Jel ima itko da pobliže prati situaciju s plinom i da je koliko toliko upućen u taj fah. Cijena na burzi prema ovom grafu ide ka nekoj skroz normalnoj razini. Šta to znači za našu industriju i kada bi im se njihove kupovne cijene plina trebale unormaliti (onima kojima su divljale)?
Posts by Roki
-
-
Imam prijatelja koji godinama skuplja keš za kupiti stan.
Koliko god skupim uvik mi fali 10-ak tisuća € kaže….
Dobronamjerno sam mu odavno predložia da uzme dio na kredit pa stan u najam i tako bi ga ima i brže otplatia.
Sad ga nema i vec 2 godine plaća najam drugome a keš mu i dalje propada.🥴
I ja imam sličan problem novac ulažem u dionice i čekam da mi dionice porastu pa da prodam dvadesetak posto portfeljija i kupim stan, no na žalost dionice nikako da porastu, a najtužnije što mi uvijek ispada da moram rasprodati cijeli portfeljij za trenutnu vrijednost stana. 😢 I da banka me smatra kreditno nesposobnim😢😢😢😢😢
Pa zar nije sve brutalno poraslo tamo početkom godine, netom prije rata? Ili vi očekujete crobi na 3000 pa će te onda u rasprodaju?
-
Očekujete veliki minus ili mali minus na izvješću? Ili će biti i dodatno otpisivanje imovine u Rusiji....
Očekujem nastavak pozitivnog poslovanja a za Q4 povećanje prihoda i dobiti. Što se tiče korekcija kod usklađivanja vrijednosti, mislim da za sada neće povećavati niti smanjivati vrijednost ruskih tvornica dok se stanje ne promjeni na bolje ili na lošije.
-
Dobro dokle ćeš rasti?! Šta nije u prethodna 3 mj bio peak?
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -
Vani malo paduckaju jerbo se racuna da bi FED mogao zaljutiti sa 1%. Moja racunica, vecinom kriva, bila je 0.5% za studeni pa si sad mislim da ce nastaviti sa 0.75%.
Obzirom na preprodanost kad krene zadnji godisnji reli biti ce vjerojatno poveci.
Ovaj nagli pad danas je zbog većeg potrošačkog indeksa cijena nego što se očekivalo.
a.k.a. CPI.
-
Prženje je krenulo vani, eo u pola sata su se USA futures i Euro burze a i kripto srozali po par % nakon što su već 5-6 dana završili u crvenome...
Zse kasni ali vidim da lagano pada a i bid se povlači na izdanjima koja pratim. Ako ne danas, sutra će ZSE pasti momački... -
+ATGR po 350, bivših 1400...
Nisam očekivao da će ovako nisko... -
Rusija nikad nije ni bila nesto od cega je ADPL nesto posebno zaradjivao, do sad su vjerovatno imali vise troska nego dobiti od rusije, za adpl je bitniji Rumunjski i Hrvatski dio poslovanja
Rumunjski dio trenutno rastura i trenutno drži ADPLu glavu iznad vode. Ovo je bio slide vezano za Rumunjski dio:
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. -
Dio zapadnih proizvođača automobila napustio je rusko tržište, a među njima i Renault Grupa koja je prodala svoje udjele u vlasništvu AvtoVAZ-a, našeg najvećeg kupca na tom tržištu, i Renault Rusije.
Svi zapadni i većina ruskih proizvođača automobila zaustavili su proizvodnju, a samim time to su bili primorani napraviti i dobavljači koji posluju na ruskom tržištu.
Za drugo polugodište najavljuje se pokretanje dijela proizvodnje, ali s obzirom na niz neizvjesnosti koje donosi trenutna
situacija potreban je veliki oprez u planiranjima.
Rusko-ukrajinska kriza ne jenjava i njezin utjecaj na automobilsko tržište Rusije još je uvijek teško točno valorizirati. Unatoč neizvjesnostima koje postoje na tom tržištu, napravljena je procjena nadoknadivosti plasmana u matičnom društvu, u vidu potraživanja i ulaganja u temeljni kapital, odnosno nadoknadivost imovine ruskih društava u konsolidiranom izvještaju Grupe te je napravljeno vrijednosno usklađenje i to u iznosu od 75 milijuna kuna.
evo što piše u polugodišnjem izvješću i iz toga je razvidno da je u jednom trenutku proizvodnja bila zaustavljena i da se u drugom polugodištu očekuje pokretanje dijela proizvodnje a također kako vidim, mnogi ne znaju računovodstvene standarde i onda brkaju knjigovodstvene kategorije "nadoknadivosti plasmana" odnosno vrijednosno usklađenje po MRS36 sa nekim otpisima ili brisanjima
dakle, ništa nije nestalo, ništa se nije promjenilo i ništa nije otpisano u smislu vlasništva adpl nad pogonima u rusiji koji su vjerojatno operativni i proizvode djelove za auto-vaz nego je knjigovodstvena vrijednost uslijed poteškoća u poslovanju i ispunjenju obveza prema matičnom društvu izazvanih ratom i sankcijama umanjena na fer vrijednost po računovodstvenim standardima i kao takva se priznaje kao porezni rashod.
koga zanima zašto i u kojim slučajevima se takve knjigovodstvene kategorije provode, evo link https://www.revizijarevita.com/vijest/mrs-36-…ti-sredstava/36 ili proguglajte vrijednosno usklađenje ili procjena nadoknadivosti imovine...
Ovu smo temu apsolvirali, ne treba se truditi i gubiti vrijeme na trollove da im se tu sad opet prikazuje crno na bijelo da eto ipak nisu u pravu. Svakom tko prati stanje jasno je što se dogodilo tj. da je usklađena vrijednost. Tvornice u rusiji su slabo radile preko ljeta, ali jasno su i u onom webinaru najavili da se stanje u rusiji popravlja i da rusi proizvode 2 modela i da planiraju ubrzo pokrenuti i treći. Te količine prema najavam nisu bile neke pretjerane ali ćemo u Q3 i u Q4 vidjeti točno o čemu se radi.
Što se tiče vrijednosnog usklađenja, na webinaru je bilo pitanje je li to sad to, ili će tu biti još korekcije do kraja godine. Odgovor je bio da je u ovom trenutku teško procijeniti hoće li se taj iznos korigorati zbog super neizvjesnog stanja, ali da je to za sada, prema svim trenutnim poznatim uvjetima bio najobjektivniji iznos do kojeg su došli.
Ljudi iz nekog razloga misle da će sada u rusiji sve stati i da će se vratiti u kameno doba, možda i hoće, ali to trenutno nije ni blizu na vidiku. Pa za početak pogledajte im tečaj. Ide zima, a ove sankcije što EU zapravo nameće sama sebi će sada morati doći pod upitnik kada se švabe počnu smrzavati, pogotovo ako bude malo jača zima.
-
Očekivao sam da je taj iznenadni pad radio Kapitalni, a ustvari ga je napravio AD Plastik.
Ruše cijenu da otkupe rusko vlasništvo što povoljnije
Morao sam malo zatrollati
-
Novac treba uložiti izvan RH. Po mogućnosti u nekretninu za život
Može u 7Slo?
-
Vidim da ste i mene prozvali pa da se osvrnem malo na to. Nemam problema biti u dionicama gdje sam u crvenom. Da budem iskren Zaba i Span su mi jedine koje su tijekom ove krize u zelenom, sve ostalo što držim mi je u crvenom i nemam problema s tim, nisam prodao niti jednu dionicu jer trenutna cijena me uopće ne zabrinjava dok god firma zarađuje i isplaćuje dividendu. Nije mi problem gledati dionice s kojima sam u minusu kako i dalje tonu jer ih ne planiram sada prodavati pa mi je trenutna totalno cijena nebitna. Čak generalno volim kad cijene padaju jer dokupljujem. E kod Zabe se preko noći pojavila mogućnost prisilne prodaje i to moguće baš u periodu koji nam slijedi, a gdje bi dionice mogle i dalje tonuti. Sjetite se da je zaba u koroni pala na 45 kn, i sad trebam sa 50% portfelja u zabi mirno sjediti i čekati da me istisnu baš kad budemo pri nekom dnu. Čim se pojavila vijest komentirao sam ju ovdje na forumu i na kraju sam i komentirao svoje postupke vrlo iskreno i otvoreno. I da, bili su hitri jer sam se negdje prije dobrano opekao na ADPL gdje sam htio izbjeći plaćanje porreza i nisam prodao na ~180 kn, a sad je cijena malo iznad 70. E sad vi upirete prstom u mene jer rušim prosjek i jer sam većinu svojih dionica Zabe prodao. Pa ja bih želio da sam u krivu, zato sam i ostavio 500 komada s kojima mogu "bezbolno" pretrpjeti bilo koji scenarij. A strah od delista i istiskivanja nije iracionalan, unicreditu su se fino posložile okolnosti da ima u zabi zadržane dobiti od 2-3 "zaostale dividende" i potencijalnu situaciju gdje bi istisnuo male po nekoj mizernoj cijeni tijekom krize...
Ovo je samo moje mišljenje, ja sam išao izvući svoj kapital iz potencijalno nezgodne situacije i mirno spavati. I to sve sam napravio s plusom. Uz sve to, dionice koje inače dokupljujem su puno više pale od zabe, koja se solidno drži u ovoj krizi tako da mi je to još jedan plus u svemu tome jer ih planiram sada dokupljivati s lovom od prodaje zabe.
Baš sam brzoplet i iracionalan...No hard feelings...
Bojite se istiskivanja. To je u redu. I ja se toga boljim.
Zakonom vam je trenutno zagarantirana cijena za istiskivanje od 65 kn, a vi odmah, pošto poto prodajete po 62 kune jer se bojite daljnjeg pada cijene. I time rušite cijenu.
Je li to vama normalno i racionalno ponašanje? Meni nije.
A takvo iracionalno ponašanje ima svoje ime kao i posljedice i zove se - samoispunjujuće proročanstvo.
Pa nitko se ne boji istiskivanja po ovom prosjeku, opisao sam kojeg se scenarija bojimo pa se neću ponavljati. Btw izlaz je bio po 63,8 što mi je skroz prihvatljiva cijena. Da povučem paralelu, negdje prije sam iz čista mira sitno prodavao po skoro istoj cijeni od 64,2 da bi dokupio Span u "normalnim" okolnostima, još dok na Zabi nije prijetilo delist ili istiskivanje.
-
Dakle, gledam ovo današnje trgovanje, i ono je zoran primjer kako ne treba rezonirat i djelovati na tržištu.
Prvo, ako razmatramo tih famoznih 3 mjeseca po kojima se gleda ponderirani prosjek za eventualni squeez out, u tom periodu nije bilo niti jednog dana da je promijena cijene billa tako visoka kao današnja (dok pišem post je to 3,11%) To vam pokazuje kako današnji investitori reagiraju burno i pritom, potpuno iraciionalno! (Neki su se i na ovom forumu pohvalili da su transakcije njihove!)
Očito je u pitanju neka izvanredna okolnost, a ne redovno stanje na tržištu. Izvanredna informacija je samo jedna. Nitko nije bacio atomsku bombu, ali UniCredit jest kupio dionice ZABE od AllIanza i time prešao prag od 95%. Dakle, nema dvojbe, ovo je reakcija na tu vijest.
Drugo, ponderirani prosjek cijene u proteklih 3 mejseca je 65,08 kn (ne gleda se prosjek niti prve niti zadnje cijene, već prosjek prosječne dnevne cijene u zadnja tri mejseca!)
Kada bi se dogodio najcrniji scenariji da se danas realizira istiskivanje dioničara, zakonom garantirana cijena vam je 65, 08 kn. Prodavati pošto poto po 62 kn na ZSE danas je siljenje cijene. I vrlo štetno. Prvensveno za današnje prodavatelje koji djeluju iracionalno, a potom i za sve druge jer im (nam) rušite cijenu za izračun prosjeka za neki budući datum.Razumijem strah, ali valjda možete ostati pribrani i koristiti elementarnu matematiku za računanje što vam je isplativ izlaz iz pozicije.
Vidim da ste i mene prozvali pa da se osvrnem malo na to. Nemam problema biti u dionicama gdje sam u crvenom. Da budem iskren Zaba i Span su mi jedine koje su tijekom ove krize u zelenom, sve ostalo što držim mi je u crvenom i nemam problema s tim, nisam prodao niti jednu dionicu jer trenutna cijena me uopće ne zabrinjava dok god firma zarađuje i isplaćuje dividendu. Nije mi problem gledati dionice s kojima sam u minusu kako i dalje tonu jer ih ne planiram sada prodavati pa mi je trenutna totalno cijena nebitna. Čak generalno volim kad cijene padaju jer dokupljujem. E kod Zabe se preko noći pojavila mogućnost prisilne prodaje i to moguće baš u periodu koji nam slijedi, a gdje bi dionice mogle i dalje tonuti. Sjetite se da je zaba u koroni pala na 45 kn, i sad trebam sa 50% portfelja u zabi mirno sjediti i čekati da me istisnu baš kad budemo pri nekom dnu. Čim se pojavila vijest komentirao sam ju ovdje na forumu i na kraju sam i komentirao svoje postupke vrlo iskreno i otvoreno. I da, bili su hitri jer sam se negdje prije dobrano opekao na ADPL gdje sam htio izbjeći plaćanje porreza i nisam prodao na ~180 kn, a sad je cijena malo iznad 70. E sad vi upirete prstom u mene jer rušim prosjek i jer sam većinu svojih dionica Zabe prodao. Pa ja bih želio da sam u krivu, zato sam i ostavio 500 komada s kojima mogu "bezbolno" pretrpjeti bilo koji scenarij. A strah od delista i istiskivanja nije iracionalan, unicreditu su se fino posložile okolnosti da ima u zabi zadržane dobiti od 2-3 "zaostale dividende" i potencijalnu situaciju gdje bi istisnuo male po nekoj mizernoj cijeni tijekom krize...
Ovo je samo moje mišljenje, ja sam išao izvući svoj kapital iz potencijalno nezgodne situacije i mirno spavati. I to sve sam napravio s plusom. Uz sve to, dionice koje inače dokupljujem su puno više pale od zabe, koja se solidno drži u ovoj krizi tako da mi je to još jedan plus u svemu tome jer ih planiram sada dokupljivati s lovom od prodaje zabe.
Baš sam brzoplet i iracionalan...No hard feelings...
-
Izašla je u petak i nisam odma reagirao iako me odma zabrinulo. Preko vikenda je sve sjelo na svoje. Imam neke neugodne ožiljke od prije i ovdje sam izašao sa 11% plusa i jednom masnom dividendom. Planirao sam malo pričekati ali čim je krenulo sranej u pretradeu pobjego sam glavom bez obzira. Ne kažem da drugi trebaju sad prodati, možda se ništa od ovog što pretpostavljamo neće dogoditi ali ja sam bio prepreviše izložen Zabi i morao sam to srezati dobrano...
-
Ja moram priznati da su mi zadrhtale rukice već u pretradeu i one masne hrpe s početka su moje. Panika čini čuda, srce lupa ko u zeke. Ostavio sam si samo 500 komada čisto da ne prodam sve. Zbog tih 500 neću imati nesanicu ako jednom stvarno opale po istiskivanju u vrijeme potonule cijene. U vrijeme normalne cijene delist nije problem...
Do tada čekam one zaostale dividende -
Poznavajući našu burzu ništa se strašno neće dogoditi za sada, misleći na nekakav pad dionice. Pa u petak je nakon te vijesti zaba čak i rasla. Treba pričekati Q3 i vidjeti za koliko je Zaba prodala udio u Allianzu. Pitanje je i što će raditi mirovinski, puno fondova ima zabu, da hoće, mogu držati projek visok bez brige i biti sigurni. Oni izlazit neće jer ne mogu. Kladim se da će cijena ostati tu gdje jest ili cak mozda i rasti prema trenutnom prosjeku od 65 kn. Nakon izvješća za Q3 smislit ću što ću.
Upravo to. A ja još moram i pričekati malo s prodajom jer bi morao platit porez na dobit😁. Bilo bi jako fer od njih da nam ponude cijenu po kojoj su oni otkupili.
Neće nuditi ništa, napravit će upravo onako kako su i najavili, a to je da za sada neće raditi delist i istiskivanje. Da hoće to napraviti napisali bi tako jer onda bi tek nastala panika i cijena bi bubnula. Ali, vjerujem da nas to čeka kroz koju godinu, do tada treba skontati što raditi s dionicama, čekati neke divke koje bi trebale biti masne ili prodati sve kod nekog eventualnog skoka ili najave prve dividende pa onda eventualno opet ulaziti ako se dogodi nekakav pad dionice. Osobno mislim da ću dosta skratiti poziciju jer mi čini oko 50% protfelja što mi je prepreviše i ostavit ju na nekih 5 do 10% portfelja do daljnjeg ali za početak čekam Q3 izvješće.
-
Poznavajući našu burzu ništa se strašno neće dogoditi za sada, misleći na nekakav pad dionice. Pa u petak je nakon te vijesti zaba čak i rasla. Treba pričekati Q3 i vidjeti za koliko je Zaba prodala udio u Allianzu. Pitanje je i što će raditi mirovinski, puno fondova ima zabu, da hoće, mogu držati projek visok bez brige i biti sigurni. Oni izlazit neće jer ne mogu. Kladim se da će cijena ostati tu gdje jest ili cak mozda i rasti prema trenutnom prosjeku od 65 kn. Nakon izvješća za Q3 smislit ću što ću.
-
A joj!
https://www.index.hr/vijesti/clanak…sti_najnovije_d
Posebno je zanimljiva ova rečenica:Iako nije spriječen s ugovornog i pravnog stajališta, UniCredit trenutno ne razmatra povlačenje dionica Zabe s burze, niti istiskivanje manjinskog udjela, navodi se u priopćenju.
Jel meni promakla obavijest na burzi o ovome? Šta ne bi trebala biti službena obavijest na ZSE prije nego u novinama???
https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/ZABA/COI-ZABA-d5675b3eb3db19dfe0b77e30104d9f0a.pdf
-
Eh kvragu, što sad, pun sam ove zabe ko brod!
I ja.
To mi je većinski dio portfelja.
Ako ide istiskivanje, dobiti ćemo prosjek trgovanja u posljednjih 3 mjeseca. S time da možemo očekivati daljnji pad cijene, zbog vjerojatne eskalacije sukoba na tlu Europe.Najlakše je ako se to odvije ajmo reći odjednom, odma to najave i ćao, poznat je prosjek koji je dobar i znaš na čemu si, ali ako ide neko spletkarenje, cijeđenje mjesecima, prvo neki delist u 2023. u vrijeme kad burze padnu još ohoho i onda nakon par mj squeeze out za najhrabrije. Bankarski lobi je vjerojatno najjači u hrvatskoj, ne žeim se nadmudrivati s njima a ne želim ni brže bolje prodati svoju zlatnu koku.
-
A joj!
https://www.index.hr/vijesti/clanak…sti_najnovije_d
Posebno je zanimljiva ova rečenica:Iako nije spriječen s ugovornog i pravnog stajališta, UniCredit trenutno ne razmatra povlačenje dionica Zabe s burze, niti istiskivanje manjinskog udjela, navodi se u priopćenju.
Jel meni promakla obavijest na burzi o ovome? Šta ne bi trebala biti službena obavijest na ZSE prije nego u novinama???