A Snyder???
Posts by jack_zg
-
-
-
Ja sam isto imao marksizam kasnije preimenovan u tips (teorija i praksa samoupravnog socijalizma) i nisam učio da će amerika propasti. Jest bio malo obojan sjevernokorejskim štihom o trulom zapadu ali je predmet bio više manje ok. Ovo više navodim za mladce kojima je mozak ispran kako je prije bilo sve ajme.
Dobrih stvari na masu polja je bilo više nego sad u ajd recimo demokraciji. Npr. nije bilo zse, maje šuput, crkva je bila za stvarne vjernike, puna netržišna zaposlenost, stanogradnja, krediti kojih je inflacija pojela, brodogradnja 7. u svijetu, pliva, podravka, ina itd. To što je benzin bio koji put na par nepar dane, iz kuta ekologije i nije bilo baš bezveze.
O kulturi, knjigama, rnr i filmovima da ne govorim.
Mislim da ja spadam u te "mladce" koje ti spominješ. Na temelju svega šta sam pročito o tim prošlim vremenima uopće ne žalim što nisam živio u to vrijeme. Prvenstveno zato: jer nisam ljenčina, ne očekujem da mi država sve osigura, volim slobodu u smislu da mogu sa autom kada god želim i gdje god želim, trgocvne mi nude veći izbor čokolada, volim pričati otvoreno o svemu bez da završim u zatvoru, ušteđevina mi koliko toliko drži vrijednost, neuspješni biznisi koji su neefikasni ipak propdanu u nekom trenutku... mislim mogu o tome do sutra.
Ono što me šokira da netko tko se zna služiti internetom i još k tome čita ovaj forum, čezne za prošlim vremenima....
-
i da se pojave na burzi, tko će kupovati dionicu koja košta 70, 80 ili 100 tisuća kuna?? mirovinci? sjetite se jamnice! pa toliko ukupne love nema barem polovica forumaša. a veliki se vrlo lako dogovore, ne treba njima burza.
Za dividendu od 10k kn, naći će ljudi novce.
Međutim, dionica će se prije izlaska gotovo sigurno usitniti...
-
Ovu dionicu sam kupio prije nekih 2.5, 3 godine, kupio sam ju na nekih 190, 200 kn i stalno sam govorio da je nerealno potcjenjena na poslovnom forumu.
To se davno moglo iscitati iz izvjesca, PE je bio jako nizak, a potvrda da PE nije bezveze sklepan je bio P/CF koji je bio jednak ili bolji od PE-a.
Uprava je bila jako konzervativna i realna u izvjescima...
Drzao sam ju gotovo 2 godine, prodao po 210, 220 kuna zbog nestrpljivosti i radi toga sto su imali prevse razmjena novca izmedju povezanih poduceca.
Takoder jedan od razloga prodaje je bila stagnacija prihoda.
Medjutim unatoc tomu, dionica je bila previse podcjenjena i to mi je bila najveca greska.
Evo i dan danas zalim sto sam ju prodao iako se iz aviona vidilo da je potcjenjena.
Ovo mi je pouka da trebam biti strpljiv jer kad tad to sve dode na svoje, bitno je drzati dobru dionicu cije valuacije kazu da je dobra.
Ali hajde, iskustvo za buduca ulaganja.
Isti slučaj i kod mene...
-
https://www.glasistre.hr/hrvatska/pulja…-praksom-707550 a1 i n1 prekidaju suradnju?
Meni je interesantno promatrati kako se cijela priča razvija iz perspektive lobiranja.... prvo su bili samo odvjetnički ured angažirani za komentiranje u sklopu javne diskusije prijedloga zakona. Sada se sprema drugo čitanje i vidimo da neki saborski zastupnici aktivno lobiraju (s potpunim pravom i valjanim argumentima) za prilagodbu zakona.
A meni iz glave ne izlazi ona situacijua kada se UG odrekla prava za prijenos europskog prevenstva i pr(e/o)dala HRTu. Nekako si mislim da su na tom frontu ipak nešto uspjeli izlobirati s HRTom/državom.... -
Neki dan sam slušao jedan podcast gdje su spomenuli ovaj problem:
https://www.cnbc.com/2021/02/11/how…automakers.html
Hoće li to utjecati na poslovanje ADPL a i na samu cijenu ???
-
Vratio se majstor
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. zadnji puta kada je ovo radio, cijena je rasla....
-
I 2. mjesec nam prošao. HT kaze u izvještaju da ce konsolidirati Optimu samo do kraja 6. mjeseca.
Ulazimo u finiš, iščekujemo, vremena je sve manje, AZTNovi rokovi se približavaju.
Jako zanimljivih par mjeseci pred nama, a obavijest o prodaji moze doci potpuno nenadano...mozda vec 1.3., tko zna..
To samo ima veze s pravilima knjigovodstva, jer gube upravljacka prava pa s tim vise ne mogu konsolidirat optimu kao do sada, ali s druge strane prihodi i utjecaj optime na HT-ov prihod i dobit ce ostat samo u drugacijem obliku prikazani doduse realnijem za dionicare HT-a
Tko će upravljati s Optimom nakon srpnja?
HT više ne smije jer gube upravljačka prava. Znači li to da će Zaba upravljati? -
Pred buru ili jugo?
Jedno puše prema gore, a drugo prema dolje...
-
Kazu kad se otkljuca lova sa OPTE da ce ZSE zivniti ... e pa moj novac nakon 15god. ZSE nece vise niti pipnit... ovo je groblje tesko... samo od pocetka ove godine na kriptu x2... a da negovorim proslu cilu...
Ljudi bizite sto prije sa ZSE.. zahvalit cete mi poslin... 😁
Ljudi ko je ovo poslusa prije 15 dana sad ima najmanje x2 svoga uloga na kriptu... a sezona se tek zakuhtava... jos nije kasno..
Zahvalit ce te mi poslin ...😁
Naznake govore da bi crypto trebao vremenski još potrajati. Jedina briga je što će biti sa tradicionalnim tržištem kapitala? Ima li resursa za još jedno 6 mjeseci upuhivanja zraka u balon? Jer ako to pukne, onda ide sve dolje... sumnjam da će crypto biti sigurna luka u tim vremenima.
-
Znaci imamo potvrdu o barem 3 zainteresirane strane. Najslužbeniju koju možemo dobiti.
Ako ovo nije informacija vrijedna rasta cijene dionice onda ne znam...
Potvrda????
Pa koliko smo samo "potvrda" imali da ova OPTE ništa ne vrijedi???
Bez zalijetanja. Doći će ovo na svoje, a do tada lagano... skupljati preko bida...
-
Zatvaraju je sa 1.2.2021.... Imaš na webu info kako ju više nije moguće ugovoriti.
https://www.telekombankarstvo.hr/
Ali nebi to povezivao sa OPTE. Mislim da su skužili da je nerealno jeftin paket u usporedbi s drugima koje ZABA nudi i još kad tome nadodate činjenicu da je ZABA dizala i druge naknade.
-
Zaba i HT su u odličnim odnosima.
U konačnici, vrijednost dionica Optime kojima raspolažu (knjigovodstvena vrijednost) nije tako velika da bi se oko toga klali.
Ne znam jeste li vidjeli, ali ovaj joint venture između HT i ZABE je završio... nema više Telekom Bankarstva.....
-
Provizorna online računica na Laqo.hr mi je ponudila za osnovno osigurane 35% nižu cijenu od one koju danas plaćam kod drugog osiguravatelja. Razlika koja sam uspio utvrditi između osiguranja je ta što mi kod Laqo nije uključena ona odšteta u slučaju smrti/invaliditeta 40k/80k kn. Kod Laqo je dakle uklučeno čisto osiguranje ako skrivite štetu kod druge osobe.
-
Nema šanse da im "laqo" bude tako skoro profitabilan. A svima vama savjetujem da si pogledate prije produženja osiguranja i "laqo" ponudu. Ima nekih razlika što se tiče obujma osiguranja u smislu šta vam je sve ponuđeno, samim time to opravdava nižu cijenu.
-
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Evo da malo dopunim priču od jučer za sve vas koji još sumnjate kakva nas budućnost čeka. Plavo je broj štampanih dolara, bar onaj dio koji priznaju da postoji, postoji još ohoho toga što skrivaju (beskamatni krediti korporacijama i sl.) ali i ovako se lijepo vidi. Crveno je brzina kojom se ti dolari obrću u ekonomiji. Razlog zašto još ne vidimo inflaciju unatoč tome što štamparija radi 100 na sat je to što je zbog Covid krize usporio obrtaj dolara tako da sad čak imamo deflatorni efekt. Međutim kako se stvari počmu vraćati u normalu, inflacija će ubrzati - a dodatan problem je što ekipa planira vratiti stvari u normalu sa još više štampanja, tako da će pritisak biti još jači.
Kolega bacite uho (poslušajte neki podcast na kojem gostuje) na Jeff Sneidera. Ima ih na netu dosta (MacroVoices, RealVision, Rebel Capitalist). Čovjek objašnjava da printanje novca na ovaj način zapravo stvara deflacijske pritiske. Zašto? Zato jer novac završava na računu poslovnih banaka koje one imaju otvorene kod centralne banke (FED). Takozvane, bankovne rezerve. Dakle taj novac nije u optjecaju.
On može doć u optjecaj samo ako banke odluče olabaviti kriterije plasiranja kredita u ekonomijiu. A to ne rade. Ako sam što krivo rekao, kolega St-Brajo će me ispraviti.
-
"ali smo ih sačuvali jer je Grad procijenio da dionice ipak vrijede više nego što su se prodavale na tržištu i to se pokazalo dobrim, a posebice i zbog činjenice kako se sljedeće dvije godine, 2021. i 2022. neće isplaćivati dividende Pevexa, jer se ta firma koristila potporama države u ovo vrijeme papandemije"
-
Ali su zato nas prešišali Grci koji su bili još više zaostali, ali su u 20-om stoljeću imali KAPITALIZAM, iako crony vrste - što upravo plaćaju sad i to sa kamatama.
S kojim kamatama?
Ovim 0.6% na 10 godišnju obveznicu
https://tradingeconomics.com/greece/government-bond-yield -
Hajmo drugačije...
Zašto HT nije do sada prodao? Kažete da odugovlači. A što ako nije bilo konkretnih ponuda? Zašto bi te nekonkretne ponude trebale postati konkretne sada kada banka vodi igru?
Nekako si mislim da sada ulaskom banke u igru cijena za kupca raste jer će netko morati platiti usluge te iste banke.
U suštini nitko (osim par privilegiranih) ništa ne zna. Nadamo se da će cijena na kraju biti viša od sadašnjih 5.xx a do tada se zabavljamo teorijama.