Evo recepta za strane burze. Čekati ili da Fed najavi povećanje kamatnih stopa ili da Kina neko novi lokdaun napravi ili da Putin zaprijeti nuklearnim napadom i pričekati da tržište odradi paniku, a nakon toga kupiti dry bulk i kontejnere.
Posts by lebowski
-
-
Iako nije dry bulk, vrijedno je ovo staviti jer su i kontejneraši padali ovih dana ko blesavi.
https://www.seatrade-maritime.com/containers/mae…SRC-AS-RSS-feed
Dakle, Maersk je podignuo procjenu ovogodišnje zarade za još 6 milijardi dolara na 30 milijardi dolara. -
Braemar je danas jako pao, zna li tko zašto sve FFA vozarine toliko padaju, a sezonski bi trebale rasti?
https://www.braemarscreen.com/
Brodari vani danas isto jako padaju, NM u jednom trenutku -18,5%, DSX -10%
Breamer nije pao ni 10%. Jest da smo očekivali rast. Pada zbog lockdowna u Pekingu i FEDa i svjetske recesije i općeg veltšmerca i lošeg sjećanja, sve propada, sutra ne postoji, što smo Bogu skrivili...
-
Egle 15% minusa
Što se desilo, potopili im flotu ?
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Pada kao da im je krstarica Moskva u floti
-
https://www.tradewindsnews.com/bulkers/golden…rst/2-1-1205363
Handy su toliko skupi da se drva trpaju na newcastlemaxe. Ima posla ko hoće radit. -
https://www.hnb.hr/temeljne-funkc…a/tecajna-lista
USD 7kn...a to znači i veća dobit u kunama....mislim da je razlika nekih+5% u odnosu na zadnji kvartal.
Steta sto im je cjelokupno poslovanje u USD.
Zaradiš 10 milijuna dolara.
Tečaj dolara je 6,5 kn.
Zaradio si 65.000.000 kn.
Tečaj dolara je 7 kn.
Zaradio si 70.000.000 kn.
-
Ne prozivam nikoga i ne trazim odgovor samo konstatiram da se sve potvrdilo a danas znamo gotovo sve sto smo znali i u studenom.
Da dolazi, sezonski pad vozarina
Da ce kinezi radi olimpijade ugasiti celicane
Da ce poslije kineske NG stisnuti gas.
Da ce dobit atpl za 2021 biti najbolja u 13 godina.
Da dolazi EEXI i CIi
Da je orderbook najnizi u 30g
Da su slotovi popunjeni
Da demand mora poslije kovida jos rasti.
sve smo to znali i ponavljali ali kao i da nismo?
Cijela tadasnja rasprava na str 262 je pokrenuta oko jedne slike (u prilogu) i moje teze da se prodajom po 350:
"Upada se u bear trap kao muhe bez glave a pravi bull pocinje za godinu dana"
Atpl jos kasni ali stranci su dosta iznad 2021 vrha i potvrduju da je to bio bear trap.
Treci prilog koji pokazuje likvidnost na strancima potvrdujezadnjih mjeseci vise puta ponovljenu tezu da ce ulagacima doci iz GuG i da ce prepoznati dry bulk a isto vrijedi i za tankere.
Promatrajmo
Tko je to shvatio je kupovao po 350 kuna Atpl. Neki ce kupovati kasnije po vecim cijenama. Sve je to u redu.
Ja sam onaj prethodni rast od 2005., koje li već godine, gledao sa strane. Na 100 kn mi je bila rizična. Na 300 kn već je previše skočila. Na 600 je već previše skočila. Na 1500 je već previše skočila. Na 2100 kn je previše skočila...
-
Burze gore dolje, Fed ovo ono, Ukrajina Rusija nuklearni ratovi grafovi bulinđeri vikeri šmikeri šort port mort ... Kupiš kontejnere i mirno spavaš. Kupiš dry bulk i mirno spavaš dubokim snom.
Pa i mi u Zim/Dac smo otresli 20% u mjesec dana. Čak bi bitno bolje prošli da smo držali trule eure na banci.
Trenutno ne vjerujem da nam kontejneraši imaju nekog prostora za nastavak pada. U biti imaju zbog panike i neznanja masa. Drybulk mi ipak izgleda rizičnije.
Ma što je 20% za kontejnere, padne toliko u mjesec dana, a onda skoči 20% u tjedan dana. Ovo je sad Fed otresanje gdje pada apsolutno sve. A kad prođe, brodari sve nadoknade.
Dry bulk bi eksplodirao da nije tog straha od feda. Sad smo to malo odgodili za tjedan-dva. Capeovi su, čini se, krenuli, a to je ono što se čekalo, manje klase već sad super zarađuju, a ako ih capeovi povuku, bit će urnebesa.
-
Iako osobno trenutno nemam zim, reći ću ti zašto bih mirno spavao da ga imam.
Zim trenutno vrijedi 55$, ima keša na računu 20-25$, a ove godine će zaraditi 40-45$ i između 30-50% (lani 50%) daje u dividendu.
Osobno imam DAC koji sam kupovao iznad 100$, a sad je 85$, a mirno bih spavao čak i da ode na 40$.
-
Burze gore dolje, Fed ovo ono, Ukrajina Rusija nuklearni ratovi grafovi bulinđeri vikeri šmikeri šort port mort ... Kupiš kontejnere i mirno spavaš. Kupiš dry bulk i mirno spavaš dubokim snom.
-
-
Bog brodarstva jučer je ponovno govorio. Većinom o kontejnerima gdje cveća cveće, ali potkraj i o dry bulku gdje također cveta cveće.
-
Da pitam, je li netko ovdje razmišljao o izlaznoj strategiji najvećeg dioničara? S obzira m na to da je on investicijski dioničar koji je silom prilika postao strateški, nisam siguran da mu je cilj do kraja života držati dionice ATPL, a nisam siguran da na ovoj cijeni može dogurati do 25% ili više.
Mirovinci su se onih godina, ako se dobro sjećam, prilično opekli na brodarima pa ne znam koliko su im sada seksi, nema ih u top10.
Najveći trenutno ima 90 milijuna kuna u Atpl, a kad bi to krenuo prodavati na burzi, dionica bi vjerojatno završila na 200 kn, možda i na 100.
Koja bi tu, dakle, bila izlazna strategija?
Meni je najlogičniji izlaz kroz dividendu.
-
Capesize index up 20% at 13,571
Kad kiši, onda lijeva. -
Kaze the joakim da trend frend spika drzi vodu
🐰
Krenuo je najveci svjetski drukeraj pa ti jedri kotra jake struje ili p... u jaku buru?
https://mobile.twitter.com/JHannisdahl/st…aZ1wFx4kIpBvOpg
Kinezi ce uskoro odustati od borbe protiv kovida koja nema smisla a tada krece lansiranje vozarina.
https://www.hellenicshippingnews.com/chinas-economy…says-economist/
Da, da, javio se Tamni Princ dry bulka!
-
110.000 $ dnevno? Može, ako plovimo u ruske luke.
"The Supramax market in the Atl. remains strong across all main routes. USG and ECSA are most lucrative areas with strong demand for Far East as well as across Atlantic trips. Owners willing to do Russian ports getting up to 3 times premium, reaching $80,000 pd."* Ultramax fixed $33,000 pd deliver Miss River (grains) Singapore-Japan.
* Supramax rumored to fix basis dely Brazil at $50,000 pd for TCT to Med Sea (grains)* Ultramax, 63’ dwt, delivery Chile for loading in Argentina at $40,000 pd (grains) to Morocco.
Fearnleys
Russian coal cargoes from the Baltic going long haul to India as expected. h/t Banchero Costa
Europe will now be sourcing the lost cargoes from US/Colombia/SA/Australia instead.
-
Išla sam viriti ZIM
Frankly, nemam pojma kuda će, čini se da je krenuo gore
MACD slope up, Chaikin ide u pozitivan teritorij
Netko se u sat vremena ružno istresao, al' imao je taj papir i ranije običaj to činiti
Heikin svjećice zelene, al imaju wickove
Kad prođe blokada kineskih luka, flota kontejnera doći će u Ameriku i zagušiti luke, a to će biti za cca mjesec dana i onda zim nema kud nego gore. Chaikin, Heikin, wickovi smickovi...
-
https://www.zerohedge.com/markets/get-re…chain-shockwave
Ajde, kome se da to pažljivo pročitati neka nam kaže hoće li vozarine rasti nakon što će vjerojatno pasti
Pa gle, što se tiče kontejnera, sve su linije već rasprodane za ovu godinu, a kupcima nije bila bitna cijena, nego samo da uhvate liniju. Knjiga narudžbi 30%, brodovi se kupuju po cijenama kao da sutra ne postoji i onda odjednom tip objavi članak da kamiondžijama ide loše, njegov članak pogrešno prenese WSJ i NYT i ode mast u propast, padnu kontejneri 20%.
Dva tjedna kasnije, kad se to ludilo smirilo, a ne zaboravimo da je Šangaj u lockdownu i pola Kine, paušalno rečeno, sad odjednom gle, a možda kontejneri opet porastu.
Ma da.
Uglavnom, bila je prilika za buy the dip koja još uvijek traje. Dolazi sezona q1 izvješća, Matson najavio projekcije koje će bit čudo, a po meni najveće i najneočekivanije čudo će bit Q1 DAC-a. Procjena analitičara je čini mi se 6$, a bit će 11$ zbog dividende od ZIM-a. -
turizam u karlovim varima je radio cijele godine i vidi šta mu se sad desilo. to je dobar posao sa ekstra zaradama dok je sve u redu ali kad krenu problemi ćao bela. iskreno me zanima kakva će biti naša sezona. da li će ljudi iz nekog razloga nahrliti da se odmore od ovog ludila ili će štedjeti novac za još veće ludilo koje dolazi.
Hrvatska je i tijekom pandemije ljeto imala blage mjere, gotovo nikakve, i mislim da je to bio odličan potez jer smo se dodatno brendirali kao turistička zemlja.
Naravno da će se turisti ove godine vratiti, pa dvije godine smo svi bili zarobljeni u kućama.
Veće ludilo traje već dva mjeseca i nikom ništa. Eventualno da padne koja nuklearna glava, to bi moglo imati odjeka, ali nakon toga mislim da bi se sve vrlo brzo rasplelo.
-
Mislim da je uprava prije godinu dana vrlo jasno iskomunicirala svoje planove što se tiče dioničara:
https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…102003b7572.pdf
S obzirom na dugoročne planove rasta, Politika isplate dividende društva ATLANTSKA PLOVIDBA d.d. (u daljnjem tekstu: „Društvo”) temelji se na konceptu da se optimalan dio dobiti ostvarene u poslovnoj godini zadrži u svrhu daljnjeg investiranja u razvoj Društva.Politika isplate dividende Društva provodit će se u skladu s razvojnim planovima i stanjem na tržištu kapitala, odnosno sukladno rastu neto dobiti, razine prihoda, očekivanom porastu vrijednosti imovine Društva, optimizaciji zaduženosti Društva te potrebi za optimalnom likvidnošću.
U slučaju da su svi gore navedeni uvjeti zadovoljeni, Upravni odbor Društva Glavnoj skupštini Društva predložit će da se dioničarima isplaćuje do 40% konsolidirane dobiti (nakon oporezivanja) u obliku dividende.O prijedlogu Upravnog odbora konačnu odluku o isplati dividende, iznosu i načinu njezine isplate donijet će Glavna skupština Društva.
Sukladno Statutu Društva i Zakonu o trgovačkim društvima (dalje u tekstu: „Zakon“), izvršni direktori su ovlašteni su, uz prethodnu suglasnost Upravnog odbora iz predvidivog dijela neto dobiti, isplatiti dioničarima predujam na ime dividende. Na ime predujma može se isplatiti najviše polovina iznosa dobiti umanjenog za iznose koji se po Zakonu i Statutu Društva moraju unijeti u rezerve Društva. Isplata predujma na ime dividende ne može prijeći iznos polovine dobiti iz prethodne poslovne godine.Svaka tebi cast, ali meni je ovo sve samo ne jasno. Ovo je vise kao teaser. Koji su to "razvojni planovi" i ostali neodredjeni termini u tom tekstu?
Ne bi me iznenadilo i da smanje flotu i prodaju u sljedećih godinu ili dvije i više starijih brodova dok su cijene na tržištu visoke...90 % sadašnje dobiti ostvaruju sa 6 brodova.
A jel ti razumijes da tih 90% dobiti nema nikakve veze sa samim brodovima, vec sa dugorocnim ugovorima po kojima ti brodovi voze.
Razvojni planovi i ostali neodređeni termini se spominju kako bi se izbjegle neugodnosti s obzirom na volatilnost tržišta.
Da dividenda nije u planu, vjerojatno bi dokument naslovljen s Politika dividende bio sročen otprilike ovako:
Ne planiramo dividendu.
S obzirom da nije tako sročen, a da je situacija na tržištu, a i u samoj firmi, božanstvena, očekujem dividendu kakva je najavljena u tom dokumentu, dakle DO 40% konsolidirane neto dobiti nakon oporezivanja iz 2021. godine. Dakle, DO 128 kn po dionici.