Portfelj ispod 500.000 kn mora biti sačinjen od najviše 3 dionice i ako jedna od tih upali portfelj ubrzano raste, tako bar ja radim.
Po meni totalno krivo, nemojte gledati iznose već postotke. Imao 100.000 ili 5.000.000 moraš diverzificirati portfelj, pa ne toliko zbog rasta nego zbog eventualnog pada. Jasno mi je da hoćete reći da mali portfelji mogu biti malo rizičniji od velikih jer je manje toga za izgubiti ali po meni ili minimalno ili uopće ne, barem ako govorimo o pravom investiranju a ne o trejdanju ili špekulativnom kratkoročnom investiranju. Npr meni je 300k na ZSE u dionicama i to je jedina štednja koju imam (ne računam tu nekretninu za život i automobil). Netko može imati 3m kn i nekretninu i automobil. I isto kao i ja, sva ušteđevina mu je tu, znači 1/1, 100% i isto ne želi izgubiti tu vrijednost, ne mora na to gledati kao iznos kn nego kroz postotke i ne želi izgubiti npr 10% portfelja zbog pada neke dionice isto kao i ja. Karikiram sad, raspodijelit će portfelj na 6 dionica po 16% isto možda kao i ja. Nema mi smisla na moj "mali" portfelj da sve puknem u npr 2 dionice i šta ako onda jedna brutalno padne, a sve je moguće, ode mi 20-30% portfelja, 20-30% od sve ušteđevine koju imam.
Možda se gledano s vrha drukčije razmišlja pa ljudi olako svaćaju nečijih 100-200k kn, ali kod mene sa malim portfeljom je ovakav stav. I meni je mojih prosječno +8% godišnje vrlo prihvatljivo + dividende...
S druge strane nismo svi isti, ja sam svaku svoju kn sam zaradio i igram na sigurno, netko možda leži na velikim parama pa ima 100-200k na burzi što je za njega sića i s kojima se igra kao što se hrpa mojih poznanika igra sa parsto eura na kriptu...