Ovo je poprilican skok u izvozu dosegnut vrh iz 2010
Posts by StatusQuo
-
-
baš mi palo nešto na um... kakva bi to eksplozija nastala da se sutra-prekosutra objavi da je optima prodana!!! uslijed ovog prebacivanja po papirima i rasta dionica.... to bi bila prava brutala!!
Bas mi je palo nesto na um da se ujutro probudim i na racunu vidim miljardu
-
Da niste puno u sadasnjosti vratimo se malo u povijest kratki pregled zanimljivosti iz Atlant buleta
Drustvo ie 1997 godinu zapocelo s flotom od 22 broda i ukupnom nosivoscu od 718.953 tone, o prosjecno starost iznosilo
ie 12,75 godina
1999.godina zakljucena je kako je i zapodela s 21 brodom ukupne nosivosti od 739.778 tona, naravno s godinu dana
starijom flotom, tj. s 12,72 godine prosjecne starosti Sto je prilicno ispod svjetskog, a izrazito ispod hrvatskog
prosjeka.
Drustvo je 2001. poslovnu godinu zavrsilo s 20 brodova u floti ukupne nosivosti od 704.278 tona i prosjecne starosti od
13,7 godina
Drustvo je 2002. godinu zapocelo s 20 brodova u floti ukupne nosivosti 776.567 tona i prosjecne starosti
od 13,95godina.
Nakon svih promjena u floti tijekom godine Društvo je završilo poslovnu 2005. godinu sa 18 brodova (ili s 21, dodamo li
i brodove u bareboat charteru) i 575.091 tona nosivosti (ili 788.220 tone uključiv bareboat), te prosječnom starošću od
13,24 godine.
Društvo je 2007. godinu započelo s 21 brodom ukupne nosivosti od 791.882 tone i prosječne starosti 16,49 godina
uključujući i brodove u bare boat charteru. Nakon svih rečenih promjena zbog uključenih novogradnji i prodanih jedinica
Društvo je godinu završilo također s 21 brodom i nosivošću od 871.149 tona što predstavlja povećanje tonaže od 10%.
Istodobno je prosječna starost flote smanjena na 13,98 godinu
Sveti Vlaho“ prodan je u veljači 2008. godine za 32,5 milijuna dolara, m/b Mljet u srpnju 2008. za 20,2 milijuna, a u
rujnu m/b Jadran za 27 milijuna dolara!
Društvo je 2008. godinu započelo s 21 brodom ukupne nosivosti od 870.840 tona i prosječne starosti 14,09 godina.
Društvo je 2008. godinu završilo s 20 brodova nosivosti 890.546 tona i prosječne starosti od samo 10,8 godina Usporedno
s krahom tržišta vozarina došlo je, posljedično, i do kraha tržišta polovne tonaže pa već koncem 2008. godine svi
spomenuti brodovi nisu vrijedili više od cijene iste količine starog željeza, a to je 2 – 3 milijuna dolara po brodu.
2011
Društvo je započelo i završilo godinu s istim brojem brodova i s istom tonažom, tj. s 19 brodova i 812.808 tona
nosivosti. Premda je čitava flota jednu godinu starija, starost još uvijek iznosi zavidnih 8,45 godina
Početkom 2014. godine flotu Atlantske plovidbe je činilo 17 brodova ukupne tonaže DWT 959.882, a krajem godine 15
brodova s ukupno DWT 945.122 što predstavlja smanjenje DWT-a od 1,5%. Tijekom godine prodani su brodovi
Atlant Frauke, Atlant Trina, City of Dubrovnik i Orsula. Prodani brodovi City of Dubrovnik i Orsula su nakon prodaje
uzeti u dugoročni najam tako da je zadržana približno ista operativna tonaža.
Prodajom starijih brodova prosječna starost brodova u vlasništvu je smanjena na 4,7 godina (sa brodovima u bareboat
najmu 7,7 godina)
krajem 2013. god. cijena polovnog Handysize broda, starog 5 godina, iznosi 19 miljuna usD, u odnosu na usD 15,5 miljuna
početkom iste godine. od početka 2014. godine cijena je i dalje rasla da bi na početku ožujka 2014. godine dosegla usD
21 miljuna početkom ožujka 2014. god. cijena polovnog supramax broda starog pet godina dosegla je usD 27 miljuna, dok je
za usporedbu krajem rujna 2013. god. bila usD 22.5 miljuna
Zakljucak drustvo je u ovih 23 godine zadrzalo slicnu velicinu DWT-a, jedino je zasada flota par godina mladja
-
Mogla bi sutra korekcija na 300+ kn....
...tu se korekcija spominje od 190 kn...neki još uvijek čekaju na 164 kn...
Pa Neo čeka još 6 mjeseci kad dođe na 260 kn
Nije, nije on je kupio na 189,190
-
Ma ovdje ide sve po loju, ali lako je kad raste.
Siguran sam da će čim malo stane opet izviriti plašljivci.
Da nema zdravog rasta dok se plasljivci ne otarase, samo pitanje jesu li se svi otresli do 250
-
Daleko je ovo od histerije. Mi smo tek u fazi da hvatamo priključak...
Oce bit ovih nasih 220V ili americkih na 110V
-
Dry bulk freight futures soar as trading volumes hit 13-year high
Market sentiment indicates capesize rates are peaking, while panamax earnings may climb slightly higher over the next three months https://lloydslist.maritimeintelligence.informa.com/LL1136665/Dry-…it-13-year-high
Dobro se ovo zagrijalo bila bi zdrava jedna korekcijica
-
Poznavajuci ovu nasu burzu i gledajuci jucer onaj rast brodara od prosjecno +10%, da se netko htio kladit rekao bih da nema sansa da ce danas atpl pratit njih sa ovih 12%, tko bi rekao ocito ima ovdje jos juica kada se poklopi trend kako treba
-
https://www.poslovni.hr/trzista/svjets…irovina-4285226
ajmo promatrat
Izvrstan clanak. Nadam se da su ga procitali i nasi "fond menadzeri". :))
"Tržište također privlači i podršku fond menadžera koji traže imovinu koja će profitirati od ubrzanja oporavka globalnog gospodarstva, a može ujedno poslužiti i kao štit od inflacije."
Bas ga pogadjaju rasprodali Atpl na dnu, a shipping je dobra zastita od inflacije
-
Danas pripetavanje na otvaranju???
vidila "žaba" da se brodari vanka "potkivaju", pa i ona digla nogu
Imamo ovi drugi dio "velikih koji se iskrcavaju oko 260 koji malo koci, ali kad se to rijesi onda mozemo malo up samo da ekipa osjeti da su ti veliki iskipali koliko su mislili
-
Evo sta jedan CEO kaze za godinu
but the “world” decided that Q1 was going to be terrible for dry bulk shipping, right. And what I mean by that is, you get all the big grain companies, all the big mining people, they not only kept themselves short of tonnage, they doubled down and took third party business often at a discount to the market. And you have also a lot of these, the operators, that took positions in the same way and so now they struggle to reverse their position. And a lot of it was historic, that the people looked at it and said this is what it was last year, the year before, etc.
I mean, people get comfortable with the status quo and a lot of companies have kept themselves short, right, because they think they could always find a ship. And, but you get an environment that's going on right now and it's not that easy. And if you have an old, let's say, if you're a commodity trader, whatever the commodity is and you are short on the freight, then you're in a world of hurt, right. I can give you one example of this big aluminum company that they run things in one of their trades, and they've always managed in recent years to get what they wanted. So they kept themselves that way. And now it's going to cost them $25 million or $30 million extra for ocean freight. That's what's going to happen this year.
And so you can multiply that because that's what's going on and if you have, again, a go back to people like the grain companies who are basically their traders in the end, in the trading paper positions, and their makeup is set, they're short by nature of tonnage, and they try to work around it. But then you double down and not only you have your own short position, then you have additional cargo you've taken on at terrible rates. So, it's like turning around a supertanker when you're really on the wrong side of it, you can't, it's hard to be nimble. We -- our structure allows us to be to be pretty nimble, and take advantage of these things. But yeah, there are a whole lot of people that were short, that have to change their position. And it's good for the general shipping industry, it's good for the commodities that have all risen if we look at the price of iron ore, China, it's double what it was, and so on and so forth around the world. You also come to a situation now where are you going to have inflation, that's always a good thing for shipping. And that could take place I mean, I think they would like to have that happen, because you can pay back your debt in cheaper dollars. But, all the things are lining up together. For a better market for the foreseeable future.
And just one final point is if you wanted to build a new bulk carrier, talk about 2024 because the container ship guys have a lot -- have ordered so many ships to be built and I'm not an expert in that market but that's what they've done. It's better for the shipyards to do more complicated ships, they make more margin. So if you want to actually build a ship, a bulk carrier, it's going to be a long time before you get one. So that is also going to help the balance of supply and demand.
-
Pogledajte valuacije ovih najvećih bulkera, gotovo svi se trže iznad NAV-a, to je tako u bull marketu, ATPL je prema ovome čak i ispod average-a. Pogledajte i projekcije 1y fwd tih istih parametara. Analitičari predviđaju da će zbog povoljne situacije na tržištu NAV i dalje rasti.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Trenutno prema Price/sales se trze ovako
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -
Evo još samo jedna tablica i dosta za danas.
Pročešljao sam malo FI za Q1 i ažurirao sam tablicu. Uzeo sam bilancu iz izvješća, tečaj za 31.03. da dan bilance da rezultati budu usporedivi što je 3,5% više nego na kraju 2020. (iako je danas tečaj 6,24), a vrijednost brodova sam povećao u odnosu na procjenu Cleavesa za 4% umjesto 8% (sredina) kolika je razlika bila za 31.12.2020. (da budem konzervativan - odstupanja ne bi smjela biti prevelika budući da se radi o vremenskom odmaku od samo 4 mjeseca, a da nisam opet ni preoptimističan).
Pogledajte sada, NAVps = 349 kn. Utjecaj tečaja i greška u par postotaka u procjeni brodova čine ogromne razlike u NAV-u, a i ova knjigovodstvena vrijednost brodova onda bude manje bitna. Pa ti onda budi pametan 🤷
Tu je još i pitanje kolika je stvarna vrijednost Batale, poslovnih prostora i ostale imovine, to se sve u knjigama vodi amortizirano, teško je procijeniti stvarnu vrijednost, a ako ćemo filozofirati, šta je uopće stvarna vrijednost, ovisi jako o sentimentu na tržištu?
Zato, budimo pozitivni, ostavimo prošlost iza sebe i budimo "generali budućnosti"
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Zato shipping i je zanimljiv kada je cijena dionica zatucena kao do sada nagle promjene trenda imaju jaki utjecaj na dodanu vrijednost prema kapitalizaciji, trenutna promjena vrijednosti imovine brodova za 10% je promjena od preko 100mil na trenutnu kapitalizaciju od 350mil to je 30% dodane vrijednosti, na to se jos doda jos zarada od te imovine od recimo 40 mil u 2Q to je jos dodatno 10% i onda jos zbog specificnosti sta se dionica trguje u kunama ukoliko dolar ojaca cca 5% vrlo brzo realno ukoliko trend ostane ovakav u mjesec-dva dana se dobije porast 50%, a s obzirom da se dionice trguju prema ocekivanjima u buducnosti treba dodat i neku premiju na to, zato se vani i trguju skuplje prema navu jer se ocekuje da ce nav vrijedit vise kao i dobit, naravno sve to vrijedi dok se medved opet ne pojavi kada vrijede neka druga pravila, zasad se o medvjedu ne govori nigdi, ali dosta nas se sjeca kako je to izgledalo 2008 trziste i parametri i sta se dogadja vrlo lako izadju iz granice logike i tesko je procjenit kvalitetu trenda, razloge izad pokretaca i odrzivosti, pogotovokada vrijednost svaki mjesec svih parametra skacu za 10 tak posto i vise .
-
ako sutra nakon ovog rasta vanka atlant bar 5 posto ne ode gore , bacam kopacke u smeće
Mi uvijek s odgodom reagiramo, eno oni su poceli rast ima koji misec, a atpl tavorila na 190 i onda u 5 dana skoci 40%
-
Jedna stvar koja mene muci iz prosle godine pogledajte sami pa pokusajte donijeti zakljucak
U 1Q.2020 Atpl je napravila prosjecnu vozarinu od 7500$ dok je u istom razdoblju prosjecna svjetska vozarina bila oko 6300$ kako je atpl prijavila,a prema cleavesu 6500$
u 2Q.2020 Atpl je napravila prosjecnu vozarinu oko 6500$ dok je u istom razdoblju prosjecna svjetska vozarina bila oko 5700$ kako je atpl prijavila,a prema cleavesu 6000$
Naime zasto to spominjem zato sta mi se kretanje atpl vozarine u tom periodu ne poklapa s pretpostavkom da je svih 6 dugorocnih brodova na fiksnom TC, zasto zato sta je jednostavna logika u ovoj situaciji ako je 6 brodova na fiksnom TC pretpostavka od 12000$ i drugih 6 na market cijenama tada od 6300-6500$ u 1Q i 5700-6000$ u 2Q, onda bi za prosjecnu vozarinu u 1Q trebao dobit iznos cca 9200$, a u 2Q iznos cca 8900$ ocito je da to ne odgovara pretpostavci da su u tom razdoblju 6 brodova bili u dugorocnom fiksnom TC, ako uzmem da je od tih 6 dugorocnih 3 na fiksnom, a 3 na index vozarinama onda za 1Q dobijem rezultat od cca 7800$, a za 2Q cca 7400$ sta je vec nekako blize njihovim ostvarenim vozarinama, sad polovicom godine je na snagu stupio novi ugovor za 4 panamaxa sa istim unajmiteljom pretpostavljam da se uvjeti ugovora nisu u bitnom mjenjali, zbog ovoga mislim da od ovih 6 dugorocnih nisu svi na fiksnom TC, prosjek od cleavesa ne obuhvaca handy jer ga oni ne prijavljuju pa je uzet od supramaxa.
-
Mitkko, ako ja dobro shvaćam ovo gore, to znači da i sa povećanjem vrijednosti brodova ove godine
oni i dalje tržišno vrijede cca 170 milijuna kuna manje nego ih ATPL vodi u knjiigama?
Oni ih knjigovodstveno vode kao 1 232 000 kuna, jer nisu napravili otpis imovine zadnje dvije godine, kako su im sugerirali Revizori.
Krivo citas sta si postao, stranicu ispred citiras iz revizorskog po koliko vode knjigovodstveno brodove sad pises da vode po 1 232 000 kn gledas krivu godinu ?
-
Nije poanta da nema napisano koliko je ugovoreno minimalnih primanja jer to pise svake godine nego je poanta tendecioznog negativnog prezentiranja s krivim pristupom jer ocito nije detaljnije ulazio u znacenje napisanog i pokusao rasclanit da dobije sliku sta ti brojevi znace i govore nam, nesto slicno na sta sam sam se ja osvrnio vezano za to ukratko, ali potrebno je odradit jos neke pristupe da vidimo kakve oscilacije iz pretpostavki mozemo dobit
S druge strane tu se govori o minimalnim primanjima ugovori mogu sadrzavati minimalne vozarine i premiju u ovisnosti o stanja na trzistu pa onda iz toga broja opet nista sigurno necemo zakljuciti bez da saznamo detalje o ugovorima, s obzirom da to necemo saznati osim ako netko pita na gs i dobije odgovor, za nase potrebe izracuna mozemo se bazirati na ocekivanu minimalnu zaradu ako nesto uspijemo konkretno zakljucit iz tih brojeva
Znači, ja stavljam stvari ovdje iz REVIDIRANOG izvješća i onda me napadate da lažem.
Stvarno svašta čovjek ovdje doživi, ali to nije ni bitno. Bitna je istina o poslovanju firme, te
o tome ovdje pričam.
Evo dio za vrijednost brodova - str. 27:
Ključno revizijsko pitanje - Procjena vrijednosti brodova
Grupa upravlja brodovima čija je knjigovodstvena vrijednost na dan 31. prosinca 2020. godine iznosila 1.079.632
tisuća kuna (31. prosinca 2019. godine 1.232.478 tisuća kuna). - RAZLIKA 150 milijuna kunaEvo dio za trezorske dionice - str 71 (printano 41):
Dugoročni kredit ACT Maritime LLC u iznosu 12.250 tisuća USD iz prosinca 2017 iskorišten je za
refinanciranje kredita za izgradnju AP Ston kod Credit Agricole Corporate & Investment Bank. Rok
otplate kredita je 3 godina, a osiguranje je neopoziva garancija Atlantska Plovidbe d.d. te trezorske
dionice. Ap Ston je refinanciran od strane Huaronga (točka 7.) u visini od 10.000 milijuna USD te je dio
obveze po kreditu otpisan (bilješka 3.)Evo dio za tužbu bivšeg člana Uprave - str 73 (printano 43):
Sporom značajnije vrijednosti može se smatrati spor kojega protiv Društva vodi njegov bivši član Uprave.
Iznos potencijalne obveze u navedenom sporu iznosi 4.072.202,99 kn uvećano za pripadajuće zakonske
zatezne kamate te parnične troškove.
Evo dio omjer duga i kapitala - str. 44:
Omjer neto duga/novca i kapitala - Kapital smanjen za cca 90 milijuna kuna (gubitak)
2019: 132%
2020: 153%
Evo dio za petogodišnji time charter - str 64 (printana 34):
U prvoj polovici 2020. godine stupilo je na snagu novi petogodišnji time charter ugovor za naša četiri
broda AP Jadran, AP Argosy, Zagreb i Miho Pracat.Gdje sam ja napisao da lazete na nesto preneseno iz revidiranog izvjesca, jedno je prenosenje necega iz revidiranog izvjesca, a drugo je tumacenje necega iznesenog iz revidiranog izvjesca, a mi raspravljamo o tumacenju
Ispravno pisanje ovog stavka bi bio dodatak ispod koji je bitan
"
Sporom značajnije vrijednosti može se smatrati spor kojega protiv Društva vodi njegov bivši član Uprave.
Iznos potencijalne obveze u navedenom sporu iznosi 4.072.202,99 kn uvećano za pripadajuće zakonske
zatezne kamate te parnične troškove. "
Izvršni direktori smatraju da po svim navedenim sporovima neće nastati značajni odljevi te stoga nisu provedena nikakva rezerviranja.
-
Opet je krivo napisano. Sve je svima jasno.
Nemam namjeru po treći put ispravljati krive stvari. Vjerodostojnost.
Ajde recite koji dio je krivi?
Jucer ste napisali da nema u izvjescu onoga sto je lapad napisao, pa smo i to nasli na strani 64 (34 isprintano).
Nije poanta da nema napisano koliko je ugovoreno minimalnih primanja jer to pise svake godine nego je poanta tendecioznog negativnog prezentiranja s krivim pristupom jer ocito nije detaljnije ulazio u znacenje napisanog i pokusao rasclanit da dobije sliku sta ti brojevi znace i govore nam, nesto slicno na sta sam sam se ja osvrnio vezano za to ukratko, ali potrebno je odradit jos neke pristupe da vidimo kakve oscilacije iz pretpostavki mozemo dobit
S druge strane tu se govori o minimalnim primanjima ugovori mogu sadrzavati minimalne vozarine i premiju u ovisnosti o stanja na trzistu pa onda iz toga broja opet nista sigurno necemo zakljuciti bez da saznamo detalje o ugovorima, s obzirom da to necemo saznati osim ako netko pita na gs i dobije odgovor, za nase potrebe izracuna mozemo se bazirati na ocekivanu minimalnu zaradu ako nesto uspijemo konkretno zakljucit iz tih brojeva
-
niti je do sada sve bilo katastrofa niti je sada sve savršeno
Nije, nije doslo je s 100kn na 2kn radi savrsenog balansa 😂
-
To sto je on napisao i to sto tu pise nije isto, ni priblizno, zabrijali ste da je on Igor, u najmanju ruku.
Evo šta on piše o tim brojevima:
Najvažniji dio ova dva jučerašnja izvješća je stranica
34(64) Revidiranog GFI na kojoj se vidi da suprije 31.12.2020. Ugovorili VELIKU VEĆINU flote po FIKSNIM time charterima(ne index povezani).
U 2020.,kad je prosječna vozarina bila 8.800 oni ugovaranju TC za većinu flote i to do 1 year TC najmanje
231 mil.budućih primanja i od 1-5 TC najmanje 520 mil.
Ovako visoki brojevi MINIMALNIH budućih primanja govore da je najvjerojatnije barem 10 od 12 brodova
trenutno vezano u TC. Šteta od toga će iznositi desetine milijuna kuna samo ove godine a dugoročno i desetine
milijuna dolara, na ovako dobrom spot tržištu.
Evo iz izvješća:
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Ocito nisi procitao sta sam napisao prvo svatite da atlantska sve ugovara na TC od toga je 6 brodova ugovoreno na duze od 1 godine, a ostalih 6 na vrijeme manje od godine dana nema tu 10 od 12 svi su, samo jedan je na mjesec dana TC drugi na 5 godina itd i sad ako su minimalna primanja za godinu dana 231mil i znamo da je 6 brodova na duze od godinu dana i ako uzmemo pretpostavku da su za 4 broda potpisali TC na 5 godina u studenom 2019
prema ovome
https://www.hellenicshippingnews.com/weekly-dry-tim…vember-06-2019/
https://www.hellenicshippingnews.com/weekly-dry-tim…vember-13-2019/
Onda je TC za 2 godine bio 12 000 ako tko ima kako se to krece za 5 neka objavi, ali ako uzmem pretpostavku da je to oko 12000$ za 6 brodova, onda je za tih 6 pretpostavka da su za godinu dana zaradilli 161mil kn, ako je razlika za 500 dolara u ugovorenom TC to daje oscilaciju od 6,7mil kn i sad ako od toga odbijem ovih 231 mil kn ostaje za ovih 6 da su ugovoreni za 70 mil kn, ako uzmem prosjecni TC za tih 6 od 10000$ to daje prosjecno trajanje TC za tih 6 brodova od 190 dana, sad ova pretpostavka nije tocna jer ocito je da su sjecnju ostvarili prosjecnu vozarinu od oko 11500, jer po ovome prosjecna ispada 11000, sad tu je stvar ustimavanja, ali posto vidimo da je u ozujku prosjecna vozarina bila 14000$ to onda znaci ili da su dugorocno TC ugovoreni na dosta vecu vrijednost pa je trajanje ovih kratkorocnih dosta manje od 190 dana pa su istekom poceli doprinosit rastu prosjecne cijene vozarina ili da dugorocni imaju nekakvu variabilnu komponentu koja utjece na rast prosjecne vozarine u ozujku.
Sad sta se tice dugorocnih TC prirodno je da takvi ugovori su kompleksiji bas iz razloga zastite, oni mogu biti vezani index, mogu se uskladjivati s inflacijom, mogu imat skalabilnu vozarinu, mogu se uskladjivati mjesecno, kvartalno, godisnje tu je previse faktora ovo su samo najbitniji od njih koji se najcesce koriste, a sigurno ih ima jos koji mogu utjecat da bi mi to zakljucili bez direktnog pitanja na GS tu nema pameti puno