Tako ti je isto bilo na ZIM-u kad je DAC prodavao. Svugdje ista priča, Hrvatska, Amerika...Nas i Rusa 300 milijuna.
Posts by lebowski
-
-
Emile, ništa ne može protiv marketa dulje od jednog dana, a market se spotaknuo. Opet.
Šve crveno, svi indeksi
osim EGLE. 8%+ i dalje
imam ruzicaste naocale pa gledam samo pozitivu
Za nas brodare +8% dnevno ti dođe kao da je pad.
-
Gogl Oslo +7%
-
Coffee Prices Soar Amid Ship ShortageBy Tatiana Freitas (Bloomberg) Coffee futures reached the highest in ten years in New York amid mounting concerns over tight supplies and space aboard ships.…gcaptain.com
Break bulk, break bulk!!!
-
Snažan rast u Kini.....
Capesize TCT Index Point 653.76 233.11 Panamax TCT Index Point 2092.23 125.87 Supramax TCT Index Point 2549.87 342.92 Ovo je stvarno brutalno......za očekivati je bilo da nakon kineske NG krene oporavak ali ovako jak i bez odgode do trećeg mjeseca?......pogotovo tu mislim na supre koje imaju najveće vozarine i usprkos tome najjače rastu......
Pa nije da nije rečeno početkom godine da će zbog indonezijskog baniranja izvoza ćumura vozarine kratkoročno pasti, a dugoročno rasti. Pa nije se zima povukla iz pristojnosti kad se skužilo da fali ćumura. Disruptionsi su uvijek dobri za brodare.
Početak godine:
https://www.spglobal.com/platts/en/mark…g-into-disarray
Danas:
https://www.spglobal.com/platts/en/mark…proving-cheaper -
E pa sad sam ja šortovalec. Vidim da je moj idol Mintzmyer prodao 98% ZIM-a, a kako kažu, jedan se obogatio što je stalno prodavao prerano. Uzeo sam jedno 60% negdje od listopada, za prvo američko iskustvo mislim da sam položio.
-
A što ja sve neću pročitati
Gaće na štapu ćete nositi, sa tim načelom kupi i drži 6-7 godina.
Dugoročno smo svi mrtvi.
Ciklus će se barem dva puta okrenuti u tih 6-7 godina
Pa evo, jednom se već ciklus okrenuo, i to od listopada do veljače. Trebalo je izdržati tih skoro pa pet mjeseci muke isusove. Čak ustvari taj okret još uvijek traje s obzirom da još nismo na 570, ali dobro, mlada je veljača. Znači, okrenemo još u listopadu ove godine i to je to što se okretaja tiče, 2023. i 2024. nema okretaja, a ciklus ne mora trajati 6-7 godina, možemo i ranije izaći ako valuacije postanu sulude. Tipa P/E 5 ako je E 720 milijuna kuna.
-
ja sam upravo zato rasprodao sve osim CNX koji pripada tom energetskom sektoru, i pozabaviti ću se šortanju svega i svačega osim energije i banaka
pa tako i ZIM-a
Gospon šortovalec, ajde ako ti nije problem samo nam javi kad si nam šortao ZIM, nadam se da si uspio.
-
U kombinaciji s njihovom ekspanzivnom monetarnom politikom ovo bi mogao biti novi dugoročni game changer za bulkere.
Sad čekamo analitičare da krenu izbacivati nove projekcije.
Jedino što se sa Kinom i njihovim crnim labudovima nikad ne zna.
Proizvodnja iz 2020. trebala je biti dugoročni limit a to im je vrijedilo svega pola godine.
Gamechanger su bili kontejneri u smislu da su popunili sve slotove u brodogradilištima do 2024. godine. Za Kinu se očekivalo da će poticati rast svog BDP-a, odnosno da neće dopustiti da im BDP anemično raste. Bio bi gamechanger da je Kina rekla okej, više se nećemo truditi dizati BDP, bacamo ručnik u ring.
Danas slušam webcast ZIM-a (kontejneri) gdje govori CEO da ne očekuje u h1 2022 smanjenje congestiona, ali ne očekuje niti da će veliki dolazak kontejneraša 2023. i 2024. previše utjecati na ponudu prijevoza. Ove visoke cijene za kontejnere već sad se ugovaraju na rokove od 2-3 godine, a dokle god je tako, sve što se ne mora prevoziti kontejnerima neće se prevoziti kontejnerima. Dry bulk manje klase od toga su već profitirali, a svaki dodatni poremećaj u ponudi brodovlja rezultirat će katapultirajućim cijenama. Mene uopće ne bi čudilo da za par mjeseci ovo što se sad događa s kontejnerima bude i na dry bulku. Netko je već naručio studiju kako tanker pretvoriti u kontejneraša.I dodatno, za razliku od kontejneraša, dry bulk neće imati 25% nove flote (koliko god) da dolazi 2023. i 2024. godine, naprotiv, doći će mrvice.
-
Vjera u Partiju i intervencionizam pali rakete ovaj put
Cape FFAs rally on bullish iron ore numbers - Splash247The capesize plunge came to a halt on the Baltic Exchange yesterday, with spot rates on the 5TC rising $448 to $9,969 per day. Looking ahead, however, there is…splash247.com -
Joakime, sve to je oprošteno
Wonderful-Wednesday for Capes, as expected🥳
Spot:
Baltic #Capesize index +25% to $12,468🚀
Brazil/China +25% to $12,448🚀
FFAs:
Feb +19% to $13,550🚀
Mar +11% to $21,000🚀
Apr +9% to $26,000🚀
#DryBulk #Shipping
-
Maersk expects to repeat record $24bn earnings in 2022AP Moller – Maersk has reported an expected record profit of $24bn for 2021 and forecasts the same result for the coming year.www.seatrade-maritime.com
Sve više se govori da će congestion u lukama riješiti tek 2023. godine. Iako kontejneri i dry bulk nisu izravno povezani, dry bulk uzima promet kontejnerima i kako je rekao neki brodar, sad imamo situaciju da manji guraju veće, znači panamaxi i supre guraju capeove. U mrtvoj sezoni kontejnera rastu vozarine, nitko više i ne pita za cijenu, bitno im je samo da osiguraju prijevoz. Bit će sve više break bulka, a još kad Kina proradi... Nije ni čudo što je vješti Joakim all in u dry bulku, skupa s nama.
-
https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/41326
Uh, sad ćemo vidjeti što će i kako drugovi Talijanci dalje. -
Je li došao trenutak? Gdje su rakete? To the moon!
-
Znači, sad kad se svijet otvara, slijedi teška depresija. Ljudi neće putovati, trošiti zarađeno, nego će sjediti kod kuće i biti veliko depresivni 20 godina. Pa dobro, valjda to tako treba bit.
-
neki kolega (da ga sad ne imenujem) se tu podsmjehuje i kaže 'ja dolazim na ovu temu da mi ne bude dosadno, sam sebi stavljam izazove...'
jer kao on je stock picker i baš je pogodio onu koja će, siguran je, u dugom roku rasti
usprkos i unatoč tome što je jedan poznatiji twitter-investitor upravo objavio da je napustio poziciju u jednom brodaru, u drugom je prepolovio
pa evo kad je sve tako jednostavno, veselo i ružičasto: pripremite se za rast kamatnih stopa (Mario Gatara, index.hr)
mislim da mnogi nisu svjesni koji se perfect storm sprema
ako ne vjerujete, dovoljno je da pogledate npr. graf dionice NET koja se već prepolovila u zadna tri mjeseca, a još uvijek je na P/S > 50 (dobiti nema, P/E negativan), dakle prostora za daljnji pad ima ohoho
neki i dalje žive u zabludi da likvidnosti neće nestati, da kamate neće rasti
ovdje imate i zadnjih 1-3 mjeseca po sektorima: Finviz Sector Performance
ja sam upravo zato rasprodao sve osim CNX koji pripada tom energetskom sektoru, i pozabaviti ću se šortanju svega i svačega osim energije i banaka
pa tako i ZIM-a
Jel imaju te tvoje energije i banke P/E manji od 3 i dividendu jedno 20% godišnje, give or take? Pa kad budu imali, onda mi kažeš koji im je potencijal pada. Vidim da ga na firmama s P/S > 50 koje posluju negativno možeš prepoznati.
Na ZIM-u se isto odvijao perfect storm - vodeći su u sektoru kontejnera, gužve u lukama umjesto da padnu, nastavile su raste, brodarine su nakratko i jako slabo pale, a već danas su na novim ath-ima, a dionice su prodavala dva velika igrača jer je bio kraj godine i trebao se uzeti bonus. Sad, dakle nekih mjesec-dva kasnije, ispada da se vidjelo iz aviona da je ZIM na 45$ jeftin. Je li jeftin i danas, nakon tog 50-postotnog porasta? Sudeći prema congestionu, cijenama koje se postižu za najam kontejneraša, čini se da jest.
Meni je ugodno spavati sa ZIM-om jer su rekli da će isplaćivati 30-50% dobiti u dividendu, a imaju P/E valjda 2, a nemaju dugova. Mislim da ne treba biti hrabar za držati takvu dionicu, a niti da treba biti neki znalac.
Da imam dionice firme s P/S > 50 koja posluje negativno, vjerojatno ne bih mirno spavao. Kao što vjerojatno ne spavaju mirno vlasnici Netflixa, Mete i što god je padalo 25% u jednom danu. I to je odlično!
A možda i ti Ameri vole mirno spavati pa u zadnje vrijeme ulažu više u ZIM nego u te druge.
A ova 1929. godina se stalno ponavlja, evo zadnji put se trebala ponoviti prije dvije godine kad je neki čudni virus natjerao čitav svijet u lockdown. I bila je apokalipsa, ali nije baš dugo trajala. -
Kod vas shortera (slovenski: šortevalci) stalno neke drame, te grafikon ovakav te onakav, svijeća, glava, ramena, stopala, dupli vrh, trostruko dno, otišao na wc, izgubio milijardu, pojeo sendvič vratio dvije... Kod nas longera u ZIM-u stvar je, usudio bih se reći, dosta jednostavnija. Pogledaš cijenu, vidiš da je u plusu. Ako i nije, zažmiriš i kad otvoriš oči, opet u plusu.
Ustvari, ja dolazim na ovu temu da mi ne bude dosadno, sam sebi stavljam izazove. Pročitam da se kraj congestiona prebacio na 2023. godinu, onda potražim neki accountov post gdje kaže da to sad ide dolje, ipak je to sve nepredvidivo. Pa pročitam neke sulude, nevjerojatne brojke o cijeni najma kontejnera, pa odmah dođem ovdje da vidim gdje smo bolinđera probili i koliko nam još treba da opanemo 70% u jednom danu jer ipak, burza je to američka.
-
Komentar Fareast Barometra na Twitteru:
Fleeting Friday - next week is well on it's way and charterers are realizing they'll need to pay up to be at the front of the queue. Forget FFA's (positive sentiment apparent post Feb) and Feast indices are hopelessly undervalued compared to the actual market by a few thousand
-
Dečki, nemojte se svađati jer na Jadranu nema gostiju preko zime. Ako ne dođu na proljeće, pobijedio je mittko, a ako dođu, pobijedili su drugi. ☮️
-
Sve je u teškom crvenom, sve pada ko sjekira, što sad shortati... Oh, wait, ZIM je na ATH ponovno. Trebao sam ga shortati ranije.