Bakić se pomalo vratio investicijskim temama:
https://www.linkedin.com/feed/update/ur…90850894413824/
Uzdanice sa ZSE su mu SPAN i ATPL.
Barem se makao od "Barcelone". Korak naprijed.
Bakić se pomalo vratio investicijskim temama:
https://www.linkedin.com/feed/update/ur…90850894413824/
Uzdanice sa ZSE su mu SPAN i ATPL.
Barem se makao od "Barcelone". Korak naprijed.
Prijatelji moji dragi, nije USA Hrvatska da svaki forumaš kad-tad postane guverner HNB-a i lupa o kamatama.
Lako je tebi, ti si do grla u brodarima, njima će spalit dugove, a brodovi će ti ostati. Ja ih imam premalo da bi se veselio.
I zeleno .
Povišenje stope za 0,25%
Powell se obraća javnosti, market okrenuo u zeleno
Zeleno znači da ne zateže dovoljno i dalja poskupljenja na marketu i u dućanu nas čekaju. Zelenilo je boja hiperinflacije. Zelenilo je poskupljenje i pad standarda
st-brajo ti znaš gdje je ovo, jel vrijedi tih para
Čuj, ako može BTC koštati 20k$, ako par pixela na ekranu može koštati pravo bogatstvo, ne bi se više čudio kvadratu s pogledom na Split i Karepovac po 6k eura. A i narod je dolje stvarno lud za nekretninama. Razmjere tog ludila ne možete zamisliti. Viđeno je samo jednom, u Americi 2021. Eto žena mi priča da kvadrat stana u zgradi Cesarica ide po 4500-5000 eura. Solin cijeli je iznad 3k sve što valja.
Koliko mi se čini Ameri i dalje rasturaju. Izvješća izvrsna, ovo dizanje kamata na njih ne djeluje, kao da se nije ni dogodilo. Eto očekivao sam jesenas da će sve to skupa izgledati bitno lošije. Sada je jasno zašto je market ostao tako visoko te nije jako ozbiljno pao u 2022. Od ovih koje pogledavam samo INTC je loš, a oni su loši već par godina. Sva crna predviđanja od ljeta i jeseni pokazala su se kao glupost.
Morao sam shotrnuti teslu na 177, sto je previse je previse 😁
Kod Tesle i sličnih ne usudim se ići ni šort ni long. To može otići za mjesec dana na 500, a isto tako i na 80.
drastičan pad supri u samo tjedan dana......daska je puna supra sapuna........zna li netko kojeg brodara koju nema dugoročne ugovore za supre pa luta po spotu?.......
PS
pitam za susjedu, da se ne oklizne........
Grindrod je pun supri i handya, nisam ga odavno gledao pa ne znam kako stoji s ugovorima
Pa kažem da nekretnina više nema samo svoju standardnu svrhu stanovanja i najma kako je bilo nekada. Problem je u tom što je ona kolekcionarski predmet, zamjena za zlato i srebro, tulipane i tko zna što još, a u vrijeme kripta, nft-a, svih mogućih ludosti i previše crnih eura i dolara u opticaju nikad ne znaš do čega može doći. 2008 ničeg gore nabrojanog nije bilo.
Ljudi su jednostavno ludi za nekretninama, osim u Ukrajini ili možda Siriji. Ja sam već 2017. mislio da smo u nekretninskom balonu. Tko je ovo mogao zamisliti.
Je li itko mogao zamisliti tečaj skoro 1.10 prije koji tjedan. Zar je povjerenje u eu šarene papiriće tako visoko? I to još nakon ulaska Hrvatske
A u konacnici ce sve biti jedna digitalna kripto valuta od centralnog svjetskog sustava vjerovatno… jedino mi to necemo docekati 🤣
Pa narod se jedva navikao na euro. Mogu mislit koji bi cirkus bio u dućanima da možeš plaćati raznoraznim kriptom. I da se cijene iz sekunde u sekundu vrte. Bilo bi gore nego 93. s Hrd-ima.
Čudnovato je da su se počeli boriti protiv inflacije tek s godinom dana zakašnjenja. I kad su počeli radili su to puževom brzinom. A sad kad su je realno pobijedili idu ka ekstremnom dizanju kamata. Sve iznad ove razine od 4-5% bilo bi zastrašujuće i nastupio bi kaos. Očito gospodari kaosa žele izazivati kaos, posebno na emerging marketima i u Kini.
nemoj se mučiti badava. za ovaj povjesni trenutak nije napisana još ni jedna knjiga.
Pa nitko nije ni izbliza mogao prorokovati što će biti u periodu od 2020-2022. Ne sjećam se ni da je baba Vanga išta konkretno rekla a ni Tarabići.
Bilo je nekih o nuklearnom ratu te klimatskoj katastrofi koliko se sjećam.
Display MoreDAC's Suez Canal (5,600 TEU) chartered out for up to 12 months at $25,500/d and DAC's Sao Paulo (4,253 TEU) chartered out for 6-7 months at $20k/d according to Tradewinds.
https://www.tradewindsnews.com/containerships…ate/2-1-1389251
Break even je na 9.000$.
Dakle, u najgore vrijeme kada sve propada, DAC iznajmljuje stare kante s finom zaradom. A kad zarade ne bude, poslat će ih u staro gvožđe pa će opet bit zarade. Nema da nema.
Malo se danas opet mislim i o Zimu koji mi je nesto gubitka priskrbio prosle godine vidim poprilicno je potonia unatoc dobroj cash poziciji sentiment i pad vozarina je napravio negativan trend, gledam danas narastao za 5%, pa isao malo pogledat stanje i onda se mislim oni imaju dividend policy od 30-50% gdje kvartalno isplacuju 30%, a ostalih 20 ako odobre na kraju godine i onda sam isao racunat i gledam ako se odluce na tih dodatnih 20% dividenda bi mogla ispast oko 11$ sta je 60% trenutne cijene od 18$, cini mi se da bi se moglo riskirat nesto na ovoj cijeni, odluka je u 3 mjesecu kada izlazi izvjesce, bez obzira na odluku tada market bi vrlo lako mogao napravit pozitivni sentiment oko toga i dalo bi se nesto zaradit cini mi se jer izgleda i da je opceniti sentiment pogodan za takvo nesto.
Isto tako malo sam bacio oko na NMM, tu zavrzlamu u potpunosti ne znam ali i ta prica ne izgleda ni malo lose s obzirom da imaju sve tri klase brodova i dobar dio ugovorenog do sada, naravno da menagment radi diskont ali da je jeftino je i to.
NMM i DAC imam u portfelju. Na njima stvarno ne vidim nekih velikih rizika i namjeravam ih držati dugoročnije. Jednostavno i unatoč crnim scenarijima u budućnosti ne vidim zašto bi bili niže. Ne vidim bolje izloženosti drybulku od NMM jer im je flota impresivna i ima dobar upside ako ikad dođe do oporavka vozarina, a kao osiguranje ako drybulk bude loš imaju dobro ugovorene kontejneraše i očekujem da budu nešto ulovili u ovom periodu za product tankere i aframax/VLCC ako nekome istekne ugovor dok su im vozarine visoke. A na ZIM-u mi je više nepoznanica, cijena je jako niska. Vjerojatno market očekuje da će znatno smanjiti dividendu te početi raditi s gubitkom kroz godinu dana ili manje. I ja važem bi li barem kupio neke call-ove na 3 mjeseca pa šta bude.
Ne znam kolega, malo to mediji napuhuju...meni je bitno da mi inflacija više ne jede portfelj. Ovo je vijest kojoj bi se svi mi investitori trebali radovati. Nema važnije stvari od ovoga.
Imamo inflaciju ili na marketu ili u dućanu ili na oba mjesta. Nikako je se riješiti
Jezivo je vidjeti da su cijene u dućanima otišle još 20% u mjesec dana. Ovo je iznad svih mojih očekivanja. Kad tome dodamo onih 20-30% od kovida do tada situacija izgleda prilično strašno.
Lako sada naknadno analizirati. Ako nisi informiran unaprijed = kockarnica.
Ma oko njega ni ne mozes biti informiran, te reddit dionice su navlakuse da klince istresu iz gaca
Kad pretjeraju s pumpanjem na takvoj nekoj smeće priči, čini se ok kupit put opciju na cca 6 mjeseci i čekati da se ludilo ispuše.
Display MoreOfftopic...
I, sto cemo sad?
Imaju li kolege zagovarači zakljucavanja imalo stida?
Hocete li bar pivu platit?
Kad se sjetim tih budalaština, i danas kažu žene i obiteljski prijatelji, u vrijeme lockdowna nikad bolji život. Znači, putovalo se svaki dan, biciklo i ajmo. Zaobilazilo se policijske zapreke, atarima, kako se kod nas kaže, kilometrima i kilometrima svaki dan na svježem zraku, spajali su se gradovi, putevima kojima nikada nije prolazila ne bih, da nije lockdowna. Mir, tišina, ptice, srne, šuma, prostranstvo ravnice, kao u filmu. Prenositi virus nisi mogao jer nisi imao kome, tako da odmah one dušobrižnike razoružam o našoj neodgovornosti. Rasterećen svih svakodnevnih pritisaka, ljudskih budalaština, zloba i ostalih nebitnih stvari, zahvaljujući lockdownu, to nam je jedno od boljih vremenskih razdoblja u životu. Gdje se čovjek susreće s nekim nezamislivim životom do tada, i otkrije sasvim nove spoznaje i vrijednosti koje do tada nije sanjao.
Da super je bilo, mozes mislit. Da su odrzali lockdown još 3-4 mjeseca duže bi vjerojatno izgledalo kao smak svijeta. Ne ponovilo se. Ne znam tko je bio rasterećen. Na marketu je bilo neviđeno volatilno, a tko je bio privatnik pitao se hoće li opstati.
Uz SPY na 4000 bodova čini se da zapravo market očekuje vrlo ružičastu budućnost. I 5% kamatna stopa bude ništa strašno. Čudno
Čudo je da su Hrvati kupili bilo što a da nije nekretnina. Neka diverzifikacije bar malo. Bio s kolegama iz struke na večeri oko Božića. Eto, jedan se hvali da je kupio treći stan extra povoljno po 3k eura kvadrat i za njega digao kredita koliko god je mogao. U jednom živi, jedan u najmu studentima. Taman do penzije da otplati i taj treći.
Kao domoljub volio sam Hrde, kune, eure i dolare. Ali najviše sam volio one stare njemačke marke iz djetinjstva. Onog orla na 100 DEM. To su mi bile najdraže pare.