BTC se ne koristi baš kao sredstvo plaćanja, vrlo je neefikasno i sporo se procesuiraju transakcije, to je više store of value, ajmo reći digitalno zlato. Pretpostavljam da bi za Amazon bilo kvalitetnije rjesenje neka druga kriptovaluta, ali odgovor za BTC konkretno leži u ovom što je kolega Batka rekao. Postoje mnogi čiji BTC je jako aprecirao i ne žele ga unovčiti jer bi morali platiti porez, međutim ako im se omogući direktno plaćanje u BTC ne podliježu plaćanju istog poreza. Da vi sada kupite BTC i onda platite Amazonu u istoj valuti nemate nikakvu korist od toga. S druge strane whaleovi koni bi unovčili dio profita bez da plate porez koji imaju veliku potrošačku pomoć svakako osjete benefit takve mogućnosti...
Posts by Philidor
-
-
Brojke u izvješću su okej, za ovu cijenu bi to bilo privlačno. Mene brine potvrda uprave u izvješću da je realizacija u srpnju izrazito niska, da je naredno razdoblje neizvjesno i da je upita za nove poslove značajno manji nego prošlih godina tako da je za mene trenutno - see and wait. Može gore, ali može i dolje
-
A gdje je nestao kolega koji me nazvao površnim investitorom kad sam rekao da dionica neće potegnuti niti u slučaju odličnog izvješća? Cijena prije objave FI 555 HRK, a nakon objave završi trgovanje s istom cijenom 😂 Šalu na stranu, super se posluje ali izgleda da nikakvo izvješće neće biti onaj pucanj za početak utrke, nego će otključavanje vrijednosti (po mom skromnok mišljenju) nastupiti dijelom kada se HPB skine s popisa TD od posebnog značaja za RH, a dijelom prilikom prodaje. Ne vidim što bi drugo moglo okrenuti sentiment tržišta ako to nije bio ovaj FI.
-
Dobit je ista kao u 1.kv., trebala je biti puno viša nego u prvom.
Sa cijelim jednim brodom manje u vlasnistvu cijom se prodajom namirio znatan dio dugova? 150 mil. kuna manje duga imaju u ovom kvartalu.
-
Dobit u kvartalu = pola tržišne kapitalizacije👌
-
Najslađe bi bilo kad bi se isplatila dividenda pa da se tim novcima ide u dokup 😍
-
I meni je sličan prosjek, ali izgleda da ćemo ga morati malo nagrditi. Ako tržište neće cijeniti ovakvo FI, onda je jasno da je dokup pametan potez, doći će jednom na naplatu
-
-
kolega StatusQuo , pišeš paušalno, kamatne stope su sasvim ok a i banke su odavno stavile veći naglasak na naknade i druge izvore prihoda a slobodno si otvori ta i pogledaj trend, školski pozitivan iako od nedavno usporen rješavanjem dijela pozicije ulagača rasformiranog fgs-a što nužno i nije loše u smislu likvidnosti dionice i ff-a
...a usporedbu hpb sa brodarima i glečerima kol. Philidor je uopće suvišno komentirati, to samo pokazuje koliko površno pratiš trendove ta, fa i investicije općenito a ulaganje ti se svodi na kratkih 10%...
...osim špekulativnog rasta atpl koja eto upravo već neko vrijeme cjenovno udara u glečer i upitno je da li uopće ima ikakav potecijal rasta a kamo li tek 10%, koji su to drugi brodari nešto odradili vatromet, ulpl koja je sa 20k kn dignuta sa 65 na 85kn, stečajuša jdpl koja je kolateralno napucana od onih koji su prerano prodali atpl, tpng koja se već 3 godine kreće flat na 40kn +/- 10% ...potencijal hpb je do razine bv 1250kn i objektivno je u datim okolnostima nadati se i dividendi a koji su ti to potencijali brodara
O čemu ti pričaš? Prvo, otkud tebi uvid u moj način investiranja iz jednog posta? Zar nije istina da će reakcija tržišta na FI brodara sigurno biti izraženija u odnosu na HPB? Jesam li nešto govorio o budućnosti ili daljoj perspektivi ili se samo referirao na post kolege na dan objave FI kao dana istine? U dionici sam već više od 3 godine i nakon niti jednog boljeg izvješća nije bio neki dramatičan rast da bi se moglo smatrati otključavanjem vrijednosti. To samo pokazuje koliko površno čitaš postove, a vjerujem da se to odražava i na druge bitnije stvari za investiranje. Ja sam svoj portfelj javno objavio i HPB mi je druga po veličini investicija u portfelju, a vi svoje projekcije okrenite na nekog drugog...
-
Kakve istine? Pa ova dionica se kreće sporije od većine glečera, čak i pod pretpostavkom da bude top izvješće, može rasti max 10%. U usporedbi s brodarima i ne izgleda kao neki vatromet...
-
Ovaj šta prodaje po 42,80 je zaspao za volanom 😂
-
Samo neka supre nastave ploviti po trenutnim vozarinama i sve će se platiti i prije 2026.
-
Pricamo o transakciji od milijarde kuna cca, potencijalno i vise ovo sto si ljudi razmjene desetak tisuca kn dionica svaka dva tjedna i nije neki referentni okvir. Osim toga zbog vazecih propisa prodaja mora ici putem javnog natjecaja, a sumnjam da bi ADRS bio jedini zainteresiran, nije kikiriki firma...
-
Negdje catch mora postojati. Izvjesno je da će ADRS otkupiti i preostali dio drzavnog udjela osobito otkad je CROS izbacen s popisa TD od posebnog drzavnog interesa ili kako god se to zvalo. A i iz nacionalnog programa oporavka i obveze prodaje TD prije ulaska u eurozonu jasno je da ce se taj otkup dogoditi u bliskoj buducnosti. Tesko je ocekivati da bi cijena blia niza od BV (vjerojatnije Bv plus sitna premija), a na sto utjece i (ne)isplata dividende. Dizu li time sami sebi cijenu za preuzimanje?
-
205 mil. kuna ciste dobiti uz fini rast premija, ima mesa za lijepu dividendu
-
Zakon su prihvatile one drzave u kojima imaju sjediste vjerovnici, a nisu prihvatile one u kojima su njihovi drzavljani manjinski dionicari (susjedi). Svaka drzava odlucuje za sebe sukladno svojim interesima, ali za procjenu je li zakon uskladen s pravnom stecevinom EU moze dati misljenje EK...
-
Iskrcava li se netko od velikih, zna li se sto?
-
U redu, ako vi mislite da je okupljanje bilo kakve osjetne mase moguće 4 godine nakon nastanka problema to je vase pravo, ja mislim da to nije realno.
Ono sto je cinjenica je da zbog tog procesa cijela burza pati najvise kroz smanjenu likvidnost i odvracanje potencijalnih investitora od ulaza na to trziste. Mislim da je volumen samo nasih ljudi koji ne zele angazirati kapital na ZSE i radi ovog slucaja razvidan iz brojki da se vise investira u kripto nego u dionice u RH (dakle trpaju se po riziku vise manje u isti kos sto ne bi smjelo biti tako).
Idealno bi bilo da je svaki dionicar "homo universalis" koji ce se sam izboriti za svoja prava i interese, ali tesko je to ostvarivo bez ikakve podrske institucija i sire drustvene zajednice (koje nas bez razlike smatra spekulantima neovisno o nacinu investiranja)... Ok, plac nije rjesenje ali ako nista drugo sluzi kao nekakav memento mori u vezi ulaganja na nasem trzistu kapitala
-
Bit će na kraju priča u stilu - nije kupljen dok nije registriran na novu firmu pa nije cjenovno osjetljiva informacija 😂
-
Zasto bi se netko uopce morao eksponirati ili grupirati da rijesi taj problem? Ima ljudi koji guraju svoje postupke neovisno od ekipe na forumu. Ljudi pisu jer je generalno razina pravne naobrazbe nikakva za veliki dio javnosti pa pokusavaju skupiti glave i neke informacijd, to je normalno. Nema svatko novaca za skupog odvjetnika, a ovo su predmeti u kojima je potrebna dobra strucna pomoc, koju nitko nece pruziti na postotak u ovom slucaju jer se realno ne isplati.