Ko zna kak će to sve završiti, predugo je u svijetu bilo dobro i bilo je svega, pola hrane se bacalo, o trošku struje se nije razmišljalo, krediti bili jeftini. Taman kad je i kod nas trebalo krenuti eto ti agrokora, pa korona pa potresi, pa sad rat u ukrajini i inflacija pa opet možda korona na jesen. Ipak, srednjeročno sam uvjeren da će Hrvatska imati relativni ekonomski pomak prema sredini u EU roku od 5 do 10 godina. Možda i mi tada shvatimo kao narod da imamo bogomdanu zemlju i sve uvjete za prosperitet.
Posts by komot
-
-
Evo nas na polovici godine, kako stojite s prinosima? Ja sam na nešto ispod 12 posto kad uračunam dividende. Očekivao sam da će i pevec počastit, međutim mahuna. Valjda imaju neki dobar plan kuda s tim novcima. Ove godine šute svi koji su se kleli na nasdaq i pljuvali po našoj burzici. A slabo se čuju i zagovornici kripta.
-
Baš nešto gledam na moje dionice vezano za rasprodaju jednog fonda kodt i ugodno se iznenadim da jdos ima preko 5000 dionica kodt. Baš me to oraspoložilo budući da sam ja svoje rasprodao prerano. Ipak nešto posredno još uvijek imam.
-
Pardon, nije 4,2 kw nego 4,6 kw.
-
Zasto nisi isao na dizalicu topline kad imas toliko klima? Dosta skupe klime si stavio ako su samo 2,5 kw svaka?? Neznam koliko se isplati toliko puno davat za klimu od 2,5 kw… ako krepa nakon garancije stavis novu sa novom tehnologijom. Tko zna sta ce slozit za 5 -10 godina..
Nisam išao na dizalicu topline jer nemam ništa, ni radijatore ni cijevi. A kuća je već ima podove, znači morao bih ići s bakrenim instalacijama i radijatorima, a to u današnje vrijeme puno košta i ruke puno koštaju. A ovako imam i grijanje i hlađenje, ako jedna krepa, tu zamijenim, ostalih 5 radi. Navedena klima u grijanju je 3.2 kw i ima jako dobru efikasnost. Mislim da je cop 4.8. Zanimljivo je da slabije klime imaju puno bolju efikasnost od većih. Ne znam tehnički objasnit zašto je to tako, ali to je činjenica. Dvije klime od 2.5 su puno štedljivije od jedne od 5 kw. Isto tako i dizalice topline imaju efikasnost rangu velikih klima od 6 ili 7 kw stoga su 30 ili više posto neefikasnije od klima koje sam ugradio. Ova toshiba po karakteristikama je jako dobra klima, ali nisam baš zadovoljan s plastikom unutarnje jedinice i sa daljinskim, zato je valjda jeftinija od daikina i mitsubishia. Druga bi stvar bila da sam već imao radijatore postavljene i cjevologiju. Ovo je brže, jeftinije i efikasnije rješenje, plus imam u svakoj sobi autonomiju i hlađenje. Sve to sam već isprobao na druga dva objekta i ova klima stvarno može dobro grijat na - 7, a vjerojatno i niže. Pokušao sam s ulaznim modelom toshiba seiya i sve dobro radi do oko 0 stupnjeva. Kada temperatura padne na - 4 ili 5, jednostavno ne može zagrijat. Radijacija hladnoće iz zidova se poveća, a seiya ugrubo smanji u pola snagu u odnosu na 0 stupnjeva. Jednostavno ne može, nije za to napravljena. I sve ove skuplje klime koje mogu grijat na većim minusima imaju veću vanjsku jedinicu i više koštaju. U jedan stan od 55 kvadrata sam stavio shorai edge 4.2 i 2.5 kw u kojem su mi zimogrozni roditelji od preko 80 godina i bilo im je vruće. Znači, isprobano je, radi dobro, ali s jeftinom klimom, nema šanse.
-
Evo situacije kod mene. Ja uređujem kuću bez centralnog grijanja. Ako se ide na klime za grijanje onda to mora biti gornja srednja klasa japanskih uređaja. U mojem slučaju 6 x toshiba shorai edge 2.5 kw, to je 40 000 kn plus 6 000 kn ugradnja, morao sam bušit cestu i ugradit novi ormar - 10 000 kn, 50 m kabla 5x10 - 2 500 kn, ruke i sitni materijal 3 500 kn, 10 kw elektrana plus brojilo 90 000 kn, - 36 000 kn povrata od države za brojilo i SE. Ispada cca 115 000 kn kad se dobije povrat od države. S obzirom da bi me i plinska kotlovnica i radijatori prilično koštali, ovo se čini donekle isplativo, tko ima jednofaznu struju u kući, ograničen je s 3,4 kw i za tak malo stvarno nema isplativosti ulazit u proceduru.
-
Baš gledam kako sam zaglavio. Vidim da nisam jedini.
2014. sam kao samac mogao dividendom pokrivati sve životne troškove. Još sam uz to kupio Bmw i sredio izgled i život mi je bio super.
Danas moram uzdržavati kćer i ženu koja ima malu plaću te plaćati stambeni kredit za St nekretninu pa su mi se životni troškovi skoro utrostručili.
Postao privatnik, ali od početka kovida mi se posao polako kvari.
Uglavnom sam propustio protekli bull market zbog predefanzivne strategije.
A iza me inflacija udesila.
Eto došla 2022 i realno sam u lošijoj poziciji nego 2014.
Ha, i žena i kćer nešto vrijede. Treba i to pribrojiti.
-
11 milijuna kuna prometa, uz pad cijene= rasprodaja
Vani indeksi i danas padaju, pogledala brodare, 6-7% pada
Jedan je papir išao kontra trenda, na duge su staze fundamenti ipak nepobjedivi, a puno ovisi i o tehničkom stanju papira. Kad je u čvrstim rukama moraš platiti premiju za ulazak u klub.
Sve skupa, ne bi me sutra iznenadila današnja repriza.
Mada mi se pad ne čini zbog razloga Rusije i Finske, više mi se čini razloga sentimenta. Jedino ne znam što fondovi rade, jer je od tih 11 milijuna dobar dio njihovih papira. A i market makeri su se sakrili u mišju rupu. Mi ne posjedujemo toliku količinu papira
Ne kupujem u padu. Često ostanem kratkih rukava zbog takve politike, al ' makar mi je sva kosica na glavi.
Naučila sam iz prve ruke 2008 . što je " "jeftin" papir
Kada se špina otvorila padalo je valjda mjesec dana bez odbijanja cijene. Sve skupa, trejderi su danas dali petama vjetra.
Atlantic, Adris, HT i Ernt su mi misterij
Meni je taj jedan papir koji je išao kontra digao portfelj s ovogodišnjim dividendama na ATH. Bit će mi žao ako netko sutra opali po bidu istu.
-
Ko vjeruje da su kriptovalute budućnost, evo dobre prilike dok su jo gotovinci jeftini da kupi jeftino i obogati se brzo.
-
Moje mišljenje je da za tako malu elektranu ima dosta zahebancije oko papira, isto ko i za veliku, i brojilo moraš platit ko za veliku tako da možda nije vrijedno truda. Evo da se pohvalim meni odobreni poticaji za 10 kWatnu.
-
Vjerovali ili ne, nismo u gdp per capita zadnji u europskoj uniji odnosno ne krećemo sa zadnjeg mjesta. U leđa nam gledaju Bugarska, Grčka i Slovačka, a daleko nije ni Mađarska, Latvija, Poljska, Portugal, Rumunjska. Pomaknuli smo se za dva mjesta i imamo dobar trend iako po percepciji prosječnog Hrvata nikad nije bilo gore. Moja prognoza je da ćemo kroz 5-6 godina prestići ove nabrojane zemlje ako Putin ne uništi Zemlju. Nije sad da će teći med u mlijeko ako prestignemo Poljsku, samo želim malo realnog optimizma unijeti.
-
Nemam iskustvo 2009. Nemam iskustvo 1929 niti 1939 godine.
Pratim burze vani mozda redovitije i od vas.
Ne kupujem svaki dip niti to treba ikada raditi. U vrijeme inflacije se kupuju dionice kojima inflacija odgovara. Isto je sa ratom u Ukrajini.
I u koroni je bilo onih koji su milijarde zaradili na krizi.
Naravno da znam da prosjecna sirotinja u Hrvatskoj zivi lose. Kakve to veze ima sa burzama?
Pošto nemate iskustva ovo će vam biti jako dobro iskustvo za steći. Ovo mislim na pozitivan način, da me krivo ne shvatite.
U korona krizi je ovaj problem samo odgođen printanjem novca i umjetnim krpanjem rupa koje su nastale, te je upravo rješenje te krize uzrokovalo inflaciju i novu krizu i recesiju koja tek dolazi. Samo se ovaj put to više ne može riješiti na isti način neograničenim printanjem novca zbog inflacije, već se moraju dizati kamate i FED ovaj tjedan to već drugi put radi.
U recesiji i krizi nije toliko ni bitna ni recesija kao recesija, već količina leverag-a koji je korišten u špekulativne aktivnosti, te kada on pukne desi se novi Lehman Brothers, a poslije se sve ruši kao kula od karata.
To ne znači da će se to sve skupa i desiti, ali treba biti oprezan. Preporučio bih vam da pročitate neku knjigu, ima ih desetke i stotine napisanih o tome. Mislim da i ovdje na forumu ima tema sa preporukom literature.
Slažem se kolega da ta količina leveraga koji je korišten u špekulativne aktivnosti djeluje na cijene dionica. Samo si nekako mislim da su kod nas u Hrvatskoj oni koji su se tako zaigrali dobro opečeni još 2008. pa se više ne igraju s vatrom. Mladim investitorima je zse bezveze pored kriptovaluta pa je pitanje koliko ih ima kod nas. Stranih fondova isto ima jako slabo zbog nelikvidnosti. Tržište nije u balonu, gospodarstvo je na zdravijim temeljima i u zamahu koji je pogonjen integracijom u europske lance, uvođenjem eura, turizmom, investicijama pogonjenim europskim fondovima, IT industrijom, obnovom od potresa itd. Ovo što se događa u Europi nikako ne sluti na dobro i ostavit će gadne posljedice. Samo sam nekako mišljenja da kad sve to prođe i smiri se da će Hrvatska biti relativno bolje pozicionirana nego dosad na europskoj ljestvici. Uhvatili smo zamah koje su druge tranzicijske zemlje uhvatile još prije 15 godina i on djeluje protuciklički. Naravno da će među dionicama biti onih koje će jako pogoditi ova situacija i onih koje će profitirati od toga. I sam sam u dvojbi prodati ili ne. Uz ovakvu inflacijju nije pametno biti niti u kešu, zlato se ne ponaša kako bi trebalo, ulagati u nekretnine po ovim cijenama mi se isto ne čini pametno, a moj porfelj kako stvari stoje će ipak 5% dy crkavice donijeti. A i portfelj je od nove godine 6,6 % u plusu i ako tako ostane do kraja godine s dividendama je opet preko 10 posto rasta.
Možda je najbolje kada nisi siguran što napraviti ne napraviti ništa i ostaviti sve kako je.
-
Meni zatrebalo za elektranu pa prodao jednu po 31000, eh da sam znao da će takvo izvješće.
-
Ne kužim banke daju kredite sa 2 do 3 posto kamata, a inflacija 8 do 9 posto.
Banke ne daju svoje novce već posuđuju na međubankarskom tržištu i zaračunaju svoju maržu. Tako da je banka samo protočni bojler. ECB posudi banci s 1 posto, banka obračuna 3 otprilike, ovisno o kreditnom rejtingu zemlje i ostalim sitnicama. Banka ne gubi, gubi ECB. Dokle kod će oni držati kamate nisko i tiskati novac, kamate za građane će se ponašati sukladno tome.
-
Logično je razmišljanje da će kamate rasti, inflacija će se nastaviti, a plaće neće pratiti u dovoljnoj mjeri taj trend. Posljedica može biti jedino pad kupovne moći i recesija. To je logično razmišljanje i optimistično u smislu da neće biti nuklearnog rata. A opet neće svi sektori proći jednako. A možda ništa neće biti od toga što sam naveo, ko će ga znati.
-
Evo izašao poziv i prijedlog dividende od 600 kn, isto kao i prošle godine, ali dobit osjetno manja iako je cijena stočne hrane jako povečana. Treba biti oprezan u optimizmu i na ostalim dionicama, ne sviđa mi se situacija nimalo. Uz toliku inflaciju, bojim se da će potrošačima slabo ostati za neesencijalne troškove.
-
Nisam baš pretjerano u temi, ali čini mi se da ovdje i na drugom forumu zdravo za gotovo uzimaju da će povečanje cijene brašna i ostalih outputa automatski katapultirati dobit kao da inputi nisu isto porasli. Porasla je drastično i cijena umjetnih gnojiva pa je petrokemija u banani.
-
Činjenica je da se još uvijek živi bolje nego ikada. Dosta bolje nego u vrijeme Sanadera i onog buma. Možda mrvicu lošije nego 2019 pred kovid. Malo je ružno što je otišao benzin gore, otišlo i sve ostalo. Ali ne da se ovo usporediti tamo negdje s 2010, a da ne govorim s bilo čime u 20.stoljeću, nego razmazili smo se malo previše. Nekad je bilo teško naći posao, danas se ne možeš obraniti od navale mušterija što god radio. Kod nas je dobro, ali zapad je toliko napredovao da to nitko nije mogao ni zamisliti. Mi smo jednostavno zaboravili kako izgledaju loša vremena, a kukamo za svaku sitnicu
Sve je to istina, samo bi se malo ljudi u Hrvatskoj s tim složilo. Mi smo nacija koja voli kukati i nikad ništa nije dobro.
-
Pit ćemo na silu.
-
Što vam znači fckng GDP PC kad nemate za jesti i smrzavate se?
I koliki će vam biti GDP sutra kad vam stane proizvodnja bez energenata i sirovina?
A ništa ne znači. Samo je meni još uvijek toplo, a nebi mi škodilo i da malo smanjim s hranom.
A koliko vidim ruski plin i dalje putuje cijevima i sirovine stižu i dalje.
A to pitanje sankcija prema Rusiji za koje tvrdite da više štete Evropi nego Rusiji je itekako i poruka za sve buduće napadače i hvala k_rcu da se zapadni svijet konačno ujedio po pitanju toga jer ko zna gdje bi bio kraj ruskom imperijalizmu i kakve bi situacija bila u našem bližem susjedstvu s ludim Dodikom da se Ruse pustilo da rade kaj hoće.
Te sankcije će biti udar na standard europljana, ali ne vjerujem da ćemo biti gladni i smrzavati se mada bi i ta cijena ne bi bila prevelika da se stane na kraj Putinu.