1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. matematic

Posts by matematic

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• matematic
    • March 11, 2020 at 2:01 PM
    Quote from Iknow

Nije stvar u tome hoće li biti prijava, nego hoće li ih HT prihvatiti.

Slicno mislimo, budu li preniske ponude na HT tesko tko moze izvrsiti pritisak da ipak proda (agencija,zaba...), kad kazem prenisko mislim na cijene iz procjena koje su se ovdje spominjale

• matematic
    • March 5, 2020 at 3:27 PM

Kakve veze ima tko kupuje tko prodaje, ne radis odluku temeljem toga..jedino tovarish ovdje cini mi se odradio je domaci rad

• matematic
    • March 5, 2020 at 3:19 PM

Ne bi ja letio sa procjenama o vrijednosti ovdje, kazem slabo ili nikako sam pratio ovu pricu ali evo sad malo sustizem info, vjerojatno je realno reci da Optima sama opstati ne moze, barem ne dugorocno. Koja je vrijednost komapnije koja bi van veceg sustava vjerojatno bankrotirala?

Vrijednost joj daje ovo preuzimanje, mozda slicno kao Gorenje prije nego sto su ga preuzeli kinezi, zaradilo se dobro ali realno komapnija sama nije mogla i da nije bilo preuzimanja kompanija bi pomalo otisla u zaborav.

Ovdje me mucio taj momenat ako ne bude ponuda, ali mislim da smo to otklonili sa ovom odgodom ili nismo, ne znam..

• matematic
    • March 5, 2020 at 3:04 PM
    Quote from tovarish

Treba valuaciju sagledati i sa druge strane. Ovo sto vi računate je prije sinergija, a nakon sinergija su neki drugi brojevi. Telekomi generalno posljednjih godina ne rastu, barem ne značajno, al konvergencija donosi ili može donijeti znacajne uštede koje se naravno vide ili će se vidjeti na budućoj Ebitdi. Te razlike mogu biti i 2-3 Ebitde gledano kroz vrednovanje. Dakle, da pojasnim, nakon akvizicije i integracije u svoj sustav, Ebitda Optime primjerice A1 vise neće biti (korigirana Ebitda) 133 milijuna kuna, nego veća, moguće i 180-200 milijuna kuna, jer su u ovoj, postojećoj Ebitdi sadržani i troškovi koje Optima trenutno plaća HT, a nakon integracije u A1 vise neće, barem ne u tome obimu. To je naravno pretpostavka, ali je telekom igrači iskazuju. Zato kad pogledate vrednovanje za UPC Austriju na 3. stranici dokumenta, iskazana je valuacija za stvarni EV Ebitda (prije sinergija), ali i onaj procijenjeni, nakon sinergija. Optima je uglavnom retail operater sa solidnim miksom proizvoda i nezanemarivim potencijalom (pogotovo za nekog tko tek želi stvoriti konvergentnog operatera) i zato bi korisiti mogle biti poprilične. Iako je meni to tesko kao laiku procijenjivati. Eto, ako sam malo pomogao, glede-mede... https://www.telekom.com/resource/blob/…ustria-data.pdf

Da, zato sam i rekao prije par postova da je pitanje sta je ovdje realna ebitda danas i u buducnosti. Koliko sam se raspitao u bransi fiskni operateri mogu ostvarivati 25-35% ebitda. Ako je Optima na donjoj granici vjerujem da bi kao dio veceg, optimiziranog sustava krenula put gornjeg raspona.

• matematic
    • March 5, 2020 at 3:02 PM
    Quote from tovarish

matematic

Slično ćeš dobiti ako koristiš punu Ebitdu koja iznosi cca 166 milijuna kuna. Iako to po mojem sudu nije metodološki korektno. Kad svojih 1000 milijuna kuna EV podijeliš sa 166 milijuna kuna na 6 kuna dobiti ćeš EV Ebitda nešto sitno preko 6.

Alternativno možeš vrednovati i preko EV/OpFCF al to je zbog nedostatka dosta podataka malo kompleksnije.

Da, mea culpa nisam koristio punu ebitda, inace priklonio bi se u ovom slucaju ovoj valuaciji zbog jednostavnosti a vrhunska preciznost ovdje nije nuzna iz vise razloga a neke spominjes u ovom postu povise..

• matematic
    • March 5, 2020 at 1:52 PM
    Quote from LeoNT
    Quote from matematic

Slazem se da. Onda je li tko racunao EV/ebitda Optime na sadasnju cijenu cca 6 kn?

EV/EBITDA=4,62 na cijeni 5,95 prema mojedionice.com

Nisam pratio ovu pricu donedavno ali nesto mi tu ne stima?

Ne znam ajmo probati - Na 6 kn kapitalizacija je 420mil, kratkorocni+dugorocni dug=240+430=670 mil, minus cash cca 50 mil - ispada EV cca 1000 mil

ebitda oko 130

EV/ebitda=8, na cijeni od 6 kn

Tocno?

• matematic
    • March 5, 2020 at 1:09 PM
    Quote from tovarish

Malo vise su multiple u regiji. Izmedju 7 i 8. EV Ebitda. Nije bilo nižih transakcija, a išle su i do 10 u ne tako dalekoj Austriji. Ne tako davno. Al za manje operatere tipa Optime kojima se konsolidira market u posebnim slučajevima je moguće postići i natprosječno visoke valuacije u odnosu na spomenutih 7-8 EV Ebitda.

Slazem se da. Onda je li tko racunao EV/ebitda Optime na sadasnju cijenu cca 6 kn?

• matematic
    • March 5, 2020 at 12:16 PM
    Quote from kupoprodajnik

Kako ce se tek glupo osjecati kad izadje da je najvisa ponuda tipa 15 kn ili tako nesto.

A mora biti. 8 ebitda ne gine, nema majci. Jos se nije taj rodio koji je manje od toliko platio.

Kad pricamo o 8xebitda, cisto iz znatizelje, pricamo o EV/ebitda ili P/ebitda?

Usput trenutno se fixed line telekomi trguju na prosjecnoj EV/ebitda multipli od 6x.

Naravno ostaje pitanje sta je kod Optime realna ebitda sad i u buducnosti.

1. Privacy Policy
  2. Kontakt