To je možda zajednički skrbnički račun pa unutar njega jedni prodaju, a drugi kupuju. Tako da na temelju pogleda na vlasničku strukturu odnosno deset najvecih dionicara, ne bih donosio neke dugoročne zaključke.
Posts by tovarish
-
-
Rizik je velik?
Možda na 9 kuna. Na pola od toga rizik sigurno nije velik -
Moje mišljenje je da nakon ove krize nikad više dionice nećemo gledati na velikim razinama ili u balonu! Sada sa sigurno pitate zašto?
Moje mišljenje je da :
Ja kao investitor (ne špekulant) pratim poslovanje na temelju financijskih izvještaja i dionice vrednujem na P/E 10 DO 15 i dividendni prinos od 2% do 5% (malo koja dionica isplaćuje veću neto dividendu), a mi smo u proteklih 15 godina imali ekstra veliku financijsku krizu 2008 , pa male krizice: građevinari , ATPL,JDGT, PTKM ,DDJH i još takvih stečjakuša, pa smo imali sumljive dokapitalizacije, pa smo imali krizu s ruskom valutom kada je potonula ADPL, pa smo imali neku europsku zabranu uvoza lima pa je potonuo KODT (nešto slično je bilo), pa smo imali krizu "porez na dividendu", pa smo imali krizu "porez na kapitalnu dobit", Pa smo imali veliku krizu LEX AGROKOR, pa smo imali krizu PVCM je "zaboravio" dostavit LEI oznaku burzi, pa smo imali krizu burza gasi CEenter tržište, pa smo imali krizu "mini squiz" (PVCM, PRFC, LULG, GAMA, DELT, SNHA, PCTS), sada nas je lupila ekstra velika kriza KORONA VIRUS , i na kraju je potres.
Zašto bi ja kao investitor u dionice, cijenio dionice na P/E 10 do 15 kada ćemo u sljedećih 15 godina opet imati ovo ili nešto slično (najžalosnije je što nas se optužuje da smo: mešetari ,špekulanti, da smo si sami krivi, da smo bili upoznati s rizicima )
Mislim da ćemo nakon ove krize dionice vrednovat na P/E 5 do 7 i da ćemo zahtjevati dividendni prinos od 10% do 15%.
Napomena da je ovo smo moje mišljenje! , (možda će države nacionalizirat sva dionička društva ).
100% sam u dionicama , ne planiram ništa prodavat , ali neću niti kupovat.
Bez uvreda molim.
Cuj, a sto to nama zapravo želiš reci?
Da si izgubio dobitak?
Čuj neki su izgubili život, a ti ne samo da si ga zadrzao nego si dobio priliku stjecati jedno novo iskustvo. Burzovno iskustvo. Budi zahvalan na tome. I svakako razmisli još jednom o svojem dešperatnom stanju jer uopće nije crno koliko ti se cini. -
Nema dna za ZSE, Rivp na 18 kn, WTF. Ušao sam na 18,10. Šta god bilo poslje mislim da je to dobra cijena...
sve cijene za sada izgledaju dobro, na žalost kroz protekle dane cijene su isto izgledale dobro,
osim prehrambenih tvrtki i proizvođača hrane, ne znam što bi to moglo biti zanimljivo u ova vremena, banke? telekomi ? brodari ? metalna ind. ? autoindustrija ?
za sve će to trebati dugi period oporavka, a kod mnogih će on biti upitan
Meni se cini da su telekomi trenutno “važniji” od hrane. I da daleko bolje zarađuju.
-
Odakle vi znate u kojoj mjeri i da li će pomoći državna pomoć gospodarstvu u SAD? Obzirom da mnoge mjere još nisu ni pokrenute.
Pisete temeljem subjektivnih dojmova za koje ne navedete nikakve argumente.Prema vlastitom priznanju naveli ste da se godinama niste bavili ulaganjem, a sad ste nadošli komentirati stanje i trendove u američkoj ekonomiji temeljem članka o tome kako kupci stoje u redovima da nabave neke od prehrambenih artikala??
Svi mi znamo da situacija nje dobra, al nepovezani argumenti koje vi koristite potpuno su deplasirani i nisu dovoljni za korektnu procjenu.
Kakve to veze ima jesam li se bavio ili ne "ulaganjem"?
Kakvi su to argumenti za bilo što? Pa ovdje se izgleda nije puno toga promijenilo u odnosu na prošli forum - bezvezno navijanje za svoju stranu, nervoza kad si unutra, a sve stubokom pada, navlačenje i drukanje poput djece u vrtiću (kao da to ima ikakvog utjecaja na tržište)...
Kažeš: moji argumenti su nepovezani, nemam argumenata, subjektivni dojmovi... Pa daj ti onda kontraargumente da dionice u svijetu neće gotovo neselektivno padati i narednih tjedana, a možda i mjeseci. A jbg hoće.
Dionice u svijetu neće neselektivno padati. Nakon sto prestane panika i situacija se smiri. Vidi se da ste se pojavili da crnjacite nad investitorima i papirima, a ne da lucidno i argumentirano obrazložite koji su razlozi pada i kako će se mehanizmi korekcije/recesije implicirati na gospodarstvo. To sto vi radite je naprosto gadljivo. Svi smo manje vise svjesni rizika i problema, al ne udaramo nikom po čelu batom i ne dokazujemo kako smo u pravu. Niti nabadamo clanke o tome kako ljudi stoje u redu za benzin ili namirnice. Benzina i goriva trenutno ima viska na svjetskom trzistu, a problem je dobavljivost i distribucija nafte i derivata. Nakon sto prodje peak epidemije, pa i prije toga, dobava će se stabilizirati. Neće svijet nestati, a niti ljudska vrsta izumrijeti. Ako imate sto pametno napisati ili dati kakav investicijski prijedlog za zaštitu uloga ili sektore koji će manje stradati, o tome pisite, a ne o efemernim člancima s weba i povezivanju “maha guskinog pera” sa tajfunima nad oceanom. Tema su komentari trgovanja, a ne zazivanje armaggedona.
-
Odakle vi znate u kojoj mjeri i da li će pomoći državna pomoć gospodarstvu u SAD? Obzirom da mnoge mjere još nisu ni pokrenute.
Pisete temeljem subjektivnih dojmova za koje ne navedete nikakve argumente.Prema vlastitom priznanju naveli ste da se godinama niste bavili ulaganjem, a sad ste nadošli komentirati stanje i trendove u američkoj ekonomiji temeljem članka o tome kako kupci stoje u redovima da nabave neke od prehrambenih artikala??
Svi mi znamo da situacija nje dobra, al nepovezani argumenti koje vi koristite potpuno su deplasirani i nisu dovoljni za korektnu procjenu.
-
Kakva guzva?
Ne rade trafike i dućani i ljudi dolaze po cigarete i sitnice, a kako moraju čuvati razmak od dva metra, ispada da je neka posebna gužva. Nije.Auti su čekali na desnoj traci Slavonske da uđu na benzinsku. Imaš slike o portalima. A i bježalo se van Zagreba. Panična reakcija. Svi smo iziritirani jednom katastrofom pa sad još pomnoženo s drugom.
Proći će, ali brinu me te "spašavaj se ko može" masovne reakcije.
Ja sam bio na pumpi u zapadnom dijelu grada, ispred mene su dvojica u redu bila (2 m odstojanja zbog Corone) i kupovali su cigarete. Trafike tiska su danas ostale zatvorene, pa defacto vise nemaš gdje kupiti cigarete. Malo su se ljudi uspaničili, al nadam se da će ih brzo proći. Ne dogadja se potres bas svaki dan. Na sreću....
-
Kad sam danas vidio gužvu na benzinskama bilo mi je jasno što slijedi u ponedjeljak. Vidjet ćemo barem što znači pravo dno
Kakva guzva?
Ne rade trafike i dućani i ljudi dolaze po cigarete i sitnice, a kako moraju čuvati razmak od dva metra, ispada da je neka posebna gužva. Nije. -
Ja nisam vidio pa se ispričavam. Al osvrnuo sam se na temu jer se na ovoj temi komentiraju inozemni indeksi i kretanja.
-
Pa zato jer postoje investitori koji vani trguju i vise prate tamošnje događaje i oni koji to čine ovdje. Povezano je, al ako ja pocnem komentirati američke indekse i makropokazatelje, topic će postati zbrkan po mojem misljenju. Eto, zato.
-
Možda ne bi nilo loše da se otvori posebna tema za komentiranje inozemnih tržišta i ocekivanja vezanih uz kretanja indeksa i opcenito gospodarskih pokazatelja. Da ne miješamo bas “babe i žabe”.
-
Ja ne vidim razlog za značajniji pad. Evo gledam, bas, talijanski burzovni indeks MIB je pao od najviše vrijednosti ove godine za cca 36-37%, a Crobex za cca 31-32%. Kod nas se povećao nešto broj zaraženih, kao posljedica povratka skijaša i gastarbajtera iz susjednih zemalja, ali daleko smo mi od talijanskih problema. Zapravo, sva su ta losa ocekivanja manje-vise ugradjena u cijene dionica. Barem pitanja vezana uz gospodarsku krizu koja bi se ako potraje, mogla pretvoriti i u ozbiljniju recesiju odnsono depresiju. Al generalno gledano, unatoč ne bas najboljim trendovima, daleko ako mi još od nekog crnog scenarija.
https://www.teletrader.com/db-italy-40-in…ls/tts-51399127https://zse.hr/default.aspx?id=44101&index=CROBEX
Treba razlikovati gospodarske efekte od ljudskih žrtava jer u Italiji je očito katastrofa. Samo u posljednja 24 sata tamo je preminulo čak 793 njihovih gradjana od Covid19 virusa. Možemo se samo nadati da će kod nas epidemija ipak imati blaži karakter.... iako, kako se gradjani danas i posljednjih dana ponašaju, zaista je pitanje sto će uistinu dogoditi. U svakom slucaju broj zaraženih će strmo rasti u nadolazećim danima. Al ponavljam, koliko god grubo zvučalo, to je u neku ruku očekivano. -
A vi znate kako se sirila spanjolska gripa?
Simptomatski ili asimptomatski?
Građani planeta zemlje 1918 nisu znali da virusi uopće postoje. Odnosno pretpostavljali su ali ih nisu mogli dokazati. Od tada do danas smo napravili velik korak naprijed u istraživanju i suzbijanju virusa. Iako nemamo promptne odgovore na ovakve prijetnje, kakve su nas zadesile prije nekoliko tjedana. Nema nikakve sumnje da će se sada istraživanja na tom planu dodatno ubrzati i pojačati.
Nikakav se sustav neće raspasti. Jer ne postoji dovoljan poticaj da se raspadne. Epidemija odnosno pandemija će proći. Život će se nastaviti. -
Nafta ako probije 23 USD nece stati prije 16 USD.
Crobex, moja prognoza pad na 1150.
Nije vrijeme za dionice nazalost. Slijedi kulminacija. Sudeci po tekstovima recesija ce u svijetu potrajati 2g. Ne pise se dobro.
Danas kratio pozicije, pa cak i HT.
Out
Ovih 1.150 je vro moguće, ne bi me previše iznenadilo i da padne još i dosta niže. U Americi očekujem katastrofu, kako indeksa tako i situacije općenito. Mislim da će u SAD biti zdravstveno-društveno-socijalno-sigurnosna katastrofa i (baš ponovno pogledah Jokera sinoć) da vojska neće moći kontrolirati situaciju na ulicama. Dakle, ne djeluje mi nerealno da bi se kod njih mogao dogoditi totalni i nekontrolirani raspad sustava. Zatvaranje burzi? Naravno da je moguće, i to ne samo kod njih. A tad će biti svejedno na kojoj je cijeni koja dionica.
Je li ovo moje razmišljanje samo rezultat straha ili čak očaja? Ako i jest tako, pogledajte na grafu koliko je još prostora do preokreta (tek slijede najčešće ne baš kratka razdoblja panike, kapitulacije, pa beznađa).
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Taj Graf je simboican shematski prikaz koji ne mora imati nikakve veze sa poslovnim ciklusima i tehničkom analizom. Ovo sto vi pisete su općenite fraze koje nemaju nikakvo uporiste u specifičnim cretzima, usporedivim primjerima i racionalnom misljenju.
I svijetu ima oko 7,5 milijardi stanovnika i do sada ih je oboljelo manje od tristo tisuća. I umrlo oko 11.000 tisuća. Neka broj oboljelih do kraja pandemije bude trideset puta veći i umrlih 50 puta. O kojim mi brojevima onda govorimo i na koji način bi to moglo uzrokovati raspad sustava, ako je primjerice 1918. godine od tzv. španjolske gripe (https://en.m.wikipedia.org/wiki/Spanish_flu) oboljelo i do 500 milijuna ljudi, a do 50 ih je preminulo (procjena). Tada je na svijetu bilo oko 1,8-2 milijardi ljudi (procjena). https://www.worldometers.info/world-populati…lation-by-year/
Globalni sustav i gospodarstvo su tada bili u još daleko težoj situaciji zbog žrtava 1.svjetskog rata, pa se sustav nije raspao niti dominantno promijenio. Zato mislim da će za promjene tipa armaggedon kakve vi najavljujete biti potrebna puno puno veća katastrofa ili epidemija. Al da bi moglo značajno promijeniti nas dosadasnji način i stil zivota - moglo bi. -
Pa možda onda da se obratite profesionalnim financijskim savjetnicima pa od njih potražite savjet?
Ja zaista ne vidim nekakav poseban problem u samom postupku prodaje. Rizici su odavno poznati, Corona virus tek odnedavno. Tako da bi pad cijene prvenstveno pripisao nesigurnosti oko virusa i epidemiološke slike Hrvatske i svijeta, ali i činjenici da se dosta investitora špekulativnog karaktera zaletjelo u neke druge pozicije zbog pada cijene (turizam, banke, FMCG) ili su jednostavno odlucili pričekati smirivanje situacije. Vrijeme će pokazati jesu li bili u pravu, al ova kriza nekome može (kao i svaka kriza) biti prilika. -
Ne znam na koje banke mislite, ali banke slične veličine banaka odnosno znacaja na susjednim regionalnim tržištima tipa Komercni, Pekao ili NLB su vrlo slične Zabi ili PBZ-u, a takav im je i pad cijene (Komercni). Govorimo dakle o najvećim lokalnim bankama. Bas gledam, cijena Pekao i NLB je mnogo vise pala od Zabe i PBZ.
Pekao: https://www.teletrader.com/pekao/stocks/details/tts-3747817
NLB: https://www.teletrader.com/nlb/stocks/details/tts-153782634
Komercni: https://www.teletrader.com/komercni-banka…ils/tts-4062216
Otuda cijenim da će nase banke nastaviti padati.Ipak, te banke moraju preživjeti. Sve ostalo je za akademsku raspravu. ŠbbKbb
-
Ima. Ako je propisano da ako su cijene ponuđača iste da se mora prodati onome tko nije prisutan na trzistu. I ima tromjesjecni prosjek na burzi ispod kojeg kupac ne može isplatiti manjinske dioničare.
Postupak je dobro napravljen. Nelogično je da će HT sam prodati bilo sto jer HT dobro zna da ne drži kontrolni paket, a samo za kontrolni paket moguće je dobiti ozbiljnu premiju.
Ako se ne osjećaš sigurno predlazem ti da odmah u ponedjeljak ujutro prodas sve dionice Optime. To je još uvijek najbolji lijek za nesigurnost. -
Ovo je jako nezgodno. Al ne postoji mogućnost izbora jer je očito da je AD Plastik samo jedan u nizu dobavljača autoindustrije. Nadajmo se da neće trajati predugo.
-
Nažalost nemamo temu Best sell al ja se ne slazem s nekim gore iznesenim prijedlozima. Ja mislim da treba prodavati banke. I to one sa očitijim potrebama za kapitalom. Banke već jesu pale, no mišljenja sam da sto će dulje kriza trajati, to bi se taj pad mogao dodatno produbiti.
-
Da vidimo što kaže ekonomska teorija.
Prema autorima Modigliani i Miller, politika dividendi bi, s aspekta bogatsva dioničara, za njih morala biti irelevnatna.
Zašto?Zato jer ostvarena dobit u tvrtci na svaki način postoji te je u suštini nebitno gdje se ona nalazi - u džepu dioničara kroz isplaćenu (i oporezovanu!) dividendu ili u bilanci tvrtke u stavci "zadržana dobit".
Dakle, sve isto je imaš li 5 kuna dividende kod sebe ili si vlasnik dionice koja za tih 5 kuna više vrijedi.Gledajte na to tako. U suprotnom se možete jako ljutiti na guvernera, trenutnu situaciju, politiku općenito ili na ni krivog niti dužnog nekog svog ukučana.
A to, kažu, nije dobro za živce.
Ovdje je itekako bitno gdje ide dividenda jer je realno očekivati da će u nadolazećem razdoblju doći do značajnog pogoršanja poslovanja i smanjenja regulatornog kapitala. Ovdje nije na djelu načelo izbora nego regulatorno načelo obvezne primjene. Tako da ove price kako je tu nešto svejedno, naprosto ne drze vodu. Zadržavanje kapitala je preventivna mjera da se banka pripremi na los ili neželjeni scenarij. Dionicari ovdje padaju u drugi plan jer najvažniji su oni koji imaju prioritet naplate, a drze novac u banci. Depozitari. I stabilnost cijelog bankovnog sustava.