1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Philidor

Posts by Philidor

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

• Philidor
    • September 6, 2023 at 3:59 PM
    Primorac neće uvoditi porez bankama
    ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac izjavio je kako Vlada radi na novom paketu mjera za pomoć građanima i kako Hrvatska vjerojatno neće dodatno…
    seebiz.eu

Prilično bitna vijest za razmotriti prije daljnjeg trgovanja.

• SPAN (SPAN d.d.)

• Philidor
    • August 31, 2023 at 1:51 PM
    Quote from LeoNT

Htio sam vidjeti kada bi trebala početi neka aktivnost oko uvođenja NIS2 i nailazim na da bi trebalo početi čim prije.

npr. Članci kao ovaj:

https://www.ivanti.com/en-au/blog/5-r…tion-takes-time

ili ovaj:

https://www.tenfold-security.com/en/nis-2-requirements/

"Many details around NIS 2 still need to cleared up by implementing acts and national laws, but businesses affected by the directive shouldn’t waste any time in preparing for the EU’s new cybersecurity requirements. Especially since the law provides no transition period: Regulated entities need to implement all required safety measures by October 17 2024, no matter when their country of operation passed its NIS 2 law."

Promjene koje treba napraviti nisu jednostavne, pogotovo za velike tvrtke i zahtjevaju dosta vremena. Kako god, aktivnost oko ovoga, će sigurno značajno rasti.

Display More

Sve ste lijepo napisali, samo što je kod nas compliance zadnja rupa na svirali, trebali su teoretski svi biti usklađeni s GDPR-om u svibnju 2018. pa su se vukli repovi par godina dok se nije sve obavilo, ogromna većina firmi nije bila spremna odnosno usklađena na dan stupanja na snagu propisa... Ali svakako je to odličan razlog za rast cijene dionice u bližoj budućnosti.

• BCIN (BC Institut d.d.)

• Philidor
    • August 29, 2023 at 11:51 AM
    Quote from Dr.Kalica

Super poslovanje i firma.

Užasna dionica.

Čamim u njoj već 10 godina ili koliko već. Pogubio sam pojam o vremenu.

Više bih zaradio od kamata na tekućem :D

Prozvali ste dionicu i malo se nešto pokrenulo po pitanju cijene, evo nas na srednjoj 46 eura, doduše uz slabu likvidnost. S dobrim meduizvješćem u desetom mjesecu razina 50+ eura je sasvim dostižna negdje do kraja godine. Ima li netko kakve podatke o poslovanju u ovoj godini? Guglao sam malo, ali nije dalo puno meda...

• Birtija

• Philidor
    • August 11, 2023 at 10:14 AM
    Quote from frank8
    Quote from Philidor

Moje čestitke ministru financija (ali i cijelom ministarstvu) što se nekoliko dana nakon komentara mene, random forumaša, sjetio da novim izdanjem obveznica može povući dio likvidnosti iz banaka i tako prisiliti banke na povećanje kamata na depozite odnosno izbjeći taj glupi porez

Poprilično glupo.

Po izvjescima HNB, nakon te "narodne" obveznice s prvim kvartalom 2023. imovina banaka smanjila se za 6%, a najviše Ersteova - za nekih 10% (izracunaj od ukupne aktive) - toliko da su (Erste) izdavali obveznice po +4%.

Takve akcije stvaraju zametke za "run on the bank", sto ugrozava stabilnost banaka. A depoziti, za imalo upucene, nisu ni 0,1%, ni 0,2%, nego preko 2% čak i za manje iznose, 2,5% za 100-injak tis. EUR na 12 mjeseci, +3% na 24 mjeseca. Veci iznosi i na 12 mjeseci idu preko 3%.

Taljigate bezveze. Na razini polunovinara nekog portala s crvenim bannerom.

Ne znam otkud vam ti postoci za depozite, ali nisu u skladu niti s mojim anegdotalnim podacima, a niti s podacima dostupnim u javnom prostoru. Možete li priložiti neki izvor tih podataka? Naravno da je bitno koji će biti iznos obveznica koje se izdaju, ne moraju se izdati na isti iznos kao što je bilo prvo izdanje. A ako su oročeni depoziti doista preko 3%, onda ionako neće biti baš interesa za obveznica, zar ne?

• Philidor
    • August 11, 2023 at 8:12 AM
    Quote from Philidor

Kamate na štedne depozite će se početi dizati točno u onom trenutku kada kritična masa ljudi počne dizati novac s računa uslijed čega bi se bankama smanjila adekvatnost kapitala. Dok god banka ima adekvatnost kapitala na razini cca 30%, nema razloga za dizanje kamata na štedne depozite jer banke ne osjećaju taj pritisak odnosno potrebu da zadrže stare štediše i privuku nove...

Ali to je već stvar i neke financijske pismenosti građana. Zašto ljudi drže taj novac na računu, a ne kupe npr. ZG Holding obveznicu, dionice, uplate si životno osiguranje, treći stup ili što im je već po volji pa da si uzmu tih x% prinosa i uštede nam svima još jedan birokratsku intervenciju gdje istoj nema mjesta?

Ovi naknadni porezi na ostvarenu dobit nisu u skladu s kapitalizmom i značajno povećavaju rizik za poslovanje, neovisno o tome koga bi takav porez zahvatio smatram da je isti pogrešan (kao što je to bio i lanjski). Npr. već godinama uvjerljivo najveće dobiti imaju supermarketi ako će se gledati po branšama (neovisno o onim mjerama zamrzavanja cijena pojedinih artikala), zašto bi veća dobit banaka u jednom ili dva kvartala zahtijevala hitnu zakonodavnu intervenciju, a price gouging hrane je valjda u redu?

N1 doznaje: Banke štediše drže na suhom, ide nova vrsta „narodne obveznice"
    Ministar financija Marko Primorac još razmišlja o tome hoće li uvesti jednokratni ekstra porez na dobit banaka nakon što je taj potez povukla Italija, ali na…
    n1info.hr

Moje čestitke ministru financija (ali i cijelom ministarstvu) što se nekoliko dana nakon komentara mene, random forumaša, sjetio da novim izdanjem obveznica može povući dio likvidnosti iz banaka i tako prisiliti banke na povećanje kamata na depozite odnosno izbjeći taj glupi porez

• ADPL (AD Plastik d.d.)

• Philidor
    • August 10, 2023 at 4:02 PM

U zadnjoj minuti (i to u istom trenu) se pojavio nalog od točno 90 komada i na prodaji i na kupnji po 16,25 eura. Je li moguće da to netko radi sa zlim namjerama? Nisam baš svjedočio pokušajima manipulacije, ali ovo baš smrdi na loše...

• SPAN (SPAN d.d.)

• Philidor
    • August 10, 2023 at 2:47 PM
    Quote from pn11
    Quote from Philidor

Da, trezor je imao jako puno dionica prije IPO, pitanje je više koliko ih je prodao nego da li je prodao. U prospektu je navedeno da će trezor kroz IPO prodati točno ovaj broj dionica kojeg sam napisao u postu, ali nisam pratio koliki dio toga se stvarno realizirao pa zato pitam.

IPO je vodila zagrebačka banka sa ponuđenih 578000 dionica,tek nakon toga je bilo moguća kupovina u trezor.

Iz teksta prospekta:

"Prije preoblikovanja u dioničko društvo, Izdavatelj je stekao vlastite poslovne udjele koji su uslijed preoblikovanja postale vlastite dionice Izdavatelja. Na Datum ovog Prospekta Izdavatelj drži 609.100 dionica svaka u nominalnom iznosu od 10,00 HRK, što čini 31,08 % udjela u temeljnom kapitalu Izdavatelja. Od sveukupno 609.100 vlastitih dionica, ukupno 578.200 vlastitih dionica su kao Ponuđene dionice predmetom Ponude kako je opisano u točki 6.3.1. ovog Prospekta."

pa molim za objašnjenje kako su tek nakon toga mogli stjecati dionice...

• SPAN (SPAN d.d.)

• Philidor
    • August 10, 2023 at 2:29 PM
    Quote from pn11
    Quote from Philidor

Može li samo provjera ako sam dobro pohvatao, trezor je na IPO-u prodao 578.200 vlastitih dionica po cca 23 eura, a sada niti dvije godine nakon kupuje nazad te iste dionice po 60+ eura?

trezor je prije ipo-a imao nekakve dionice da ih prodaje?ne razumijem šta si htio reći,da nije bilo ipo-a nebi se ni znala moguća vrijednost dionice.trezor ih sada kupuje jer je dužan radnicima koji dosad nisu prodali dodati novih 10%.kad se išlo u ipo i navedena cijena je bila previsoka za neke ulagače.

Da, trezor je imao jako puno dionica prije IPO, pitanje je više koliko ih je prodao nego da li je prodao. U prospektu je navedeno da će trezor kroz IPO prodati točno ovaj broj dionica kojeg sam napisao u postu, ali nisam pratio koliki dio toga se stvarno realizirao pa zato pitam.

• SPAN (SPAN d.d.)

• Philidor
    • August 10, 2023 at 10:18 AM

Može li samo provjera ako sam dobro pohvatao, trezor je na IPO-u prodao 578.200 vlastitih dionica po cca 23 eura, a sada niti dvije godine nakon kupuje nazad te iste dionice po 60+ eura?

• Philidor
    • August 9, 2023 at 3:57 PM

Ja ću prvi pisati prijedlog za ocjenu ustavnosti zakona (dođe li do toga) ako nastave s retroaktivnim oporezivanjem, već mi je i onaj prošlogodišnji zakon dignuo tlak toliko da sam se prvi put uključio u javno savjetovanje...

• SPAN (SPAN d.d.)

• Philidor
    • August 9, 2023 at 3:17 PM
    Quote from mooji

Prihod matice nije bitan, kad ima firma toliko firma u 100 % vlasnistvu u inozemstvu. Uvijek se gleda cijela grupa. To su konsolidirani prihodi. A oni raste +17 %, sve ostalo je cista manipulacija.

Kad Span uradi projekat u USA ili Ukrajini vidi se to kod konsolidiranih prihoda, ne na matici. Isto sa Ebitda i profitom. Zato je bitan konsolidiran - grupni rezultat. A tu nema gubitka.

Optužili ste čovjeka za manipulaciju i laži, a iznio je točne podatke. Poanta je bila da se ne optužuje olako za ozbiljna kaznena djela, forum je isto tako javni prostor. O tome da je bitniji konsolidirani rezultat se slažem, ali treba malo pripaziti...

• Philidor
    • August 9, 2023 at 2:19 PM

Jasno, to su već i drugi napisali. U međuvremenu su prodali cca 4.000 dionica, dok ne stanu s rasprodajom, moja je pretpostavka da će nastaviti, ali svatko ima svoje mišljenje.

• Philidor
    • August 9, 2023 at 1:42 PM
    Quote from Junius
    Quote from zlocesti

A valjda ćemo podmetnuti novčanike :S

Zadnji put je oko 3.5% Crobex-a težinski činioHPB. NAV OTP fonda u lipnju je bio 28 milijuna €. Pa sad slobodno izračunajte koliko dionica trebaju kupiti. Kažem vam ja, preko 5000 dionica. Samo ovaj put je cijena HPB skoro duplo veća, pa će i njegov udio u CROBEX-u biti znatno veći.

Da, ali bi bilo najlogičnije da potrebnu količinu kupe neposredno od fonda koji rasprodaje i kojemu to dođe na cca 10% od ukupnog broja dionica.

• SPAN (SPAN d.d.)

• Philidor
    • August 9, 2023 at 10:45 AM
    Quote from mooji
    Quote from Zlatek

Ne kužim, pliz pojasnite mi: Bakić je pogriješio što je rekao da ga malo smeta što je SPAN "...ostvarili realni pad prihoda i gubitak u matici uz stalnu kupnju dionica u trezor..."?

Pa i mene to smeta. I da sam dioničar i ja bih prodao.

Ali ne bih kupio Podravku.

+17 % Prihodi Spana je vrlo realna rast. Bakic si mora kupit nove naocale i prestat sa BS. Neko bi ga morao prijaviti na Hanfu. Jer to sto radi je manipulacija trzista.

Prihod matice (Span d.d.) je rastao 5%, a što je manje od stope inflacije i zbog toga je napisano da se radi o realnom padu, a isto tako matica u Q2 nije ostvarila dobit što očito proizlazi iz FI tako da polako s optužbama i prijavama...

• Philidor
    • August 8, 2023 at 3:38 PM

Kamate na štedne depozite će se početi dizati točno u onom trenutku kada kritična masa ljudi počne dizati novac s računa uslijed čega bi se bankama smanjila adekvatnost kapitala. Dok god banka ima adekvatnost kapitala na razini cca 30%, nema razloga za dizanje kamata na štedne depozite jer banke ne osjećaju taj pritisak odnosno potrebu da zadrže stare štediše i privuku nove...

Ali to je već stvar i neke financijske pismenosti građana. Zašto ljudi drže taj novac na računu, a ne kupe npr. ZG Holding obveznicu, dionice, uplate si životno osiguranje, treći stup ili što im je već po volji pa da si uzmu tih x% prinosa i uštede nam svima još jedan birokratsku intervenciju gdje istoj nema mjesta?

Ovi naknadni porezi na ostvarenu dobit nisu u skladu s kapitalizmom i značajno povećavaju rizik za poslovanje, neovisno o tome koga bi takav porez zahvatio smatram da je isti pogrešan (kao što je to bio i lanjski). Npr. već godinama uvjerljivo najveće dobiti imaju supermarketi ako će se gledati po branšama (neovisno o onim mjerama zamrzavanja cijena pojedinih artikala), zašto bi veća dobit banaka u jednom ili dva kvartala zahtijevala hitnu zakonodavnu intervenciju, a price gouging hrane je valjda u redu?

• Philidor
    • August 7, 2023 at 10:50 AM

Isto se ponašala dionica i nakon objave rezultata za Q1, odlični rezultati, a cijena fiksirana. Čak i po forumu se pisalo da se vjerojatno radi o jednokratnim stavkama, itd. Tek kojih mjesec dana nakon objave FI su se upalili motori...

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

• Philidor
    • August 1, 2023 at 10:40 PM

Po onome što sam ja čuo nije nikakva slučajnost da su oni bivši poslovni partneri, očekujem da će tako i ostati, odnosno mislim da bi Talijan bilo kome prodao Lenac samo ne Lurssenu. Osim toga, postoji i drugo brodogradilište u riječkom području koje može kupiti pa izgleda da ga ne zanima...

• Što smo danas tržili

• Philidor
    • August 1, 2023 at 3:10 PM

-LPLH, brine me ova nova uredba kojom se propisuju (znatno više) naknade za korištenje turističkog zemljišta.

• Što smo danas tržili

• Philidor
    • July 31, 2023 at 11:40 AM

+ADRS2 više na instinkt nego iz drugih razloga

• Philidor
    • July 31, 2023 at 10:14 AM

Moguće, ali trenutna realnost ukazuje da imamo dva velika prodavača (ukupno imaju nešto manje od 100.000 dionica) i sada imamo višak dionica na prodaji, a ne na kupnji. Ako se ne ulovi netko od velikih ili fondova, možemo se cijediti još dugo vremena na ovim razinama...

1. Privacy Policy
  2. Kontakt