Ja se isto ne kužim u kripto, ali onako seljački bi rekao da je prošla baba s kolačima. Dok se dijelio besplatni novac klincima koji su čitali forume i pratili hypeove zarađivalo se. Sada kada novac postaje sve skuplji i kada će faliti za režije, ne vidim baš svijetlu budućnost u kriptu. Ima tu stručnjaka, ja se ne kužim u to, možda ima neko da objasni kako će se bitcoin rudariti ako struja ostane ovako skupa, a cijena bitcoina još padne. Što kad prestane ekonomska logika rudarenja? Ruši li se sve kao kula od karata onda? I koji je smisao rasipanja energenata na proizvodnju nekakvih kodova koji ne služe ničemu osim špekulaciji? U vremenima kad je upitno hoće li struje biti za normalno funkcioniranje gospodarstva, trošiti taj resurs na tzv. rudarenje nečega što nema nikakvu funkciju niti čemu služi postavalja opravdano pitanje trebaju li države zabraniti te stvari. I nije to nikakav odgovor na prljave poslove centralziranog sustava, skoro nitko ne plaća u kripu već ga kupuju zbog špekulacije. A i mislite li da bi svijet bio bolji da države ne mogu kotrolirati tragove novca i da kriminalci, a i obični ljudi mogu mimo države obavljati platni promet bez da ih se pita za porijeklo i porez?
Posts by komot
-
-
Ma ja sam samo rekao blago onima do grla zaduženim u hipotekarnom kreditu s fiksnih 2-3 posto. Pod tim sam pretpostavio da već nekoliko godima otplaćuju stan. Znači, stan je poskupio barem 30 posto, zbog inflacije moraju rast plaće i otplata postaje lakša. Znači netko ko nije uložio svoj novac je zaradio poprilično. Takva situacija je već otprije poznata, doduše puno ekstremnija, kada su ljudi u bivšoj državi kredite vračali u protuvrijednosti kutije cigareta. Zbog visoke inflacije, rata kredita im se u relativnom smislu smanjivala, a nekretnina je čuvala vrijednost.
-
Blago onima do grla zaduženima u stambenim kreditima s fiksnom kamatnom stopom 2-3 posto.
sve dok ne ostanu bez posla. onda će mu i -5% biti previsoka.
I kaj se najgore može dogodit u takvoj hipotezi, da proda stan s 30 posto ili više zarade, vrati glavnicu banci i još mu ostane 30 000 evra. Alternativno je mogao biti podstanar cijelo vrijeme, ne bi ostao bez stana i nebi imao 30 000 evra na računu. A isto bi ostao bez posla i nebi imao za najamninu.
-
A ulažem pomalo, što sam stariji sve manje.
-
"Moć dugoročnog razmišljanja."
Što reče jedan moj rođak. Kad sam bio mlad, bio sam relativno skromnog imovinskog stanja. Sada imam prilično novaca, ali sam star, sjedim u fotelji, gledam TV, slušam glazbu, čitam i nemam volje nikamo ići itd. Što će mi sada materijalno bogatstvo?"Moć dugoročnog razmišljanja."
Što reče jedan moj rođak. Kad sam bio mlad, bio sam relativno skromnog imovinskog stanja. Sada imam prilično novaca, ali sam star, sjedim u fotelji, gledam TV, slušam glazbu, čitam i nemam volje nikamo ići itd. Što će mi sada materijalno bogatstvo?To mi stalno žena govori, idemo vamo idemo tamo, kada ostarimo neće ti se dati putovati, nisam joj vjerovao, možda je u pravu
I ja imam te probleme, stalno nove ideje za putovanja dolaze, a ja volim ulagat. 😁
-
Blago onima do grla zaduženima u stambenim kreditima s fiksnom kamatnom stopom 2-3 posto.
-
Pa zato ima jeftinih prilika, lakše je kupovati na p/e 7 nego na 27. I još ih ima s rastućim poslovanjem na takvim valuacijama. A i ta naša Hrvatska nije više zadnje smeće od zemlje kao prije 5,6 godina. Vrijeme je da nadoknadimo propušteno, i hoćemo, tek smo krenuli.
samo naprid.
ja ne izlazim iz cash dollara osim ako mi ih banka zbog neštasice prisilno otkupi.
u odnosu na ovu godinu +18%, meni dovoljno, a bolje i od velike većine fondova.
+ šta ne moram platiti porez na kapitalnu dobit
Svaka čast na tako dobroj igri. Impresivno. Ja nemam više keša za kupovinu, zadnje sam potrošio na kodt. Od 01.01. sam s današnjim danom 1 posto u plusu s portfeljom plus 3 posto u dividendama. Znači 4 posto. U trgovinu valutama se ne kužim, portfelj mi ponderirano ima malo preko 7 p/e, nije mi racionalno ići u prodaju. Medika, osiguranja, stočna hrana, kodt ne izgledaju nešto rizično, pevex mi se čini da radi nikad bolje, a i vlen i spin valis i ikba. Ne kažem da je isto za sve, ja sam u value dionicama, nije baš da se guraju na prodaju takvih osim kodt, ali i to je zastalo. Pročistilo se puno toga na zse, nema ni amatera ni otvorenih fondova koji su pumpali cijene 2007. Hrvatska stoji neusporedivo bolje nego 2008 u svakom pogledu, čak se zse pokazala kao relativno sigurna luka u odnosu na napuhanu ameriku.
-
Plus 2 posto na stranim indeksima mi se ne čini baš kao pokolj. Možda ja krivo gledam.
-
Pa zato ima jeftinih prilika, lakše je kupovati na p/e 7 nego na 27. I još ih ima s rastućim poslovanjem na takvim valuacijama. A i ta naša Hrvatska nije više zadnje smeće od zemlje kao prije 5,6 godina. Vrijeme je da nadoknadimo propušteno, i hoćemo, tek smo krenuli.
-
To što priča kolega d_artagnan vezano za hotele, zašto ne ulažu u solare, stvarno je misterij. Povrat im je brutalan s obzirom da koriste industrijsku struju i koriste ju u ljetnim mjesecima. A i njima je sigurno jeftinija investicija po kw jer su to veliki sustavi. Pretpostavljam da im se kroz 2 godine vrati investicija. Međutim za nas koji imamo kuće na kontinentu, ako uhvatimo poticaje povrat je cca deset godina plus minus. Bez poticaja mislim da nije uopće isplativo. Naravno po sadašnjim cijenama struje.
-
Bruto premija osiguravajućih društava krajem rujna 9,7 milijardi kunaOsiguravajuća društva su od početka godine do kraja rujna zaračunala ukupnu bruto premiju od 9,7 milijardi kuna, što je porast za 7,9 posto u odnosu na isto…www.tportal.hr
Piše u članku da je jdos 12 posto povećao iznos premija. Drži preko 10 posto tržišta u Hrvatakoj. Vidjet ćemo za koji tjedan i kakva je situacija u Italiji.
-
Evo ja bi kroz mjesec dana trebao preuzet električnu Daciu, ženi za posel. Kaj se tiče servisa, skoro da ništa ne treba. Javim kakva su iskustba dok ju malo isprobamo.
-
Hvala, radi se naime o dionicama zabe, ako dođe do istiskivanja. Žena naslijedila od matere koja tamo radila, a prople godine je preminula.
-
Ekipa, jel zna neko kakva je situacija s naslijeđenim dionicama pri prodaji koja je unutar dvije godine. Nisu kupljene tako da se ne zna ulazna cijena već naslijeđene.
-
Neda mi se sad tražit post, samo sam htio napomenut da sam upozorio na ovaj scenarij jer sam imao inside. Bio sam žestoko popljuvan ovdje i bilo mi je malo žao zbog toga.
-
Otislo danas 100kom po 925kn, nista se ne nudi na prodaji trenutno
kolega
možeš li nam otkriti tajnu kako ti portfelj sadrži 125% sastavnica?
Volio bih da mogu, vjerojatno bih dobio Nobela za takvo postignuće.
-
mdka 34,64% tshc 19,44% pvcm 24,92% cros 5,31% jdos 10,91% vlen 4,06% kodt 11,96% spnv 1,50% ikba 5,88% ctks 5,73% Evo imam ja malo, ali ne za prodati. Kupio bih.
-
Ma kužim ja to, zato sam i napisao 9. mjesec, u srpnju će sigurno dogurat do 10 kw, a kuća je malo specifična s obzirom da se skoro ništa ne troši poslije 6:30 pa sve do 17:30 tako da su ove krivulje od hepa dosta relevantne. Svejedno, projektant je trebao staviti vipe panela, a ne točno koliko je jak pretvarač, bilo je mjesta.
-
I još jedna stvar, cijena isto dosta ovisi kak se pogodiš i koju opremu stavljaš. 10 kW elektrana ide od 80 000 do 120 000 kn. Velika je to razlika, čak sam naišao na jednu ponudu od mog susjeda 70 000 kn. Plus država daje 40 posto, ali ne preko 36 500 kn, znači na sve što ide preko 91 000 kn ne dobivaš poticaje, tako da i na to treba pazit.
-
Godišnje 1.000 kWh.. ne može te doć račun 600 kn mjesečno, možda misliš 10.000 kW?
Nisu prevara, meni su odlični i definitivno se isplati. Jedino ako imaš male račune tipa 200-300 kn onda je manji i sporiji povrat . Ako imaš mjesečno u prosjeku oko 1.000 kn onda je to druga priča. I još ubacis klime da te griju koliko max. mogu dok nisu jako niske temperature, super.
Što se tiće isplativosti, nije sve baš tako jednostavno. Na moru gdje je puno veća insolacija i ako su još postavljeni na turističke objekte koji najviše struje gutaju u 6, 7, i 8 mjesecu kad su turisti, ako je elektrana velika i ako su pobrani državni poticaji onda je to ekstra. Također u područjima posebne državne skrbi, poticaji su bili 80 posto, to je onda turbo extra, još ko zna malo smuljat pa se dogovori s izvođačem pa napišu veći račun, elektrana može doći i besplatno. S druge strane, ako se ide na verziju s ENNA-om ili EON-om gdje trebaš stavit samo prst u uho i oni ti odrade sve, ne dobiješ državne poticaje, a naplate ti 50 posto skuplje nego što se može dobit na tržištu onda to nema smisla. Plus još ako se radi o maloj elektrani radi koje treba radit preinake na kućnoj instalaciji ili što je čest slučaj, radi novog brojila HEP može tražiti izmještanje ormarića s brojilom ako u stari ne stane ili je unutar građevine, računica pada u vodu. Za 200 - 300 kn mjesečno ići u izmještanje brojila plus platiti EON-u 45 000 kn za 3 kW elektranu, tu po meni nema financijske računice. Naravno, računajući trenutne cijene struje, nitko ne zna što će biti za 5 ili 10 godina. Ali za 5 - 10 godina može riknut inverter ili tuča razbit panele, nije to tako jednostavna računica.