nitko nam je Joakim za siromašne.
Posts by lebowski
-
-
kako sada odlučiti koji je veći vrh vrhova?
Q1 rezultat je vrhunski ali dizanje transparentnosti na višu razinu što smo godinama zazivali ,priželjkivali mi je ipak za koplje ispred.
dobili smo još jednu potvrdu da se ovdje radi potencijalnoj,izglednoj "once in a lifetime opportunity"
samo na jedan način sada može biti još bolje,odgovor uskoro.
.
Da objava samih vozarina vrijedi puno trenutno, podize transparentnost, pokazuje interes uprave za dionicare i vrijednost dionice, razotkriva puno pitanja koja jedino mozes 100% cinjenicno utvrditi sluzbeno i omogucuje planiranje buduceg cash flowa bolje nego sada sta zasigurno utjece na smanjenje rizika, a s time i povecava vrijednost dionice, uostalo zar ste mislili da Bilbija nije prosao skolu otkljucavanja vrijednosti i da je tu kao slucajan prolaznik.
Taman kad sam se pitao koja je izlazna strategija, ona se pojavila! Svejedno je koji je Bilbijin horizont, vjerojatno je dugačak s obzirom da se vjerojatno nalazimo u super ciklusu, ali ova transparentnost svakako tu nije slučajno.
Bez obzira cilja li se na MIFove, strance, prosvijećene ulagače, druge brodarske kompanije, jasno je da je cilj ove transparentnosti fokusiranje na ulagače.
Sljedeći korak u njihovu snubljenja, izvinite ako vam je to ružna riječ, je dividenda.
-
Da, u pravu si, nisam uspio detaljno pregledati izvjesce, samo sam ga bio preletio, ucinilo mi se da je oko 850 kn pa sam samo to usporedio sa vrijednosti u svojoj tablici.
Gledam sada detaljnije... flotu cijene cak 246M USD?!? To je jako puno vise od Cleavesa, cak i ako bih ubrojio i taj bareboat charter (sto nije samo 2×17M vec puno manje jer se mora umanjiti za ostatak iznosa najma). Sad mi tek nista nije jasno. Mozda vec nesto uracunavaju i vrijednost novogradnji, mozda vrijednost charter premije ili nesto slicno? Jel ima netko nekakvo misljenje o tome? To bi moralo biti jasno kako bismo takav NAV mogli usporedjivati sa NAVom peer grupe.
Vrijednost brodova njihove flote prema podacima iz revizorskih izvjesca zadnjih godina su se dosta dobro podudarali sa vrijednostima prema Cleavesu, barem od kada ja to pratim. Usporedjivali smo svojevremeno to i ovdje na forumu. Zato bih rekao da je tu ubrojeno jos nesto od nabrojanoga. U svakom slucaju, odlicno izvjesce.
Ako dodamo 2 bareboata, već smo puno bliže.
-
Sijecanj 2021. Atpl 380
Da se i ja pohvalim sa svojom prognozom iz sijecnja?
U sjeni odlicnog atpl Q1 izvjesca
Na vaznoj Zacksovoj listi opet napredujemo i penjemo se prema samom vrh.
To ce pomoci u procesu iz GuG i privlacenju novih investitore iz drugih sektora, povecanju likvidnosti i cijena.
Trazite da vam....glavu....... ako nece...
Transportation - Shipping is currently in the top 17% of the 250 plus Zacks industries.
Ti konstantno mijenjas teze, ne znam samo sa kojim ciljem. Tu smo pricali o indeks vozarinama koje su tada bile bitno pale, a ne o vozarinama koje ce ATPL postici ili postize u nekom periodu, pogotovo ne za izvjesce za Q1.
Tak i Putin veli da je Europa uzrokovala nestabilnost u Ukrajini, ali nekako mu ljudi ne vjeruju.
-
Drukeri iz Braemara:
Braemar on longer term dry bulk fundamentals:"...we are likely to embark on a very commodity-intensive decade. Strong shipping demand coinciding with longer distances being travelled at reduced speeds and limited yard capacity might prove we are indeed short of ships."
-
INTERVJU S GORDANOM KOLAKOM.
Nema exkluzive što nismo znali i prije. Firma solidno gura naprijed.
Ubrzana digitalizacija i akvizicije dio su naše nove strategije'
Plaćeni članak za čovjeka kojem je jedina kvalifikacija da je HDZ-ovac i blizak vlasti. Ništa konkretno u životu nije napravio. Politika ga gurala u Podravku prije 4-5 godina, izgubio od pokojnog Pucara, onda gnojio u podružnici Dalekovoda.
Zanimljivo u ovom člančiću je njegovo pravdanje da su konzultirali agenciju oko Dalekovoda i da će vrijeme pokazati.
Da su svi hadezejci ko Kolak, Hrvatska bi bila Švicarca.
Nisam dioničar, ali ovo je najbolji kvartal u povijesti Končara što se zarade tiče.
-
Jadni oni što nisu prodali na 570
-
NAV je isto uključen... jako lijepo izvješće, pohvale Upravi
Izračun vrijednosti flote je baziran na svim dostupnim informacija iz više relevantnih izvora uključujući sve specifičnosti flote. Vrijednost flote na dan 28.04.2022. iznosi 245,93 mil. USD, što daje NAV osnovne djelatnosti119,22 USD po dionici. Knjigovodstvena vrijednost imovine neosnovnih djelatnosti na dan 28.04.2022. iznosi 17,02 mil. USD, što daje NAV od10,22 USD po dionici.
Znači sad smo na 0,6 NAV, u gorem dijelu godine.
-
Bomba! Mogla bi koja kuna i napacenom narodu kapnuti a ovo sa vozarinama u izvjescu je "one small step for a man, one giant leap for atpl"
U nizu ugodnih iznenađenja ovo je najljepše jer pokazuje brigu o dioničarima.
-
https://www.zerohedge.com/markets/bigger…d-emerge-summer
Ovdje piše da dolazi vrijeme za kontejneraše ?
A ?
Ma tko bi rekao...
-
China will cut import tariffs for coal to zero from May 1 to March 31, 2023, to help guarantee energy supplies, the Ministry of Finance said in a statement. https://finance.yahoo.com/news/china-cut…-073039320.html
Ma nema za tim potrebe kad su podigli domaću proizvodnju za zilijun posto.
-
Eeee sta nas ceka na brodarima za koju godinu 🤗 pa se vi zadovoljavajte sa nekolika desetaka ili stotina kuna rasta kuna i propustite mozda priliku zivota da iskoristite 😎.
Čestitke svima ovim koji su prodavali zadnjih tjedana i mjeseci 😂
Za koju godinu tko živ, tko mrtav. Tako i prošle godine neki nisu prodali na 570 kn, pa je palo na 350 kn. Nitko sa sigurnošću ne zna šta će biti za par mjeseci (lockdown u Kini, rat u Ukrajini, stagflacija, inflacija, recesija), a kamoli za par godina.
Zaboravio si spomenuti nuklearni rat.
-
Evo jedne iz edicije "Kako to - dobro je kad je nafta pada, ali je još bolje kad skače"
-
Upravo tako. Nije toliko bitna uprava koliko je bitno okruženje. Pad kineskog gospodarstva je najveći rizik, sve ostalo ide nam u prilog, pogotovo knjiga narudžbi i novi eko standardi od iduće godine, kao i veliko energetsko i agro preslagivanje na kugli zemaljskoj.
I za kraj - jedno je raspravljati treba li dividenda ili ne kad je godišnja zarada 300 kuna po dionici, drugo kad je godišnja zarada 100 kuna po dionici, a treće kad je nema pa raspravljamo treba li je isplatiti iz zadržane dobiti.Malo san skeptičan za eko standarde, sve mi se čini uz ovu energetsku krizu da cemo zadimiti planet ko nikad do sad.
Bude li falilo brodskog prostora a inflacija eskalira moglo bi se zažmiriti na jedno oko.
Svasta je moguce, nije se za osloniti na nista danas.
Mnogi su skeptični, ali Kralj brodara Mintzmyer kaže da se ti novi standardi pripremaju već valjda 20 godina i da teško da će ovoga puta biti odgode.
-
Ako i dok su vozarine dobre sto god odluce biti ce dobro ili bolje…
Neka traje….ako potraje Elon ce nam morati bržu raketu napraviti
Upravo tako. Nije toliko bitna uprava koliko je bitno okruženje. Pad kineskog gospodarstva je najveći rizik, sve ostalo ide nam u prilog, pogotovo knjiga narudžbi i novi eko standardi od iduće godine, kao i veliko energetsko i agro preslagivanje na kugli zemaljskoj.
I za kraj - jedno je raspravljati treba li dividenda ili ne kad je godišnja zarada 300 kuna po dionici, drugo kad je godišnja zarada 100 kuna po dionici, a treće kad je nema pa raspravljamo treba li je isplatiti iz zadržane dobiti. -
Onfa ćemo kupovat brodove! Sad ih prodajemo
Šta god da se ovdje napiše, a da nije u skladu sa trenutnim bias-om najčešćih širitelja pozitivne ili negativne propagande, vidim ne nailazi na plodno tlo.
Recimo da sutra objave da neće biti dividende to bi se protumačilo kao dobra vijest, a da objave suprotno da je ima, to bi se protumačilo kao odlična vijest. Isto je i sa kupnjom/prodajom brodova, šta god da naprave sve je dobro ili odlično i cijena dionice treba zbog toga rasti. Šta je najbolje ovdje nitko nikad ne prodaje dionice, već su svi od reda dugoročni dioničari, a vani su svi opaki trejderi.
Blago upravi kada je tako sposobna da sve što naprave je u najmanju ruku dobro do odlično i nitko ovdje ne preispituje njihove odluke, a nemaju više ni NO kao nezavisno tijelo da provjeri papirologiju i preispita njihove odluke.
Uprava ATPL rekao bih da je prosječna, s tim da imaju sreće što su u minor bulku pa se ne muče s capeovima. Od uprava koje možeš birati na Zagrebačkoj burzi tu su još uprava Jadroplova i Uljanik plovidbe. Recimo, kad bi se uprave ocjenjivale poput kreditnih rejtinga, ATPL bi bila Hrvatska, a Jadnoplov i Uljanik BiH.
Dakle, nekakva rasprava o upravama, o tome jesu li trebali kupiti brodove, jesu li ih trebali prodati i slično, mislim da nema apsolutno nikakvog smisla. Među ostalim i zbog toga što koliko god ta uprava znala ili ne znala svoj posao, mi ga ne znamo puno, puno više od njih.Mislim, možemo preispitivati njihove odluke jednako stručno kao što se u birtijama preispituju odluke trenera.
-
Ajde da okrenemo pilu naopako. Ako prodaš brod za 20.000.000 $, koliko si zaradio ako je tečaj 6,5 kn i ako je tečaj 7 kn? I je li bolje prodavati brodove kad je dolar slab ili kad je dolar jak?
a kaj nakon 01.01.2023.??? prije par mjeseci tečaj cca 1,16. trenutačno 1,055 sa tendencijom daljnjeg rasta dolara!
Onfa ćemo kupovat brodove! Sad ih prodajemo
-
Ajde da okrenemo pilu naopako. Ako prodaš brod za 20.000.000 $, koliko si zaradio ako je tečaj 6,5 kn i ako je tečaj 7 kn? I je li bolje prodavati brodove kad je dolar slab ili kad je dolar jak?
-
Na lomaču ideš ako govoriš da je ATPL na 500 užasno podcijenjena i smiješna i valuirana kao da je na pragu stečaja, a na 540 govoriš da je precijenjena i da ide Treći svjetski rat i da ne vrijedi ni lipe.
-
Kupila gogl po 11,3$ u pon i odmah stavila u toj kolicini nalog na ask 13$
+15% ce biti na panicarima bez razloga u vidjecemo koliko dana.
Trend-frend spika na bulkerima je potvrdena🐰
Tek pocinje glavna sezona u dry bulk bullu i rast vozarina, ne treba se bojati kupovanja nego treba koristiti te poklon dipove, prosli mi je pobjegao za dlaku, malo previse pohlepe😅
I na atpl je bila prilika kupiti po 500.
Popodne FFA djetelina🍀☘️ pojacala
rast pa🐃🐂 bikovi preko bare navalili
Dakle na vajkinzima se zadovoljavamo sa "mizernih" 15% i bavimo se omrazenim trejdom iako tek pocinje rast vozarina?
S druge strane ista ta radnja na atpl je izvrgnuta ruglu, zeke-peke, glave-pladnjevi. Bas zanimljivo
Znači, isto je GOGL i ATPL, NASDAQ i ZSE? Pa GOGL već ima u sebi ugrađeno dosta fundamentalne vrijednosti, ima i dividendu,imao gro capeova, ima likvidno tržište koje brzo reagira.
ATPL to nema.