Gdje je nestao Parica ? Nadam se da nije prodao sve pred izvješće. Zna li netko je li u međuvremenu OTP indeksni prodao cijelu količinu na povlaštenoj. Mislim da imamo određenu suzdržanost kupaca jer je izvijesno sa će AZ nastaviti sa prodajom,ali do sada su se uvijek nakon dobrog izvješća postavljali na višu kotu.
Posts by kristofer
-
-
Čestitke svim dioničarima. Znam da su nas i ranije neosnovano ušutkavali da smo neki drukeri ,pa zbog toga valjda svi moraju biti prekonzervativni sa procjenama budućeg rasta dobiti i cijene dionice. Ne moramo se nikome opravdavati i imamo nadam se pravo na malo euforije nakon ovakvih rezultata. Ukoliko se približavamo neto dobiti od 100 mil. tada treba jasno reći da bi cijena dionice morala ići min.60 % gore ,te da i nakon takvog rasta ostajemo i dalje jedna od najpodcjenjenijih dionica na burzi.
-
Mislim da je već na ovoj cijeni od 1400 eur diskont od 50 % u odnosu na rezultate koje ćemo imati već u ovoj godini. Ukoliko to nije dovoljno malim,velikim ili bilo kakvim drugim kupcima onda ne znam što je dovoljno. Znamo da najveći velikani ovog sporta kažu da ne mogu predvidjeti u kojem pravcu će cijena pojedine dionice ići za par mjeseci ili godinu dana ,ali u nešto dužem razdoblju imate potpunu korelaciju između rasta dobiti i porasta cijene dionice.
Hrabar komentar: KODT diskont od 50%.
Znači da očekujemo da već sada KODT vrijedi da ne cjepidlačimo 2000 ili 2800 EUR/dionici?
To vam je tržišna kapitalizacija firme od 1.100 M EUR-a (na 2000 EUR) i sve to na prošlogodišnje prihode od 350 M EURa...
Ne želim dobiti puno negativnih komentara, ali ja ću napustiti vlak koju stanicu prije i zaželjeti sretan put drugima. Ovo je sad više nego što sam se nadao.
Moj komentar je trebao ići prema manje iskusnim ulagateljima da razmisle što znači kad netko kaže da je nešto na diskontu od 50%....u prijevodu da treba narasti za 100% da ne bude diskonta, ali eto mislim da kristofer nije to mislio nego da treba samo još narasti za 50%...skromni rast tržišne kapitalizacije za cjelogodišnje prihode.
Opreza nikad dosta 😇
Imate već na ovoj temi od kolege Parice dobar izračun prema kojem bi se prihodi u 2024.god.mogli približit iznosu od 500 mil.eura.Na to dodajte bitno povećanje profitne marže (40 %) u 4. kvartalu štu znači da ista na razini cijele 2024.god. može biti između 30-40 % pa računajte.
-
Mislim da je već na ovoj cijeni od 1400 eur diskont od 50 % u odnosu na rezultate koje ćemo imati već u ovoj godini. Ukoliko to nije dovoljno malim,velikim ili bilo kakvim drugim kupcima onda ne znam što je dovoljno. Znamo da najveći velikani ovog sporta kažu da ne mogu predvidjeti u kojem pravcu će cijena pojedine dionice ići za par mjeseci ili godinu dana ,ali u nešto dužem razdoblju imate potpunu korelaciju između rasta dobiti i porasta cijene dionice.
-
Kod ovakvih rezultata potpuno je nebitno tko i zašto prodaje.Promet na redovnoj od početka godine je cca 6 milijuna eur što je prije za ovu dionicu bilo nezamislivo. Nakon objave rezultata za 1.kvartal promet se može vrlo lako višestruko povećati ,a moguće su prodaje i u blokovima. Za mene je sretna okolnost što ostajemo bez mirovinca i što smo ostali izvan sfere interesa velikog gurua.
-
Sumnjam da bi jedan Floričić kao pionir value investiranja u Hrvatskoj započeo sa prodajom na ovoj razini cijene odnosno trenutne perspektive ove dionice. S druge strane vidjeli smo kakvo je izvješće matice , pa nas sigurno ne može čuditi njegov izlazak. Zapamtite da svi legendarni investitori kažu da im je najveća pogreška u investiranju bio prerani izlazak iz dobre dionice. U svakom slučaju postoje stotine razloga zbog kojih netko može prodavati dionice,ali ipak mislim da su male šanse da bi veći igrači kao što su Floričić,Knežević ili Berkopić prodavali značajnije količine u ovom trenutku.
-
-
Čestitke svima ,a posebno onima sa nešto više staža na ovoj dionici. Mislim da sam u postu od 23.1.2024. pogodio dobit skoro u decimalu. Idemo dalje.Na ovim fundamentima bi bio opravdan rast od daljnjih 50 % ne računajući budući rast poslovanja i dobiti. Za ovo je što bi rekao Lynch bila potrebna matematika iz osnovne škole.Čekamo samo da na redovnoj izađe fond.
-
-
-
U prva tri kvartala je neto dobit bila 2.75 puta viša nego u 2022.g. Ukoliko i 4.kvartal bude na razini tog rasta tada bi na današnjoj cijeni od 1100 p/e bio 8.92 (dobit u 2023. 63.39 mil.eura).
Dobit za 2023. ne može biti baš tolika, ja sam računao s 40-ak mil. EUR. Ali sad već treba gledati 2024., gdje očekujemo daljnji rast.
Međutim, P/E našeg tržišta je navodno već 17,7 (to bi trebalo provjeriti, izračunati na dobar način). Ovo nije prosječna kompanija. Po meni KODT treba imati P/E značajno iznad tržišnog prosijeka.
Četvrti kvartal je bio u pravilu puno bolji od 3.,pa na temelju toga očekujem znatno bolji rezultat od 40 mil.,ali znam da je to sve u sferi nagađanja.Strpimo se malo do 22.veljače. Slažem se da bi tržište trebalo brzorastuću firmu honorirat sa znatno više od p/e 12.5 ili sl.
-
Zašto ova dionica tak rapidno raste?
U prva tri kvartala je neto dobit bila 2.75 puta viša nego u 2022.g. Ukoliko i 4.kvartal bude na razini tog rasta tada bi na današnjoj cijeni od 1100 p/e bio 8.92 (dobit u 2023. 63.39 mil.eura). Tu bi imali prostora za daljnji rast od 40 % da dođemo do razine p/e od 12.5, s time da u toj cijeni ne bi imali ukalkuliran bilo kakav očekivani daljnji rast u sljedećim godinama. Možda raste zbog ovakvih očekivanja koja su utemeljena na rezultatima iz prva tri kvartala.
-
Je li netko možda pratio koliko je ostalo još ovom AZ fondu za prodaju na redovnoj. Dobra stvar je to što se primjerice prije samo godinu i pol prodaja dionica na povlaštenoj od strane jednog fonda mrcvarila par mjeseci uz pad cijene od cca 30 %. Sada bi se ta ista količina dionica protrgovala u jednom tjednu uz manju korekciju cijene.
-
-
Munger je stvarno bio veliki investitor i mudar čovjek. Rekao je da se nikada nije želio obogatiti nego da je samo htio biti neovisan. Također je izjavio da u životu nije upoznao niti jednog mudrog čovjeka koji nije stalno čitao i da su on i Warren toliko čitali da su ga djeca prozvala knjigom iz koje vire noge. Protivio se tzv.teorijama široke diverzifikacije portfelja i preporučio je koncentraciju portfelja na 3-4 dionice . RIP
-
Moje skromno mišljenje je da samo rezultati 3.kvartala već opravdavaju ovu cijenu. Ne znam zašto bi i dalje trebao postojati diskont u odnosu na neke druge tzv.blue chip sastavnice Crobexa. Sa za mene očekivanim rezultatom 4.kvartala (od 20 do 30 mil.eur minus 3-5 milijuna isplaćenih za Ferokotao) ponovno imamo prostora za rast od min.50 % na ovu cijenu.Hoće li se taj rast realizirati odmah nakon objave izvješća ili za godinu dana ili više za mene je potpuno nevažno. Što će biti za par mjeseci ili godinu dana sa cijenom to ne može nitko sa sigurnošću predvidjeti,ali na duge staze postoji jako visoka korealcija između rasta dobiti i cijene dionice.U međuvremenu imamo dividendu.
-
Ukoliko dobit u 4.kvartalu bude rasla po stopama iz prethodnih kvartala ove godine u tom slučaju samo na temelju tog rezultata možemo očekivati rast od 20-30 % na ovu današnju cijenu. Pri tome treba uzeti u obzir da ćemo vrlo vjerojatno u sljedećoj godini imati dvoznamenkasti rast profita. Za one dugoročne i dalje se do 2028 g. u ovom sektoru očekuje rast prihoda po stopi od 8 % godišnje s time da kodt od tog rasta uzima postotno znatno veći dio kolača.
-
Zahvaljujem i vama što se brinete za nas koji smo neodgovorno zaglavili u najboljoj firmi na burzi.
-
Zahvaljujemo vam na informacijama o tipu koji nema nikakve veze sa ovom dionicom. Nije mi jasno ponovno ponavljanje teze da uprave u pravilu kupuju dionice sa tuđim novcem kada je u ovom slučaju vidljivo da je član uprave Bobek kupio dionice vlastitim novcem. Generalno upozorenje da u RH postoje pokvareni ljudi i loši menađeri koji mogu doći u upravu svake firme možete postati na temi svake dionice. Znamo gdje živimo i da ne postoji sistemski rizik ovog našeg hrvatskog tržišta ova bi se dionica već sada tržila po duplo većoj cijeni.
-
Dokupila sam danas dvije dionice, da zaokružim količinu.
Reći će mi, opet kupuješ na vrhu cijene, al' nisam nikada pogriješila kada sam kupovala nešto u što sam vjerovala.
BTW, užasno drukate.
I slijepi će progledati koliko drukate.
A posve nepotrebno.
Drukanje bi potražio na temama onih firmi koje su podbacile u poslovanju ili kod kojih se stalno najavljuje povećanje dobiti koje nekako svaki put izostane.O čemu bismo trebali pisati na temi firme koja će vjerojatno udvostručiti dobit u ovoj godini uz daljni nastavak rasta.