Slažem se, nemojmo se prebrzo veseliti... Nikad čuo za taj portal, možda i izmišljaju naslove samo radi klikova...
A opet, u jednu ruku mi je drago, u drugu ruku, sve ćemo mi to platiti... dignut će poreze do maksimuma
Slažem se, nemojmo se prebrzo veseliti... Nikad čuo za taj portal, možda i izmišljaju naslove samo radi klikova...
A opet, u jednu ruku mi je drago, u drugu ruku, sve ćemo mi to platiti... dignut će poreze do maksimuma
I naravno, što u slučaju FTD-a?
Pa sa prodajom call/put opcije prodaješ i pravo/obveze koju ta opcija nosi... Dakle, nakon što prodaš, za tebe ja ta priča završena...
Nego, koliki je vremenski period od izvršenja do trenutka kada moraš prodati dionice ako je riječ o put-u?
Koliko sam shvatio, cijela priča nije krenula iz INE, tj. INA nije prijavila da je oštećena, već je sve krenulo od Ureda za suzbijanje pranja novca jer je neki dida u penziji dobio 100 milijuna kuna na račun. Iz svega toga se čovjek zapita, kako se odvijaju poslovni procesi unutar INE? Kako netko, pa čak i direktor, može dati nekome više od 50% popusta i izgubiti tolike novce bez da se upali lampica predsjedniku uprave ili nadzornom odboru!?
Pitanja i savijeti \ trgovanje opcija
Čovjek je prodao naked put opcije, sa minusom od cca 4% na SPY je napravio -14300% u jednom danu...
Nego jedna me stvar zanima, jel imao tko fail-to-deliver situaciju? Jel moze to netko malo objasniti, kako se to tretira? Jel postoje kazne? Kakve su?
Samo pazi, ako si kupio 10 put opcija, i to se na kraju izvrši, imaš obavezu prodaje 1000 SPY... Lijepo što do strike datuma malo zaradiš, ali pazi se...
Ček, sad sam se potpuno izgubio, pa ti plaćaš premiju kad kupuješ opciju, kako to možeš oduzeti od cijene?
Pa i sama opcija nešto košta, to ne uračunavaš u jednadžbu?
Imam osjećaj da se razmimoilazimo po pitanju terminologije, ali nisam siguran...
Samo jedna napomena, nemojte sve novce potrositi na opcije, jer kada dođe do izvršenja opcije, morate imati novac za kupnju navedenih dionica po cijeni navedenoj u opciji...
No meni je i dalje nejasna ideja kako za opcije ne moram imati puno novca. Ti ugovori su po stotinu dionica ili koliko.. Ako se radi o smeću, onda oke.. Ali ako se ide s AAPL i takvima, kaj, 170 ili koliko dolara jedna? Gle..stvarnost je da većina ljudi(pa makar i negirali, nije me briga) nema 17.000 dolara sa strane.. Opcije su za ekipu s jačim novcem i vještinom. A onaj tko ih kupuje, mora biti svjestan da vrijeme na njih djeluje destruktivno i mora biti spreman trpiti to u očekivanju da zaradi.
Ne mora značit. Ima raznih strategija i papira. Eto 100 komada Zima je 4200$, ili 100 komada Danaosa 6700$, a 100 komada TGA je samo 350$.
Ako želim kupit papir koji košta npr 40$, nekih 100 komada, u većini slučajeva ću šortati put opciju sa strike cijenom 38$ koja dospjeva za mjesec dana i uzeti nekakvih 1.20$ premije nego direktno kupiti papir odmah po 40$. Isto tako kad taj papir kupim tj. dođe do izvršenja opcije rado šortam call opciju i opet uzmem nešto sitno premije, pogotovo ako ne očekujem da bi moglo brzo rasti.
Ne znam jedino za ekipu koja vrti s 1000$ ili nešto sitno.
Znači kupis papir koji košta 40$ za 39.20$? Puno je to zafrkancije za sitno bolji ulaz...
Display MoreDisplay Moredanas dvije totalno različite strane tržišta: CRM i NVDA
oboje teško razočaranje u izvješćima
no na papiru NVDA je dosta novca bacila u vjetar, lošija nego CRM
CRM -7%
NVDA +0,21%
NVDA na kraju jučerašnjeg dana +4%
ajmo trančirati ER (kod njih je zadnji report naziva Q2/2023, zbunjujuće):
- ovdje imate sažetak, velik pad bruto marže (Gross Margin), dok se zarada više nego prepolovila (sa 64 centa na 26 centi)
- ovdje pregled RDiG, obratite pažnju na mali rast prihoda, povećanje 'Cost of Revenue' i R&D troškova
- po divizijama rast (pad) prihoda kvartal na kvartal:
- Data center +1%, Gaming (-44%) (!), Pro Visualization (-20%) i Automotive +59% (Automotive ima mali udjel...)
- tijekom kvartala su (po ovim napuhanim cijenama) uk. vratili dioničarima $3.44B kroz otkup dionica i dividendu (mnogi financijaši se zalažu da se ovakav način 'vraćanja novca dioničarima' ukine ili ograniči jer prvo, uprava može to zbog krive procjene poslovanja činiti po većim cijenama nego što je fer i drugo, upitan je takav način držanja cijene dionice na višim razinama dok istovremeno imate i program nagrađivanja menadžmenta u dionicama, i to često po nekim unaprijed dogovorenim opcijskim cijenama koje su onda vezane uz performance )
Izgledi za slj. kvartal su katastrofa, jedno milijardu dolara manji prihod od očekivanja analitičara, + očekuju povratak bruto marže na >60% hhmmmm
Kripto se manje rudari, recesija i smanjena kupovna moć stanovništva se već naziru... ovo bi trebalo potrajati još jedno 2 kvartala u nizu
Pretpostavljam da će biti rezanja troškova
Pa ako nećete šortati dionice, onda koji putić s dospijećem pola godine-godinu dana uplatite, bolje nego euro-jackpot
Jer tko zna što će fodovi sad u kratkom roku, možda još malo dizati cijenu da uvuku sitni retail u igru?
No očito je da su i čipovi, poput automobila, ciklična industrija
TSMC ti se ne sviđa?
Pa oprosti, meni je puno atraktivniji BYD, ako ništa, imaju puno veće tržište...
Ne razumijem što je tako posebno oko NU-a, imam ga i ja na stock pickeru, ali to je u principu kopija Revoluta u Brazilu...
Baš sam nedavno naletio na nekoliko videa na YT u kojima je navedeno objašnjeno:
Jel istina da je naked short selling zabranjen? Kako si onda uspio shortat put?
Čitao sam, nisam provjeravao, ali premija je nekih cca 40% na PUT...
I da budem iskren, kupio sam cca 50kom po 11$, uspio prodati po 11.35$. Vuk sit i sve ovce na broju...
Kupit ću Tilray...
Danas bi BBBY mogao dodirnuti 5$, tko želi malo akcije u životu, moglo bi biti zanimljivo...
Sad će Vujnovac posuditi Fortenovi novce za otkup dionica od Sbera... u zalog će uzeti dionice... i onda kada, vidi čuda, Fortenova ne bude mogla platiti ratu ili otplatiti zajam, Vujo će si uzeti dionice
A kako se povlačenjem depozita smanjuju obveze banke kada banka nema novaca?
Gledam to već dugo vremena, ali jednostavno ne dam toliko jeftino...
Više se ne kupuju dezificijensi kao na početku...