Display MoreNe samo to. Ako nekretninu kupujete da ju iznajmljujete podstanarima sto mozete realno dobiti? Kolika je placa podstanara u Zagrebu? A platili ste stan 3000 eura po kvadratnom metru. Laniste i Vrbani nisu neka elitna lokacija. Ne zive tamo bogatasi.
Meni takva investicija nema puno racunice.
A ovo da cete nekom prodati skuplje kupljeno po 3000 eura po metru kvadratnom? Ne znam gdje, kome i kada.
Ovako otprilike ide kako sam dolje napisao. Ima različite klijentele.
Sve se iznajmi u zg, mali stanovi malo brže.
1m2=10 eura
30m2=300 eura
50m2=500 eura
A kad kvadrat za 5-10 godina bude 3.500 onda Vam obični ljudi neće moći plaćati ratu kredita od 1200 eura nego će plaćati najam bogatima 600 eura.
Stvara se sve veći jaz...nažalost
Kakav je to stan od 10 kvadrata? Da li je to i garaža?
Tržište nekretnina je isto kao i svako drugo tržište i njime vladaju pohlepa i strah. Ja sam 2007 jos bila studentica, ali se sjećam one kupi nekretninu jer uskoro neće biti po ovim cijenama.
Naravno da vam sve ovisi o klijenteli. Ako imate kvalitetan stan na Trgu bana Jelačića, iznajmiti ćete ga bogatim diplomatima i strancima. Ako imate stan od 50 kvadrata izvan tramvajske zone, iznajmiti ćete ga siromašnim radnicima. Možete tražiti najamninu koliko hoćete, ali da prosječna najamnina u Zagrebu bude 600 eura, prosječna plaća bi morala biti 1200 eura. Koliko je to realno? Naravno da investitori u nekretnine mogu poslovati sa minusom.
Raslojavanje ljudi postoji od kada postoji i civilizacija. dionicar vam je rekao statistiku. Prosječan Hrvat ima minus 1500 kuna u banci, a Hrvati imaju 240 milijarde štednje u bankama. Pa sada, tko ima što?
Tržištem nekretnina vladaju osnovni zakoni ekonomije, ponude i potražnje, kao i svugdje drugdje. Ljudi žele investirati u nekretnine, cijene nekretnina rastu, investitori ulažu u nekretnine, ponuda na tržištu se povećava. Kada ponuda bude veća od potražnje, cijena pada. U državi gdje imate konstantan pad broja stanovnika i povećanje broja nekretnina, dugoročno će cijene nekretnina pasti.
Ja samo znam da kada i bakice počnu pričati da se isplati ulagati u nekretnine, a mediji potpiruju histeriju, blizu smo cjenovnog vrha i to nije puno drugačije od tržišta dionica.