Posts by StatusQuo
-
-
Iako se kupnja logicno sva povukla sta nize stjecem dojam da su rijetki ti koji su lupali po prodaji na toliko niskim cijenama
-
Pada ce sigurno biti medjutim pogledajte EURUSD kako se ponasa zakljucak izvedite sami
-
Iako jeftina nafta bi trebala bit pozitivna za eu jer smo mi ovisni o uvozu nafte za razliku od amera, a i niza potrosnja na naftu djeluje na vecu potrosnju drugih stvari, mislim da bi s ovim mogla tpng profitirat najvise na nasoj burzi jer ce narast potraznja za skladistenjem ovako jeftine nafte, a ina najveci gubitnik ?
-
Cijena pada jer se Saudijci osvecuju Rusima povecanjem proizvodnje cime svjesno ruse cijenu nafte zato sto Rusi nisu prihvatili dogovor od neki dan. Ovim mjerama ih zele vratiti za stol na ponovne pregovore. Hocu reci, ovaj pad cijene nije rezultat nagle smanjene potraznje.
Saudis Plan Big Oil Output Hike, Beginning All-Out Price War
I to je cijena koja bi trebala ic tek u 4 misec tako da do tada mogu se jos i dogovorit i sad vidi kako veliki postaju bogatiji iskoriste problem u svijetu i sa svojim ponasanjem izazazovu jos veci problem onda pokupe onda sta je jeftino palo i onda nakon par mjeseci ponovo kako je bilo ahhh
-
Evo oglasila se i mamica
Kaže: Ima se - može se!
To je ona razlika od 2008 i sada love ima za sta god je potrebno samo treba rijesit coronu
-
Što se tiče same burze i ulaganja u dionice u ovom vremenu, ima tu i dobrih stvari. Neki sektori će nenadano postati dobri za ulaganje a neki koji su do sada donosili stabilne prihode i bili perjanice postat će loši. Slijedi nova preraspodjela bogatstva, kolo sreće se okreće, tko bi gori sad je doli. I obratno. U svakom slučaju po meni samo držanje keša na računu ovaj puta nije najbolja solucija. Keša sada ima na milijarde za razliku od 2008 godine. Tada ste mogli samo držanjem keša u banci ostvariti i do 5% prinosa na glavnicu, a vjerujte da ovaj put držanjem keša možete samo izgubiti dio glavnice. Sada treba smoći hrabrosti i to zavrtjeti a ne gledati i čekati povoljnu priliku jer povoljna prilika neće dugo trajati. To je povijest pokazala.
Slozio bi se s ovim novaca ima i previse biti u cashu je mozda i rizicno , kako biti na strani takvog hrda koji u trenutku kad osjeti da gubi taj novac se pocme panicno ponasat , danas je stvarno tesko biti pametan kako se postavit ali istina biti skroz u cashu ja se ne bi bas osjecao skroz sigurno i ova situacija kod pada crobexa i velika likvidnost nesto govori jer nismo se bas na to navikli na to moguce vrlo lako da ulaze veci igraci koji ne gledaju trenutne fundamente i trenutnu poremecenu potraznju u ekonomiji nego ono sta ce bit 5-10 godina poslje ?
-
Iako po sadasnjem prijedlogu zakona Ug tesko da moze postat vlasnik optime niti jedan zakon mu ne brani javljanje na natjecaj niti dobivanje tog natjecaja, a s obzirom da je zakon jos u proceduri ovisno o ishodu natjecaja moze se lako dogodit da se nekakvo kompromisno rijesenje nadje kada se vidi da je prednost treceg operatera bitnija za cijelo trziste nego takva apsolutna zabrana tako da korak po korak ne treba bit iskljuciv odma na pocetku je sve se moze mijenjat, s tim da postoje i druge metode koje je moguce iskoristit za stjecanje jer ovu situaciju prodaje optime je bitno dobit za bilo koju buducnost tele2
-
Ebitda od 133,6 mil je korigirana za IFRS16, puna Ebitda Optime kao razlika poslovnih prihoda i rashoda uvećana za amortizaciju i vrijednosna umanjenja je bliže 170 milijuna kuna i ona se izravno vidi iz izvješća. A ova koju vi navodite od gotovo 280 milijuna bi onda bila neka interna, nazovimo je sinergijska.
Jako zanimljivo. Hvala na doprinosu konstruktivnoj raspravi i procjenama. 👍
Pa nitko nece uzimat EBITDA bez da iskljuci utjecaj najmova tj utjecaj IFRS16, ne znam zasto se oko toga uopce raspravlja kad je to common sense ?
Nije interna to je ono sta Ht vodi kroz svoja izvjesca kao utjecaj optime na svoje poslovanje
-
Znaci, ako sam dobro shvatio StatusQuo ti si pokušao procijeniti kolika je stvarna Ebitda marža Optime HT-u kada se uključe sinergijski efekti i ti procjenjujes da je to 200+ milijuna kuna odnonsno 35-40% kroz Ebitda maržu. Zanimljivo.Ja mislim da je to moguće i veca, a usporediv reper za to mi je onaj dokument koji je neki dan netko od kolega tu postavio koji opisuje preuzimanje i konvergenciju DT mobilne mreže u Austriji i UPC fiksne mreže gdje oni na str. 5 dokumenta... https://www.telekom.com/resource/blob/…ustria-data.pdf ... zaokružuju na slici Ebitda maržu na 50% i dolje to opisuju fusnotama (1), (2) i (3). (U stvarnosti se vidi da je zbog dobre pokrivenosti ta marža cca 2/3 prihoda)
Al čak da ta nazovimo je bruto Ebitda marža i nije kao kod UPC kroz sinergiju sa DT, evidentno je koliki je to prostor za zaradu kod Optime nekom od operatera kojem bi se Optima i geografski i miksom proizvoda uklopila u dosadasnji portfelj usluga ili za nekog novog kojem bi poslužila kao baza za izgradnju trećeg konvergentnog operatera.
Ovo je samo neka procjena ovakve sinergije kakvu trenutno ht ima i koja nije potpuna sinergija koja se moze postic asimilacijom optime skroz u sustav nekog komplementarnog operatera, ovdje je itekako vidljivo koliku korist ima HT od trenutnog stanja jer je Ht jasno u svojim revidiranim izvjestajima naveo utjecaj koji je vise nego razumljiv da se shvati jer je jasno iskazana EBITDA konsolidirane optime jedino se na to treba posebno umanjit trosak mreze i podrske koji se vodi odvojeno, a koji bas tocno ne mozemo izracunat ali mozemo uzest neku okvirnu brojku oko koje se vrti, racunica od 200+ je samo konzervativno naveden kao najnizi broj iako je stvarni broj sigurno veci jer trosak ht mreze i podrske bi se realnije trebao oduzest samo na dio od 197 mil koji ht ima direktni prihod a ne i na dio koji optima ostvaruje zasebno i koji je vec uracunat u ebitda od optima od 133 mil pa bi realnija racunica ispala 278 mil ako gledamo na taj nacin al eto isao sam konzervativnim pristupom i to je samo u u ovakvim okolnostim, potpuna asimilacija optime u neciji sustav se ostvaruju dodatne ustede i povecanje EBITDA marze i to sigurno prelazi 50%, jer tu ne treba samo gledat koliko ce marze se dobit samo na optima prihode treba gledat i koliko ce drugi operater dobit na porastu svoje postojece marze koristeci imovinu od optime koju stjece, ocito je zbog cega preuzimanja idu po tako visokim multiplama bez obzira na visoki dug jer se tu radi o ogromnim benefitima koji nisu vidljivi ako samo gledate ebitda optime od 133 mil
-
Evo netko tu spominje kolika vrijednost je optime nakon sinergije, pa za to ne morate ic poprilicno daleko vec sada se iz izvjesca vidi da optima sa ht telekomom ostvaruje oko 200 mil rashoda to je vidljivo u revidiranom iz 2018 , pa prema tome sigurno ht na tim prihodima ostvaruje zaradu sad svatko moze svojevoljno uzet koja je tu marza, iako su tu cjenici definirani nema tu popusta optima ima iste cijene kao i netko drugi, pa eto koliko bi bilo realno uzest da ht na tih 200mil ostvaruje marze 30% ? i na to jos dodajte 133 mil ebitda od optime i to bi onda na kraju bio sinergijska zarada koju optima moze ostvarit, a da ne govorim daljnja usteda na troskovima osoblja, duplih kolokacija, sinergijska zarada te trece strane za svoje poslovanje od imovine optime tu su ogromni novci u pitanju
Vezano za moj prijasnji post nesto sam trazio drugo u Ht revidiranom izvjescu iz 2018 i naletio bas na ovaj gore dio koji sam napisao, dosta dobro pisu stvari prvo sta se tice medjusobnih prihoda da citiram, znaci prihodi HT-a u 2018 od optime su bili 197 mil
"
Doprinos Optima Telekoma HT Grupi bio je veći za 19 milijuna kuna u odnosu na 2017. i iznosio je 328 milijuna kuna u 2018. Sastojao se od 526 milijuna kuna doprinosa Optima Telekoma kao treće strane (2017.: 483 milijuna kuna), koji je u cijelom iznos prikazan pod stavkom ostali prihodi od nepokretnih telekomunikacija, i od 197 milijuna kuna odnosa između društava, kojima su ponajprije smanjeni prihodi od usluga nepokretnih telekomunikacija na veleprodajnoj razini (2017.: 173 milijuna kuna)
"
Drugi dio sta se tice EBITDA koji HT ostvaruje s konsolidacijom optime i to jako dobro pise vidljivo iz slike 1 EBITDA 320 mil medjutim nije to bas tako da je EBITDA 320 mil koja se dobija tom sinergijom jer HT odvojeno vodi EBITDA Mreze i Funkcije Podrske, a to je vidljivo iz slike 2 i sad da bi dobili neku smislenu brojku za optimu morali bi ubacit i taj trosak Mreze i Funkcije podrske na optimu sad taj dio je nezgodno izracunat za svaki segment posebno ali recimo okvirno da na ukupnu EBITDA poslovnih segmenata od 4362 mil otpada trosak od -1177mil od Mreze i Funkcije podrske pa je onda taj trosak na tu EBITDA 27% istina mozda manje otpada na crnogorski telekom ali on i nije neka stavka koja bi utjecala znatno, znaci ako na EBITDA optime od 320 mil umanjimo trosak mreze i podrske od 27% dobili bi neki EBITDA koji ht ima od optime koji ispada 233 mil +-15% jer nije bas da znamo ukupni trosak ali mogli bi rec da se krece lako tu povise 200mil ?
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -
Da li moguce da to bude game changer za jadroplov barem u smislu da prezive jer s tim bi mozda mogli lakse nac nekog partnera, koliko se sicam znaci njemac im je otpisao dobar dio duga, sad pitanje po kojoj kamatnoj stopi su reprogramirali ostatak
-
Gledajte na drugi nacin euro je jako ojacao prema dolaru zadnja dva tjedna, ocito je da kapital bjezi u euro barem kratkorocno
-
puklo 1840.... prije 1620-1640 ne pomišljati na ulazak..eto tamo se ide
A na kojoj razini si ti puko
......ajde da i ja zaradim koje upozorenje da se solidariziram s ekipom
-
Bogme je gadno palo, nadam se da će i odbijanac biti takav. Nažalost imam previše ove dionice, ne želim još podebljavati, ali ovo je sigurno dobar ulaz, možda još malo pričekati dok prestane biti padajući nož.
Ne znam zasto gledate da je gadno palo pa dionica se zadnje dvije godine krece u kanalu od 170-200kn prakticki nista se strasno nije promijenilo jer je dionica trenutno oko sredine tog kanala
-
Odlukom Nadzornog odbora od 3. siječnja 2020. godine, 15. siječnja 2020. godine isplaćen je bruto predujam dividende u iznosu od 30,00 kuna po dionici. Ostatak dividende u bruto iznosu od 60,00 kuna, isplatit će se dioničarima koji su upisani u depozitorij SKDD dana 15.travnja 2020. godine (recorddate). Prvi dan trgovanja na Zagrebačkoj burzi, bez prava na dividendu je 14.travnja 2020. godine (ex date). Tražbina za isplatu dividende dospijeva 17.travnja 2020. godine.Isplata dividende obavit će se putem SKDDa.
-
Eto znanstvenik kaze da se slaze s trumpom
-
Bez obzira na pad amera danas gledam oni su i dalje 5-10% u plusu od dna ovog pada
-
Pa ako je tako (nadoknada), čemu je onda ova vijest značajna?
Nije ako bude sve po planu valjda ce biti
-
Ako je tko primjetio na agrama mozda i kod drugih brokera one transakcije od 0 kuna u 16 sati na zatvaranju, odgovor je tehnicka greska
Navedeno je prikaz vremena u kojem su završile dražbe uravnoteženja za pojedine vrijednosne papire (dražba zatvaranja). Problem se pojavio u ponedjeljak kada je bečka burza (pružatelj usluga trgovinskog sustava Zagrebačke burze) imala tehničke poteškoće. Problem je detektiran još u ponedjeljak i poslan je zahtjev za otklanjanjem, te će bečka burza otkloniti navedeni problem u najkraćem mogućem roku.