će za 10 godina bit 12 000...

https://hr.n1info.com/vijesti/hnb-tr…samo-1500-kuna/

https://www.poslovni.hr/hrvatska/banke…-racunu-4299064

Display More

Ne samo to. Ako nekretninu kupujete da ju iznajmljujete podstanarima sto mozete realno dobiti? Kolika je placa podstanara u Zagrebu? A platili ste stan 3000 eura po kvadratnom metru. Laniste i Vrbani nisu neka elitna lokacija. Ne zive tamo bogatasi.

Meni takva investicija nema puno racunice.

A ovo da cete nekom prodati skuplje kupljeno po 3000 eura po metru kvadratnom? Ne znam gdje, kome i kada.

• JDPL (Jadroplov d.d.)

• Marielena
    • August 15, 2021 at 10:04 PM
    Quote from mitkko

Nas nekoliko se okupilo, idemo zajedno u dokap. Imamo provjereni modus kako se organizirati.

Ako je jos netko zainteresiran za sudjelovanje mozete mi se javiti privatnom porukom. Polog se mora uplatiti do petka, zato imate "fore" javiti mi se do srijede.

Sretno svakako. Nadam se da budete uspjeli.

• Marielena
    • August 15, 2021 at 9:49 PM
    Quote from tizian1

@dioničar,

Vrbani novogradnja ti je 3.000, Špansko malo bolja gradnja kod Galerije(ali ništa posebno) 2.500

Ne znam šta možeš naći po 2.200 da je ipak malo bolja gradnja na solidnoj lokaciji.

I sve useljenje za godinu dana.

Novogradnju za odmah ne možeš kupiti.

Meni se cini da sada ljudi koji imaju novaca u strahu od inflacije kupuju mahnito stanove novogradnju. A ljudi koji imaju novaca ima. Pogledajte samo koliko Hrvati imaju stednju u bankama.

Takvi za cijenu ne pitaju. A to ide, dokle ide.

Naravno da kvalitetna novogradnja na dobroj lokaciji toliko i vrijedi. Ostali ce se opet zaliti i svi drugi ce im biti krivi.

• VIRO (Tvornica Šećera d.d.)

• Marielena
    • August 15, 2021 at 1:36 PM

Vidim da su paketici Vira opet u trgovinama😊 vidjeti cu cijenu pa napisem.

Bilo je tu puno dubioza. Prvo da je u Hrvatskoj bilo premalo zasijane povrsine secernom repom. Tri tvornice su bile previse za hrvatsku proizvodnju i nerentabilne. Bilo je i uhljebarija i u Viru i HISu.

PSN ce sigurno proci, vjerovnici ce im otpisati dugove, ali to samo znaci da su svjesni da ih ne mogu naplatiti nikako.

Pitanje je kakav je plan za dalje i kako se misli raditi u buducnosti.

Ozbiljniji dionicari bi ta pitanja trebali postavljati na skupstini dionicara.

P S. Joda vidim da ste se vratili😊 dugo vas nije bilo.

• VIRO (Tvornica Šećera d.d.)

• Marielena
    • August 15, 2021 at 11:47 AM

Cijena sirovog secera na svjetskom trzistu je cca visokih 20 centi. Izgleda da je i ovdje prisutna inflacija.

Ne pratim Viro vec neko vrijeme pa ne znam koliko su povrsina ugovorili. Pratite Plodove zemlje.

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• Marielena
    • August 15, 2021 at 9:29 AM
    Quote from Marin83
    Quote from tizian1

Sve ok. Ali 550 kuna je trenutna cijena koju su kupci spremni platiti, malo je prevelika razlika od tržišne cijene do "realne" cijene.

Možda ne vjeruju u dividendu i privatizaciju.

Ne bih se previše oslanjao na pamet malih investitora, SUKC se lani u ovo doba prodavao ispod 100kn, a znalo se da se prodaje i okvirna cijena...valjda znaš po koliko se prodao.

Isto tako ekipa nikako da shvati da će ogroman rast BDP(dvoznamenkasti) u 2Q I 3Q globalno snažno potaknuti potražnju za naftom.

2Q je vec prosao, a i pola 3Q. Za sada nafta pada. Sigurno da ce u jednom trenutku poceti rasti.

HPB je fundamentalno podcijenjena dionica. Hoce li biti dividende ili privatizacije ne znam. Za sada je to spekulacija.

Ovo sada smatram sigurnim orocenjem novaca u banci. Za one koji imaju novac koji im ne treba, sigurno dobra investicija.

• Marielena
    • August 15, 2021 at 8:09 AM
    Quote from D_artagnan

Meni je fascinantno da ekipa placa 2-3.000 i vise eura za kvadrat stana? Ok, ako bas zelis na toj i toj lokaciji, ali za taj iznos si slozis sam kucu sa 2-3 stana, koji mozes visak dalje rentat, prodat jedan ili dva... jel to sto nemaju love, znanja da to sami odrade ili zele sve gotovo da se ne zahebavaju sami?

Zato jer ne znaju sami graditi.

Nekada se ekipa skupila rodjaci, susjedi pa su podigli kucu.

Danas to nije realno.

• Marielena
    • August 15, 2021 at 8:01 AM
    Quote from BudFox

Molio bih ekipu, ali dobronamjernu, da li mislite da će nekretnine u Zagrebu i dalje rasti zbog subvencija AKD-a,

inflacije i priljeva love od turizma koji se vraća na velika vrata ili smo trenutno u balonu koji bi mogao puknuti za

godinu dvije ili pet?

Cijena novogradnje je već blizu 3000 Eur/m2, a negdje i više od toga, što mi se čini puno previše s obzirom na povijesno

kretanje cijene, te pogotovo nakon velike krize 2009. godine kada investitori nisu mogli godinama prodati stanove ni po

1600 - 1800 Eur/m2, pa su mnogi propali, čast izuzecima koji su i u krizi dobro poslovali.

Hvala svima na odgovoru!

Display More

Ja mislim da se vec sada prodaje kvalitetna novogradnja na dobrim lokacijama u Zagrebu i gradovima na moru. Drugo se vec sada slabo prodaje. Znam ljude koji po 20 godina prodaju obiteljsku kucu u Zagrebu. Naravno traze nerealne cijene.

Kvadrat novogradnje sada u Zagrebu kosta 3000 eura/metru kvadratnom u kvartu izvan tramvajske zone. Mozda se i odmah prodaje. Kupuju spekulanti koji imaju novac. Barem ja tako mislim.

Ali sto ce sa tim stanovima? Iznajmljivati ce ih podstanarima? Pa podstanari u Zagrebu nemaju novaca. Mozete traziti od zagrebackih podstanara najamninu do 350 eura i to ce vam jedva platiti. Kakve su place u Hrvatskoj? Koliko su to razumne investicije neka svatko sam procijeni.

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Marielena
    • August 11, 2021 at 4:55 PM

Nek potraje jos koji dan...

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Marielena
    • August 11, 2021 at 4:16 PM
    Quote from Moller
    Quote from discover

to nema nikakve veze, zar ne vidite da pola foruma opasno zarađuje na istim tim firmama zrelima za stečaj

dakle samo se treba nakrcat, a s vremenom kad nastane nestašica, cijena može samo u dva smijera :D

kod nas je stečaj vrlo popularan za zaradu, od toga se mnogi obogate, od stečajnih upravitelja, sudaca, tako da nije ni na burzi isključeno da netko u (pred)stečajnim situacijama zarađuje,

eno vani okreću u zeleno, sada ćemo i mi u napad na kotu 2000 osmi put

Bez brige kolega Moller budemo mi i na Viru nesto okrenuli😅

• ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

• Marielena
    • August 11, 2021 at 4:15 PM
    Quote from BabaLuji

Jel ima ovoga vani da li netko prati? Mislim na ovo poklanjanje popima. Do kada ce to trajati... moglo se obestetit i u dionicama belja leda jamnice kao branitelje sto su...🤔

Vani brodari u zelenom.

A kod nas samo strpljivo i polako. Biti ce.

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• Marielena
    • August 11, 2021 at 1:33 PM
    Quote from Marin83
    Quote from Marielena

Odlicno, neka se taj javi :)

Znaci izgleda da samo jedan covjek tu zaradjuje dnevno hrvatsku placu. Tako sto prodaje sam sebi?

Trgovanje na Vlen pratim svakodnevno vec par mjeseci. Opcenito, mogu samo reci da kada imate velike prodavace/a cijena pada, i nije mudro stajati visoko na bidu. Ima dana kada ce vam se potrefiti da pogodite i okrenete u 8 minuta zaradu, a nekada cete tu ostati mjesecima uz golemi oportunitetni trosak ili prodavati sa minusom.

Ako sam nesto naucila na ZSE je to da treba izbjegavati nelikvidne tzv dobre firme, osim mozda 2-3 dana u godini kada stvarno mozete okrenuti lovu, ali treba brzo izaci :)

Nisam rekao dnevenu plaću, već sam rekao da se može zaraditi plaća. Nema ništa od kukanja po forumu.

Slazem se da je za strpljive Vlen dobra igra. Ja to nisam. Vise volim brze vlakove :)

Inace sam samo htjela podijeliti svoje iskustvo da nije dobro stajati visoko na bidu velikom prodavacu.

Dobila palac dolje od Ivane😊

• Marielena
    • August 11, 2021 at 1:22 PM
    Quote from Marin83
    Quote from Marielena

Ja uopce nisam izasla iz Vlen. Ali nisam ja bitna.

Dnevni promet na Vlen je takav da vam zdrav razum govori da tu nema daily trejda. Tko tu istrejda 3000-5000 komada dnevno?

Kolegice slabo pratite dnevno kretanje cijene VLEN-a....itetako se može od FI gotovo svaki dan zaraditi dnevnica na day trejd, cijena svaki dan šeta između 9 i 10 kn. Recite mi kolika je zarada na 30-50 lipa razlike u kupovna-prodajnoj cijeni na nekih 2000-3000 dionica i to se može gotovo svaki dan okrenit. Ako ne uspiješ okrenit danas, okreneš sutra.

Bdw imao sa na VLEN jedan od najkraćih day trejda od svega 8 minuta sa 3.2% profita. Potrefilo se,ali poanta je tu.

Onaj što je jutros na BIDU kupio 5500 dionica na 9,30kn, taj je već dio prodao, a dio mu je na 9,65-9,70kn. ;)

Odlicno, neka se taj javi :)

Znaci izgleda da samo jedan covjek tu zaradjuje dnevno hrvatsku placu. Tako sto prodaje sam sebi?

Trgovanje na Vlen pratim svakodnevno vec par mjeseci. Opcenito, mogu samo reci da kada imate velike prodavace/a cijena pada, i nije mudro stajati visoko na bidu. Ima dana kada ce vam se potrefiti da pogodite i okrenete u 8 minuta zaradu, a nekada cete tu ostati mjesecima uz golemi oportunitetni trosak ili prodavati sa minusom.

Ako sam nesto naucila na ZSE je to da treba izbjegavati nelikvidne tzv dobre firme, osim mozda 2-3 dana u godini kada stvarno mozete okrenuti lovu, ali treba brzo izaci :)

• Marielena
    • August 11, 2021 at 12:41 PM
    Quote from Marin83
    Quote from Marielena

To je burek trejd.

Sume od 5000-10000 dionica nisu burek trejd, već nečija plaća od koje živi on i familija cijeli mjesec. ;)

Vama kolegice nitko nije kriv što se nestrpljiv pa ulazite-izlazite, te na koncu propustite dobit. Na ZSE zaboravite na daytrade, te se orijentirajte na swing trejdanje.

Ja uopce nisam izasla iz Vlen. Ali nisam ja bitna.

Dnevni promet na Vlen je takav da vam zdrav razum govori da tu nema daily trejda. Tko tu istrejda 3000-5000 komada dnevno?

• Marielena
    • August 11, 2021 at 12:24 PM
    Quote from Marin83
    Quote from Marielena

Mislim da se Ivana vise voli hvaliti kako je zaradila za novi auto tako sto je prodavala sama sebi.

Rekla bih da prodaje netko veci od nje.

Kazem nemam nista protiv da netko vidi negdje drugdje bolju priliku, ali neka ne prodaje ovako amaterski jer nije tako niti prodao puno, a zagusio je trgovanje.

Treba vam biti jasno da prodaju i oni što su kupovali između 8,95 do 9.40kn...mogu si fine svote zaraditi(brzinski) prodajom do 10kn, a vidimo da interesa ima za kupnju sve do 10kn, uza sve to zadnjih dana likvidnost dionice je znatno pojačana.

To je burek trejd.

Cinjenica je da trenutno nema nikoga tko zeli kupiti nekoliko desetaka tisuca komada po 9.70 kuna. E sada, netko to ili zeli prodati ili nas zeza. U svakom slucaju, zagusio je trgovanje. Ako zeli prodati, zna kako to moze napraviti.

• Marielena
    • August 11, 2021 at 12:10 PM
    Quote from Marin83
    Quote from Sheki

Evo ako Mirkec čita, nek spusti to na 8,50 kn pa ćemo ga riješit tereta.

desetak puta je više dionica prodano, nego je dotični prodao zadnjih mjesec dana( pod uvjetom da nema skrbnički račun). Ivana je ta koja puni ASK.

Mislim da se Ivana vise voli hvaliti kako je zaradila za novi auto tako sto je prodavala sama sebi.

Rekla bih da prodaje netko veci od nje.

Kazem nemam nista protiv da netko vidi negdje drugdje bolju priliku, ali neka ne prodaje ovako amaterski jer nije tako niti prodao puno, a zagusio je trgovanje.

• Marielena
    • August 11, 2021 at 11:44 AM
    Quote from Sheki

Evo ako Mirkec čita, nek spusti to na 8,50 kn pa ćemo ga riješit tereta.

Ne znam tko to prodaje, ali je dosadno zagusio trgovinu. Nece nitko krenuti u ciscenje aska ako cim skines, ti netko stavi novih 3000-5000 na 9.70 kuna. Neka sve sto ima ponudi uz odgovarajuci diskont i oslobodi trgovanje ovdje.

P.S. nemam pojma tko je Mirkec

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• Marielena
    • August 11, 2021 at 10:20 AM
    Quote from discover
    Quote from Marielena

Problem ZSE nije jedan forumas, vec kronicni nedostatak pravih investitora i novaca.

Zbog toga mi se cini da mi samo jedni drugima uvaljujemo iste dionice i vrtimo se u krug.

kolegice nije li to jednostavno rijesiti, prestanite biti špekulant i postanite investitor

samo kupnja, nema prodaje

Problem je da više od 50% izdanja ne daje dividendu. Kakvog ima smisla biti negdje godinama bez dividende. A da ste dionice kupili prije 10 godina na ZSE i drzali ih sada biste bili u lijepom minusu. Da ne kažem da je pol firmi na ZSE zrelo za stečaj.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt