Obavijest o stjecanju vlastitih dionica.
https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…fc1de753aa5.pdf
Posts by Normani
-
-
Na temi "Komentari trgovanja - LIVE" je bilo riječi o (ne)likvidnosti pa prilažem statistički prikaz likvidnosti KODT i ostalih dionica temeljem podataka na stranicama ZSE. (https://zse.hr/hr/mjesecna/60)
Opći je zaključak taj da se - gledajući kumulativno oba dionička roda - KODT u tekućoj 2022. godini nalazi uglavnom oko 15. mjesta prema likvidnosti. Pri tome treba istaknuti oscilacije, primjerice SRPANJ 2022 kada je su obje dionice KODT prema likvidnosti kumulativno zauzele čak 2. mjesto, dok je u rujnu 2022. kumulativna likvidnost bila oko 20. mjesta.
Inače, ukupni broj naslova kojima se trgovalo u 2022. godini na ZSE iznosi, ako sam dobro gledao, negdje oko 70-90 dionica.The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -
Uvjeren sam da ću nakon jedno šest mjeseci (...) naći odgovor koji će Vas zadovoljiti.
Skratit ću Vam muke.
S obzirom da na stranicama ZSE još nemamo kvartalni statistički prikaz za Q3, već samo polugodišnji i pojedinačne mjesečne prikaze, napravio sam usporedbu likvidnosti između dionice Viktor Lenca i KODT-a koje ste izjednačili u smislu (ne)likvidnosti pri čemu je promet KODT-om prikazan kumulativno, uvažavajući oba roda. Postoci govore o tome koliko je dionica KODT kumulativno likvidnija od dionice Viktor Lenca.Prilična razlika, zar ne?
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -
(...) ali su to niskolikvidne dionice.
Imate li možda neki konkretni limit po prometima dnevnim, mjesečnim i/ili godišnjim prema kojima na ZSE razvrstavate dionice na nisko i visokolikvidne? Gdje je granica između te dvije skupine? O kojim se konkretno prometima radi? Koje dionice spadaju u jednu, a koje u drugu skupinu? Čisto da se znam(o) orijentirati.
Pitam također zato što gledam KODT odnosno konkretno KODT2 koji je nedavno ušao u CROBEXplus, a Vi ste ga nazvali "niskolikvidnom" dionicom, pa mi nije jasno kako neka niskolikvidna dionica uopće može ući u index neke burze, makar to bila i ZSE.
Nadalje, za ilustraciju, vidim kako su danas primjerice obje dionice moćnog ADRS-a zajedno imale promet od oko 130.000 kn, dok su obje dionice KODT-a s daleko manjom tržišnom kapitalizacijom imale zajedno 110.000 kn. Dakle, ja ipak ne bih svrstavao sve u isti (nelikvidni) koš. -
Gdje ćete uložiti kad sve pada? Bukvalno sve.
Držati u kešu opet ne valja jer ga nagriza inflacija.
Gdje sa kešom od prodaje ZABE ?
Doslovno sve? Bit će da imamo različite podatke ili različite gledalice (gledalica za pesimiste i gledalica za optimiste
) jer ja vidim čak i dionice koje su danas porasle!
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.
Ja, da sam prodao ZABA-u, znam u koju dionicu bih dugoročno uložio. Al' ne smin kazat'! -
-
Prvo se postavljao na prvo mjesto pa je spuštao cijenu. Poslije se podizao na više dok se ne nakupi prodaja po većoj cijeni. I opet prodavao i spuštao cijenu.
Dobro, ali ne znam što će nam takve informacije na temi "best buy"?
Pitanje je bilo koje dionice po svojoj kvaliteti spadaju u ponajbolje. Barem sam ja to tako razumio. Ovo što vi navodite je osvrt na trejdersku, kratkoročnu perspektivu i okolnosti. Nećemo o kvaliteti neke dionice valjda suditi sukladno tome je li netko u tom trenutku prodaje ili kupuje, zar ne? Za prosudbu postoje financijska izvješća, vijesti, trendovi i pokazatelji investiranja. U suprotnom predlažem da netko otvori temu Best trade gdje će se moći raspravljati što je nabolje kupiti ili prodati do sljedećeg tjedna i sl. -
-
Dana 27.10.2022. bit će objavljen tromjesečni financijski izvještaj za Q3 2022.
https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…552d73516ff.pdf -
Što se tiče KODT mislim da dok se prodaja ne riješi onog naloga koji je već duže vrijeme po otprilike 50 komada, neće KODT prije Q3 na više.
50 komada KODT-a oliti preko 100.000 kn je nekom fondu ili nekom bolje stojećem privatnom investitoru - ako već ne za burek, onda hajde, za neki bolji ručak tj. za večeru u finom restoranu s ljubavnicom.
To je iznos s kojim možete kupiti pola novog Peugeota 308, a ekipa vozi automobile koji koštaju glatko po 400.000-500.000 kn ii više. Dakle, gledajući malo dugoročnije, takva količina nije nikakva realna zapreka za rast dionice.
-
Slazem se s vama, KODT je vrhunska dionica. (...)
Dana 27.10.2022. će biti objavljen tromjesečni financijski izvještaj za Q3 2022. i to izvješće može biti samo dobro, vrlo dobro ili - što je najčešći slučaj - odlično.
-
HPB/Kapitalni fond d.d.d polako prodaje. Ne znam zašto prodaje, ali činjenica je da prodaje na kapaljku. Kao da hoda po jajima.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -
Po meni trenutno best buy ti je BCIN.
Je li BCIN na ZSE? Nisam ga uočio.
-
Pitam vas, koji je vas trenutni best buy?
KODT. Ne znam je li best nr. 1, ali je sigurno je među najboljima na ZSE. Energija je u svijetu i u EU aktualna tema. Prihodi i dobit rastu. Brojke, investicijski pokazatelji, izvješća su pozitivna. Izvoze veliku većinu svojih proizvoda. Imaju puno narudžba, nedavno su, kako su sami naveli, tražili dodatne djelatnike zbog proširenja proizvodnje. Imaju dodatni pogon u Poljskoj. Sredinom sljedeće godine bi se prema planu trebali useliti u novu proizvodnu halu što znači da će naloge moći izvršavati više i/ili brže. Redovito isplaćuju (iz godine u godinu veću) dividendu.
Alternativno bih na ZSE možda (?) ulagao u ERNT. Nisam baš proučavao. Za sada. -
Cilj mi je trejdati Blue chipove.
Ako se radi samo o trejdanju, onda se može trejdati skoro bilo što.
-
Znači tek sad pomalo isplivava da je ovo zapravo obračun SAD i Rusija. A EU je žrtva..nekog se mora potopiti da bi netko isplivao...
Stalno ratovi. A što kad bi - malo za promjenu - svi zajedno surađivali i silnu energiju, novac, izdatke za oružje i sve ostalo usmjerili u suradnju pa da svi od toga imaju neke koristi?
-
Mi u KODTu moramo pratiti vijesti iz Njemačke, Češke, Slovačke, Mađarske jer kod njih su najvažnije vijesti o cijeni plina za poduzetništvo i industriju.
Kao što sam naveo gore, situacija kod spomenutih zemalja vjerojatno iz više razloga nije ista kao kod nas i pitanje je koliko koja zemlja koristi i za što sve struju dobivenu iz kojih izvora. Da Njemačka intenzivno koristi plin poslovno i u privatne svrhe, to stoji jer inače ne bi bilo toliko frke s cjevovodom itd. Nijemci su, pretpostavljam, svoju računicu gradili na tome da je cijena plina kao energenta (bila) jeftinija od cijene struje dobivene iz drugih (u prethodnom razdoblju) skupljih i ekološki manje prihvatljivih izvora kao što je ugljen i sl.
Pretpostavljam da su se shodno tome godinama usmjeravali na plin. Novi plinovod iz Rusije prema Njemačkoj govori tome u prilog. No, nisu ozbiljno računali s time da bi moglo doći do rata, a time i do problema.
Iz dosadašnje diskusije i podataka imam osjećaj da niti RH u cjelini ne ovisi značajno o plinu, pogotovo ne o onome iz Rusije, niti plin u KODT-u igra neku značajnu ulogu. Tim više što 30% električne energije dobivaju iz vlastitog izvora tj. iz sunčane elektrane.
Roki - hvala na korisnom pojašnjenju. -
mislim da je plin bitna stavka
Ne znam ništa o uporabi plina u industriji. Zašto baš plin? Je li plin konkretni, specifični i nezaobilazni energent za neki proizvodni proces u industriji ili je plin samo jedna od općih energetskiih alternativa?
Koliko sam negdje nedavno pročitao, RH 80% energije dobiva iz vlastitih izvora, dok iz ekoloških izvora poteže oko 2/3. Ispravite ako nije točno.
S druge strane, sudeći po onome što sam pratio u stranim medijima, Njemačka naveliko koristi plin, kako u industriji tako i građani za grijanje. Stoga ne znam je li mjerodavno uspoređivati RH s Njemačkom i ostalim zemljama koje favoriziraju plin kao energent. Možda netko o tome može reći više? -
Sve 5 ali ja želim čuti koliko KODT mjesečno troši plina, i koja je ulazna cijena, rekli su da solarna elektrana pokriva 30% potrebe za energijom.
Nova solarna elektrana je vjerojatno već u radu, zar ne? 30% je prilični doprinos uštedi u budućem razdoblju. Što se tiče plina, ako se koristi (ne znam koristi li se), trebalo bi prije svega utvditi koliki je udio zauzimao u ukupnoj potrošnji prije puštanja nove solarne elektrane u rad.
-
Brrrrrutalno; sad će moć sami raditi one stolne mekete transformatorčića.
Svaka informacija, koliko god se tebi ova konkretna činila, mala, izlišna ili "beznačajna", govori o poslovanju i stvara sliku poduzeća u cjelini.
Nadalje, s obzirom da se sve više vodećih svjetskih poduzeća tipa BMW, Black & Decker, proizvođači chipova itd. koristi 3D tehnologijom u razvojnom, projektnom te također sve više u proizvodnom dijelu, sumnjam da je glavni razlog za korištenjem 3D tehnologije i zapoljavanjem inženjera izrada suvenira.
Evo nekoliko random poveznica, a dalo bi se navesti tisuće i tisuće raznih primjera i primjena:https://new.siemens.com/global/en/comp…ufacturing.html
https://3dprintingindustry.com/news/new-abb-r…ramming-167317/
https://www.additivemanufacturing.media/articles/how-s…ration-and-more
https://www.automationworld.com/factory/3d-pri…abb-3d-printing