da bi lakše shvatili djelovanje i svrhu postojanja većine državnih institucija u EU srdačno preporučam pogledati seriju Alo Alo. Helga i ostala ekipa. ja nekakvog boljeg obrazloženja nemam.
Posts by verdi
-
-
naša burza ne raste ili pada zbog toga što nam kolektivni zapad nije dodijelio tu djelatnost. Naše je biti konobari, sobarice ili zidari a ova šatro nauka i prevare su u njihovoj nadležnosti. Ali još će mo vidjeti tko će kome pločice lijepiti....
-
ništa nije teško shvatiti samo ako prihvatimo jednu činjenicu, a to je da papirnati novac više ne vrijedi. pretjerali su sa lovom iz helikoptera. više nitko neda svoju robu za papir. jedan japan neki dan oborio rekord zaduživanja 9,5 trilijuna $, italija isto tako 2,7 trilujuna. ni jedni ni drugi nemaju e od energije ni r od resursa. ja ni jedan razlog ne vidim zašto bi jedan talijan trebao živjeti duplo bolje od mene. eventualno obratno.
-
da se to nekako saznati. za slovence sam siguran, a ako bi mi bili toliko ludi to bi bio samo još jedan u beskrajnom nizu pogrešnih poteza. ništa me ne bi začudilo. u srbiji se priča o gradnji jedne ili dvije. mislim da bi hep nekako mogao nešto samostalno financirati. sve to ide na kredit a vidi se da struje fali.
-
mnogi bi već i otišli na more ali nemaju žena. čekaju navalu iz ukraine.
-
sumnjam da može u obrovcu jer treba puno vode za hlađenje reaktora. slovenci su rekli da ide još jedan blok u krškom. da li smo mi u talu pojma nemam. uran je bitan i bit će još bitniji. 45% američih nuklearki radi na ruski uran i to je eklatantan primjer njihove suradnje. mi imamo sad problem sa odlagalištem iskorištenog goriva. rosatom kao predvodnik te industrije nudi dobavu novog i odvoz potrošenog goriva. krško je westing hausova (čak mi se čini da su oni bankrotirali u onoj krizi sa enronom). ne znam kakva je mogućnost da se to preda rusima pa nek se oni bakću sa reciklažom.
-
ja sam prvi za to da se grijemo na sunce ili vjetar ali sam na vlastitom primjeru izračunao da mi to nije rentabilno. ispadne skuplja pita od tepsije. sav taj aluminij i kvarc treba iskopati, dovesti, obraditi pa odvesti. bezbroj proizvodnih procesa koje podržava postojeća energija. ako ona poskupi upitna je cijena panela i td. tamo gdje se drugačije ne može (na satelitu ili vikendici) to ima smisla ali za ozbiljne potrošače je to za sad neizvodivo. švabe su nedavno zatvorili željezaru u bavarskoj koja troši struje kao 300 000 stanovnika, tunel sv. rok troši kao grad od 20 000 stanovnika, petrokemija cca 25% sveukupnog plina u hr. to su takvi mastadonti koji ne mogu trošiti lila energiju koje ima ili nema. njima treba stabilnost opskrbe. nismo mi lako ušli u stoljeće nafte ali ćemo još teže iz njega izaći. tek za 10tak godina se može vidjeti nekakav napredaku u zelenoj energiji. to samo da održavamo postojeći standard, a gdje je azija koja se misli razvijati. gutat će sve više i više. nije održivo da jedna afrika sa milijardu stanovnika troši samo 5% svjetske energije. jako je malo država koje imaju viškove energije i oni će to preusmjeravati kud se njima prohtije.
-
a zamisli tek da upadne u neku oluju te bi panele potrgalo ko od šale. gdje je sol i korozija i td. u vezi te zelene energije ima toliko fiks ideja se zblazniš. ovi zeleni valjda ni srednju školi nemaju. tamo ti objasne sve. pogledajte samo priču o američkom plinu. znači najprljavija fracking tehnologija se tamo koristi. prije se je plin spaljivao na licu mjesta jer su trebali naftu. ako je veliko polje onda se dovuku cijevi pa se to koristi. ali neće plinovod skakati sa polja na polje. višak plina koji ameri prodaju je zapravo kanadski. pošto se energetska politika vodi u decenijama a ne od dana do dana već sad je jasno da će amerika jedan dio uvijek morati uvoziti. evropi mogu prodati jedino ruski uz proviziju. i tako oni sjede i dogovaraju se. tebi viski meni votka, dođu arapi pa se još nešto smota kad evo i onih iz venecuele pa malo nacrtaja a mi u evropi se možemo spremiti da posiječemo nacionalne parkove samo da se malo ugrijemo. banaliziram ali to je baš tako.
-
ujutro prije nego što popijem čaj pogledam burze. i tako par puta na dan. čista rutina.
-
za koku sam to cijelo vrijeme i sumnjao. firma ubija samo što su većinski prokletinje gladne. razmišljam o bojkotu proizvoda ali je to dosta teško jer ima puno kvalitetnih stvari.
-
kako smo krenuli uskoro ćemo otkriti da postoje i jedra.
-
uleti mi sad neki video kad ono u nekom rovu haix čizme iz čakovca. mnogo dobra stvar. preporučam svakome tko ima love da si ih nabavi. skupe su ali sami vrh. sa njima se komotno može sa istoka do londona. nafta je 200 grivni max 5 litara možeš kupiti ali to samo u kijevu. po onim zabitima u stepi je to prošlost.
-
oni koji nemaju oni će ju i potisnuti. ostat će im samo u sjećanju. oni koji imaju će se i dalje vozikati do zadnje kapi.
Moskvičem jelte, baš im ne zavidim, bolje malo prošetati po svježem zraku
ne znam da li si ikad vidio moskvič ili zaporožac ali sad piče terminatori. ono su bili benzinci a ovo novo ide na naftu. ja ne mogu vjerovati šta mediji naprave od ljudi.
-
oni koji nemaju oni će ju i potisnuti. ostat će im samo u sjećanju. oni koji imaju će se i dalje vozikati do zadnje kapi.
-
kataklizma jbte ???
-
https://www.index.hr/vijesti/clanak…tu/2365051.aspx
napokon jedna suvisla ideja...još kada bi maknuli hedge fondove i špekulante sa energetskih tržišta, to bi bio preporod
ovaj index je vrh ekonomske analize. oni bi carinili nešto čega nema. aloooo nafta će se na koljenima moliti. to će biti nova religija.
-
MOskva je kupila Renault ruski, možda je to vijest koja se tumači kao dobra?
moguće da je to. to je nešto kao prisilna kupnja ili ti nacionalizacija. ima jedna priča da su na nakom vijeću već davno odlučili nećemo proizvoditi auta, šporete i vešmašine jer to svako zna napraviti već idemo na 5. i 6. industrijsku revoluciju. nano tehnologija i ostale stvari gdje nema konkurencije. u glavnom pratimo šta će se desiti sa adpl.
-
70% keš. nisam prodao samo ono što nisam mogao ili da mi se čini da se isplati riskirati. od toga 22% igh. keš je od optime sa profitom. intresantno prije nisam mogao dugo držati keš i kroz sve turbulencije u zadnjih 15tnaestak godina sam bio po nekakvim pozicijama od belišća i validusa pa nadalje. sad me u opće prst ne svrbi. bit će da sam se očeličio. svjestan sam da ni keš nije nekakva pretjerana sreća ali vremena su kataklizmička. sve dosadašnje krize koje sam pregrmio nisu ovo ni do koljena. gledam zlato ali što više gledam to manje razumijem.
-
tržišta se odlično drže kakva je situacija. znači da čekamo nešto drastično. prave krize obično na jesen dolaze. kad bi ja bio netko ali nisam onda bi razmišljao ovako. zatvarati hormuški tjesnac je stvarno previše. stao bi skoro pa cijeli svijet. ali suez je idealan za te stvari. čak i testiran nedavno sa onim brodićem što se popriječio par dana. ako egipat ostane bez pšenice stvarno ne bi imalo smisla da im se tu nekakvi brodovi muvaju. jednim malim suptilnim potezom bez velike štete evropa bi ubrzano posrnula na koljena. iz razvoja događaja vidimo da ona više u svijetu nije bitna osim kao pozornica gdje se nešto manifestira. uz medijsku podršku nafta bi onda stvarno odletjela u nebesa i posljedice bi bile jasne svima. shvatite ovo kao neki podložak za scenarij SR filma. šanse da se ovo desi su jedno 50:50. ako se ipak desi onda sam valjda zaslužio nominaciju za onaj kipić.
-
trebalo bi provjeriti kolika je stvarna cijena spot tržišta. ova cijena u kasinu zvanom burza nema veze s mozgom. to je zero suma trgovine cijenom gdje jedan gubi drugi dobija i niko ništa nema. uzet ću si vremena jedan dan da to malo proučim. cijene i vrijeme isporuke. jeste da dolar raste ali je i poplava istih.