Dionice Valamara su od početka godine porasle preko 21 posto – atraktivna vrijednosna ponuda za ulagatelje
Napokon
Dionice Valamara su od početka godine porasle preko 21 posto – atraktivna vrijednosna ponuda za ulagatelje
Napokon
Skratio 15% Rivp po 6.60€
Nisi bas neki potez učinio ....
Skratio ADPL na 11.35 EUR.
Prije nego li gosp. Make America Great Again odluči opaliti još neke tarife iz objesti.
Mislim da su švapski proizvođači sami sebi presudili, a kinezi ce im samo zabiti penal. Narandasti opalio ne opalio doci ce na slično
All Pa ipak pretjeruješ, ja mislim da znam bar nekoliko, ma i više njih, koji nisu gadno zahebali
"Daj mi molim te navedi jednog ministra koji moze reci nesto a da to ima glavu i rep. Barem jednog ???"
Ajd utjesio si me.
All,
prema tvom upisu, izgleda da si ti jedan od onih koji prodaju jeftino i kupuju skupo.
Nazdravlje!
A dogodi se čak i meni !!
Pa čim su evo prije dan-dva počeli sam premijer, ministar turizma i HTZ s javnim obraćanjima akterima u turizmu da su stvarno pretjerali i da je izgleda vra.g odnio šalu s najavama i planovima rezultata turizma za ovu godinu, onda izgleda nije već pet do 12, već 12 i pet.
Skuplji smo sad već čak i 30-40% od Španjolske, Grčke, Italije ...
Tako da ako turizam krene podbacivati onda je cijela država nadrljala, i mogli bi iz glavnog predvodnika rasta BDP-a u trenu dođi na ljestvicu najvećeg pada u EU.
Zato jako oprezno oko turizma jer ovakva direktna upozorenja s najviših pozicija nismo još vidjeli dosad u povijesti.
Ne bih se oslanjao na trkeljanja tamo nekih polupismenih šarlatana. Oni ako ne mogu opkrasti onda kao da namjerno žele unistiti. Daj mi molim te navedi jednog ministra koji moze reci nesto a da to ima glavu i rep. Barem jednog ??? Kad malo pogledamo kakav kadar vodi ovu drzavu trebamo se zapitati kako jos uopce postojimo
Display MorePitanje i konstatacija
Krenimo s pitanjem.Prema kalendaru događanja za 2025., uskoro nas (točnije 26. veljače) očekuje objava nerevidiranih rezultata poslovanja za 2024. godinu.
Koliku dobit očekujete za AD Plastik d.d. i AD Plastik grupu?
Sad malo brojki. Prateći dobit kroz kvartale 2024., mogu reći da je 3Q bio pomalo depresivan. Grupa je od relativno solidnih 2,15 milijuna eura u 2Q pala na skromnih 0,58 milijuna eura u 3Q, dok je ADPL d.d. pokazao nešto manju, ali ipak bolnu korekciju – s 1,82 milijuna na 1,7 milijuna eura.
No, kako kaže predsjednik uprave Došen, prava profitabilnost tek bi se trebala pokazati u zadnjem kvartalu i (još više) u 2025. Zato se usuđujem sanjati: ADPL d.d. bi mogao ostvariti dobit od oko 3 milijuna eura, dok za Grupu ostavljam malo više prostora za maštu – recimo između 1,5 i 1,7 milijuna eura.
A sada konstatacija.
Kopajući po starim izvještajima iz vremena kada se isplaćivala dividenda, primijetio sam da se isplaćena dividenda temeljila na dobiti ADPL d.d., a ne Grupe. To mi nije pretjerano logično.
I još nešto – volite li čitati između redova? Dok se dividenda isplaćivala, u kalendaru događanja uvijek se nalazio poseban redak s datumom isplate dividende iz prethodne godine (naravno, uz ono obavezno "ako se izglasa na Skupštini"). No, u godinama kada je dividenda izostala, izostao je i taj redak. Pogledao sam kalendar za 2025. i – pogađate? Linee nema. Zaključak donesite sami.
Bez obzira sto sam bio tanko pozicioniran izvukao sam zakljucak i nažalost potpuno izasao s - 5% Previse ima negativnih faktora i upitnika. Ako se jace okrenu kinezima i stane rat u Ukraini biti ce to ok tvrtka i mozda se vratim ....
A vi se smijete, al traze novi kadar, dakle zaposljavaju ....
Kupuju sad taman prije nego krenu stizati loše vijesti o turizmu i svemu ostalom u 2025.
Omogućili nekom dobar izlazak, pa će kupovati natrag od njih ispod 5 kad dođe do kaosa na svjetskim burzama.
Mozete li mozda meni neupucenom objasniti sto mislite pod prije nego krenu stizati lose vijesti o turizmu i svemu ostalome u 2025 ?
Nemoj biti skroman !
pa bilo bi lijepo da se vidi opet 55 i neki veći rast i zarada a sve.
Bilo bi, al zasto samo 55 ?
Ajde malo je živo na 51 kada bude 55
Nemoj biti skroman !
Stižu tarife na čelik i aluminij. Na već postojeće od Bidena gospodin Trump uvodi dodatne 25%.
https://x.com/w_beacon/status/1888715443424080107
Dakle, nakon luđaka u Rusiji, diktatora u Kini stiže još jedan sličnog kova i kod nas na Zapadu. Ali taj je iz nekog razloga odlučio razvaliti Zapad.
Svi oni su dobri što imamo mi Srbi.
Vidim pogodio te moj post što znači da si jače HT pozicioniran. Inače ako gledamo 5 godina sa dividendama i ht i rivp su za kiflice.
Od toga moze biti losije samo Hr obveznice. A koliko sam vidio neki se hvale "zaradama" upravo na istima.
Nisam nikada imao HT, planirao jesam oko 32, ali mi pobjegao i sad mi preskup.
Ht rast u 5 godina je oko 80 posto sto je vise nego duplo na Rivp. Po meni to uopce nije lose za ljude koji ne zele veliki rizik.
Obzirom da se sva jaja ne drže u istoj košarici imam i ja nesto HT-a bez obzira sto nemam bas neko mišljenje o toj dionici. Naravno bolje nego obveznice. A u rivp sam relativno friško pozicioniran, privučen i više nego dobrom dividendom .....
Vidim pogodio te moj post što znači da si jače HT pozicioniran. Inače ako gledamo 5 godina sa dividendama i ht i rivp su za kiflice.
Od toga moze biti losije samo Hr obveznice. A koliko sam vidio neki se hvale "zaradama" upravo na istima.
"Vidim pogodio te moj post...."..kad tako počne odgovor, pametnom dosta
Inače nemam ti na što odgovoriti osim da se zapitam da sam trebao bez toga u mavodnicima pa da i pametni čitaju ?
Pa upravo u tome i jest bit investiranja. U protivnom bismo zabili novxe u nesto tipa Ht i pokrivali devalvaciju i častili se burekom za resto profita.
Hmm rivp u godini rastao 30ak posto, ht 50ak, u 3 godine rivp 36, ht 76...
Ako je ht za burek, onda rivp nije ni za kiflu
Vidim pogodio te moj post što znači da si jače HT pozicioniran. Inače ako gledamo 5 godina sa dividendama i ht i rivp su za kiflice. Od toga moze biti losije samo Hr obveznice. A koliko sam vidio neki se hvale "zaradama" upravo na istima.
Trumpove tarife Europi će najviše osjetiti autosektor. Dovoljno je samo pogledati pad europskih auto dionica jutros.
Lik je fakat fanatik.
Ja ne znam koliki se rast dobiti može očekivati konkretno na RIVP, ali inače ne vidim ja nikakav problem u P/E 35. Po meni su problem ovi kojima je sve uvijek preskupo i važno im je da kupe "jeftino" pa makar poslije čekali godinama u dionici da se "vrijednost otključa" i onda još dolaze crnjačiti na dionice koje su ako gledamo PEG debelo podcijenjene, ali je P/E veći nego kod dionica u kojima čekaju "otključavanje". Činjenica da je P/E veći na nekoj dionici ne znači da je previsok, naprotiv može biti i prenizak, odnosno da je dionica i dalje podcijenjena, a da je ona s nižim P/E precijenjena.
A kako ste izracunali peg ako ne znate koliki se rast moze ocekivati?
Pa upravo u tome i jest bit investiranja. U protivnom bismo zabili novxe u nesto tipa Ht i pokrivali devalvaciju i častili se burekom za resto profita.
Sta fali p/e 35 ?
Nista, ima i viska 😀
Viska ili manjka ?
Postoji i PEG, omjer koji pokazuje da li je P/E previsok ili je prenizak.
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Ako je PEG manji od 1 vjerojatno je dionica podcijenjena u odnosu na očekivani rast dobiti, a ako je veći od 1 precijenjena.
Po ovoj formuli ako se očekuje rast dobit od 35% onda je P/E 35 OK.
A gle zadnjih 30ak godina koliko pratim burze pogotovo ako pričamo o zse uvjerili smo se koliko fundamenti i FI utječu na cijenu, no ako i to zanemarimo smatram da oni koji čekaju idealne fundamente i izvrsne izvještaje uglavnom ne trebaju očekivati neke velike poraste jer kako bih to rekao "kasne sa pozicioniranjem". E sad ukoliko si ziheraš, da slazem se ne treba trcat pred rudo, al ja recimo 40-70% portfelja uglavnom ulažem u rizične tvrtke od kojih očekujem veći rast, eto primjer dlkv .... Tako da itekako cijenim stabilne, neishitrene i duboko proračunate teorije kojima se uglavnom i sam borim, no nikako ne mogu isključiti procjene na feeling koje su možda za nekog ziheraša nivo babe Vange.
S ovim P/E i P/B nema smisla ni govoriti a kamoli što drugo.
Kad završe, vratit će se natrag prema 5, a i to je maksimum cijene tu.
Rasipavaju novac na P/E 35 i P/B 2,5 i onda to dati kao bonus managerima.
Sta fali p/e 35 ?