Čekaju nas iznimna ulaganja Kineza u infrastrukturu i pravi početak izvoza brazilske željezne rudače također.
A nakon zime nas čekaju novi eko standardi u brodarstva, strah me i pomisliti na to. Kako kaže Joakim, malo nas dijeli od supersajkla.
Čekaju nas iznimna ulaganja Kineza u infrastrukturu i pravi početak izvoza brazilske željezne rudače također.
A nakon zime nas čekaju novi eko standardi u brodarstva, strah me i pomisliti na to. Kako kaže Joakim, malo nas dijeli od supersajkla.
Evo opet kolumne iz Reutersa:
Koliko? 6-7%
Je li to puno? Kad krene iron ore iz Brazila i popune se svi capeovi, kad krene ljeto, a ćumur se mora gomilati pred zimu, vidjet ćemo je li 6-7% puno ili malo.
Bojim se da će bit stravično puno.
Zabrana stupa na snagu za četiri mjeseca kad se potroše postojeći ugovori, znači zadnje isporuke idu sredinom kolovoza.
Naravno da već sad kreće pozicioniranje gdje šta i kako bez Rusije, linkao sam tu danas s Reutersa jedan tekst koji objašnjava tko gdje šta sad ide, a promjena je dosta velika u tonamiljama.
Što se ZIM-a tiče, znam da su se žalili da u odnosu na druge kontejneraše plaćaju ekstremno visok porez. Kenon holdings je u vlasništvu nekog izraelskog tajkuna koji baš i nije obožavan u javnosti pa bi se ova prodaja možda mogla protumačiti i na taj način. Tijekom pregovora o spuštanju porezne stope iz ZIM-a su govorili da mogu promijeniti sjedište firme da plate manje poreza pa možda Kenon sad tu nešto muti.
Evo zašto se 95% globalnog prijevoza tereta radi vlakom:
Opet Reuters, ovoga puta s globalnim nedaćama oko prijevoza ćumura:
https://www.reuters.com/markets/commod…ent-2022-04-07/
It's likely that the EU can replace Russian coal with alternatives, even though the Union relies on Russia for about 45% of its coal needs.
But this is likely to come at a high cost, as European utilities will have to be prepared to pay premiums to draw cargoes from South Africa, the Americas and even from Australia and Indonesia.
Coal from South Africa's Richards Bay , as assessed by commodity price reporting agency Argus, ended at $296.34 a tonne on Wednesday, commanding a premium over the equivalent at Newcastle Port, a reversal of the more typical dynamic in which the Australian grade usually is slightly more expensive.
A tight seaborne market in Asia means that there is likely to be only a small number of spot cargoes from Australia and Indonesia available to be shipped to Europe, at least in coming weeks.
Further out it remains to be seen if India and China, which have not condemned Russia's attack on Ukraine, will buy more Russian coal, and whether they will be prepared to take cargoes from eastern ports that will have to undertake long voyages either via the Suez Canal, which limits the volume that can be carried, or around the Cape of Good Hope, which adds to journey time and costs.
Malo su Njemci povukli ručnu, ali ništa strašno
https://www.reuters.com/business/energ…rce-2022-04-07/
Sankcije prema Rusima idu danas popodne ili sutra, kaže Borrell, a vidim da je danas turnaround Thursday na FFA
Evo što kaže Bog kontejnera J:
I look at valuations and what sort of future market it takes to justify those levels. If $DAC was $150 and $GSL $50, I wouldn’t be long.
Dac = 90 $
Gsl = 24,38 $
Ajde da vidimo u ova crna vremena što kaže Joakim, jesu li brodari precijenjeni i koliko
Kako ne znaš što se zbiva? Pa zar nisi svi odgovori u grafu? Zadnji put je na negdje 80$ bio bullish graf, što sad kaže?
Ma žešća panika je krenula, šteta što sam se prerano ispucao. Bit će to nakon q1 nazad na ath.
Ajde, ajde, malo krvarenja nikog nije ubilo. Imaju 2,8 milijardi prihoda ugovoreno za sljedeće 4 godine, povećavat će dividendu, sve je isto kao i prije tjedan dana, nije se nikakva godzila pojavila, kad izađu q1 rezultati ponovno će cvetat cveće u poduzeće.
Ako nekog zanimaju kontejneraši i sve povezano s tim, evo što kaže industrija. Ukratko, kažu da hooneymoon i dalje traje.
Hoće li biti dovoljno kejpova za ovu hrpu ćumura, pita se gdin Aleksandar.
A sto stresova, meni je ovo sada jedna od bas opustenih pozicija. Sta ima bolje od posjedovati nesto sto je poprilicno podcjenjeno i imati priliku kupiti jos, pa to sve naplatiti debelo krod neko buduce razdoblje 😎🍷
Nisu svi za ulaganje u brodove. Mislim da ipak moraš imati neko ulagačko iskustvo da bi bio opušten u tom segmentu, puno je to klokana.
S Capital Link Foruma, kad god vas uhvati malodušje i želja za prodajom, pogledajte i poslušajte:
Display Morekolega leb, ovo na Matsonu ne izgleda baš dobro
pa oni su pali s vrha kanala na dno u koliko? četiri trg. dana?
doduše raste i promet pa kažu znalci gdje je povećan promet blizu je i dno jer se pojavljuju kupci
ali u ovom trenu to je padajući nož samo takav
ili SB npr. užasan graf ima
EGLE, GOGL i SBLK pak ne izgledaju strašno
Slabo pratim Matson, ali on je američki lajner koji ima prioritet na ulasku/izlasku u američke luke tipa LA/LB. Mislim da je zbog toga i puno skočio. Sad bi mogao pasti jer su Ameri donijeli neki novi zakon o tarifama za prijevoznike i možda obavezi/nešto slično da moraju izvoziti kontejnere, nisam proučavao, moguće da Matson pada brže od ostalih i zbog toga.
Uglavnom, što se tiče big picturea, i dalje je congestion i sve ono što je pridonijelo rastu vozarina na kontejnerašima, a Bog Mintz kaže da dolazi vrijeme za sljedeću fazu ciklusa u kojoj bi mogli profitirati ovi sa stabilnijim biznisima poput GSL-a i DAC-a, kao i ovi što daju kontejnere na leasing Textainer i onaj drugi.
Vidi ZIMa sta je pojeftinio. Udara li neko ili se vreba nize
grafolozi?
ovdje imaš zadnjih 6M (Q4/2021 + Q1/2022) kretanje cijene i usporedba: narančasto je J.B. Hunt a plavo ArcBest Corp
zadnji kvartal prošle godine su truckeri dobro potegnuli dok ih je ove godine ZIM prestigao
je li isplata divke bila okidač ovdje ne znam, ali svakako neće pomoći tome da ZIM održi cijenu
evo kako je sektor prošao jučer: transport (neki su 'višak' na listi jer spadaju u prijevoz u širem smislu, npr. CCL, NCLH, CAR... držim ih tu radi usporedbe)
Vidiš, ovo baš i Mintz navodi kao razlog padu ZIM-a. On kaže ovako: Onima koji ne poznaju sektor sve je isto, kamioni, brodovi... I zato padaju i iznajmljivači kontejnera i lajneri i kerijeri i sve. Osobno sam vani u DAC-u koji ima 99% prihoda iz 2022. godine zaključano, ali i on je pao dobrih 15% od vrha, tu negdje.
Joakim, druker/darker, govori kako je oh malo potrebno do supersajkla
#2: Update forecasts for supply & demand. Include adj. from #1
Conclusion: Low scrapping & contracting '22-24E. Better supply transparency through '24E. Improved iron ore prospects '24/25E
Outlook still very positive. Small changes to supply/demand could lead to a super-cycle https://t.co/dE8vl6GIFa