I ja sam se navukao na taj sektor i izgubio. Više izgubio na Danaosu jer ga nisam dobro štitio nego na ZIM-u kojeg sam štitio putovima jer sam znao kakve rizike tu imam. Očekivao jesam crni scenarij ali ne već na jesen 2022 nego na jesen 2023. Sve se odvilo prebrzo. Samo je trebalo u slučaju DAC ili GSL ne naručivati nove brodove i dobro i dugoročno ugovoriti postojeće dok hype traje te ne činit ništa i sjedit na kešu koji se gomila.
A sve je izgledalo super. Pa i sada mi Danaos izgleda super, barem slijedeće dvije-tri godine dok im ovi novi ugovori ne isteknu. Ali mračno izgleda perspektiva iza toga. Ono duboki bunar tamo iza 2024. dok ne ode u scraping sav taj višak flote i neki igrači ne propadnu iz tog bunara će biti teško izaći.
Kod ZIM-a je puno nepoznanica a ova cijena uračunava ovaj crni scenarij koji na kontejnerašima ide.
Opet, ZIM može raditi buyback po ovim niskim cijenama i sa vrlo malo love može puno kupiti, što ne bi isključio. A opet ako posao više ne ide najgore je zabiti glavu u pijesak i čekat da sve ode dovraga. Valjda budu ovi iz ZIM-a napravili nešto, em su Izraelci i to sposobni pa valjda se budu snašli nekako. Ali neće im biti lako.
Meni je Danaos jedna od većih pozicija, a trebao bi nositi manje rizike od ZIM-a. ZIM mi je više za trejdanje, pogotovo ako ode na 22$ prije objave kvartalnog izvješća, MATX je objavio preliminarno, podbačaj, ali ne prevelik. A vozarine kad-tad moraju doseći dno i u tom trenutku, vjerujemo Omar Nokta i ja, vratit će se investitori. Drewry je izašao s prognozom da će sljedeće godine kontejneraši zaraditi 64% (po sjećanju, moram naći link) manje nego ove godine, ali to su i dalje svemirski iznosi, mislim da je spomenuo 600 billions $