Piše u izvješću končara i nekakvih 900 000 evra dobiti od JV, pretpostavljam da je skoro sve od kotr, odnosno kineza.
Posts by komot
-
-
Malo pomalo se diže iz pepela i ovaj biser. Trebalo bi to biti sve bolje kako vrijeme bude prolazilo.
-
Brutalno povećanje marži. Imaju proizvod koji se kupuje i ne pita za cijenu.
-
Nisam imao vremena proučit izvješće, ali ovako na prvu bih rekao da je izvješće bez iznenađenja. Zato valjda nema ni reakcije na burzi.
-
Ako i medvjed dođe, končari će i dalje imati posla preko glave jer je takva agenda eu. Lijekovi će se trošit jednako ili više s obzirom da nam populacija stari i sve više postajemo europska Florida. Uvijek ima dionica koje plivaju uzvodno. Padat će dionice koje ne ispune očekivanja, pogotovo one koje su porasle jako. Ali slažem se da sve upućuje na recesiju ili usporavanje rasta na minimum. Visoke kamate znače manje investicija, potrošnje i optimizma. Tako žele ovi koji upravljaju.
-
Mdka, koei, kodt, tshc, kotr, ikba, jdos, pvcm
Od većeg prema manjem.
-
ma svemu je kumovala loša politika
država daje okvir koji očito nije dovoljno stimulativan da nova društva dolaze na Burzu (primarno prikupljanje kapitala), što je prvenstveno 'zasluga' i inertne uprave Burze
čime su se oni bavili? zanemarivim SEE biz modelima, tipa preuzimanja slovenske burze, ni danas mi nije jasno što su time dobili?
tržište kapitala je samo sebi svrha, a treba biti na usluzi potrebama poduzetništva, poticati investicije, mobilizirati štednju, dati inovacijama pravnu osobnost i novi 'život', diversificirati rizik i sl.
no hrvatski je financijski sustav bankocentričan, banke se štiti kao svete krave po cijenu sramotnih poteza koji se rade zadnjih par godina na VSRH u slučaju Franak 🤷
kad tome dodate opću nekulturu i financijsku nepismenost te neorganiziranost malih dioničara... to je sve što preostaje!
nastavno na ovo, multiple preuzimanja na našoj burzi su doslovce kao i na private marketu, a ako su veće, onda se uvijek nađe par "pametnjakovića" koji raspolažu tuđim novcima da te multiple spuste.
jedini slučajevi di su postignute veće multiple su slučajevi u kojima se išlo na "neprijateljsko" preuzimanje (Kraš) ili di si imao za većinskoga nekog "tvrdog" pregovarača (SUKC).
naravno da bi burza trebala služiti da prvenstveno ovi koji raspolažu tuđim novcem zarade više (npr. mirovinci), ali njih zaboli kad benefiti idu neovisno o uspjehu, dok se s "ovima drugima" uvijek dogovori neki "poseban" benefit (TUHO).
jednostavno, među ovima "velikima" nema ni borbe ni konkurecije, tako da ni za "male" tu nema nekog posebnog mjesta, sve dok ove "velike" neki izvanjski "event" ne izbije iz cipela, pa sve postane jeftino, pa ti onda i mali trebaju da se cijene opet "napumpaju" 🤷
Pa nije uvijek baš tako, ja sam na spnv zaradio x10 na preuzimanju. Ima i dobrih primjera.
-
nek' spuste cijenu do 30k ojra pa će biti kupaca
možda
godinama gomilaju dobit i sad bi prijelaz na elektriku trebali financirati opet kupci?
recimo Suzuki Across PHEV (nije ful EV, već hibrid s određenom autonomijom na struju do cca 75 km) košta... 64k eur prema zadnjem cjeniku
poticaji koliko? do 7k eur?
ma da radim 3x posla, imam nekretnine u rentu i nautički biznis - nema šanse!
sinkronicitet! baš kad sam pisao o ovome, stigao mi i mail s ponudom za Toyota Prius, isto PHEV
cijena: od 48k do 57k eura
autonomija na struju: 72-86 km
navali narode!
(te iste pare ako staviš u neku naftašku dionicu, s div. yield recimo 5% pa donese ti čistih 2.500 godišnje, bez rasta same dionice što je nekako za očekivati)
Ili kupiti Daciu Spring, evo napravili skoro 22000 km, ušparano barem 1500 evra od Nove godine. Auto plaćen 100 000 kn.
12 kn/100 km. Uz elektranu na krovu, 0 kn ili bilo čega / 100 km ili 10 000 km
-
I bolje je tako.
Samo, nekako ne vidim neke predobre prilike za uletit. Poskupilo uglavnom sve kaj je bilo podcijenjeno.
Pa recimo ZABA, HPB, IKBA, MAIS, AUHR, ERNT, te potencijalno VLEN, LKPC te ADRS2
CROBEX-a
CROBEX danas i CROBEX prije mjesec dana, nema veze jedno sa drugim osim u imenu. Ušla cijela kompozicija novih dionica u njega. Uostalom sve stare CROBEX dionice(prije revizije indeksa) su doživjeli pad od -10 do 25% od ATH ove godine.
Nije loš izbor, ali ne vidim da bi mogle porast previše, tipa 50 posto. A mogle bi i past dosta. Osim maistre, ona ne ide ni gore ni dolje.
-
I bolje je tako.
Samo, nekako ne vidim neke predobre prilike za uletit. Poskupilo uglavnom sve kaj je bilo podcijenjeno.
-
Ne šalim se tako mi rekli. Izgleda da PBZ ima love i ljudi za obradit to sve.
-
Ja sam se raspitivao prošli tjedan, u rba kažu 4,5 fiksna kamata, čeka se oko 6 mjeseci na isplatu. Bit će i skuplje sigurno. Nije ovo ako gledamo povijesno niti skupo. Susjed je realizirao prije dva mjeseca po 3,9 posto, kupio stan od 35 kvadrata, renta ga za 500 evra, rata 600. To za mene nije normalno, ali tako je. Ne bih bio u koži podstanarima.
-
Hvala na pomoći. Kupci također koriste kredit, a s većim kamatama pada kupovna moć, a dosta se toga izgradilo već do sad.
-
Je, samo se u ovom trenutku dosta gradi, a kamate na kredite rastu. U ovom trenutku su već 4,5 posto. Vjerojatno će doći do 6 posto kroz godinu dvije. Sve smo to prošli kod prethodne krize 2008., ovi koji su kasno krenuli nisu se dobro proveli. Bilo je hrpa nezavršenih i neprodanih nekretnina. Ko je krenuo na vrijeme je dobro prošao, poslije je bilo vidjela žaba da konja potkivaju pa i ona digla nogu. Toga me je strah, da nisam ja ta žaba.
-
Ekipa, trebam savjet. U prilici sam kupiti stariju kuću od nekih 170 m2 na parceli od 750 m. Parcela je pravilni pravokutnik na solidnoj lokaciji zagrebačkog satelitskog grada. Ideja je napraviti manju zgradu sa stanovima. S obzirom da ovdje ima iskusnih građevinaca, treba mi savjet što mi se najviše isplati graditi. Nisam siguran ni da je sada pravo vrijeme za krenuti s gradnjom.
Zahvaljujem unaprijed
-
Vjerojatno. Ali meni ne smeta jer porfelj 3.5 posto išao. Ustvari cijela godina je za pamćenje.
Ludilo.
-
Ma zar jedina ja sirota od ovdje okupljenih ima Mediku ?
Osim ivane, al' ona se ne druži sa nama, ovdje
Netko divlja da cijenom papira, ask je ispario, a vi svi šutite
Ikakvih ideja što nam se sprema ?
BTW, ovo je sve virtualno.
Nisi zaradio dok ne prodaš.
Ma ostalo je još 5 komada. 7 mi nije okrugla brojka, a za 10 nisam imao goriva tad. I imao sam tad fiksaciju da neću platit porez državi. Kad se sjetim kako smo se ciganili tad za par sto kuna gore-dolje. A sad 600 evra u cugi potegne.
Ma zar jedina ja sirota od ovdje okupljenih ima Mediku ?
Osim ivane, al' ona se ne druži sa nama, ovdje
Netko divlja da cijenom papira, ask je ispario, a vi svi šutite
Ikakvih ideja što nam se sprema ?
BTW, ovo je sve virtualno.
Nisi zaradio dok ne prodaš.
Ma ostalo je još 5 komada. 7 mi nije okrugla brojka, a za 10 nisam imao goriva tad. I imao sam tad fiksaciju da neću platit porez državi pa nisam htio prodavat ništa. Kad se sjetim kako smo se ciganili tad za par sto kuna gore-dolje. A sad 600 evra u cugi potegne.
-
Ma ide najam dobro. Samo bih više zaradio da nisam prodao te dvije dionice. Jednu sam prodao po otprilike po 24 000 kn, a drugu po 31000. A sad te dvije dionice vrijede 14600 evra. To je zarada otprilike 55 000 kn, a toliko mi nije čista zarada od najma. Ako se dobro sjećam, što me tješi, ova prva je završila kod gospođe Zločesti.
-
Ja prodao prije godinu i pol dvije dionice da završim adaptaciju nekretnine za najam. Nije se isplatilo.
-
Još se kupuje
INGR SEDLAR JOSIP 2,85 Jel još ko doživljava deja vu na ovoj temi?