DAX +2.81%
DAX u ovom trenutku preko 3%!
To baš i nije svakog dana tako. Otkuda euforija?
Lijepo, no mislim da će se to sljedećih dana ili tjedana malo smiriti.
DAX +2.81%
DAX u ovom trenutku preko 3%!
To baš i nije svakog dana tako. Otkuda euforija?
Lijepo, no mislim da će se to sljedećih dana ili tjedana malo smiriti.
SPAKIRALI KOFERE
Sedam mjeseci nakon obustave proizvodnje, Mercedes posljednji prodaje svoju imovinu u Rusiji
Od ruske invazije na Ukrajinu, mnogi su proizvođači automobila u potpunosti napustili tržište ili barem zaustavili tamošnju prodaju
Inflacija i ulaganje u dionice
U veljači 2014. donesena je direktiva EU 2014/23/EU
Za nas najzanimljiviji dio te EU direktive je:
Još zanimljivije je to što je 14.10.2021. KODT zaključio ugovor sa slovačkim naručiteljem koji je naknadno...
Uočavate li silazni trend u odnosu na zadnjih 25 godina? Automobili su postali vrlo skupa stvar u odnosu na ranije godine.
Ničeg tragičnog nema...EU ekonomija raste brže ,nego ekonomija SAD-a...2% je malko ispod normalnog rast EU (kolega gore sa grafom to potvrđuje). (...) Uz to na ZSE više nema izdanja za koje mogu reći da je precijenjeno, ali zato za masu njih mogu reći da su podcijenjena.
Ali zato su nas ovdje nekolicina njih sustavno strašili analizom stanja u SAD-u i najavama nezapamćene katastofe i burzovnog kreša kakvog nije bilo desetljećima. Mašta (o super jeftinoj kupnji i zaradi stoljeća) radi svašta!
Inače, barem što se tiče (rasta) prihoda do 30.09.2022., ja tu ne vidim ništa spektakularnog. Možda netko upućeniji može pojasniti stanje?
Što dioničar ima od dobrog izvješća?
Nema smisla nagađati. Predlažem da ga pitamo osobno.
Istina je da je došlo do opterećenja vezanih za energiju, a uslijed raznih okolnosti, pogotovo zbog ruske agresije, ali za sada situacija ne izgleda nipošto tragično. Pogledajte godišnje stope rasta u EU zadnjih 25 godina.
Bilo kuda - D&ST svuda!
Norveška je izuzetno usmjerena na ekologiju, na ekološke izvore energije i doživljavaju se kao predvodnici u toj kategoriji. Npr., u ovom trenutku je 95% svih novoregistriranih automobila na puni ili djelomični električni pogon, dok je novih dizelaša i benzinaca ukupno svega oko 5%. Dosta rade na uvođenju zelenog vodika za čiju proizvodnju potiču dobivanje struje iz off shore vjetroelektrana. Kada nečiji energetski proizvodi mogu biti konkurentni na tako zahtjevnom tržištu, to ne mogu shvatiti drugačije, nego kao kompliment.
Energetski transformatori za Lede AS
(translated by Google)
EB Elektro AS dobio je ugovor za energetske transformatore za Lede AS . Isporuka se sastoji od pet energetskih transformatora koji se planiraju isporučiti tijekom prvog kvartala 2023. godine, kao i opcija za dodatnih pet energetskih transformatora. Ovo je Ledeov najveći ugovor ove vrste do sada, a EB Elektro i njegovi partneri imaju čast sudjelovati u projektu. Energetski transformatori će se proizvoditi u Končar D&ST u Zagrebu, Hrvatska, i imati će izlazne snage od 31,5 MVA do 50 MVA s naponskim razinama od 132, 55, 22 i 11 kV.
(...) Øyvind Bakkebø, koji je stručnjak u odjelu za nabavu, kaže da se o tome dobro brinulo kroz ponude i ugovore. Ističe dobar pregled EB Elektra o lancu vrijednosti uključenom u isporuku, kao i činjenicu da energetski transformatori iz Končar D&ST-a pokazuju usmjerenost na okoliš i održivost kroz dizajn koji pridonosi niskim gubicima u praznom hodu, te da je dobavljač platio obratite pažnju na težinu i količinu ulja.
EB Elektro at Simen Andreassen zahvaljuje na povjerenju koje smo dobili kao dobavljač za ove projekte, nagrada nam je važna i jača našu poziciju kao dobavljača kvalitetnih transformatora na norveškom tržištu. Nadalje, to pokazuje da smo poželjni kao dobavljači u konkurenciji u kojoj se "održivost i okoliš" toliko ponderiraju da mi i Končar D&ST te aspekte shvaćamo ozbiljno. Želimo se dalje razvijati u skladu sa zelenim pomakom i pridonijeti da naši partneri i kupci također budu vođeni u tom smjeru.
Na kraju velika hvala svima koji su sudjelovali u nabavi i tehničkom odjelu Lede.
Radujemo se nastavku suradnje kako bismo postigli optimalnu isporuku za sve strane!
Izvorni tekst na norveškom jeziku:
https://www.eb-elektro.no/krafttransformatorer-til-lede-as/
Web stranica EB Elektro:https://www.eb-elektro.no/krafttransformatorer-til-lede-as/
Jaki 100+ nalozi na kupnji guraju cijenu prema 2400.
Kako bilo, ponovno su sklopili ugovor sa češkim nalogodavcem od kojeg su već bili zaprimili nalog proteklo ljeto. Nije bombastično, ali čovjeka veseli.
Jel burza radi danas?
Je li teško otići na stranice ZSE i provjeriti osobno?
Osobito sam zadovoljna da smo u tako izazovnim
okolnostima još krajem ožujka našim radnicima povećali i plaće. Ipak, važno je
naglasiti kako rezultati ostvareni u prvih devet mjeseci ne odražavaju ono što nas
očekuje na godišnjoj razini. Najteži udar rasta troškova tek nas očekuje u
četvrtom kvartalu, što će zasigurno utjecati na ukupan rezultat za ovu godinu“,
komentirala je predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić
Ocito je da marza, zbog vecih troskova, opada, ali rast prihoda je brutalan pa je i konacni rezultat bolji.
Stvarno impresivni rast prihoda, nema šta! Pogotovo zadnje dvije godine. Nije čudo da stalno zapošljavaju i već imaju više od 800 djelatnika.
Rast (brzina obrtaja) prihoda će se vjerojatno dodatno povećati kada se sredinom sljedeće godine pusti u pogon nova hala kupljena za 40-ak milijuna kuna.
Dobavljačima su u ovom razdoblju platili 400 milijuna kuna više nego lani, je li moguće da je rast cijene sirovina i inflacija tolika?
Ne, mislim da nije moguće da se baš sve odnosi na rast cijene sirovina. Ako imaju više nardžbi (Prema podatku od kolege Parice - ugovoreni poslovi +60% ,) onda su morali naručiti i više sirovina, zar ne? U usporedbi s prethodnom godinom su također primili više novaca od kupaca odnosno od poslovih aktivnosti.
Ma kakva kineska autoindustrija, pa jel vi znate nekog (ikog) da je kupio kineski, ali ono original kineski auto?
Hm, evo, znam ja jednog. Imam čak i njegovu fotku!
Kod KODT nemojte gledat dobit nakon oporezivanja jer oni svaki kvartal drugacije knjize porez na dobit pa dobijete iskrivljenu sliku.
Koliko se sjećam iz daljnje prošlosti, uvijek je bilo govora o tome kako knjiže na način da im je zadnji kvartal u godini najbolji i najizdašniji. Zašto? Zna li netko ovo pojasniti?
Trenutak je solidan za dokup postojećih dioničara koji su ionako zauzeli long poziciju te koji imaju strpljenja za čekati godinu ili i više od toga za lijepi povrat uloženog.
Ispravak netočnog navoda. Oni koji su u zadnje vrijeme kupovali, ili barem većina njih, nisu svjesno "zauzeli long poziciju" temeljem analize dugoročnih pozitivnih ili obećavajućih brojki, nego su mislili kako će se ponoviti 2020. godina s naglim oporavkom pa će tako na brzaka zaraditi.
Dakle, oni nisu nikakvi "long" dioničari, već day ili week traderi. Očekivali su veću ili manju eksploziju, a dobili su umjesto toga crvenu krpu u lice. Pobrkali su lončiće poistovijetivši stanje uzrokovano ratom u Rusiji s ondašnjim corona-šokom i tadašnjim naglim oporavkom.
Čini mi se da je ADPL daleko još od oporavka iako je cijena već dosta pala. (...)
KODT je trenutno puno sigurnija i bolja priča (...).
Ako sam dobro shvatio, kolega SOUR donosi odluku o kupnji neke dionice tako što prednost daje onoj koja je "više pala" ne ulazeći previše u razmišljanja o fundamentalnim razlikama. Nadalje, ruska je kriza po njegovom mišljenju prošla i navodno je započeo oporavak pripadajuće autoindustrije povezane s Rusijom. Tko zna, možda mu nešto i upali na kratki rok, no ostajem pri stavu da se ADPL dugoročno ne može mjeriti s KODT-om.
Kako bilo, u nastavku prilažem neke osnovne pokazatelje ADPL-a i KODT-a na kraju prvog polugodišta 2022. godine u svrhu općeg dojma.
Čitatelji mogu pogađati kome pripadaju jedni, a kome drugi pokazatelji. Današnja Q3 izvješća će nam pokazati daljnji razvoj događaja...
Kad mislite da bi najbolje bilo zamjeniti veliku cifru kuna u dolare. (...) Svakako mislim prije sastanka Feda, jer nakon uvik dolar ojaca.
Nakon sastanka ojača ako i kada FED podigne kamtne stope. Pitanje je hoće li i ako hoće, za koliko će podignuti.
Ja trenutno KODT kupiti neću jer sam se prethodnih dana nakupovao ADPL, VLEN I KTJV.
Ako ste kupovali gore spomenute dionice, očito ste procijenili da ćete bolje proći s njima. (Ne znam o kojem vremenskom horizontu se radi.)
Mala znatiželja. Što je presudilo da ste novac preusmjerili u te tri dionice, dok ste od KODT-a odustali iako Vam je na pameti? Koji čimbenici? Npr., očekujete da će ADPL u nastavku bolje poslovati od KODT-a?