Otkako su proradile one tri ukrajinske luke, uključujući Odesu, tek danas vidim da se pojavljuju brodovi barem nekim intenzitetom, ovo sve do sad je bilo simbolično. Nadajmo se da će profunkcionirati kako treba.
Posts by lebowski
-
-
Sve je prodao Burry prije kraja q2/22
-
Deset posto je malo, trebalo bi 20-30%, kako ja mogu otvoriti svoj blog na zero hedge, jel treba osobna?
-
Neke stvari će uvijek biti misterij, meni recimo današnji kratkotrajni osam-postotni pad ZIM-a predstavlja zagonetku, tim više jer MATX trguje oko nule i to nakon relativno lijepog rasta temeljenog na dobrom q2 rezultatu. Takve iznenadne i ničim izazvane panike na ZIM-u odlična su prilika za trejdanje, jedino što mislim da je sad grijeh prodati prije objave q2 rezultata za koje mislim da će biti očekivano iznad očekivanja.
-
za one koji nemaju što čitati na go:
Impacts of Shipping Carbon Tax on Dry Bulk Shipping Costs and Maritime Trades—The Case of ChinaGreenhouse gas (GHG) emissions in shipping have been receiving growing concerns in the maritime industry. Recently, the International Maritime Organization…www.mdpi.com -
kad su njihovi ekonimski i ini interesi ugroženi zapad se koristi i najrigidnijim komunističkim metodama bez ikakvog srama. to smo mogli vidjeti kad su u pitanju kineske investicije tipa kupnje one njemačke firme za robotiku, energetski sektor i td. ako treba može zabrana i nacionalizacija samo da kinez ne kupi. mi smo to mogli vidjeti koja je galama bila oko pelješkog mosta. odavno su maske pale i sad su samo ostali repovi tog narativa o demokraciji i ljudskim pravima.
Najrigidnije komunističke metode, ono, šalju ljude u gulage pod lažnim optužbama, a tko pita za njih, pošalju i njega.
Kinez hoće kupiti USA firmu, kad ono, pošalju ga Ameri u gulag! Jer narativ o demokraciji i ljudskim pravima. Maske padaju. Zemlja je ravna ploča. Australija je izmišljena.
-
Za početak ja ne bih puno blebetao po forumu jer jasno je da vas iz kompanije prate sto radite.
Trebalo je valjda najprije okupiti dioničare i sakupiti glasove, najaviti se i zatim najprije neformalno pokusati razgovarati. I tamo se upoznati i vidjeti kakvi su interesi s jedne, a kakve mogućnosti s druge strane.
Pretpostavka je da u UO Atpl sjede razumni ljudi, al ima vjerojatno i onih koji manjinske “sa strane” uopće ne dozivlajavaju i ne zele s njima komunicirati. No, IB je nekoć takodjer bio manjinski i mislim ili pretpostavljam da bi on, zajedno sa izvrsnim direktorima bio raspoložen za razgovor i ispitivanje interesa s jedne i mogućnosti s druge strane.
A onda bi se ako se komunikacija uspostavi razgovaralo o dividendi, projektima, budućem poslovanju i svemu onom sto uglavnom zanima dioničare. Dioničare, ne špekulante.
Ovako, mislim da je napravljena greška u koracima. Krenulo se odmah u glavu, i odmah sa prijedlogom koji tesko da je izvediv. I sad ako opunomoćenik dobije košaricu, propustile su se neke mogućnosti. Naprosto, kad primiš gol u prvih 5 min. utakmice, puno je teze doći u situaciju da kasnije remiziras utakmicu odnosno postigneš dobre rezultate i visoku poziciju u prvenstvu. Toliko od mene.
Čisto da malo dedramatiziramo situaciju,ciljeve i postignuća. Ovdje nije prijedlog da se upravi ne da razrješnica, da se nekog drugog stavi/ubaci u NO, da se petlja u strategiju, ciljeve...
Ovdje je protuprijedlog povećanje dividende.
Ne vidim ništa loše u tom prijedlogu, ništa neprijateljski, a i ništa revolucionarno.
Dapače, mislim da ni i uprava htjela davati veću dividendu, ali će obrazložiti zašto nije ili zašto će se povećati sljedeće godine.
I upravo zato ne trebaju neke zakulisne igre, partizanska okupljanja, logorske vatre. I neće se ništa dramatično dogoditi ako prijedlog ne prođe.
Kad ćemo rušiti upravu, onda ćemo partizansku taktiku.
-
Vidim ja da ne razumijete da manjinski dionicari nisu zastupljeni u UO niti ih itko pita za misljenje.
Dakle, ATPL je vlasnički donekle otvorena kompanija i u tom smislu i manjinski bi mogli imati utjecaj. No, netko je odlucio da će taj utjecaj iscrpiti na ustrb dugoročne mogućnosti suradnje i participacije u upravljanju, jednokratnim prijedlogom za dividendu koja trenutno van realnih okvira za isplatu diojicarima. Zato kažem da se ponašate kao špekulanti bez stvarnog uporišta da ista postignete ovakvim prijedlogom. Da bi uopće uspjeli u ičemu, trebate otovoriti dijalog sa UO i ključnim dioničarima u kompaniji, a ne samo podržati projedlog za dividendom. Prilično sam siguran da bi drugačijim pristupom ishodili povećanje dividende. Možda ne u predloženom iznosu, al u višem od ponude UO.
Ajde objasni korak po korak tko onda inicira takvu suradnju i s kim i kako taj međuodnos dovodi do toga da se poveća dividenda?
-
Kad svi govore jedno, a tržište (vozarine) drugo, obično je tržište u pravu, ali kugla mi je još uvijek na poliranju, pa ostavljam svakom da to tumači na svoj način. Ne bih imao ništa protiv da vozarine malo porastu, čak naprotiv, ali za sada očito ništa od toga. Moram napraviti novu analizu, jer prošla nije uzela u obzir ovako velik pad vozarina. Lockdowni u Kini, problemi u građevinskom sektoru i smanjena potražnja za željezom su ohladili tržište.
S druge strane, da su dionice nisko, a vozarine visoko, pretpostavljam da bi onda dionice bile tržište pa bismo opet morali raditi novu analizu.
-
Transparentnost?
A tko vam garantira da će opunomoćenik glasati onako kako su mu date instrukcije? I sto će učiniti ako se skupština “zakomplicira” i ne bude tekla očekivanim tokom ili čak ne bude kvoruma pa se ne održi?
Dakle, ako u nekog imaš povjerenje onda imaš u njega povjerenje da vodi razgovor s nekim ili vise ljudi s jedne i druge strane o svim temama. Ako ova inicijativa ne uspije i bude malo glasova i protuprijedlog ne bude usvojen, neće se ništa dobro dogoditi za manjinske. No da se prethodno otvori ili otvorio dijalog sa upravom moglo bi se jasnije komunicirati i napraviti neki plan djelovanja i odnosa u budućnosti. Ovako, ovo je tek jedna ho-ruk inicijativa koja se bavi isključivo jednom temom unutar jedne skupine dionicara kojima se ta tema na prvu svidjela. Špekulantski odnosno hazarderski pristup, mjesto strateškog odnosno partnerskog.
Vergilije je transparentno iznio svoj preijedlog za GS i sad se ovdje skupljamo mi koji podržavamo taj prijedlog, nema tu neke prevelike filozofije i mudrosti. Punomoć mu dajemo jer imamo iste interese.
Vi ako hoćete, napravite strategiju, pristupite tomu akademski i analitički, možemo i javnu raspravu održati pa onda dati u sabor na glasanje. Ali do tad imamo to što imamo. -
A jel netko od prisutnih uopće pokusao razgovarati sa Sanjom Puticom, Igorom Bilbijom ili nekim od izvrsnih direktora kompanije? Znaci treba nazvati Sanju pokusati se najaviti u kompaniju i porazgovarati sa ključnim ljudima. A ne da se ovdje lamentira bezveze sa tko je kome rođak i evo ti punomoć pa će se to samo od sebe rijesiti. Znaci, postoji način koji ne funkcionira po sistemu “daljinskog upravljača” nego se sa ljudima najprije pokuša otovoriti dijalog i tek nakon toga moguće je dogovarati nešto konkretno.
United we stand, divided we fall
Pa razgovarat će naš predstavnik na skupštini, ako već mi ne uspijemo doći u daleki, ali prekrasni Dubrovnik. Ovo što se ovdje radi je totalno transparentno i predstavlja nešto što se zove dioničarski aktivizam. U njemu se može, ali i ne mora sudjelovati, kako kome po volji. Oni mali dioničari kojima je predložena dividenda okej sasvim sigurno neće davati punomoći, a oni kojima nije će dati punomoć. Neki možda neće jer misle da imaju premalo dionica, neki neće jer misle da je svaki aktivizam besmislen, neki su lijeni...
Ali vidjet ćemo s koliko će punomoći naš predstavnik raspolagati na skupštini i vidjet ćemo na kraju krajeva imamoli istomišljenike i izvan foruma.
Dijalozi u četiri oka nisu javni, a niti transparentni. Ovaj prijedlog je transparentan i ovo bi mogao biti početak možda i nečeg većeg, osnivanja udruge malih dioničara ATPL ili slično što bi malim dioničarima omogućilo javno djelovanje, a samim tim i veći interes dave kao suvlasnika velikog paketa dionica ATPL.
Uostalom, otkud uprava uopće zna da dio malih nije zadovoljan predloženom visinom dividende? -
Naglasavam ja sam makroekonomski laik...ali nije mi jasno kako su se ameri zajeb.ali printajuci dolare ako su (a jesu) sa tim bezvrijednim papirima pokupovali "pola svijeta", i sad nakon svega opet je dolar nikad jaci...ako se mene pita, da su bili pametniji mogli su jos naprintat i svejedno bi dolar bio Bog i batina...a vidim i da je dolar od pocetka godine aprecirao prema drugim valutama vise od inflacije...tako da njihova kupovna moc za uvezenu robu uopce ne opada...
A inflacija ce do kraja godine bit oko 7%-8% jer cijene nece znacajno padat, a baza (iz 2021) je niska...u 2023. zbog visoke baze, restriktivne monetarne politike i usporavanja gospodarske aktivnosti ocekujem infaciju ispod 3%...
Da skratim pricu, mislim da je FED strostruko pametniji i 100 godina ispred svih drugih i svih ovih TV bukaca/analiticara/kataklizmicara/forumasa ...
Pogledajte samo što je FED radio još 1928. godine u pokušaju da spriječi divljačiju koja je bila na NYSE. Jesu li uspjeli?
Danas je javni dug Amerike takav da se oni ne usude previše povećati kamatne stope. Dugovi stanovništva kartičarima su enormni...višestruko veći od donedavnih.
Jaki dolar? Pa šta s njime ne vrate barem dio tih bilijunskih dugova koje su natukli? Dvadeset godina post 9/11 Amerike i njezinih prekooceanskih avantura će jako puno koštati njihovog poreznog obveznika. Bogatima će biti oke, kao i uvijek. Ali malome čovjeku se crno piše ako se ovo nastavi.
A najgora stvar je ne prekupljeno, nego podivljalo tržište kapitala s valuacijama koje su možda i najveće od 1929. godine. Oke ovdje u Europi investirati i u svijet, ali Amerika je balon. To se vidi iz aviona. Svi znamo da gospodarstvo i TK nisu isto, iako su povezani.
odgovor na pitanje je li FED uspio krije se u odgovoru na pitanju koja je glavna svjetska valuta danas.
-
priblem je u tome što sam ja davnih dana izgubio povjerenje u nešto što se zove službeno. od uvijek je bilo laži i manipulacija ali nikad kao sad. živimo u doba gdje je veliki problem pronaći djelić istine. nedavno sam pročitao da će se recesijom boriti protiv inflacije. da li je to moguće ili nije i kako će se to odvijati sami si razmislite.
S takvim stavom najbolje je ulagati u fizičko zlato zakopano ispod hrasta u vikendici.
-
Znamo da su stvari daleko od dobrog, ali ne znamo koliko dugo će biti takve. Inflacija je 8,5% nakon što je bila 9,1%. Da je inflacija 8,5% nakon što je bila 8%, to bi bio veći problem, ovako je manji problem. Trend is your friend. Dizanje kamatne stope od .5% nakon .25% je veći problem od dizanja kamatne stope od .5% nakon dizanja od 0.75%.
-
Želimo li da CERP glasa za protuprijedlog, najbolje je naći neku stranački osviještenu osobu i reći joj da Atlantska plovidba grca u zaradi, a ništa ne bi podijelila s državom. To je jezik koji stranački osviještene osobe koje nam vode državu razumiju.
-
Postoji događaj, postoje očekivanja. Ovdje je događaj bolji od očekivanja i to je rezultiralo rastom indeksa.
Pa moglo je bit i recimo 9,3%. To bi bilo loše.
malo nategnuta prića nakon rasta indexa od 15%, prekupljenog tržišta i ponovno previsokih valuacija da bi mogla trajati duže od dan......al živi bili pa vidjeli.......
Zašto bi index bio prekupljen na 15%, a ne na 8% ili 25%?
-
Postoji događaj, postoje očekivanja. Ovdje je događaj bolji od očekivanja i to je rezultiralo rastom indeksa.
Ovih 8.5% i dalje je zastrašujuće visoko. Neobično mi je da je to "odlična" vijest. Da je bilo ispod 7% bilo bi dobro
Pa moglo je bit i recimo 9,3%. To bi bilo loše.
-
CPI 0.0% M/M, Exp. 0.2%
CPI 8.5% Y/Y, Exp. 8.7%CPI Core 0.3% M/M, Exp. 0.5%
CPI Core 5.9% Y/Y, Exp. 6.1%zato toliko veselje na futuresima?..... pa što je tu dobro?....
FED će da diže .50 u rujnu umjesto .75, tako kažu euforičari
-
Kolega Stipe…
Bilo bi dobro da navedete ipak i neke druge argumente osim onih tipa dolaze nam crni dani? I onih da ste u slozi sa mojim mišljenjem.
Naime ja mislim da bi uprava trebala se obratiti svim dioničarima i navesti im stanje svih projekata i detalje oko njih. I onih građevinskih tipa Batala o kojima javnost niti dionicari gotovo ništa ne znaju. Da kažu ili napišu neku o tome, tipa kolko je to velik projekt fizički i financijski i koji se povrat od njega očekuje, možda bi dionicari stali uz upravu. Ovako (manjinski) dionicari se vode svojom logikom koliko može pripasti njima kuna u njihov novčanik. A da ne ugroze poslovanje kompanije. To je potpuno legitimno jer pored interesa kompanije, svi dionicari imaju i vlastite interese i vlastite financije. Moji interesi ili vaši, nisu vjerojatno isti interesi Bilbije ili glavnog operativca u kompaniji Domijana (taj ni nema neki značajniji vlasnički udjel) pa je očito da će se on boriti za vece place i dnevnice i rikverce ispod stola kakvi su uobičajeni u građevinskim projektima diljem Lijepe nase. I IB je potekao iz nekrentinskog biznisa prije investitorske karijere pa eto i on može imati neke oportune ili specificne interese glede komapnije i isplate dobiti. Da se razumijemo ja ne insinuiram nikakve zloupotrebe niti nečasne radnje, samo navodim različite mogucnosti i različite interese.
Kolega, vrlo ste lijepo sve obrazlozili i moram primjetiti da ste vrlo benevolentni kad ne insinuirate nikakve necasne radnje. Kod nas je od mogucnosti do realizacije istih vrlo kratak put i po meni svi su krivi dok ne dokazu suprotno. Kod nas su male dionicare vec toliko puta spalili da vise ne vjerujem nikome nista. Da, svakako bi trebalo pitati na GS i sto je s Batalom. Kad bi imali 5% mogla bi se i uvrstiti tocka u dnevni red. Zanimljivo je da drzava koja ima 10% nikad nista ne pita. Zasto?
Zašto država ništa ne pita, daj da dam odgovor na ovo. Skupština Petrokemije, ne znam više koja godina, od malih dioničara došli ja i Bloger. Bloger rešeta upravu, pita zašto ovaj ima apartmane na moru, zašto ovo ono, postavlja hrpu pitanja, a svaka mu na mjestu.
Kad li u jednom trenutku diže se gospođa, predstavnica države, i kaže Blogeru: Oprostite, jel možete vi kraće postavljati pitanja, mi smo došli ovdje iz Zagreba (u Kutinu) i radno vrijeme nam je do 15 sati, moramo se vratiti...
Eto zašto država nikad ništa nije pitala i neće pitati. -
Zabrana ruskog izvoza ćumura dobra je za Panamax i Capeove
Ban on Russian coal drives Europe to scramble for cargoes, reshaping trades | TradeWindsBulker markets have been buffeted by changes in trading patterns and inefficiencies in vessel supply this year, which analysts say will intensify after the EU bwww.tradewindsnews.com