1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
Everywhere
  • Everywhere
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. du_Lac

Posts by du_Lac

• OPTE (OPTIMA TELEKOM d.d.)

• du_Lac
    • March 24, 2020 at 12:49 PM
    Quote from nascar
    Quote from stana

fond u ime tele 2 , i A1 sam za sebe

Ovo ne bi bilo nikakvo iznenađenje. To zapravo svi mi i očekujemo. Sve dok je informacija na razini rekla-kazala mislim da neće utjecati na cijenu dionice.

Ne vjerumem da je informacija procurila, ali gore opisan scenarij (gdje se u ime UG-a prijavio fond te se prijavio još i A1 na natječaj) je zapravo najizgledniji scenarij.

• du_Lac
    • March 21, 2020 at 12:39 AM
    Quote from rambo_5

A sto recimo sprijecava HT da proda svoj dio u Optimi VIP-u po kunu po dionici iako je UG ponudio 10 kn po dionici? AZTN nema veze s tim kako ce se natjecaj odigrati, njihovo je samo da se Optima makne od HTa zbog koncentracije - HT bira kupca koji odgovara AZTN-ovim uvjetima, lova je sekundarna u time, nista ih ne obvezuje da biraju najboljeg ponudjaca...

Takav scenarij je realno moguć jer HT nema preveliki udio i prodajom manjem konkurentu ispod cijene dugoročno je na dobitku. Tada bi dioničari nažalost dobili samo ponderirani tromjesečni prosjek cijene na burzi. Nasreću, većinski paket ima ZABA koja bi trebala izvršiti pritisak na HT.

Međutim, AZTN je donio odluku da se kod jednakovrijednih ponuda daje prednost novom tržišnom natjecatelju, te stoga HT ne može prodati Optimu A1 ako netko ponudi jednako ili više niti može prodati A1 ispod cijene.

Sumnjam da će konačna cijena biti manja od one koju je revizorska kuća procijenila. U protivno ZABA previše gubi i vjerovatno će napraviti veliki pritisak.

• du_Lac
    • March 20, 2020 at 2:00 PM
    Quote from airfire

Kolega korona sto se tice fondova nisu bas ulazili ni pokazali se nekim kupcima, samo pojedini jaci investitori. A sto se tice objave ne zna nitko koliko je pristiglo ponuda i kad to pogledate ima smisla jer ako ja znam da sam jedini ponudac ici cu na sto manju cijenu na kojoj imam produ ali ako ja ne znam koliko je u redu iza men ima da se isprsim najvise koliko mogu, pa ako ne uspijem sa mojim maksimumom kupit, to je to, znaci drzanje u tajnosti nam garantira najbolju ponudu i ne treba navaljivati, 7 mj je blizu

Potpuno se slažem. Nadam se samo da će ZABA utjecati na HT da izabere dobru (najbolje) ponudu s novčane strane, jer tako mi, mali dioničari, najviše profitiramo. S obzirom da HT nema prevelik vlasnički udio u Optimi, mogli bi igrati na strategiju gdje bi manje zaradili, ali bi imali lakšeg konkurenta na tržištu poslije. Ipak smatram da će pod pritiskom AZTN-a i ZABA-e HT stvarno izabrati i cijenovno najbolju ponudu. Tajnost postupka, kako je kolega airfire obrazložio, daje bolje mogućnosti pregovaranja i postizanja boljih uvjeta prodaje. Premda je cjenovno osjetljiva informacija, ona toliko moće utjecati na postupak prodaje, pregovore i cijenu da je zaista bolje da je HT ne objavljuje.

• du_Lac
    • March 19, 2020 at 12:34 PM
    Quote from nascar

Održana sjednica Nadzornog odbora i to je to

https://zse.hr/userdocsimages…to81AhScw==.pdf

Bitno je da se Nadzorni odbor slaže i da nitko nema primjedbe na godišnje financijsko izvješće. Vjerujem da će potencijalni kupci analizom isto zaključiti.

• du_Lac
    • March 18, 2020 at 8:30 PM

Iskreno ne znam postoji li zakonska obveza objaviti rezultate natječaja tako brzo u javnosti. Kao što sam već pisao pri prvom očekivanju konačnog datuma podnođenja prijava na natječaj, ne vjerujem da netko u odvjetničkim uredima ili HT-u čeka kao zapeta puška da otvori koverte. Njima se ne žuri niti im igra veliku ulogu. Tako da će si vjerovatno uzeti vremena.

S druge strane, svatko tko sudjeluje na bilo koji način u procesu i ima povlaštene informacije ne smije trgovati predmetnim dionicama jer bi to bilo "insider trading".

Trgovanje dionica ne blokira se iz ovakvih razloga. Cjenovno osjetljive informacije se obično iznose prije ili poslije radnog vremena burze kako bi ih svatko mogao pogledati.

• du_Lac
    • March 18, 2020 at 2:36 PM
    Quote from Nevera

Prica o ht i zabi, super. Sta je sa sitnim ribom koja ceka objavu ponude. Ne mislim da ce prihvatiti ponudu kakvu takvu, ali prica o vrijednost dionice koja ce biti....

Kada jedan dioničar pređe 25%, mora predati javnu ponudu. Mali dioničari je mogu, ali i ne moraju prihvatiti. Kada pređe, mislim, 95%, može istiskivati male dioničare i tada oni moraju prodati. Potencijalni kupac će vjerovatno u konačnici i ići na istiskivanje. Jer će uvijek postojati netko tko se neće javiti na prvu ponudu. Ima u knjizi puno dioničara s 5-6 dionica. Njima je tako svejedno.

• du_Lac
    • March 18, 2020 at 2:06 PM
    Quote from Kajnak
    Quote from Nevera

Nikakvo cudo da stignu ponude sa ne moralno malim ponudama ili da niema ponuda. Kako svi drhtimo tako i investitori, a trenutno nije vrijeme za investiranje.jbga loša sreća

HT ima na računu 5.000 milijuna kuna. E sad će tamo doći neki budući konkurent ponudit mu siću od ne znam 5,00 kn po diobžnici, za nešto što je HT vodio po 10,00 kn. Mislim da bi taj i slični bili odbijeni sa indignacijom i od HT i od ZABe. Pa ne gori pod petama prodavačima, kao buregđijama na burzi.

Oni moraju prodati. Dakle, ako stignu ponude koju su ispod neke minimalne cijene, HT i ZABA ih mogu odbiti. Ako pak stignu zadovoljavajuće ponude, nemaju izbora, moraju ih prihvatiti. Ne gori im pod petama, ali ih AZTN na to prisiljava. Tu je cijela poanta zašto se Optima mora prodati.

• du_Lac
    • March 18, 2020 at 11:34 AM
    Quote from autor
    Quote from zm1

A hoće li svi ti koji ne rade a u izolaciji su, surfaju, gledaju tv, moći platiti račune, pošto ne rade i sva aktivnost je stala? Treba i o tome malo razmisliti

to je sad drugo pitanje, biti ce problema generalno sa standardom, nece biti lako sa placanjem racuna to svakako....puno ljudi ce ostat bez posla/prihoda privremeno ili trajnije..ali tako ce biti sa svim granama ne samo telekomunikacijom

ali vjeruj mi za to ce se naci ko i za kruh i mljeko..jer to ce biti jedini prozor u svijet u ovo vrijeme ako se sve zatvori....ili dovikivanje preko balkona, ali to mozes samo sa frendom preko u zgradi preko ako se vidite

https://www.index.hr/vijesti/clanak…ar/2166327.aspx

Često se ovdje na forumu citira gospodin Đuro Lubura. Koliko sam shvatio on je sudski vještak i "stručnjak" za telekomunikacije. Nisam našao neko veliko relavantno radno iskustvo u području telekomunikacija u njegovom životopisu osim rada u MUP-u što ne smatram relevantnim. Može li netko reći zašto se mnoge tiskovine i portalo toliko pouzdaju u izjave gospodina Lubure u svezi raznih telekomunikacijskih tema kao i u svezi procjene cijene Optima telekoma?

• du_Lac
    • March 18, 2020 at 10:24 AM
    Quote from Optimistcro

Ako na papiru imate nekoliko činjenica koje čvrsto idu u prilog tome da se barem dvije kompanije trebaju javiti na natječaj...... Jedina otegotna okolnost je ova novonastala situacija koja će proći a telekomunikacija kao siguran biznis ostaje.... Ona ne znam u čemu je problem?

Neki kolege su u prijašnjim postovima iskazivali sumnju pošto nema insajderskih informacija?!!!

Gospodo pa ovdje se vjerovatno radi o UG, A1 I tko zna kome.... Dali će u prvom redu odvjetnička društava gdje dolaze ponude stavljati svoj ugled na kocku? Radi se o međunarodnoj ponudi... Nije to situacija u kojoj Janko kupuje Markov hotel, dogovore cijenu.. pa odu na janjetinu...

Ovjde se radi o međunarodnoj reputaciji, ugledu i poslovnoj diskreciji svih faktora u ovoj fazi... To je važnije od bilo kakvog kokošarenja na burzi.... A da su se na temelju nekakvih insajderskih informacija događale važnije transakcije, to bi se otkrilo....ovo je sve bilo u većoj i manjoj mjeri trejdanje i navlačenje dosad, naravno potpireno koronom.... Čak je i rba povukla ručnu i ostali su samo nadobudni...Tako da mislim da nitko ne može znati koliko ponuda ima 100%,osim onih koji će to otvoriti...

Slažem se. Zaista ne vjerujem da bi jedan odvjetnički ured takve reputacije stavljao svoj ugled na kocku. Isto tako vjerujem da su sva trgovanja zadnjih 2 mjeseca posljedica trejdanja i izlaska pojedinaca iz pozicije. Na to je još došla Corona. S druge strane, već smo prije zaključili kako RBA vrlo vjerovatno prodaje po algoritmu gdje ukupna vrijednost njihovog udjela u Optimi ne smije preći određenu zadanu razinu te su stoga kod svakog rasta prodavali. Sada, kod pada nisu prodavali što vjerovatno potvrđuje algoritam.

• du_Lac
    • March 17, 2020 at 4:20 PM

Mogu li se tijekom trajanja dražbe uravnoteženja stavljti nalozi koji bi mogli biti realizirani jer se kupnja i prodaja preklapaju, ali neće biti realizirani ako ih netko makne prije kraja dražbe? Idealna situacija za male manipulacije. A tih 85.000 se do sada pojavljivalo zadnjih godinu dana na raznim razinama.

• du_Lac
    • March 16, 2020 at 7:03 PM
    Quote from Aladin
    Quote from kupoprodajnik

Sasvim je moguce i to. Mada nije to neka para za njih.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Kohlberg_Kravis_Roberts

Upravljaju sa 153 mlrd USD.

Dali postoji na svjetskoj razini registar stvarnih vlasnika? firmi, popis dioničara.. Ako nema stvarnih vlasnika, zašto uopće onda investirati pod vlastitim imenom u dionice.. a ne preko skrbnickih racuna,,, fondova, firmi gdje se ne vidi tko je iza te firme ??

Ovisi o zakonodavstvu zemlje. Nekada vlasništvo zna biti tako zapetljano da je teško sve pohvatati. Pogotovo kod ulančanih udjela. Ipak smatram da potencijalni kupci ne skupljaju puno ili ne skupljaju uopće dionice na burzi. Premalo je u free floatu da bi skupili veću količinu, a da cijena ne pobjegne jako visoko. Imamo primjere nekih firmi koje su mjesecima skupljale da dođu do 1% vlasništva.

• du_Lac
    • March 16, 2020 at 4:35 PM
    Quote from Newinvest

Imam puno Optime, ali evo jedno negativno razmišljanje (kada je ionako sve crno/crveno).

Fondovima kao što su KKR (UG), Blackstone i slični, božić je ove godine stigao ranije.

Jeftinoga kapitala na pretek a prilika za investicije poslije ili tokom ove krize još i više.

Pitanje: Dali će im Optima sada biti interesantna i u fokusu kada ima puno boljih ROI (return on investment) prilika, na svakom koraku/burzi?

Ti su fondovi strašno prilagodljivi situacijama i netreba im puno za promjenu strategije.

Nemojte biti zli u komentarima nisam nikakav trol, imam preko 6 znamenki OPTE, ne želim više! Čista jedna refleksija, razmišljanje da vidim što vi mislite.

Ja se naravno nadam svemu najboljem i dvoznamenkastoj ponudi!

Display More

Strategije se ne mijenjaju samo tako. Ako je neki menadžer u fodnu dobio zadatak natjecati se za Optimu, on će to i napraviti. A i cijena nije prevelika za njih. Ipak vjerujem da će UG kupiti Optimu ili eventualno neki fond koji igra za njih.

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• du_Lac
    • March 16, 2020 at 12:59 AM

Da. Pali su svi USA indeksni futuresi za 5%. Sada bi trgovanje njima trebalo biti zatvoreno dok se burza ne otvori (u New Yorku). Ali su ti indexi u petak i rasli 10%. Njemački DAX30 je završio petak s malim rastom tako da po toj logici ne bi smio pasti. Međutim, s obzirom na situaciju u Njemačkoj, vjerovatno će pasti.

• du_Lac
    • March 15, 2020 at 12:17 PM

Cijena dionice Optime prati cijenu generalnog tržišta. Za razliku od drugih dionica na kojima je danas veliki minus i pitanje je kada i koliko će se oporaviti, priča oko Optime se s Corona virusom nije promijenila. Vjerovatnost da se Optima proda kao i cijena prodaje vrlo vjerovatno neće biti pogođena Corona virusom (dakle sve vjerovatnosti i izračuni od prije stoje), što za druge dionice ne možemo reći.

Apsurdno, ali dionice koje su izrazito stabilne (iz DAX-a 30) koje sam imao kao protutežu u portfelju prema Optimi, jer su za mene predstavljale puno sigurnije ulaganje u odnosu na Optimu, na kraju su potonule i pitanje je kada i koliko će se oporaviti. S druge strane rizici na Optimi se nisu promijenili niti su se promijenili moji targeti. Ali zato ću morati revidirati vremenske okvire i targete na dionicama koje sam (u normalnim okolnostima) smatrao puno manje rizičnim ulaganjima.

Što jedan virus napravi.

• du_Lac
    • March 12, 2020 at 2:11 PM
    Quote from rambo_5

Ajmo malo optimizma za promjenu, ipak smo dioničari Optime :)

Mi jedini imamo šansu u ovome svemu izaći neokrznuti jer nas čeka prodaja, o tome dioničari npr. Valamara sad mogu samo sanjati...

Sad samo nek bude kako smo predviđali zadnjih mjeseci i da se javi nekoliko ponuđača (ili jedan sa dobrom ponudom, nebitno) i da svi vratimo uloženo + profit, gledajte što nas čeka nakon toga - market 50% niži nego prije samo tjedan dana. Kapital sa Optime će se preliti na ostatak burze i dignuti ga bar na pola razine prije Corona pada (koji ima više veze s padom nafte nego Corona virusom btw, ali nitko o tome ne piše).

Eto, bilo bi super za sve na burzi da do ovo prodaje stvarno dođe i da bude "korektna", pa nam držite palčeve...

Potpuno se slažem s kolegom rambom. Premda je pad na Optiminim dionicama velik, pozadinska priča i preuzimanje ulijeva povjerenje u povoljan rasplet cijele situacije. Puno povoljniji rasplet na srednjem roku nego što ga u ovom trenutku imaju druge dionice.

• du_Lac
    • March 11, 2020 at 11:50 AM
    Quote from nascar
    Quote from ico8888

Kakve su po Vama sanse da se dogodi opet neka odgoda poslije 18.03?

Rekao bih nikakve. Prema situaciji kakva je danas čini mi se da su HT i ZABA malo zakasnili sa prodajom. Da se prodaja odvila prije ovog pada burzi siguran sam da bi cijena bila barem za par kuna veća.

Ne vjerujem da će cijene iz ponuda kao niti konačna prodajna cijena ovisiti previše o stanju na burzi i općenito stanju u svjetskoj ekonomiji.

• du_Lac
    • March 5, 2020 at 12:58 PM
    Quote from dionicar

ha cu se isvrnuti na ono sto se vec tice tih 25% i nije samo vezano za OPTE. ako ja imam za tih 25% + 1 i onda vise nemam novaca sto onda? kako me netko moze prisiliti da isplatim ostalih 75% - 1 ostale dioničare ako nemam novaca? ovršnim zakonom? :D :)

Pitaj Goranka Fižulića što se onda dogodi.

Ovo nije tema za smijanje. Nažalost takve su se situacije već događale na ZSE.

• du_Lac
    • March 3, 2020 at 7:47 PM
    Quote from lovas

A mozda su treci igraci pricekali da ova dvojica daju i posalju ponude ,i zato pricekali namjerno sam kraj za prigovor,a kako to biva nekako isceprkati cijene u ponudi,hm

U svom prethodnom postu sam objasnio zašto smatram ovakav scenarij manje izglednim.

Lako je moguće da je netko već dulje vrijeme vršio pritisak na AZTN (lobirao kod AZTN-a) da se promijene uvjeti natječaja. Kako je vrijeme odmicalo, tako je pritisak (lobiranje) rastao te je na kraju 28. 2. AZTN popustio i naložio HT-u da promijeni uvjete natječaja i produlji natječaj.

• du_Lac
    • March 3, 2020 at 7:04 PM

Čitam ovdje na forumu kako se puno raspravlja o tome je li izmjena uvjeta natječaja legitimna pred sam kraj natječaja? Pri tome se često smatra kako odvjetnička društva angažirana od strane HT-a za prodaju Optime rade neprofesionalno te kako otvaraju pristigle ponude prije završetka natječaja i dostavljaju drugim zainteresiranim stranama povjerljive informacije.

Želim vjerovati da nije tako. Želim vjerovati da rade savjesno i pošteno te da neće otvarati ponude do kraja produljenog trajanja natječaja.

Ako li nije tako i ako stvarno otvore ponude i dostave povjerljive informacije, ne vidim kako bi u ovom prvom krugu, gdje cijena nije konačna i gdje još nema pripetavanja, informacije dane drugim zainteresiranim strankama u natječaju mogle drastično utjecati na ishod istoga.

Uostalom, promjene tendera su jako česte u poslovnom svijetu. Ništa novo. Smatram da je ovo pozitivna vijest jer pokazuje interes ponuđača i eventualno, u preostala 2 tjedna, otvara put nekim novim ponuđačima. Nitko sretniji od dioničara ako se još neki ponuđači jave.

• du_Lac
    • March 3, 2020 at 6:24 PM

Smatram ovu objavu pozitivnom. Ona dokazuje interes nekoga (makar nije isključena mogućnost da netko bez interesa jednostavno hoće sve prolongirati, ali vjerujem da za to nema smisla). Dakle interes postoji.

Tko stoji iza ovoga? Vjerovatno nije AZTN sama odlučila promjieniti uvjete natječaja. Netko se žalio.

Tko? Ili zainteresirani fondovi ili tvrtke iz branši srodnih telekomunikacijama.

Imaju li tvrtke koje se ne bave telekomunikacijama računicu kupiti Optimu? Vjerovatno ne. Ovdje se prava vrijednost dobiva sinergijskim učinkom. Nije isključeno da neka tvrtka koja se bavi televizijom, masmedijima, reklamama i distribucijiom sadržaja, a ne direktno telekomunikacijama, želi kupiti Optimu. Takva tvtrka bi imala sinergijiski učinak. Sada bi i zakon trebao dopuštati takva okrupnjivanja pa zašto ne.

Ako li pak zakon ne dozovljava takva okrupnjivanja u potpunosti, možda je ovo samo spin UG-a da preko neke povezane tvrtke kupi Optimu. Na kraju krajeva, UG nije primarno telekomunikacijska tvrtka, već tvrtka koja se bavi medijima, reklamama i distribucijom sadržaja.

Možda su i fondovi ti koji žele kupiti, još malo dotjerati pa prodati. Novac je danas jeftin i treba ga negdje plasirati. Gotovo bilo koji plasman je bolji nego staviti novac u čarapu pa zašto se ne bi i fondovi uključili.

Razni su scenariji mogući, ali većina njih pokazuje da ima interesa. A ako ima interesa bit će i ponuda. Ako bude ponuda, znači da firma nekome nešto vrijedi. A ako bude više ponuda, bit će i cijena bolja.

Smatram ovu objavu pozitivnom

1. Privacy Policy
  2. Kontakt