Nisam baš neki ljubitelj Kineza iz mnogo razloga, ali nije baš lijepo vidjeti kad osvane ovakav članak.
Užasno, rasli su 7,9%, a očekivalo se 8%.
Nisam baš neki ljubitelj Kineza iz mnogo razloga, ali nije baš lijepo vidjeti kad osvane ovakav članak.
Užasno, rasli su 7,9%, a očekivalo se 8%.
Meni bi nekako bilo logičnije pratiti P/NAV i uspoređivati domaće sa stranim tržištem, u smislu koji je diskont ili premija na NAV. Slično je gatanje kao i gledanje koliko je dionica pala u odnosu na najvišu cijenu, ali ipak malo preciznije. Jedino što mi nedostaje NAV za sve te silne dionice, a onda mi nedostaje i podatak o P/NAV.
Pa ako netko ima dva tjedna vremena neka to sve napravi da možemo dalje...
Sto mislis da li je ovaj drugi Čeh Petrovic br. 3 utrosio milju kuna da bi mu dionice isle u spajanje?!
Nemoj gledati na sadašnje dionice, gledaj na one buduće. Sadašnji dioničari imaju priliku 400 milijuna kuna gubitka pretvoriti u nešto u dokapu. Onima koji su sadašnji dioničari, a ne žele još dionica to nije dobro. Ali onima koji su sadašnji dioničari i žele još dionica to je dobro, i zato ta grupa mora imati dovoljan utjecaj da izglasa dokap.
Ustav RH, članak Ledo, Jamnica...
*lebowski, ma ne drukam, samo mi je degutantno ovo cviljenje dijela forumaša pa da ih podsjetim da može i gorije...3mj. prosjek je sasvim ok za ovu stečajušu, ako ponuda bude još viša onda još bolje... što bi bilo da su prošli kao mi na dlkv
Da, moguće je da staviti uvjetnu ponudu da otkupljuju samo 120% dionica. Nemam ništa protiv drukanja, ali samo ako je drukanje iole kvalitetno.
a nema konsenzusa sa ostalim dioničarima jer za ove mu odluke treba 75 % glasova na skupštini. Što da netko pokupi 25 % Optime na burzi ? Pitam samo.
jednu stvar nisi ubacio u kalkulaciju, mogu objaviti "Uvjetovanu" ponudu i što ako uvjetuju prag od 75% ili ništa od svega...bilo je takvih situacija već...
a nema konsenzusa sa ostalim dioničarima jer za ove mu odluke treba 75 % glasova na skupštini. Što da netko pokupi 25 % Optime na burzi ? Pitam samo.
jednu stvar nisi ubacio u kalkulaciju, mogu objaviti "Uvjetovanu" ponudu i što ako uvjetuju prag od 75% ili ništa od svega...bilo je takvih situacija već...
Ajde drukaj tako da se to ipak ne vidi iz aviona.
E, nisu imali dovoljno vremena od petka, 3 dana, sad će im 2 sata pomoći ??
Još uvijek se račna prosjek, kao i ovdje.
Sva vam ta računica pada u vodu ako UG odluči dati više od minimalne cijene.
PA trebala bi se u ponedjeljak i HANFA oglasiti priopćenjem da je UG u obvezi javne ponude koja će bit nakon što regulatori sve odobre.
Što će neki opet iščitat da ustvari to ne znači da su u obvezi javne ponude.
Ako ćemo već tražiti krivca, krivac je A1! A s obzirom da nisam njihov klijent, čak niti na taj način ne mogu im se osvetiti.
kol.lebowski i kol. Sheriff, polako, još ništa nije zadano i niti je itko u ikakvoj obvezi, niti nitko nikome ništa ne mora, niti ne nudi što se manjinskih dioničara tiće ...taj ponderirani 3mj. prosjek 5,36kn je najniža zakonska vrijednost ukoliko se ugovor realizira i istim dođe do obveze objave ponude za preuzimanje...do toga tek treba doći a sve dalje, pa tako eventualna ponuda i cijena u istoj ovisi isključivo o telemachovoj ambiciji i/ili vještini njihovih pravnika ali to je štobibilikadbibilo...
predmetnom obavješću o sklopljenom ugovoru što se tiče manjinskih dioničara se nije dogodilio baš ništa, bar ne za narednih 6mj. ako ne i duže dok se/ako ne ispune ugovorni uvjeti izuzev što su se potencijali rasta dionice do tada zabili do tih ponderiranih 5,36 kn
Nije se dogodilo ništa osim što je OPTE prodana. Nije se dogodio onaj scenarij koji su neki ovdje priželjkivali, a to je da OPTE ne bude prodana do 10.07. Zbog toga se u ponedjeljak očekivao pad do razina od 3 kn, kako su pretpostavljali neki ovdje koji sad šalju drugima pozdrave. JEdnako tako, potencijal rasta je do tih 5.36 kn, ali tih 5.36 kn sd više nije golub na grani, nego je vrabac u ruci. Hoće li se to dogoditi za godinu dana ili, kako se procjenjuje u medijima, do kraja ove godine, to ćemo vidjeti. O tome će pretpostavljam i ovisi diskont u odnosu na tih 5.36 kn. Tvrditi da će nakon ovih vijesti cijena dionice OPTE pasti u odnosu na zadnju zaključenu cijenu mi je malo smiješno.
ovako ja to sa strane gledam , čisto poslovno bez emocija jer odavno ovdje dione nemam. Ako je 4.5 kuna cjena po kojoj bi UG platili ako zakon prodje , onda je 4 kn cjena po kojoj bi u ovom trenu veliki igrači nudili na burzi s obzirom na period čekanja. Al kako je zakon neizvjestan, nebi me iznenadio pad od nekih 10ak posto do 3.5 kn .
Znači ,svi koji su ulazili u OPTE i odlučiti čekati rasplet, sad će u tom raspletu u kojemu im se nudi 5.36 kn po dionici, prodati po 3.5 kn.
Nemoj da te u glasnom razmišljanju ometa izjava United grupe koja kaže da će ići u javnu ponudu nakon što regulator odobri kupovinu dionica HT-a i Zabe. To je potpuno nebitno.
Naravno da će ići, samo je pitanje da li mora ili samo želi.
Da li je zadovoljna sa 54, 31% ili želi vise ili sve.
Sanirat će Optimu koja samostalno ne može opstati pa se nekom mora prodati.
Još me nisi nimalo omeo u glasnom razmišljanju.
Da, nisu je kupili jer im treba, nego da okrenu neku lovu nabrzihen. A još HT stigne pustit 200 milja zadužnicu pa ih u stečaj otjerat.
Nemoj da te u glasnom razmišljanju ometa izjava United grupe koja kaže da će ići u javnu ponudu nakon što regulator odobri kupovinu dionica HT-a i Zabe. To je potpuno nebitno.
Kvark, svaki skoro članak ima izuzeća pa to treba provjeriti.
Kada ova odredba počinje važiti i da li se i tu može izmanipulirati na način da se u narednom periodu smanji prosjek ako će se prosjek gledati? Jer ponuda ce se tek dati. Oni su dogovorili cijenu ali postat će vlasnici kasnije.
Smanji prosjek? Pa na isti način se taj prosjek može napucati do 30 ako treba. Pa onda UG bude platio 4,5 kn HT-u i Zabi, a nama malima će po 30 plaćat. Zašto ne. Krećemo u ponedjeljak sa 13 pa dokle stignemo.
koja će se velika lova osloboditi!!?? koliko se vidi po reakcijama ozbiljnijih imatelja, ostati će još neko vrijeme zarobljena! a ostali će prodati po daj što daš i ciao bella!
Pa zapravo se velika lova ne može oslobodit jer cijela firma vrijedi 50 milja eura, kad se oduzmu dugovi. A od toga mali dioničari imaju 20-ak milja eura u najboljem slučaju. Neš ti love za jednu burzu.
S obzirom da se na OPTE sa sto tisuća kuna moglo raditi čuda, zamislite tek čuda koja će se raditi sa 20 milja evra. Bit će dobar promet u ponedjeljak, vraćat će se ljudi iz OPTE negdje drugdje.
Display MoreThe content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Ako dobro kužim, oni su zaključili kupoprodajni ugovor, ali da li Telemach tim ugovorom stječe dionice samim potpisom ugovora?
Čini mi se da Telemach temeljem tog ugovora još uvijek nije stekao dionice Optime, a ako nije, onda nema obvezu objave ponude za preuzimanje, a ako nema obvezu objave ponude za preuzimanje, onda se ponderirani prosjek računa tri mjeseca prije nastanka obveze, a koja će koja će dospjeti isplatom kupoprodajne cijene i knjiženjem vlasništva u SKDD, tako da se prosjek može napucati i prema gore i prema dolje do nastanka te obveze.
Sjećam se da mi nije bilo jasno što se događa i tko to napucava cijenu na ATLN (Excelsa nekretnine d.d.) prije povlačenja sa burze, da bi ispalo kako su fondovi nanjušili šta se sprema.
Srećom su napucali prosjek u kratko vrijeme sa 153 na 196 kn. Samo što ovdje nema fondova nego samo rušitelji cijene kao RBA.
Možeš proučiti ponudu Adrisa za preuzimanje HUP Zagreb.
Google adrisgrupa-ponudazapreuzimanjedrutvahup-zagrebd.d.10052018
Tamo vidiš da je kupoprodajni ugovor sklopljen u veljači, a javna ponuda je bila u svibnju vjerojatno zbog AZTN. Prosjek se računao uza tri mjeseca koja su prethodila kupoprodajnom ugovoru. Sama riječ kupoprodajni znači da se u tom trenutku nešto kupilo i nešto prodalo i mislim da tu ne treba komplicirati.
Na 415 milijuna kuna oni imaju 6 milijuna kuna neto dobiti? Pa gori su od Končara.
S obzirom da je prodano po 5x EBITDA, čini se da A1 uopće nije bio zainteresiran. Jesu li se pouzdali u to da se zakon neće mijenjati ili šta? E sad, koliko će dionica OPTE ostati na tržištu (u kojem postotku?) i koliko će ta dionica vrijediti s novim, jakim vlasnikom? Je li tih 5,36 kn plafon pa će cijena spasti nakon javne ponude? Koliko će uopće biti sad u ponedjeljak burzovna cijena, koliki će tržište diskont staviti na očekivanje o datumu javne ponude?
Imamo li podatke kako su se ponašale dionice tvrtki u regionu koje su kotirale na burzi, a preuzeo ih je UG?
----------Ugovorom o kupoprodaji određena je vrijednost za 100 posto udjela u Optima Telekomu, bez duga ili novca u bilanci (eng. enterprise value), u iznosu od 639 milijuna kuna što predstavlja 5 x dobit prije kamata, poreza i amortizacije prije jednokratnih stavaka i nakon najmova (EBITDA) u 2020. godini.
Od toga se valjda oduzima nekakav dug ? Bojim se da je dug veći od tih 639 milijuna
Zapetljano je to
A zar ne bi trebali dobiti svi jednako, svi suvlasnici Optime ?
Zašto ste sigurni u 5,36 kn?
Piše u toj objavi da je cijena manja od tromjesečnog prosjeka, a ako je tako, prema zakonu ponuditelj treba u javnoj ponudi ponuditi najmanje tromjesečni prosjek, a taj je 5,36 kn po dionici. Može UG bit baja pa i ponuditi više, ali manje sigurno ne može.