Rodni studij
https://www.tportal.hr/vijesti/clanak…-rijec-20240703
20 novih zgubidana godišnje.
Napokon će imati tko popuniti sva ta prazna radna mjesta "chief diversity officer" u HR kompanijama...
Rodni studij
https://www.tportal.hr/vijesti/clanak…-rijec-20240703
20 novih zgubidana godišnje.
Napokon će imati tko popuniti sva ta prazna radna mjesta "chief diversity officer" u HR kompanijama...
Ne mogu se oteti dojmu da se ova dionica u ovoj fazi mogla puno jeftinije kupovati. E sad, kupio sam nešto, planirao i još, ali ova cijena mi je malo paprena za daljnji dokup, a ako bude išla još malo gore postati ću bivši dioničar. Zasad 20% profita na zadnjih mjesec - dva perioda u kojem sam kupovao lijepo izgleda...
Mene IPO tih državnih kompanija i ne zanimaju previše, bilo bi lijepo da dočekamo nekog novog igrača poput Spana... U razdoblju visokih kamatnih stopa izostanak bilo kakvog IPO-a s burze dosta govori o pouzdanju u naše tržište kapitala.
U novčanim tokovima od poslovnih aktivnosti pojavljuje se stavka "Ostala usklađenja za nenovčane transakcije i nerealizirane dobitke i gubitke" s iznosom povećanja od 7,6 milijuna eura. Sve troškovne stavke vašeg računa dobiti i gubitka imaju manji iznos od navedenog, osim materijalnih troškova. Možete li pojasniti tu stavku iz novčanog tijeka?
Navedena stavka od 7,6 milijuna eura odnosi se na obračunati trošak prodanih alata kupcu, koji se reflektirao na povećanje stavke materijalnih troškova - troškova prodane robe u računu dobiti i gubitka, a očekivana naplata u narednom razdoblju pozitivno će se odraziti na novčani tijek.
Nemam dovoljno makro podataka da bih mogao dati procjenu, ali imam nekoliko komentara na tu temu:
- ogroman dio kredita je konvertiran - navodno oko 85% https://mfin.gov.hr/UserDocsImages…F%20kredita.pdf);
- konverzijom su dužnici s francima dovedeni u isti položaj s dužnicima u eurima, a sad u tužbama traže izjednačavanje s dužnicima u kunama. O tome koliko je to pravedno ili pravno opravdano bi se moglo puno napisati, bio sam na obje strane u sporovima i svaka ima svoje argumente - predugačka diskusija za forum;
- ovisno o vremenu kad je kredit podignut i iznosu kredita, ovo što sam ja gledao su tražbine uglavnom između 5.000-15.000 eura (dio je ipak vraćen prilikom konverzije pa su tražbine manje nego u onim nekonvertiranima), plus kamate i troškovi postupka;
- upitno je koliko se ljudi od ovih 50ak tisuća konvertiranih kredita odlučilo na tužbe - ovdje je znatan utjecaj "s istekom vremena" imala Druga fundacija, za koju pouzdano znam da je prikupila dosta ljudi koji inače ne bi tužili (slali su ljudima po podacima iz zemljišnih knjiga obavijesti da mogu tužiti pa su se pokrenuli);
- također nemam podatke o tržišnim udjelima pojedinih banaka u ukupno izdanim ugovorima o kreditu, ali ZABA ih je stvarno dosta izdala, dok ih HPB niti nije nudio, nego je samo naslijedio od Sberbanke pa je u ukupnom volemenu kredita sigurno distribucija povoljnija za HPB;
- šanse za moje, kao i za klijente drugih u struci ovise o stavu Vrhovnog suda, to su predmeti koje ne volim raditi jer ne mogu dati neku posebnu dodanu vrijednost. Moje mišljenje je da većina sudaca iz Građanskog odjela nisu za prihvaćanje zahtjeva iz konvertiranih kredita, dok je Dobronić na tom predmetu doslovno izgradio poziciju predsjednika VSRH i ako to ne uspije izgurati izgubiti će ogroman dio potpore javnosti. Međutim, to je već i prešlo pravno pitanje i postalo političko, rješenje istoga će više ovisiti o uspjehu lobista (HUB c/a Udruga Franak) i odnosima snaga u VSRH, nego o dostignućima pravne struke. Osobno me žalosti takvo instrumentaliziranje prava, ali to je realna pozicija.
I da, još jedna bitna stvar, P/E HPB je 5, a ZABA-e 10(prošlo ljeto su bili u egalu)...cijena je od veljače pala gotovo 30€, što bi se reklo da je sve već odavno ukalkulirano u cijenu dionice i to debelo, debelo.
Plus šta ZABA ima puno veću izloženost riziku odluci VSRH u vezi konvertiranih franaka, koja se još uvijek čeka. HPB doduše ima jedan dio koji je naslijedio od Sberbanke, ali ni blizu ZABI niti u apsolutnom niti u relativnom iznosu.
Dali tko zna ako se kupuju dionice preko oglasa, na koji način se može zaštiti da nebi prodavatelj u istom danu prodao dionice dva ili više puta?
Isplata k. cijene nakon upisa u SKDD. Ako prodavatelj ne želi i ozbiljniji je iznos, može i isplata u javnobilježnički polog do upisa.
Stavivši to na stranu, megalomanski zahtjevi za naknadu štete nikad nisu dobro prolazili na HR sudovima (dokazivanje izmakle koristi i visine iste od projekta koji nije proveden je prilično apstraktna stvar), a kamoli kad uključuju državnu firmu.
Je, točno, napisao sam da će izgubiti. Za razliku od nekih ne bih se upustio u prognoziranje ishoda takvog kompleksnog spora bez ikakvih papira, dapače ako išta sam izrazio skepsu da će tužitelj dobiti. Ali opet, već i ako moraju raditi rezervacije za taj spor, može imati ozbiljan financijski utjecaj na HPB, zato mi je to i bilo prvo pitanje
Ja sam pisao na ovoj temi dok vam HPB nije bio na mapi i dugo mi je bio najveća pozicija u portfelju, iako sam prodao nastavljam pratiti dionicu i poslovanje. Osim toga, pored pravnog faksa, pravosudnog ispita imam i nekoliko stotina građanskih parnica iskustva, ne morate mi tumačiti presudu. Ovo šta pišete jednostavno ne stoji, predmeti se ne vraćaju s Vrhovnog tek malo na dopunu teksta, tko misli da je tako nek mu je sa srećom.
VSRH ne prihvaća revizije ako se radi o bilo kojoj bitnoj povredi odredaba postupka, nego se mora raditi o takvoj povredi koja realno može utjecati na ishod postupka (odnosno donošenje pravilne presude). Uostalom, pogledajte si je li negdje objavljen postotak u kojem VSRH prihvaća prijedloge za dopuštenje revizije (vjerojatno je negdje od 3-5%), unatoč brojnim procesnim greškama koje naši sudovi naprave, iz toga bi sve trebalo biti jasno. U protivnome, neovisno o tome jesu li povrede učinjene, revizija/žalba se odbija. Osim toga, nije propust samo u utvrđivanju činjeničnog stanja, nego i u primjeni materijalnog prava, odnosno s procesne strane propuštanju obrazlaganja zašto pojedine pravne poslove drugostupanjski sud nije uzeo u obzir u drugostupanjskoj odluci (12.4. obrazloženja).
Stavivši to na stranu, megalomanski zahtjevi za naknadu štete nikad nisu dobro prolazili na HR sudovima (dokazivanje izmakle koristi i visine iste od projekta koji nije proveden je prilično apstraktna stvar), a kamoli kad uključuju državnu firmu.
https://www.maxportal.hr/novac/slijedi-…-milijuna-eura/
Čudne stvari, pa mislio da više nema repova. Možda je ova odluka razlog stagnacije.
Kakvo je stanje s rezervacijama za taj spor?
"Moramo raditi na tome da oni koji imaju najviše i mogu dati od sebe daju onima koji nemaju. Ponašat ćemo se kao legalni Robin Hood', dodala je Borzan."
Ovi se stvarno trude da poželim da HDZ skupi većinu. Šteta, ta Borzan je uspjela odraditi neke dobre stvari u Europskom parlamentu, ne bih očekivao da će se na domaćoj sceni probijati nadom u legalnu krađu?
Izvukli su neke zanimljive crtice iz izvještaja, mora se priznati...
Kad se u izvješću prvo priča o politici, izborima, atmosferi zaposlenika i rodnoj ravnopravnosti prije ikakve naznake o poslovanju, već je sve jasno kako se poslovalo. Znam da je taj ESG sad u modi, ali dobio sam sindrom karpalnog tunela od silnog skrolanja ovih dana...
Ovih dana sam otpustio što sam imao dionica CROS-a. Sretno kupnje s dividendom, nakon posljednje je cijena pala u bunar bez razloga, ne da mi se kroz to prolaziti još jednom...
Razumijem pravni dio priče kolega, imam i neke od tih predmeta, mislio sam na neku procjenu ukupnog iznosa koliko bi to koštalo ZABU ako bi VSRH stao na stranu potrošača?
Stiglo izvješće:
Povećanje knjige ugovora za 50 milijuna eura od 31.12.2023. do 31.03.2024.
Pozdrav kolege, ima li tko makar okvirnu procjenu koliki bi utjecaj na ZABU imala odluka VSRH o konvertiranim CHF kreditima ako odluče da im moraju isplatiti sve kao i nekonvertiranima? Mislim da za konvertirane kredite nisu radili rezervacije?
+372 kom ZVCV (jucer po 15,20)
-372 kom ZVCV (danas po 22,80)
Moglo je biti puno puno vise da sam se jucer odvazio i pokupio cca 2100 kom po cca 18 - bilo na ponudi, i da sam sačuvao onih prethodnih 500 kom do danas, ali to - sto je, tu je.....
High risk, ali i high reward, svaka čast kolega!
Trenutni rast cijene od 60€ po dionici, nije pokrio niti povecanje casha na racunu za 95€ po dionici bez povrcanja duga, a kamoli poslovanje, ...
200€ casha po dionici na racunu, neto dug -102M€, oduzmite to, pa izracunajte prilagodeni PE, debelo ispod 10.
Ali da, opreza nikad dosta
Pišem baš protiv vas i ovakvih izračuna. Znači ili ne znate, što je u redu, ali onda morate promijeniti stav i pitati, ili samo lažete što opet govori samo o vama i načinu kako se stvara hype.
Bez povećanja duga? Nema rasta obveze za predujmove, za poreze i slično? Pitam za prijatelja...
Ajme meni, kupci su im dali 100 milijuna eura predujmova za proizvode koji im još nisu isporučeni, kako li će samo vratiti taj dug? Sugerirao bih vam da pogledate Bakićev post o projekcijama prihoda za KODT temeljem zaliha / obveza za predujmove