1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. verdi

Posts by verdi

• Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

• verdi
    • November 21, 2022 at 9:40 AM

samo opušteno. erdoan će čekati da ga gulen i ameri pokušaju još jedno dva puta ukantati.

• verdi
    • November 21, 2022 at 2:36 AM

G19 su to htijeli nazvati. vrijeme je faktor koje će odraditi svoju ulogu. ja bi volio da se to brzo makne sa dnevnog reda ali ići će se na iznurivanje. ja bi bio oduševljen da bude neki piss and lowe ali nažalost jako loše to izgleda. stvari su strašne i nikako ne mogu razumjeti ljude koji ne moraju biti tamo. njima to ispadne ko neka zabava. da mi da 20 000$ mjesečno i da preživim 90 dana nemoš me tamo dobiti. razumijem adrenalin, razumijem ideologije ali bolje ruka na pici nego na strojnici. ja sam u životu puno riskirao ali ovaj film mi se ne dopada s bilo koje strane. da sam mlađi možda bi popušio tu priču i iz nje nema povratka. pretpostavljam da mnogi nisu ni svjesni kud idu. neka im je bog na pomoći.

• verdi
    • November 21, 2022 at 12:17 AM

ništa tu novo nije. ako naštele da erdoan dobije još jedne izbore turska izlazi iz nato-a.moguć je sukob sa grčkom radi tamo isto nekih energenata. turska je starija od nato-a koji je u raspadu. zamislite zajednički interes npr. portugala i turske. to je i maloj djeci smiješno. u energentskom smislu sve se vrti oko poljskog ugljena. da li će oni imati snage da to zadrže ili će sve svoje vojne resurse spržiti u ukraini ćemo vidimo. u glavnom švabe su im iza leđa a rusi s prijeda. za romunje su dosta i dvije piratice petarde. neke države su ekonomski neodržive. da li će ovi opet imati neke milosti i sve im halaliti bumo vidli.

• verdi
    • November 20, 2022 at 10:41 PM

ovdje nikad niko nije nabacio temu da je ukraina prodala onako brat bratu 25-30% svog obradivog zemljišta. monsantu, carnivol-u (nisam siguran da se tako piše), i još neka dva fonda. cijelokupna površina je nešto veličine italije. ako se dobro sjećam cca 300 000 miliona ha. zapravo sveukupnog zemljišta. herson je zapravo svjetska prijestolnica žitarica. svi ovi žitni koridori su zapravo američki privatni. nikakve veze to nema sa ukrainom. eee sad je veliko pitanje kako će se oni i rusi o tome dogovoriti.

• Birtija

• verdi
    • November 20, 2022 at 10:15 PM

već dva dana se spremam da to odgledam ali čim je neki logor muka mi dođe. nekad davno sam pročitao 7000 dana u sibiru i izbjegavam tu tematiku. možda skupim snage da otpratim. štern mi je bio dobar i onaj brko rođen u gulagu. da sam znao šta je propatio možda ne bi ni gledao.

• verdi
    • November 20, 2022 at 9:08 PM

i te kako se zna. ovo što sad gledamo je započeto barem 2015. gradnjom sile sibira 1. dronovi i mobiteli ništa suštinski ne mjenjaju. to su onako neke igračke koje vrijede dok ima struje. fundamentalne stvari su, hrana, energija, minerali i ljudski resursi. barem mi bi to trebali razumjeti. kad si malo bolje premislim struje nam nije ni falilo. rat je bio u pokupskom a u zg tekno party.

• verdi
    • November 20, 2022 at 8:22 PM

sve će se promjeniti onog dana kad za papirnati novac više ništa neće moći kupiti. to se već vidi na energetskom tržištu. imaš nekakav papir i misliš da to vrijedi ali dostupnost robe je u pitanju. ono malo što je višak ide za tvrdo. to si podjele ameri, rusi, kinezi i indijci. neki dan kažu francuzi i španjolci da će do 2035. ukinuti benzin i dizel. super. lako je ukinuti nešto što nemaš. ko mi da ukinemo tropsku klimu. neću da mi svako podne tu kiša pada. to je naše legitimno pravo. bez obzira na godišnje doba. plan je da od nekih 7-9miliona barela dnevno rusija prepolovi svoj izvoz jer bi za 20 godina morala ko i amerika svaki barel ganjati po planeti sa nosačima aviona i tenkovima. znači rusi ono što imaju prodat će svojim partnjorima amerikancima. a španjolci? hahahahaa.

• verdi
    • November 20, 2022 at 6:27 PM

treba biti ko naš predsjednik. uvijek na strani pobjednika.

• verdi
    • November 20, 2022 at 5:11 PM
    Quote from 5. Element
    Quote from jocaAMsterdam

Po njihovim informacijma mobilizirano je oko 320k ljudi. Oko 90 je vec negdje u podrucju SMO-a, ostali su negdje okolo i spremaju se za "nesto".

Uskoro cemo vidjeti.

Ukrajinci su porazbijali puno jace postrojbe od mobiliziranih pekara i poljoprivrednika. Iz Hersona je morala pobjeci elita, padobranci. Onako, ne bih htio biti zlurad, ali ovu ekipu ce po mom skromnom misljenju razbiti ko beba zvecku.

Odnosno, iduci ukrajinski probohmj ce biti tamo gdje intelligence data kaze da je najvise ovih novih.

Ali da, u pravu ste, vidjet cemo...

velika je šteta što se ranije nisi rodio. ti bi u wermahtu dogurao barem do sibira. nešto kao von paulus. ali opet nešto razmišljam nije ti ćaća engleski lord da toliko navijaš za izgubljene bitke ?!

• Porez na ekstraprofit i utjecaj na tržište kapitala

• verdi
    • November 19, 2022 at 5:27 PM

ja i ne znam tko ima nekakav ekstra profit osim energetskih kompanija? naftni stručnjaci kažu da u ovom rasporedu snaga i cjena rafinerije zarađuju 60$ po barelu. prethodnih godina je to bilo značajno manje pa i gubitak. eee sad, koje mi rafinerijske kapacitete imamo u funkciji?

• verdi
    • November 18, 2022 at 9:05 PM
    Quote from KultLicnosti

Mene samo zanima jel ima neko da iskreno misli da će Ukrajinci bit spremni za povratit cijeli teritorij na proljeće i ljeto '23 i zašto to misli ? Jel neko misli da će pomoć obuka 100-1000 vojnika u tome ? Svašta.

tko god ima barem dva grama mozga u glavi vidi da je ovo replika napolenovog pohoda na istok.

• Birtija

• verdi
    • November 18, 2022 at 8:49 PM
    Quote from stipe_Cro

Nije se Rusija ničeg sjetila, tehnologija, je stara desetljećima. Zašto ovog nema uokolo po svijetu - jer nije ekonomski isplativo.

Što ne znači da neće postati.

Inače se nuklearni otpad već koristi u konvencionalnim nuklearkama npr. u Francuskoj.

francuska je od uvijek bila ozbiljna nuklearna sila (mislim u energetskom smislu) a zašto im podrezuju krila i njihova elita na to prešutno pristaje to je sad za neke druge priče.

• Birtija

• verdi
    • November 18, 2022 at 12:55 AM

već sam par puta nešto pročitao o ovome. koliko je istina nemam pojma ali da pospremimo dok nije nestalo iz etera.

Donedavno smo bili vrlo nezadovoljni politikom naše vlade koja je dopuštala transport nuklearnog otpada iz gotovo cijelog svijeta. Kakvo je ovo smetlište, rekli smo? Da, dobivamo novac za to, ali u što pretvaramo svoju zemlju?

A onda je stigla zaglušujuća vijest. Rusija se sjetila tehnologije nuklearnog zatvorenog ciklusa. Zapravo, uspješno smo testirali reaktor koji radi na nuklearni otpad. Za naš život to je puno važnije od leta na Mars ili na Mjesec. To se može usporediti samo s izumom elektriciteta, parnog i mlaznog stroja. Uostalom, ova tehnologija je sposobna riješiti energetski problem cijelog čovječanstva za tisuću godina.

Uostalom, kako je bilo i prije.

Dakle, bacili ste drva u ložište, pa su izgorjela sto posto. Iskoristili smo puni toplinski potencijal ovih drva za ogrjev. Međutim, s uranom, kojim se hrane nuklearne elektrane, sve je bilo potpuno drugačije. Tehnologije atomske reakcije omogućile su korištenje samo 5% potencijala urana.

I 95% je otišlo u nepovrat. Isti onaj nuklearni otpad koji se nakuplja u nuklearnim elektranama diljem svijeta i nitko ne zna gdje ga staviti.

Prosječan nuklearni reaktor (stari tip) proizvede 25 tona nuklearnog otpada godišnje. Postoje stotine ovih reaktora diljem svijeta. I to rade desetljećima. U svijetu su se nakupile tisuće tona nuklearnog otpada, od kojih su mnogi sada pohranjeni u Rusiji. A u tom otpadu nalazi se desetke i stotine puta više energije nego što je već izvučeno u nuklearnim elektranama.

Nuklearni otpad pretvoren u nuklearno gorivo. Ako koristite novu tehnologiju, sada čak ni novi uran nije potrebno rudariti.

Već nakupljeni "otpad" iz svih postaja u svijetu moći će se jednostavno spaliti.

Sada se čini iznenađujuće, ali ista ta Njemačka, odakle smo dovezli najveću količinu nuklearnog otpada, to nam je i platila. Odnosno, sve ovo vrijeme od nje smo dobivali ogromnu količinu energetskih resursa i novca. Scholz je sada spreman da se objesi na ovaj trik!

Mislim da sada imamo dovoljno energije za desetke tisuća godina. S obzirom da se u utrobi Zemlje nalazi i ogromna količina urana. Kažu da na planeti ima 1000 puta više urana nego zlata.

Da, mnoge su zemlje radile na ovoj tehnologiji, ali onda je Zapad odlučio da je nuklearna energija opasna i da je bolje razvijati vjetrenjače i solarne baterije. Ali Rusija je nastavila istraživanja i evo ih - prvi rezultati, prvi reaktori sposobni "spaljivati" istrošeno nuklearno gorivo.

Uostalom, u usporedbi s istim ugljenom, statistika je sljedeća. Jedan gram urana u nuklearnom reaktoru može isporučiti onoliko energije koliko 2,5 tone ugljena. Samo 1 kg urana dovoljan je da golema nuklearna elektrana radi jedan dan i opskrbljuje energijom milijunski grad. Sada imamo beskonačan broj tih kilograma.

A svu tu revolucionarnu tehnologiju razvili su u skromnom gradu Seversku u regiji Tomsk. U kemijskoj tvornici koju su prije dvadesetak godina jednostavno htjeli zatvorit.

A sada će Seversk dati više energije nego sva nafta, sav ugljen i sav plin na planeti zajedno.

Odnosno, svo bogatstvo koje postoji u Iranu, Iraku, Siriji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Saudijskoj Arabiji, Venezueli, Sjedinjenim Američkim Državama, Norveškoj i desecima drugih mjesta širom Zemlje - sve to (samo u 1000 puta većoj veličini) sada može "zamijeniti" jedan Seversk.

• World politics

• verdi
    • November 17, 2022 at 8:17 AM

brojanje glasova je već duže vrijeme čista lakrdija. tehnički je to toliko jednostavno da s te strane nema opravdanje. činjenica je da u ovim trenutcima nitko pametan ne želi preuzeti odgovornost. ali se to onda nebi trebalo pakovati u nekakvu superiornu demokraciju i popovanje svima drugima da su diktatori, tirani, despoti i pitaj boga šta još. kad se demontiraju lažljivi mediji mnogima će pasti mrena sa očiju. problem je u tome što većini paše ta mrena pa će ju morati nadomjestiti nekom drugom.

• verdi
    • November 16, 2022 at 5:16 PM

da sad ne širimo temu 9M82 znači da je to modernizirana verzija iz 82. godine. to je toliko zastarijelo da sad s njima gađaju kopnene ciljeve. na ruskim sajtovima sam našao da je to od tipa do tipa puno manje. eksploziv koji se tu koristi je višestruko jači od normalnog. na kraju krajeva za tenk je dovoljno cca par kg, a avion nije tenk premda je ogromna razlika između rasprskavajućeg i kumulativnog djelovanja.

• verdi
    • November 16, 2022 at 4:41 PM

voda na mlin ?! mi da smo imali mozga već smo švicarska trebali biti. položaj, energenti, hrana, ljudski resursi. prateći nove tokove energenata koji se sele na jug (tipa turska i td.) vidi se da se i za nas nešto sprema. tvornice će valjda pratiti tokove energije. naši i onako vani rade za 6-20€ (prvo, ja i neznam šta oni tamo traže osim da malo vide svijeta i nauče strane jezike). usporedo sa tim u komšiluku ima viška energenata. radi totalne depopulacije srbija (s kosovom ili bez) ima ogromne količine energije po glavi stanovnika. jeste da je lignit i da to malo čadi ali je energija. crna gora? njihova iskorištenost hidro potencijala ne prelazi 20% (skandinavske zemlje su već davno prešle preko 90% prihvatljivog) i sad na kraju jedino se postavlja pitanje da li ćemo se mi sami izboriti da na vlastitom teritoriju radimo za tih 6-20€ ili će to raditi netko iz bangladeša ili nepala. glavni idikator će biti kad neki bezvezni fond poželi da nam isporuči šleper,dva papirića ili bolje rečeno kilobajta dolara za energentski potencijal. tko god misli da hep nije na nišanu gadno se vara.

• LKRI (Luka Rijeka d.d.)

• verdi
    • November 16, 2022 at 4:14 PM

ja sam da ne kažem skoro pa zaljubljen u luku ali kolindina inicijativa tri mora je totalna budalaština. to je promašeni politički projekat iz pred prošlog stoljeća koji je njoj nabačen da okolo reklamira. ona i tri mora ko ja i labuđe jezero. srećom pa smo se ovih poljaka riješili jer se nikako ne mogu oteti dojmu da su oni to htjeli obezvrijediti. zna se kome ta luka gravitira. kakva crna tri mora ?! da je to rečeno za ploče možda bi čak i potrošio 5 min za razmišljanje.

• LKRI (Luka Rijeka d.d.)

• verdi
    • November 16, 2022 at 3:34 PM

baš me zanima da li će se u topu pokazati da su veći nalozi bili stvarna k/p ili iz praznog u šuplje. inače tu sam solidan + ali sam se nagledao već mnogo raznih arapskih investitora i ljudi u crnim limuzinama. poslije njih jedva ostane za burek kod afrima.

• verdi
    • November 16, 2022 at 11:05 AM

s 300 ima bojevu glavu od 30-50kg dok neka krstareća ima 10tak puta više. valjda nešto i veličina kratera govori. u suludoj teoriji čak je moguće da je samo navodeća glava krivo prepoznala toplinski trag traktora. inače ovo nije 2x jer je oboren i jedan romunjski mig 21 kod konstance. to se malo zataškalo. jedino što sad sa 100% sigurnosti znamo je da sve što leti jednom mora i da sleti.

• DRY BULK

• verdi
    • November 15, 2022 at 8:15 PM

ne znam da li se sjećate kad je bila ona plandemija išla je priča o nestašici kontejnera pa radi toga nema ovog ili onog. sad je situacija obratna. stovarišta praznih kontejnera su pretrpana jer je svaki sedmi brod iz kine prema evropi i americi otkazan.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt